Banka hisselerinde en çok Halkbank ve İş C öneriliyor
Yılın ilk yarısında sanayi hisselerine kıyasla bekleneni veremeyen bankacılıkta, kârlılığın baskı altında ohnasmın etkileri hissedildi, ikinci yarıyılda politik gelişmeler, Merkez Bankası kararları ve FED faiz kararları bankaları etkileyecek. Bunlar bankalar için ‘alım’ önerisi verilmesini zorlaştırıyor. Buna rağmen beş kurumun en çok önerdiği bankaların ise Halkbank ve İş C olduğu görülüyor.
2015 yılma para politikasında gevşeme beklentileriyle başlanmıştı ama TL’deki oynaklık ve bunun enflasyon üzerindeki olumsuz etkileri nedeniyle Merkez Bankası sıkı para politikasını sürdürmek durumunda kaldı. Bu bağlamda bankaların fonlama maliyetlerinde beklenen ucuzlama gerçekleşmedi. Bunun yanında birinci çeyrekte bankacılık sektöründe ücret ve komisyonlardaki iadeler beklentilerin üzerinde seyretti. Bunların toplamında güçlü bir ilk çeyrek geçiremeyen bankalar, ikinci çeyrekte de çok farklı bir tablo yaşamadı.
Uzmanlar yılın ikinci yansında da çok farklı bir senaryo beklemediklerini dile getiriyor. Bu dönemde yurtiçi politik gelişmelerin ve FED’den gelecek haberlerin bankacılık sektörü üzerinde belirleyici olacağı belirtiliyor.
Bu ortamda banka hisseleri ile ilgili beklentileri analiz ettik. Yaptığımız çalışmaya göre en çok önerilen iki banka hissesi Halkbank ve Iş Bankası C. Yine Akbank ve TSKB de banka analistlerinin önerilerinde öne çıkıyor.
BANKALAR İSKONTOLU
İş Yatırım uzmanları, Türk bankala-ıının değerleme çarpanlannın yurtdışı emsallerine göre oldukça ucuz olduğunu ama diğer yandan mevcut zorlukların şimdilik ‘al’ önerisini desteklemediğini belirtiyor. Iş Yatırım uzmanları, “Türk bankaları için yatırımcılara özellikle hisse fiyatlarının zayıfladığı dönemlerde ‘biriktir’ önerisinde bulunuyoruz. MSCI Türk Bankaları Endeksi 2015 tahminlerine göre. 8,0x F/K ve l,0x F/DD çarpanlanyla işlem görüyor. Bu değerler tarihsel olarak da pahalı değil. 17 Aralık yolsuzluk soruşturmaları sürecinde banka değerlemeleri şimdiki düzeyin yüzde 15 kadar gerisindeydi. Mevcut belirsizliklerin geçmiş dönemlerdeki kadar olmadığını düşünüyoruz” diye konuşuyor. Kurum, MSCI gelişmekte olan ülkeler bankalarına göre Türk bankalarının yüzde 25 iskontolu işlem gördüğünü, bankaların ortalama kazanç verimlerinin de yüzde 14 düzeyine yükseldiğini kaydediyor.
İLK YARI GÖRECE DÜŞÜK
Bankacılık hisseleri ilk yarıyılda sanayi hisselerine göre kötü bir performans sergiledi. Sanayi endeksi BİST-100 Endeksi’nin yüzde 8 üzerinde performans gösterirken, bankacılık endeksi yüzde 7 altında kaldı. Bankacılık hisselerinin görece zayıf performansı büyük ölçüde sektörde kârlılığın baskı altında olmasından kaynaklandı.
İlk çeyrekte sektör net kârının temettü etkisinden arındırıldığında çeyreksel olarak sadece yüzde 6 arttığım söyleyen Şeker Yatırım Bankacılık Analisti Övünç Gürsoy, mevduat maliyetlerinin yüksek seyretmesine dikkat çekiyor. Gürsoy, böylece ortalama 25 baz puan daralan kredi getirisi/mevduat maliyeti makası ile düşük menkul kıymet getirilerin bankaların net faiz marjını olumsuz etkilediğini belirtiyor. Övünç Gürsoy, “İkinci çeyrekte bankacılık gelirlerinin artmasını bekliyoruz. Bu artışta özellikle menkul kıymet gelirlerinin büyük rol oynayacağını tahmin ediyoruz. Mevduat maliyederinin ise yüksek kalmaya devam edeceğini ve marjlara olumsuz etkisinin olacağını düşünüyoruz” diyor. Gürsoy, komisyon gelirlerindeki artışın hesap işletim ücretlerinin de katkısıyla süreceğini ifade ediyor.
İKİNCİ YARI DA BENZER
Burgan Yatırım Bankacılık Analisti Duygun Kutucu da yılın ilk altı ayının genel olarak kendi beklentileri doğrultusunda geçtiğini söylüyor. Kutucu, ücret ve komisyon gelirlerindeki artışın yılbaşmdaki beklentileri aşmasına karşın, faaliyet giderlerindeki beklentinin üstündeki artışın bunu dengelediğini dile getiriyor. “Yılın ikinci yarısında, ilk altı aydan çok farklı bir resim beklemiyoruz. Eğer faizlerde bir gerileme olursa, bu bankaların faiz marjlarına olumlu katkı yapabilir” diyen Kutucu, bankaların aktif kalitesinde ise önemli bir bozulma öngörmediklerini belirtiyor.
Özellikle birinci çeyrekte bankacılık sektöründe ücret ve komisyonlardaki iadeler beklentilerin üzerinde seyretti.
Global Yatırım Bankacılık Kıdemli Analisti Sevgi Onur ikinci çeyrekte de yine negatif sürprizler yaşanması ihtimalinin yüksek olduğunu belirtiyor. Sevgi Onur, “Olumlu olarak ise bankaların temettü gelirleri yer alacak. Bunun da sektördeki kârlılığı pozitif etkileyeceğini söyleyebiliriz” diyor.
REVİZYON OLABİLİR
Ata Yatırım Bankacılık Analisti Derya Güzel, bankacılık sektörünün makro görünüm ve izlenen politikaları çok yakından takip eden bir sektör olduğunu söylerken, şu an içinde bulunduğumuz siyasi süreç ve Merkez Bankası’nm alacağı kararların önümüzdeki dönem için çok önemli olacağım kaydediyor.
Ata Yatırım, pozitif trendin tüm yıl boyunca devam etmesini ve toplam ücret gelirlerinin bankaların 2015 beklentilerinin üstünde olmasını bekliyor. Ancak negatif olarak da toplam maliyetler beklentilerin üzerinde seyrediyor. îlk çeyrek sonunda bankalar 2015 beklentilerinde bir revizyona gitmedi.
Derya Güzel, yine de muhtemelen ikinci çeyrek sonunda bazı revizyonlann geleceğini düşünüyoruz diyor ve sözlerine şöyle devam ediyor: Belirsizlikler üçüncü çeyrek sonrasında kalkabilir. Yıl sonunda bankacılık sektöründeki büyüme ve fonlama maliyetlerindeki stabilizasyon ile banka operasyonlarının toparlanacağını düşünüyoruz.”
Aracı kurumlann önerdiği banka hisseleri
ATA YATIRIM: Akbank’ın beş yıllık PD/DD’sine göre yüzde 20 iskontolu işlem görmesi hisseyi cazip kılıyor. Banka sektöre göre yüzde 18 primli işlem görürken, bu oran tarihsel primi ile paralel. Benzerlerine paralel olarak, Akbank’ın 2015te yüzde 13,3 öz sermaye kârlılığı ve yüzde 1,6 aktif getiri oranı sağlamasını bekliyoruz. İşbank da PD/DD çarpanı bazında, hem beş yıllık tarihsel ortalamasının hem de benzer ortalamasının altında işlem görüyor.
BURGAN YATIRIM: Sağlam bilançosu ve uzun vadeli tonlama yapısı nedeniyle TSKB’yi beğeniyoruz. Ayrıca güçlü aktif kalitesi ve temel bankacılık kârlılığında düzelmeye rağmen halen rakiplerine göre daha uygun çarpanlarla işlem gören iş Bankası’nı da öneriyoruz.
İŞ YATIRIM: Akbank, kâr büyümesi, güçlü karşılıklar ve sermaye ile özkaynak kârlılığını artırma potansiyeline sahip. RisK/getiri profili açısından da emsallerine göre daha iyi bir konumda olduğunu düşündüğümüz Akbank, bankacılık sektörü hisseleri arasında en beğendiğimiz hisse olmayı sürdürüyor. Orta ölçekli bankalar arasında TSKB’yi beğenmeye devam ediyoruz. YKB’de de önerimizi ‘al’a yükseltiyoruz.
ŞEKER YATIRIM: Akbank, iş Bankası ve Halkbank hisselerini yatırımcılarımıza tavsiye ediyoruz. Akbank güçlü sermaye yapısı, yüksek aktif kalitesi ve düşük aktif/pasif vade farkıyla rakipleri arasında ön plana çıkıyor, iş Bankası ise rakiplerine göre iskontolu Fiyat/Kazanç ve Fiyat/Defter Değeri oranlarıyla işlem görüyor. Halkbank, yüksek gelir kalitesi, düşük kredi/mevduat oranı ve güçlü sermaye yapısıyla risklere karşı daha korunaklı.
AK YATIRIM: İş Bankası için ‘Endeksin Üzerinde Getiri’ tavsiyemiz bulunuyor. Halkbank’ta önerimiz ‘nötr’ olurken, Vakıfbank’ta ise TL’nin daha dalgalı bir döneme girme olasılığına karşı marjları açısından olumsuz etkilenme ihtimalini dikkate alarak tavsiyemizi ‘nötr’e çektik. Yukarı potansiyel açısından sınırlı bulsak da Garanti Bankası ve TSKB için de ‘nötr’ tavsiyemiz var.