Artık işler Jet hızıyla yürüyor!
Özel jet ile yolculuk yapabilmek için jet sahibi olmak şart değil. Jet sahipleri, sabit maliyetlerini azaltmak için özel jet kiralama platformlarına abone oluyor. Bu platformların müşterileri ise genellikle iş insanları, sanatçılar ve futbolcular…
ZAMANDAN tasarruf etmek isteyen, her dakikası değerli iş adamlarının seyahat tercihleri arasında son dönemde öne çıkan jet kiralama işi gittikçe yaygınlaşıyor. 10 saatlik kara yolculuğunun bir saatlik uçak yolculuğuna denk geldiğini düşünerek basit bir hesap yaparsak, özellikle zamanla yarışan işler yapanlar için özel jet kullanımının neden tercih edilir olduğunu anlamak zor değil. Hatta bazen zamanla yarışın maliyeti bir jete ödenen kira bedelinden daha fazla olabiliyor.
TÜRKİYE’DE 120 İŞ JETİ VAR
Türkiye’de 51’i hava taksi olmak üzere yaklaşık 120 iş jeti bulunuyor. Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’ne göre, en fazla 19 koltuk kapasitesine sahip Türkiye tescilli hava araçları ile ticari hava taşımacılığı yapan işletmeler Hava Taksi işletmeleri olarak adlandırılıyor.
KİRASI BİN 500-8 BİN EURO ARASI
Özel jet kiralama kategorileri kısa, orta, uzun ve ultra uzun menzilli olmak üzere dört kategoriye ayrılıyor. Özel jet kira bedelleri günlük olarak belirlenmiyor. Seyahatin gerçekleşmesi için seçilen jet türü ve seyahat süresine göre hesaplanıyor. Seçilen türe bağlı olarak uçuş saati fiyatlandırması yapılıyor. Uçak tipine ve büyüklüğüne bağlı olarak saatlik ücretler ülkemizde bin 500 ile 8 bin euro arasında değişiyor. Avrupa piyasalarında giriş seviyesinde orta boy bir jetin saatlik ücreti ise yaklaşık olarak 5 bin euro. Bu ücret uzun menzilli özel jetler söz konusu olduğunda artıyor.
BİR JETİN MALİYETİ NE KADAR?
Türk işadamlarının sahip olduğu özel Jetlerin maliyeti 8 milyon dolardan başlayıp 70 milyon dolara kadar çıkıyor. Jetlerin kategorilerine göre maliyetleri değişiklik gösteriyor.
İngiltere merkezli Chapman Freeborn’un Satış ve Pazarlama Müdürü Any James Para Dergisi ne yaptığı açıklamada, örneğin bir HA-420 HondaJet’in minimum 4.5 milyon dolara mal olduğunun bilgisini veriyor. James, geniş gövdeli, uzun mesafe uçuşlu Gulfstream G650 gibi bir jetin maliyetinin ise 65 milyon dolar civarında olduğunu aktarıyor.
ProAir-Charter’m Türkiye Müdürü Davut Yüce ise konuyla ilgili şu bilgileri paylaşıyor: “Türkiye’ye tescil edilecek uçakların 15 yaşından büyük olmaması gerektiğini göz önünde bulunduracak olursak, bir jetin maliyeti 1.5 milyon dolardan başlayıp, 60 milyon dolara kadar çıkabiliyor. Büyük gövdeli uçakların özel uçağa dönüştürülmesi durumunda bu rakamlar 400-500 milyon doları bile bulabiliyor.”
UÇMASA DA MALİYETİ VAR
Bir jetin hiç uçmasa bile ekip, uçak sigortası, hangarlama, bakım ve benzeri maliyetleri var. Orta sınıf bir özel jetin hiç uçmadığı halde günlük maliyeti ortalama iki bin dolar civarında. Yeni nesil interaktif bir özel jet kiralama platformu olan Jetforme’nin Kurucu Ortağı Ceki Kıymaz, işte bu noktada hedeflerinden birinin, özel jet operatörlerini şimdiye dek ulaşılmamış yolcu kitlesi ile buluşturmak ve söz konusu sabit maliyetlerini azaltmaya katkıda bulunmak olduğunu ifade ediyor.
Maliyetlerin aslında yıllık olarak hesaplandığını belirten Davut Yüce ise, özel jetlerin yıllık maliyetlerinin bir ile yedi milyon dolar aralığında olduğunu bildiriyor.
EN ÇOK İŞ ADAMLARI KİRALIYOR
Türkiye’de özel jetleri en çok üst düzey yöneticiler ve iş adamları kiralıyor. Daha sonra ise sanatçılar ve futbolcular geliyor.
Her jet kiralama firmasının odaklandığı farklı noktalar ve uzmanlaştıkları alanlar var. Örneğin, Chapman Freebom dünya jet piyasasında eğlence endüstrisinde gerçekleştirdiği işlerle anılıyor. Any James şunları söylüyor:
“1987’de Chris Chapman, David Bowi-e’nin ‘Glass Spider Tour turnesini desteklemek için uçak kiralama operasyonlarını düzenledi. Firmamız o tarihten bu yana yüksek profilli müzik turneleri, film promosyonları ve eğlence dünyasından seçkin müşterilere uçuşlar düzenleme konusunda özel bir uzmanlık geliştirdik. Rolling Sto-nes, U2 ve Coldplay bu yıllar boyunca bizimle çalışan isimlerden bazıları…”
ÇİN VE ASYA JET PİYASASI
Dünyanın her yerinde müşterilerle jet operatörlerini buluşturan pek çok uçuş düzenlediklerini söyleyen James, piyasanın sürekli değişim halinde olduğunun altını çiziyor. James, “Örneğin, biz son beş yıldır en büyük gelişmeyi Çin ve Asya gibi gelişmekte olan bölgelerde yaşadık. Bu da bizim diğer bir uzmanlık alanımız” diyor.
Ortadoğu’yu İstanbul’dan yönetiyor
Avrupa pazarında ve Rusya’da özel uçak yönetimi konusunda tecrübeli Proair bu uçakların kiralaması konusunda da 20 yıldır çözüm geliştiriyor. ProAir-Charter’in Türkiye Müdürü Davut Yüce, Türkiye aktivitelerini yerli ortaklık ile geçtiğimiz mayıs ayında başlattığını açıklıyor.
Türkiye ve Ortadoğu pazarının yolcu, kargo, ambulans ve özel uçak kiralama ihtiyaçlarını İstanbul ofisinden yönettiklerini aktaran Yüce, Türkiye’de kargo uçağı kiralama pazarının yüzde 30’unu, yolcu uçağı kiralama pazarının yüzde 20’ye yakınını, ambulans uçak kiralama pazarının yüzde 35’ini ve özel uçak kiralama pazarının ise yüzde 5’ini yönettiklerini ifade ediyor.
Portföyünde bin uçak var
Havacılık sektörünün Uber’i olarak tanımlanabilecek Jetforme, özellikle, iş dünyasının zamanla yarışan isimlerine ve kalabalıkta vakit kaybetmek ya da kalabalığa karışmak istemeyen, mahremiyetine önem veren ve özel jetin konforundan yararlanmak isteyen yolculara hitap ediyor. Yolcular ile jet sahiplerini buluşturarak kişiye özel uçuş imkânı sunuyor. Bine yakın özel jeti portföylerinde bulundurduklarını açıklayan Jetforme Kurucu Ortağı Ceki Kıymaz, şunları aktarıyor:
“40’ın üzerinde ülkeye seyahat edebilme ve sefer oluşturabilme olanağı sağlıyoruz. Yeni nesil interaktif bir özel jet kiralama platformu olan Jetforme ile yolcular, web sitemizde yer alan ‘Uçuş Yarat’ seçeneğine tıklayıp belirtilen adımları takip ederek kolayca uçuş yaratabiliyor ve diledikleri zaman istenilen lokasyona seyahat gerçekleştirebiliyorlar. İstenildiği takdirde özeljet ile geri dönüş de sağlayabiliyoruz.
Jet sahipleri de web sitesi üzerinden sisteme giriş yaparak ‘Jet Sahibiyim’ seçeneğine tıklayıp, lokasyon, koltuk sayıları ve zamanı belirledikten sonra jetlerinin görsellerini yükleyerek uçuş yaratabiliyorlar.’
Türkiye’deki hava taksi ruhsatlı şirketlerin ve iş jetlerinin yüzde 30’unun portföylerinde yer aldığını söyleyen Kıymaz, Avrupa, Rusya ve Ortadoğu’daki stratejik ortakları ile filo erişimlerinin bin uçağı kapsadığını aktarıyor.
İşlemleri de jet hızında
Özel jet kiralayan bir iş adamı şu ayrıcalıklardan yararlanıyor: Özel jet terminalinde yapılan karşılamanın ardından, varsa bagajınız teslim alınıyor; siz terminaldeki VIP Lounge’ta dinlenirken, yer hizmetleri personeli tarafından pasaport ve gümrük işlemleriniz hızlı bir şekilde tamamlanıyor. İşlemlerinizin tamamlanmasının ardından sizi bekleyen VIP apron aracı ile uçağa transferiniz sağlanıyor.
Uçağa bindiğiniz andan itibaren isteğinize göre ikramlar başlıyor ve hostesiniz sizinle tüm uçuş boyunca ilgileniyor. Aynı şekilde, vardığınız noktada işlemlerinizle ilgilenecek yer hizmetleri personeli, sizi hemen uçağın kapısında karşılıyor ve hızlı bir şekilde çıkışınızı sağlıyor.