Şirket Haberleri

Atek Makina, iki fabrika birden kurmaya hazırlanıyor

Servis ve garaj ekipmanları alanında sayılı üreticilerden biri haline gelen ve 76 ülkeye üıracat gerçekleştiren Atek Makina, iki fabrika birden kurmaya hazırlanıyor. Fabrikalardan biri sektörün en önemli markalarından biri olan Corglıi ile birlikle Avrupa’da açılacak. İkinci fabrika ise yaklaşık 20 milyon Euro yatırımla önümüzdeki yıl Çerkezköy’de kurulacak.

Belki farkında değiliz ama çok fazla göz önünde olmayan birçok Türk şirketi uluslararası arenada sessiz ve derinden giderek boy gösteriyor.

Geçmişi 1950’lere dayanan Atek Makina da bu şirketlerden biri. Yaptığı inovatif çalışmalarla alanında sessiz sedasız dünyanın tanınan isimlerinden biri olmayı başardı.

atek makina

Ne mi yapıyor Atek Makina? Aslında araç sahibi olan herkesin yolunun mutlaka düştüğü lastik servislerine ekipmanlar üretiyor. Bir lastik değişim istasyonunun ihtiyaç duyduğu hemen her ürün Atek tarafından üretilebiliyor. Şirket, bu üretimden bu yıl 65 milyon dolarlık ciro yaratacak. Üstelik bazı ürünlerde dünyada da söz sahibi durumda. Örneğin, jant düzeltme alanında birçok patentin sahibi olan şirket, kendi ürettiği jant düzeltme makinesinde Avrupa’da yüzde 90 pazar payına sahip.

Sirkeci’de ufak bir atölyede kurulan ve bugün servis ve garaj ekipmanları alanında sayılı üreticilerinden biri haline gelen şirketin öyküsünü ikinci kuşak yöneticilerinden Ertan Keser Eko-nomist’e anlattı.

İLKLERİ GERÇEKLEŞTİRDİ

Bulgaristan’dan Türkiye’ye göç eden Mustafa Keser tarafından 1950’ler-de temelleri atılan Atek Makina, Sirkeci’de elektrik motorlu briket üretme makinesi imalatıyla yolculuğuna başladı. Şirket, Mustafa Keser’in genç yaşta vefatından sonra, oğullan Altan, Turhan ve Ertan Keser’in yönetiminde büyüdü. Zaman içerisinde hidrolik kriko tamiratı ve bazı yedek parçaların üretimine geçiş yapan Atek Makina, Topka-pı Sanayi Sitesi’ne taşınarak servis ve garaj ekipmanları sektörüne adım attı.

1968 yılında ilk hidrolik kriko imalatım yapan Atek Makina, 1976 yılında yine Türkiye’nin ilk manuel lastik sökme makinelerini üretti. Yine aynı dönemde oldukça revaçta olan iç lastik tamiri için kullanılan ve ütü pres olarak adlandırılan makinenin de üretimini yaptı. Tüm bu üretim ise Türkiye’nin dört bir yanına dağılmış bulunan ve o günlerde kol gücüyle tamir gerçekleştiren oto lastik tamircilerine satıldı.

Ertan Keser, o günleri anlatırken, “Ufak bir atölyeydik ama neredeyse 24 saat çalışıyorduk. İhtiyaç çok büyüktü.

O dönemde bütün otomatik makinalar ithal geliyordu ve ciddi paralara satılıyordu. Bizim bu alana girmemiz ve üretime başlamamız pazarın yapısını da değiştirdi” yorumunda bulunuyor.

30’DAN FAZLA PATENT

Bugüne kadar 30’dan fazla patentli makine geliştiren Atek Makina, ürettiği 97 farklı makine ve satışa sunduğu 6 bin çeşit ürün ile 76 ülkeye ihracat yapıyor. Servis ve garaj ekipmanları alanında oldukça geniş bir ürün yelpazesine sahip olan şirketin üretimi aslında zaman içinde ciddi değişim yaşadı.

Örneğin çok uzun yıllar hidrolik kriko üretimi gerçekleştiren ve hatta 1990-2012 döneminde Mercedes’in tüm hidrolik krikolannı üreten şirket, katma değeri yüksek işlere odaklanmak için bu ürünün üretimine son verdi. Şu an ağırlıklı olarak jant düzeltme makineleri, lastik sökme ve takma makineleri, elektrikli bijon sökme makineleri ve jant parlatma makineleri üretimi yapıyor.

76 ÜLKEYE İHRACAT

Tüm bu üretim şirketin İstanbul Kı-raç’taki 10 bin metrekare kapalı alana sahip fabrikasında gerçekleşiyor. Üretimin yüzde 60’mı iç pazarda eriten şirket, kalanım ise 76 ülkeye satıyor. Bunca ülke arasında ise İtalya, Rusya, Fas, ABD, Ekvador, Brezilya, Ukrayna ve Polonya en kuvvetli olduğu pazarlar olarak sıralanıyor. Bu arada Balkan coğrafyasında oldukça kuvvetli olan Atek Makina, 2001 yılında 5 bin metrekarelik bir alanda Avrupa pazarı için bir depolama yatırımım da hayata geçirdi.

Geçtiğimiz yıl 30 milyon dolan ihracattan olmak üzere 50 milyon dolar ciro gerçekleştiren, bu yıl 65 milyon dolar ciro hedefleyen Atek Makina’mn üretim dışında bir de distribütörlük ayağı var. 10’un üzerinde uluslararası markanın Türkiye mümessilliğini üstlenen Atek, örneğin dış ve iç lastiklerin tamir malzemeleri üretiminde dünyanın iki büyük üreticisinden biri olan Japon Maruni’nin 26 yıldır distribütörü. Atek, Ma-runi’nin toplam üretiminin yüzde 70’ini 36 ülkede tek başına satıyor.

Atek’in bünyesine kattığı son distribütörlük ise servis ve garaj ekipmanları alanında dünyanın en büyük oyuncularından biri olan Corghi. Atek, yaklaşık iki yıllık görüşmelerin ardından Corghi’in Türkiye’de ve birkaç ülkede daha distribütörü oldu.

YENİ FABRİKALAR YOLDA

Fakat asıl gelişme, iki şirketin ortak bir fabrika yatırımı konusunda işbirliğine gitme kararı alması. Keser, bu işbirliğini, “Corghi’nin Çin’de ve İtaya’da fabrikaları var. Geçen ay Almanya’da gerçekleşen Automechani-ka fuarında kendilerine Avrupa’da ortak bir fabrika kurma teklifinde bulunduk. Teklifimize oldukça sıcak baktılar. Birlikte makine üreteceğiz. Herhalde ilk etapta lastik servis makineleri üretiriz. Ondan sonra tahmin ediyorum balans ve rot makinelerinin üretimine geçeriz. Kuracağımız fabrika tamamen Avrupa pazarına yönelik olacak” sözleriyle anlatıyor.

Atek Makina’nın bir başka fabrika yatırımı ise önümüzdeki yıl Çerkezköy’de olacak. Kendi sektöründe Avrupa’nın en modern fabrikalarından birini 20 bin metrekarelik bir alanda kurmaya hazırlanan şirket, böylelikle 24 saat çalışan Kıraç fabrikasını rahatlatmayı hedefliyor. Fabrikanın yatırım maliyeti yaklaşık 20 milyon Euro olacak.

Anahtar teslim lastikçi

Atek Makine’nın şimdiki hedefi anahtar teslim lastik bakım istasyonları kurmak. Ertan Keser’e göre, toplam araç sayısının 18 milyonu aştığı ve her gün 4 binden fazla yeni aracın trafiğe çıktığı ülkemizde, elverişsiz iklim ve yol koşullarının da etkisiyle, araç lastik servis istasyonu pazarında çok ciddi bir potansiyel söz konusu. Üstelik pazardaki oyuncuların büyük bölümü apartman altlarında ve pek de iyi olmayan koşullarda, standartların altında bu hizmeti sağlıyor.

Atek, buradan yola çıkarak, dileyen girişimcilere, mekan tasarımı da dahil olmak üzere tüm makineleri ile anahtar teslim lastik servis istasyonu kuracak. 10 bin TL’den başlayan yatırımlarla bu noktalar açılabilecek. İlk hedef yılın sonuna kadar Atek Corghi tabelası altında sadece Atek ve Corghi ürünleriyle donatılmış en az 10 lastik servisi açmak.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu