Balon Teleskop
Evreni gözlemlemek için uzaya yolladığımız her bir teleskop, fizik ve astronomide çok önemli keşifler yapmamıza olanak tanıdı. Ancak bu teknoloji öylesine büyük yatırımlar gerektiriyor ki, maliyetleri azaltabilen her yeni keşif, uygulanabilir olduğu sürece büyük ilgi görmekte. Balon teleskop sistemleri bu yüzden çok önemli.
NIAC’ın onayladığı projeler içinde belki de en büyük ilgiyi Geniş Balon Reflektörü (LBR) adlı teleskop çekiyor. Teleskop iki farklı balondan oluşuyor. İlki 100 metre genişliğindeki taşıyıcı balon. Görevi, teleskopu 39 kilometre irtifaya ulaştırmak. Taşıyıcının içine gizlenmiş olup, daha küçük boyutlara sahip olan (10 metre) bir balon daha var. Dış yüzeyi metal görünümünde olan bu ikinci balon, tıpkı teleskoplardaki ayna gibi çalışıyor.
LBR, ‘terrahertz radyasyonu’ denilen bir alanda; 100 ile 300 mikron arası dalgaboyunda ölçüm yaparak, yıldızlar ve gezegenlerin oluşumu konusundaki araştırmalara odaklanacak. Buluşa imza atan grubun lideri Arizona Üniversitesi’nden Christopher Walker. VValker, “Bu dalgaboyunda, kozmik başlangıcımıza dair ipuçları saklı. Büyük Patlama’dan gezegenimizin oluşumuna dek merak ettiğimiz her şeyi araştırabiliriz,” diyor. Bugüne dek, Herschel Uzay Gözlemevi teleskopu dışında, bu aralığı izleyebilen başka bir teleskop daha yoktu. Ancak LBR, Herschel’in şimdiye dek ulaşılamadığı bir netlik ve derinlikte ölçüm yapabilecek kapasiteye sahip.