Arnica Yönetim Kurulu Başkanı eşitlik kazandırır diyor
ARNİCA, yerel bir markanın nasıl önce ulusal, sonra da uluslararası pazarlarda tanınmış bir marka olunacağı konusunda çok güzel bir örnek.
Arnica Yönetim Kurulu Başkanı Senur Akın Biçer ile firmasının öyküsünü, iş dünyasındaki başarısının sırlarını ve şirketinin kadın çalışanlara yönelik toplumsal cinsiyet eşitliği yaklaşımını konuştuk…
Bir kadın olarak çok küçük yaşlardan itibaren iş dünyasının içindesiniz. Bu süreçte neler yaşadınız?
Lise yıllarımda, babam Haşan Akm’ın kurduğu Senur A.Ş.’de çalışmaya başladım. Üretim tezgahlarının arkasına geçip lehim makinesi de kullandım, uluslararası fuarlarda, toplantılarda babamın asistanlığını da yaptım. Babam, satın alman yeni makinelerin kullanım kılavuzlarını bana tercüme ettirirdi. Şimdi anlıyorum ki bu isteği aslında benim iş dünyasını 360 derece tecrübe etmem içinmiş. Ben ve erkek kardeşim arasında hiç ayrım yapmadı, bizi hep yanında yetiştirdi. Bu nedenle kendimi çok şanslı hissediyorum.
Siz yönetime geçtikten sonra Arnica’da ne tür değişimler oldu?
Arnica,2001’de kuruldu. Babamı 2011’de ani bir şekilde kaybettikten sonra yönetime geçtik. Yönetime geçmemiz biraz zorunda oldu ama şimdi fark ediyorum babam bizi iyi hazırlamış. Benim için önemli olan markalaşma oldu. O konuda özel stratejiler geliştirerek Arnica’nın markalaşma yolculuğunu gerçekleştirdik.
Kadınların iş gücüne katılımı konusunda ne söylemek istersiniz?
Türkiye istatistik Enstitüsü verilerine göre işgücüne katılım oranı kadınlarda yüzde 35, erkeklerde yüzde 65. Kadınların oranının en az iki katına çıkması gerektiğini düşünüyorum. Ekonomistler, cari açığı kapacak önemli yollardan birinin de kadınların çalışma hayatına daha çok katılması olduğunu vurguluyor sıklıkla.
Kadınlar iş dünyasında sizce neye önem vermeli?
Kadınların iş hayatında kendilerini sadece kadın olarak görmek yerine o işi en iyi şekilde yapmaya çalışan kişi, yönetici, iş yeri sahibi olarak konumlandırmaları önemli bence. Çünkü siz bir şirket yönetiyorsanız, finansa erişim için bankaya gittiğinizde sizin kadın ya da erkek olmanıza değil şirketinizin mali gücüne, bilançonuza bakılıyor.
“Toplumsal cinsiyet eşitliğine inanıyoruz”
Kadın çalışan ağırlıklı bir firmayız. Çalışanlarımızın yüzde 70’i kadın. Bu nedenle 8 Mart bizim için önemli. Arnica olarak toplumsal cinsiyet eşitliğine inanıyoruz. Çünkü eşitlik kazandırır. Bu eşitliğin sağlanması ise kadının güçlenmesi ile mümkün. Güçlü kadın, güçlü ekonomi ve güçlü toplum demektir. Bu mesajları tüm çalışanlarımıza vererek içselleştirmelerini sağlıyoruz. 8 Mart’ta cinsiyet ayrımı olmadan tüm çalışanlarımızı kutluyoruz. Yani erkek çalışanlarımıza da çiçek ve hediye veriyoruz, kadın çalışanlarımıza da. Bu konuda çalışanlarımızdan çok güzel geri dönüşler alıyoruz.