Haberler

AVM’ler öne çıkmak için sanat etkinlikleri düzenliyor

AVM’ler rekabette öne çıkmak için birbirinden ilgi çekici sanat etkinlikleri düzenliyor. Resim sergileri, müzik dinletileri ve gösteriler buraları birer sanat merkezi haline getirdi. Gösteriler ziyaretçi sayılarına pozitif etki ediyor…

“BİR tek hayat vardır, o da sanattır” der ünlü filozof Friedrich Nietzsche. Lev Tolstoy ise hayatın içindeki sanata işaret eder ve “En yüce sanat, hayatın sanatıdır” cümlesini kurar. Her iki düşünür de hayat ve sanatın birbirinden ayrılmazlığına işaret eder bu sözlerle. Sanat hayattan parçalar taşır, bazen de hayat bir sanata dönüşür. Hayatımızın bir parçası olan sanatın, kendilerini “bir yaşam merkezi” olarak lanse eden AVM’lerde de yer alması kaçınılmazdı. Nitekim son yıllarda AVM’lerde artan sanat etkinlikleri de bu durumu teyit ediyor.

avm etkinlik

Henüz iki yaşını doldurmuş çok yeni bir AVM olmasına rağmen bugüne kadar altı festival, 17 konser, 20 açık hava sinema gösterimi, 75 gün canlı müzik performansı düzenleyen Zorlu Çenter bu konuda iyi bir örnek. Ya da Caz Havası konserleri ile o güne kadar yapılmamış bir işe imza atan ve sadık bir ziyaretçi kitlesi elde eden Kanyon…

“YER VERMEK ZORUNDALAR’

Sanatın ruhunu AVM’lerle birleştiren bu etkinliklerin özellikle son yıllarda artması dikkat çekici. KDM AVM Danışmanlık Kurucu Ortağı ve Genel Müdürü Murat izci, bu gelişmede AVM’lerin farklılaşma arayışında olmasının etkisi olduğunu belirtiyor. AVM’lerdeki bazı noktaların bazen verimliliğini yitirdiğini kaydeden izci, “AVM yaşayan bir yerse o boşlukları doldurmak amacıyla örneğin bir resim sergisi açıyor. Ya da o boşluğu bir sanat galerisine çeviriyor” diye konuşuyor. Türkiye’deki AVM’lerin caddelere çok benzediğini ifade eden izci şöyle devam ediyor:

“AVM’ler de caddedeki yaşamı sunar. Mesela en güzel caddelerden biri Istik-lal’dir. Burada ne vardır? Mağazalar, restoranlar, kafeler… Caddede yürürken bir yerden müzik sesi gelir, ona kulak kesilirsiniz; sanat galerileri vardır istediğinizi gezersiniz. AVM’ler de tıpkı buna benziyor; bu nedenle sanata yer vermek zorundalar, insanı kültürel anlamda besleyecek şeyleri desteklemeliler. ”

AVM’LERİN TAKVİMİ DOLU

AVM’lerin yıl boyu etkinlik takvimleri dolu. Hemen hemen her güne bir etkinlik düşüyor. Bunların içinde sanat etkinliklerini görmek mümkün. Sanat etkinlikleri kategorisinde ağırlık resim sergilerinde. Ataşehir Palladi-um Alışveriş Merkezi geçtiğimiz aylarda Selin Yapı’nm ‘İstanbul 0216’ adlı resim sergisine ev sahipliği yaparken İstanbul dışındaki AVM’lerin de bu konuda oldukça aktif olduğu görülüyor. Ankara’da bulunan Taurus AVM içinde bir sanat galerisi bulunuyor. Burada düzenli sergilere yer veren AVM’de 7 Kasım-10 Aralık tarihlerinde resim sergisini gezmek mümkün. Ayrıca hafta içi düzenli piyano dinletileri de var. İsparta’da bulunan lyaşpark AVM ve Mardin’de yer alan ;MovaPark’ta da yılın çeşitli dönemlerinde resim sergileri açılıyor.

SANAT FARKLILIK YARATIYOR

AVM’lerdeki sanat etkinliklerinin hem talep hem de farkındalık sonucu ortaya çıktığını anlatan Murat izci, “Türkiye’de 300’ün üzerinde AVM var. 12 milyon metrekarelik kiralanabilir alan mevcut. Farklılaşmak için daha önce markalar öne çıkıyordu. Ama şimdi markalar hep aynı. Bir marka birden çok AVM’de yer alıyor. Güvenlik aynı, temizlik aynı… Artık sanat etkinlikleri farklılık yaratıyor” diye konuşuyor. AVM’lerin hayattan kopuk yerler olmadığını vurgulayan İzci AVM’lerin insanla güzelleştiğini belirtip sanatın insanları AVM’lere davet etmenin en güzel yollarından biri olduğunu ifade ediyor.

“ZİYARETÇİ SAYISI YÜZDE 40 ARTTI”

Elbette AVM’ler sadece resim sergileri ile anılmıyor. Sanatın çok farklı kolları var ve AVM’ler de bu kolları ziyaretçilerle buluşturmaya çalışıyor. Bunun son günlerdeki iyi örneklerinden biri de Zorlu Center’da gerçekleşen İstanbul Light Festival’ oldu. 13-29 Kasım tarihleri boyunca her akşam saat 18.00-23.00 saatleri arasında düzenlenen Işık Festiva-li’ne dünya çapında 22 sanatçı 23 eseriyle konuk oldu. Sanatın ışıkla dansının etkileyici örneklerinin sergilendiği festival Zorlu Çenter için oldukça başarılı geçmiş. Festival sayesinde sosyal medyada sürekli konuşulur olduklarını aktaran AVM Yönetimi & Rezidans Satışından Sorumlu Genel Müdür Didem Aydın, insanların eserlerin yanında fotoğraflar çektirip bunu sosyal medya hesaplarında paylaştığını anlatıyor. Aydın, erişimlerin milyonlarla ölçüldüğünü söylerken festival süresince ziyaretçi sayılarının yüzde 40 oranında arttığını da vurguluyor.

“ÖNEMLİ BİR MİSYONUMUZ”

Sanatı günlük yaşamın vazgeçilmez bir parçası haline getirme hedefi ile 12 yıl önce yola çıkan Akmerkez o tarihten bu yana düzenli olarak farklı disiplinlerden sanat etkinlikleri düzenliyor. Geçtiğimiz yaz üç ay boyunca 130 ressamın 300’e yakın eserini sergileyen Akmerkez bu sergiyle ziyaretçilerinin de büyük beğenisi kazandı, “insanların hayatlarının bu kadar merkezinde olan bir yerde, sanatı halka yaklaştırmak Akmerkez olarak bizim için önemli bir misyon” diye konuşan Akmerkez Pazarlama Müdürü Aslı Ödiyet sözlerine şöyle devam ediyor: “Sanat duygusal bağ kurmak adına alışveriş merkezleri için ne kadar önemliyse, ruhlarını beslemek adına alışveriş merkezi ziyaretçileri için de çok önemli.”

BİNADA SANAT ANLAYIŞI

Forum İstanbul, Tepe Nautilus, Novada Ataşehir gibi projelerin sahibi Turkmall’un geçtiğimiz yılsonunda açtığı UNIQ İstanbul sanat adına yaptığı en büyük yatırımlardan biri. Açıldığı günden bu yana 36 konser ve etkinliğe, 17 açık hava performansına ve görsel sanatlar dalında 11 önemli sergiye ev sahipliği yapan mekan, 10 ayda 2.3 milyon sanatseveri ağırladı. Turk-mall’un bu alandaki yatırımı bununla da sınırlı değil. UNIQ İstanbul’da yer alan ve Ocak 2016’da açılacak olan UNIQ Hail 1200 kişilik seyirci kapasitesi ile şehirdeki önemli kültür sanat noktalarından biri olmaya aday.

Alışveriş merkezlerinde halkı sanat ile buluşturmaya özen gösterdiklerini anlatan Turkmall Yönetici Ortağı Levent Eyüboğlu projelerinde mimari değişimleri kuvvetlendirecek, dikkat çekecek ve aynı zamanda referans noktası oluşturacak bir bakış açısı olarak, Almanya’da çok yaygın olan ‘Kunst am Bau’ (Binada Sanat) yaklaşımını benimsediklerini belirtiyor.

“TİYATROYLA ANILACAK”

Caz müzik dinletileri düzenleyen Kanyon, geçtiğimiz ay gerçekleştirdiği ‘Kan-yon’da Her Yer Müzik’ festivali ile şehrin müzik takvimindeki yerini aldı.

Mabel Matiz, Birsen Tezer gibi sevilen isimlerin ağırlandığı festivalde genç yetenekler de kendini gösterme imkanı buldu. Kan-yon’un sanatla teması müzikle sınırlı değil. Bağımsız tiyatronun başarılı örneklerini veren DOT da yeni sezona Kanyon’da başladı. Tiyatro salonunu bünyesinde barındıran Kanyon önümüzdeki günlerde tiyatroyla da anılan bir AVM olacak.

“Kanyon olarak sanatı hep odağımızda tutuyoruz” diyen Kanyon Pazarlama Müdürü Çağla Gül, açıldıkları günden bu yana pek çok konser, sergi ve etkinliğe ev sahipliği yaptıklarını belirterek “Yaptığımız etkinliklerle, sektöre ilham veren işlerin altına imzamızı attık. Özellikle yaptığımız caz konserleri ile pek çok alışveriş merkezine örnek olduk” diyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu