Girişimcilik Haberleri

AVM’lerde yol gösteriyor

Sarp Tomrukçu ve Ahmet Salih Erin kurduğu Mihmandar; AVM, havalimanı, müze, kampüs gibi büyük mekanlar için yol gösterici bir harita ve arama platformu. Kullanıcılar, bu mekanlarda cep telefonları vasıtasıyla kapalı alan navigasyon imkanına sahip oluyor ve etraflarındaki fırsat, indirim, duyuru gibi çeşitli bilgileri alabiliyor. Girişimciler, Türkiye’de bu yıl 100 AVM’ye ulaşmayı ve ardından yurtdışına açılmayı planlıyor.

Hayatımız dev binaların içinde geçiyor. AVM, havalimanı, müze, kampüs gibi bu dev binaların içinde özellikle de ilk ziyaretinizse çıkış kapısını bulmak bile ciddi bir sorun haline gelebiliyor.

Haritalama konusunda uzun yıllardır çalışmalar yürüten Sarp Tomrukçu ve Ahmet Salih Er, bu sorunu görerek çözüm bulmaya karar veren iki girişimci… Geomatik yüksek mühendisi olan Sarp Tomrukçu, İstanbul Teknik Üniversitesi’ndeki (ITÜ) lisans eğitiminden sonra Almanya’ya giderek Hannover Leibniz Üniversitesinde yüksek lisansını tamamlıyor. Tomrukçu, Almanya’da yüksek lisans sonrası gayrimenkul verilerinin harita ve uydu resimleri üzerinde görselleştirilmesi konusunda çalışıyor.

Ahmet Salih Er ise bilgisayar mühendisi ve İTİ] lisans eğitimi sonrası Türkiye’deki üç te-lekom operatöründe yazılım geliştirme alanında tecrübe ediniyor. Türk Telekom’da akıllı haritalar servisinde yazılım geliştiriyor. İTÜ’den arkadaş olan ve konu haritalar olunca birbirleriyle fikir alışverişinde bulunan ikili, iki farklı mühendislik disiplinini bir araya getirerek farklı bir fikirle insanlara bir hizmet sunmak için yola çıkma kararı alıyor.

Mihmandar

2015’te çalışmalar başladı

iç mekân navigasyon (indoor navigation) konusu üzerine iş planını oluşturarak İTÜ Çekirdek Erken Aşama Kuluçka Programı’na başvuruyorlar. Seçilmelerinin ardından 2015 yılında Mihmandar’ın temelleri atılıyor. Öncelikle harita ve yazılım konusunu bir araya getirdiklerini söyleyen Tomrukçu, “Hayatlarımızın büyük çoğunluğunu geçirdiğimiz büyük iç mekânlara odaklandık. AVM, havalimanı, müze, kampüs gibi birçok alanda insanların aradıklarını kolayca bulamadıklarını ve mevcut çözümlerin bu problemi çözmede yetersiz kaldıklarını fark ettik” diyor. Çözüm olarak herkesin kendi telefonundan kolaylıkla kullanabileceği ve her mekân için aynı standartta iç mekân haritaların kullanıldığı bir platform geliştirmeye karar veriyorlar.

Eski zamanlarda hanlarda ve konaklarda misafirlere yer gösteren mihmandarlardan yola çıkarak Mihmandar adıyla girişimlerini hayata geçiriyorlar. Hem uluslararası hizmet verebilmek ve hem de farklı ülkelerden son kullanıcılara ulaşırken daha anlaşılır olması için şirketin adı inMapper olarak güncelleniyor.

Sarp Tomrukçu, kısaca Google Maps’in dışarıda yaptığını İnMapper olarak içeride yaptıklarını söylüyor. Akıllı telefonunuzla inmapper.com’a girdiğinizde AVM, havalimanı, kampüs gibi yerlerde navigasyon yapmanızı sağlayan bir harita platformu çıkıyor. Ziyaretçileri mekân içinde bulundukları noktadan aradıkları mağazanın kapısına kadar yönlendiren bu uygulama onlara mihmandarlık yapıyor. Kullanıcılar, bu mekanlarda cep telefonları vasıtasıyla kapalı alan navigasyon imkanına sahip olurken etraflarındaki fırsat, indirim, duyuru gibi çeşitli bilgileri alabiliyorlar. Mekânlar bu harita platformunu kendi mevcut kiosk, web sitesi ve wifi sistemlerine entegre ederek kullanıcılarına sunabilirken, markalar ise platforma reklam vererek müşterilerini ve cirolarını artırabiliyor.

Mihmandar yani İnMapper kullanım kolaylığıyla dikkat çeken bir proje. Sadece web sitesine girmeniz yeterli oluyor, interaktif haritalar ve akıllı arama sayesinde ziyaretçiler bütün iç mekânlarda aradıklarını kolay ve hızlı şekilde bulabiliyor. Aynı zamanda mobil uygulamalara ve web sitelerine kolayca entegre edilebilen platform sayesinde AVM içinde faaliyet gösteren markalar ve bankalar da bu üründen faydalanabiliyor.

100 AVM’ye ulaşacak

Mihmandar’ın AVM tarafında ilk müşterisi Zorlu AVM oldu. Onların kiosk ekranlarına harita platformunu entegre eden şirket, ziyaretçilerin aradıkları mağazayı kolayca bulabilmelerini sağladı. 2016 yılı içinde harita platformuna 10 AVM, iki müze ve bir havalimanı eklendi. Üretim sürecini optimize etmeye yönelik çeşitli çalışmalar yaptıklarını söyleyen Tomrukçu, “2017 yılında mekân sayısı olarak 10 kat büyümeyi hedefliyoruz. Başta İstanbul’da olmak üzere 100 AVM’ye ulaşmayı hedefliyoruz” diyor.

İki girişimcinin müzelere yönelik yeni proje hedefi var. Müze içindeki ziyaretçilerin daha zengin bir deneyim yaşamaları için müzeyi gezerken kendi telefonları ile kolaylıkla kullanabilecekleri bir hizmet sunacaklarını söyleyen Sarp Tomrukçu, “Böylece hem ziyaretçiler sanki yanlarında bir rehber varmış gibi müzeyi gezebilecekler, hem de müzelere çeşitli sponsorluklarla maddi destek sağlayacağız” diye konuşuyor.

Mihmandar’ı kurarken global düşünen girişimciler ilk aşamada Almanya’da büyümeyi düşünüyor. Tomrukçu, 480’in üzerindeki AVM sayısıyla Almanya’nın ciddi bir potansiyel taşıdığını düşünüyor. Şu anda satış ve danışmanlık desteği aldıkları bir Alman partnerle ön çalışmalara başladıklarını belirten Tomrukçu, “Hannover’deki Ernst August Galerie AVM, Hannover Havalimanı ve Frankfurt’taki Goet-he Haus müzelerini harita platformumuza ekledik” diyor.

Melek yatırım alacak mı? Şirket, henüz bir melek yatırım almadı.

Fakat çeşitli görüşmeler sürüyor. İTÜ Çekirdek Erken Aşama Kuluçka Programı ve Türk Telekom PİLOT Hızlandırma Programı tarafından desteklenen Mihmandar, şu anda GarantiPartners Hızlandırma Programı tarafından destekleniyor. Öncelikle Garanti Bankası’na iç mekân haritalarıyla hizmet verebilmek için görüşmeye başladıklarım, söyleyen Sarp Tomrukçu, “Bu sırada çeşitli birimlerle görüşürken bize GarantiPartners programım önerdiler. Biz de hem Garanti Bankası gibi bir kurum tarafından desteklenebilmek hem de GarantiPartners’m büyüme aşamasında ve kullanıcılara ulaşmak için tanıtım aşamasında bize destek olacağım düşünerek programa dahil olduk. BÜMED Business Angels (BUBA) tarafında da hem büyümemiz, hem de yurt dışı desteği için yatırım konusunda görüşmeler yapmayı hedefliyoruz” diye konuşuyor.

Ayşegül Sakarya Pehlivan

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu