Atık İzleme ve Sertifikasyon Uzmanlığı
Bireysel ya da topluca organize olunacak bir iş. Günümüzde endüstriyel tesislerin artmasına bağlı olarak başta akarsular olmak üzere su ve havada aşırı kirlenmenin etkileri görülüyor.
Özellikle akarsularda olan kirlenmenin biyolojik ve kimyasal maddelerle oluştuğunu artık bilmeyen yok. Bu sonucun oluşmasında endüstriyel atıklar etkili oluyor, ağır metaller, radyoaktif maddeler ve mineral tozları başı çekiyor. Ayrıca sanayide kullanılan soğutma ve yıkama ünitelerinde hastalık yapıcı unsurlara da sıkça rastlanıyor. Cıvalı bileşikler ve arsenik bunların en başında. Bu ve benzeri maddelerin çoğu kanserojen… Mikroorganizmalar ise biyolojik kirlenmenin başlıca sorumlusu. Çare, bu konuları iş edinmiş uzmanlardan yardım almak; daha sık kontrol yapmak.
Başta çevre ve endüstri mühendisleri olmak üzere, her kademeden girişimci bu kontrolleri yapabilir, sertifikayla sonuçları değerlendirebilir. Toksik atıkların evlere kadar girdiği günümüzde ufak bir yatırımla son derece teknik aletler sayesinde temizlik düzeyini saptamak mümkün. Benzer taramalar toprak ve hava için de geçerli. Yeni buluş sayılabilecek küçük hacimli elektronik aletlerle lokal çevre taraması yaparak rapor verilmesi düşünülebilir. Raporlar her işletmenin kontrollü çalıştığına kanıt olacak; servis verilen şirketlerin üretim hacmini arttırırken markalarının prestijini de yukarı çekecektir.
Sistemi küçük imalathaneler düzeyine indirmek de düşünülebilir. Bugün büyük kentlerimizde bulunan ufak imalathaneler ve restoranların yıkanan kaplarda toksik deterjan bulunmadığını ispat etmeleri kendilerine büyük itibar sağlayacaktır.
İşte, bu kontrol sistemi içinde çalışan danışman teknisyenlere önemli işler düşüyor, ufak aboneliklerle çok sayıda işyerine hizmet götürülebilir.
Başlıca yatırım kalemi ise artık neredeyse küçük bir laptop büyüklüğüne inen özel ‘spektrofotometrik analiz’ cihazından ibaret.