Avrupa pazarına dönüş yaşanıyor
İçeriğe Ait Başlıklar
Avrupa pazarı
Klasik pazarı olan Avrupa, tekstil ve hazır giyimin yeni yılda da en önemli kozu olacak. Petrol fiyatlarındaki düşüşün Avrupa’da giyime ayrılan bütçeyi artırması bekleniyor. 2015’te tekstil 10 milyar dolara yakın, hazır giyim ise 20 milyar dolarm üzerinde ihracata imza atmaya hazırlanıyor. Fakat başta Rusya olmak üzere komşu ülkelerdeki sorunlar sektörü zora sokuyor.
Türkiye’nin ihracat ve istihdamında en önemli taşıyıcılardan olan tekstil ve hazır giyim sektörü, ciddi sıkıntılar yaşanmasına karşın, 2014 yılını yüzde 10’luk büyümeyle kapattı. Rusya başta olmak üzere komşu ülkelerde yaşanan sıkıntılara karşın, Avrupa pazarına yapılan ihracatta önemli bir artış yakalandı.
2014’te tekstil ihracatının 9, hazır giyim ihracatının ise 19 milyar dolara yaklaştığı tahmin ediliyor. Ayrıca hazır giyim sektörü bu yıl iç satışlarını yüzde 8 artışla 54 milyar TL’ye, organize perakende satışlarını ise yüzde
10 artırarak 37 milyar TL’ye taşımış bulunuyor.
2015 yılı için yapılan öngörüler ise yine zor bir yıl olmasına rağmen büyümede frene basılmayacağı yönünde. Sektör, iç pazarda yüzde 8-10 arasında büyümeyle satışlarını 60 milyar liraya, modern perakendedeki satışlarını ise 40 milyar TL’ye çıkarmayı hedefliyor. 2015’te tekstilde ihracatın 10 milyar dolara yaklaşması, hazır giyimde ise 20 milyar doları aşması bekleniyor.
AVRUPALI BÜTÇEYİ ARTIRACAK
Tekstil ve hazır giyim sektörünün elde ettiği ihracat artışında özellikle Avrupa’nın büyük bir payı var. 2014 yılında Avrupa’ya satışlarını yüzde 7 oranında artıran sektörde özellikle İngiltere, Fransa ve Almanya’da iyi giden satışlar yüzleri güldürdü. 2015 yılı için ise petrol fiyatlarının düşmesiyle birlikte akaryakıt fiyatlarının ucuzlaması beklentisinin, AvrupalInın hazır giyime ayıracağı bütçenin artmasına yol açacağı tahminleri yapılıyor.
Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği (TGSD) Başkanı Cem Negrin, hedeflerinin 21 milyar dolar bandını zorlamak olduğunu söylüyor. Hatta Negrin başta Rusya olmak üzere komşu ülkelerdeki gerilimlerin sona ermesi halinde üç yıl içinde 25 milyar doları yakalayacaklarını belirtiyor.
Avrupa dışında ihracatta sıçrama yaratacak en önemli ülkelerden biri olarak ise İran görülüyor. İstanbul Hazırgiyim ve Konfeksiyon ihracatçıları Birliği (İHKİB) Başkanı Hikmet Tanrıverdi, İran’da tekstil ve perakende sektörlerinde ciddi bir potansiyel olduğunu söylüyor. Bu ülkeye çok rahat mal satabileceklerini anlatan Tannverdi, İran pazarını ikinci bir Türkiye iç piyasası olarak tarif ediyor. Tanrıverdi, İran ile ekonomik ve siyasi ilişkileri iyi tutmanın Türkiye’nin yararına olacağını vurguluyor.
KUMAŞ İTHALATINA SINIRLAMA
2015 yılında sektörün en önemli beklentisi ise ithalat vergisi konusunda yeni düzenleme yapılması.
2011 yılından beri sektörün gündeminde olan ithalat vergileri konusu, sektörün önemli bir kısmı tarafından eleştiriliyor. Kumaş gibi hammaddeler konusunda bu vergilerin yeniden düzenlemesini bekleyen sektör temsilcileri, 2014 yılında 2,5 milyar dolar olan ithalatın 2015’te 3 milyar doları bulacağını ifade ediyor.
Sektörün performansını olumsuz etkileyecek unsurların başında kumaş girdilerindeki koruma önlemlerinin sürmesi ve dahilde işleme rejimi düzenlemesi ile getirilen olanakların sınırlanmasının geldiğini aktaran Cem Negrin, bu sınırlamanın ihracatın büyümesini de etkilediğini anlatıyor.
Türkiye’nin hazır giyim perakendesinde büyüme potansiyeline sahip olduğunu ve 19 milyar dolara ulaşan ihracatın önemli bir başarı olduğunu aktaran Koton Yönetim Kurulu Başkanı Yılmaz Yılmaz da kumaşa getirilen yüzde 30’luk verginin dünya pazarlarında rekabeti zorlaştırdığını söylüyor. 2015’te de sektörün çözmesi gereken sorunlardan birinin bu olduğunu belirten Yılmaz, bu konuda mutlaka yeni girişimlerde bulunulması gerektiğini vurguluyor.
Hikmet Tanrıverdi ise sektörün ihracatı yanında yaptığı ithalatın çok küçük kaldığını belirtiyor. Tanrıverdi, ithalat 5 milyar dolara çıksa da ihracatın yanında yine geride kalacağını fakat müşterilerin taleplerine zamanında cevap verilebileceğini dile getiriyor. Sektör üreticilerinin tercihlerinin yerli hammaddeden yana olduğunu kaydeden Tanrıverdi, ancak dünyadaki moda trendlerine göre piyasada değişen taleplerin hızlı karşılanmasının da önemli olduğunu ifade ediyor.
TEKSTİLDE DURUM
İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçılar Birliği (İTHİB) Başkanı İsmail Gülle, tekstil ihracatında önemli pazarların Almanya, İngiltere ve Romanya olduğu söylüyor. Gülle, sektörün ihracatının yüzde 46’dan fazlasının Avaıpa ülkelerine yapıldığına işaret ediyor. İsmail Gülle, AB ülkelerine yapılan toplam tekstil ve hammaddeleri ihracatının 2014 yılında yaklaşık yüzde 7 artış kaydettiğini dile getiriyor.
İsmail Gülle, AB ülkelerinin tekrar önem kazanmaya başladığını belirtiyor fakat sektörün yeni pazarlara göz atmaya da devam ettiğini söylüyor. Gülle, “AB ekonomilerinin kırılganlığını koruması ve büyüme kaynaklı sorunların devam ediyor olması, sektörümüzü yeni pazarlara açılmaya teşvik ediyor” diye konuşuyor. Bu pazarlar arasında da Latin Amerika’da Brezilya, Güney Asya’da Bangladeş ve Orta Asya’da Özbekistan gibi ülkeleri sayıyor.
“Petroldeki düşüş giyime yarayacak”
“2015’te ailelerdeki petrole bağımlı harcamaların düşmesinden dolayı alışverişe daha çok bütçe ayrılmasını bekliyoruz. Bu da doğrudan hazır giyim harcamalarının artması anlamına geliyor. Yeni yılda da Avrupa Birliği pazarı daha öncelikli ve önemli olacak. Sektörün ihracatında yüzde 8-10 arası artış hedefliyoruz. Bunun yanında Rusya, Irak, Suriye başta olmak üzere yakın coğrafyamızdaki silahların susması halinde ciddi bir sıçrama yaparız.”
“Gümrüklerdeki sıkıntılar giderilmeli”
“Zorlu global rekabet ortamında arzu ettiğimiz hedefleri tutturabilmemiz için yeni pazarların yanı sıra hızlı olmaya, tasarıma ve markalaşmaya odaklanmak durumundayız. Bunun için de ihracatçının çok hızlı hareket edecek imkanlara sahip olması gerekiyor. E-devletin yüzde 100 aktif olarak uygulanabiliyor olmasını arzuluyoruz. Öte yandan gümrüklerdeki sıkıntıların bir an önce giderilmesi son derece önemli bir başka konu.”
“Komşulara tekstil ihracatı arttı”
“Bu yıl siyasi ve ekonomik sorunlara rağmen Rusya, Suriye ve Irak gibi bölge ve komşu ülkelere ihracatta da ciddi yükselmeler oldu. Bu ülkelere yapılan tekstil ve hammaddeleri ihracatında, 2013 yılında kaydedilen gerileme oranlarının aksine, 2014 yılında önemli artış oranları yakalandı. Ocak-Kasım döneminde Irak’a yapılan tekstil ihracatı yüzde 270, Suriye’ye ihracat ise yüzde 126 arttı. İran’a tekstil ve hammaddeleri ihracatı da yüzde 42,4 oranında yükseldi.