Artık daha yüksek faizimiz ve kurumuz var
Kurda yön beklentim, iç ve dış faktörlerden dolayı hala yukarı. Ancak mevcut düzeyler döviz almak için uygun değil. Kar realizasyonu gelecektir. Döviz alımı için fırsat oluşacaktır…
İTALYA’DAKİ anayasa referandumu çok önemli mi? Normal şartlar altında dünyanın çok önemseyeceği bir mevzu olmazdı. İtalya son yıllarda Anayasasında 18 kez değişiklik yaptı.
Küresel finans piyasaları bunların hiçbiriyle ilgilenmedi. Ancak bu sefer durum farklı. Merkez sol eğilimli Başbakan Renzi referandumdan ‘hayır’ çıkması halinde, istifa edeceğini defalarca dile getirdi. Bu nedenle söz konusu referandum, Renzi ve İtalya’nın kaderi açısından büyük bir sınav niteliği taşıyor. Renzi’nin olası istifasının ardından düzenlenecek erken seçimlerin ise komedyen Beppe Grillo liderliğindeki AB karşıtı 5 Yıldız Hareketi’ni iktidara taşıyabileceği belirtiyor. Yıldız Hareketi, iktidara geldiği takdirde, İtalya’nın AB’den çıkması için referandum düzenlemeyi planlıyor. Üstelik İtalya ekonomik anlamda durgunluk yaşıyor ve bankalarında 360 milyar euro büyüklüğünde sorunlu kredi bulunuyor. 4 Aralık hem euro/ dolar paritesi, hem de finansal piyasalar açısından çok kritik olacak. Bitişikteki grafikte son günlerde yapılan anketler görülüyor. Hepsinde ‘hayır’ kampı önde gidiyor.
Dolar aldı başını gitti. Nasıl bir strateji izlemeliyiz?
Dolar/TL kuruna gelmeden dünyada ki gelişmelere bir bakalım. Trump’ın kurumlar vergisini yüzde 35’ten yüzde 15’e indirmeyi planlıyor olması ABD ekonomisinin özel yatırımlar üzerinden çok güçlü bir büyüme ivmesi yakalayacağı yönünde beklenti oluşturdu. ABD ekonomisindeki büyüme daha da hızlanacaksa FED daha sert fren yapmak zorunda kalacak algısıyla ABD’de piyasa faizlerinde çok sert yükseliş yaşandı. Bitişikteki grafikte ABD 10 yıllık hazine faizleri görülüyor. 10 yıllıklarda 2010’dan beri gözlenen trend kırıldı. Dolar faizinin yükselmesi doların tüm para birimlerine karşı ciddi anlamda değer kazanmasına neden oldu. Bir başka ifadeyle, kurdaki son yükseliş sadece içsel faktörlerden kaynaklanmıyor. Bu beklentilerde abartıya kaçıldığı aşikar. Trump’in vergi oranlarında böylesine dramatik bir indirim yapabileceğine ihtimal vermiyorum. Lâkin 10 yıllıkların yüzde 2.50’yi aşması halinde dünya finansal piyasalarında sert bozulma yaşanabileceği göz önünde bulundurulmalı.
İç piyasalar ne olur?
Türkiye ile AB arasında yürütülen üyelik müzakerelerinin askıya alınmasını öngören karar tasarısı, AP Genel Kurulu’nda geçen hafta onaylandı. Ortak karar metni, bağlayıcı olmamakla birlikte siyasi açıdan önemli bir belge. AP, Birlik üyelerinin bu metni görmezden gelemeyecek olmasından hareketle ‘geçici dondurma’ çağrısının önümüzde ki dönemde hayata geçirilmesini umuyor. Bu kapsamda 15-16 Aralık’ta AB liderlerini Brüksel’de bir araya getirecek olan zirveden çıkacak olan karar, Türkiye-AB ilişkilerinin geleceği açısından kritik öneme sahip olacak. Şahsen nihai kararın tavsiye niteliğindeki karardan farklı olacağını düşünüyorum. Ancak not indirimlerinden sonra önemli bir çıpa işlevi gören AB sürecinin iyice sancılı hale gelmesi yabancı yatırımcıların Türkiye riskini azaltmasına neden oluyor. Kurda yön beklentim halen yukarı. Hem içsel, hem de dışsal faktörlerden dolayı… Dış dünyada iyimserliğin 2008-2009 krizinden beri gözlenen en yüksek noktada olduğu bir dönemde kurun 3.50 bölgesine yaklaştığı gerçeği göz önünde bulundurulmalı. Dış piyasaların yılı bilanço makyajlamasıyla iyi kapatacağı görülüyor. Ancak 4 Aralık’taki İtalya referandumu çok şeyi değiştirebilir. 2017 Brexit başta olmak üzere dünya ekonomisi açısından birçok olumsuz gelişmeyle dolu. Dış alemde beklediğim bozulma iç piyasalardaki olumsuzluğu artırabilecektir. Ancak mevcut düzeyler döviz almak için uygun değil. Kar realizasyonu gelecektir. Döviz alımı için fırsat oluşacaktır.
Merkez Bankası’nın faiz artırımını nasıl yorumluyorsunuz?
Boşuna yapılmış bir faiz artırımı, boşuna değiştirilmiş bir duruş. Eleştiriyorum. Artık hem daha yüksek faizimiz, hem de daha yüksek kurumuz var. O kadar uyardık. Ayni şeyleri tekrar tekrar yapıp farklı sonuç bekliyoruz. Umarım bundan sonraki toplantılarda aynı hata tekrarlanmaz. Bu konuyu önümüzdeki hafta daha derinlemesine işleyeceğim.