Bankaların Çiftçilere Kredi Paketleri
Bankalar bugünlerde yeni sezon hazırlığı içindeki çiftçiye, özel kredi paketleri hazırladı. Tarım ve hayvancılık sektörüne danışmanlık hizmeti de veren bankalar uluslararası kuruluşların 120 aya ulaşan uzun vadeli kredilerine de aracılık ediyor…
SAYILARI 3 milyona ulaşan çiftçilerin neredeyse yarıya yakını bugünlerde tarlasını ekip biçebilmek için hummalı bir çalışma içinde. Bankalar ise bu büyük pastadan pay kapabilmek için özel ürün ve hizmet sunma yarışında. Son yıllarda büyük bir atılımın yaşandığı tarım bankacılığı alanında tarım kesiminin her ihtiyacına özel kredi çözümleri geliştiren bankalar, özel geri ödeme planlarıyla da dikkat çekiyor. Yılda bir hasat dönemine denk gelen ödeme planlı kredilerde vadeler 36, hatta yatırım kredilerinde 120 aya kadar uzuyor. Özellikle uluslararası kuruluşlardan temin edilen kredilerde vadelerin uzun olduğu görülüyor.
HER İHTİYACA ÖZEL KREDİ VAR
Bugün Türk bankalarının tarıma özel onlarca farklı kredi seçeneği var. Örneğin önceleri sadece ‘tarım kredisi’ adıyla kullandırılan bu kredilere artık sulama, sera, tarla alım, tarım makineleri, traktör hatta binek oto kredisi gibi çok sayıda farklı seçenek eklenmiş durumda.
Hayvancılık kredilerinde de benzer bir durum söz konusu. Artık bankaların önemli bir bölümü hayvan alımı, besicilik, süt hayvancılığı, büyükbaş hayvancılık, arıcılık, tavukçuluk kredisi gibi çok sayıda farklı hayvan türüne özel kredi çıkartıyor. Tabii her kredinin kullanım biçimi ve geri ödeme takvimi de o sektöre hatta üretimin yapıldığı bölgeye göre değişiyor.
Tarıma özel ürünler bununla da sınırlı değil… Örneğin çiftçinin ihtiyaçlarına çözüm sunan çok sayıda kredi kartı var. Bu kartlar sayesinde çiftçiler üretim aşamasında ihtiyaç duyduğu gübre, fide, mazot, tohum gibi tarımsal girdi alımlarmda taksit ve hasada kadar faizsiz ya da düşük faizli vade imkanına kavuşuyor.
TARIM SEKTÖRÜNE ÖZEL EKİP
Hizmet kalitesini artırmak için ciddi yatırımlar yapan bankalar artık şubelerinde tarıma özel bölümler kurup, ziraat mühendislerinden oluşan özel ekipler oluşturuyor. Bu sayede danışmanlık hizmeti sunabiliyorlar. Amaç hızlı bir dönüşüm ve gelişim içinde bulunan tarım sektöründe daha fazla müşteriye ulaşabilmek…
Bankacılık kesiminin bu çabası rakamlara da yansımış görünüyor. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulunun verilerine göre, 2009 yılında 14.9 milyar TL düzeyinde bulunan tarım kredilerinin toplam tutarı aradan geçen beş yılın sonunda 36.4 milyar TL’yi ulaşmış durumda. Ancak banka temsilcileri bu rakamın da çok düşük olduğu görüşünde. Bu yüzden bankalar her gün yeni bir ürün çıkartıp hizmet kalitesini artırmayı hedefliyor.
İşte biz de tarım ve hayvancılık kesiminin krediye olan ihtiyacının yoğun olduğu bugünlerde sizler için tarım bankacılığı konusunda iddialı bankaların çiftçiye özel bahar kampanyalarını ve sundukları diğer hizmetleri derledik…
HİBEYE ARACILIK YAPIYOR
Şekerbank tarım kesiminin her ihtiyacına yönelik farklı kredi ürünü çıkarıyor. Halen çiftçilere iki yıla varan vade imkanı sağlayan ‘Vadeli Zirai Kredi’ ve beş yıla varan vade imkanı sağlayan yılda bir ödemeli ‘Yatırım Kredisi’ veriyor. Bu kredilerin dışında Tarımsal Ekipman ve Demirbaş Kredileri, Damızlık Süt Sığırcılığı ve Büyükbaş Hayvan Besiciliği Kredisi ile Küçükbaş Süt Hayvancılığı ve Küçükbaş Besicilik Kredi ürünleri bulunduğunu hatırlatan Şekerbank Perakende Bankacılık Genel Müdür Yardımcısı Gökhan Ertürk, sektöre özel sundukları diğer ürün ve hizmetlerle ilgili şu bilgiyi veriyor:
“Et ve Yumurta Tavukçuluğu ile Hindi Yetiştiriciliği Kredisi ürünlerimizi de çiftçilerin kullanımına sunduk. Yine beş yıla kadar vade ve yılda bir kez ödeme imkanı tanıdığımız Çiftçi Taşıt, Traktör ve Nakliye Aracı Kredisi ürünümüz de var. Yine talep eden çiftçi müşterimize Organik Tarım-Sera Kredi-
si de sağlıyoruz Sekeli llk^7
Bunun dışında çiftçiye * mazot, yem, gübre tohum alımlarında özel ödeme koşulu sağlayan Hasat Kart’ımız var. Bu kart sayesinde Vodafo-ne ile ‘Tüm Yıl Konuş, Hasat Zamanı Öde’ kampanyası başlattık. EKO kredi ürünümüz ile 4 bini aşkın çiftçiye 50 milyon TL kaynak aktararak enerji tasarrufu sağladık.
Çiftçilere Bağ-Kur prim borçlarmı KMH’larmdan her ay ödeyip onlara yılda bir kez geri ödeme imkanı sağlıyoruz. 2B Arazi Alım, işletme ve Arazi Edindirme ile Lisanslı Depoculuk ve Sözleşmeli Üretim kredimiz de bulunuyor.”
Şekerbank Avrupa Birliği Katılım Öncesi Yardım Aracı-Kırsal Kalkınma Programı kapsamında, Türkiye genelinde, özellikle kırsal bölgelerdeki girişimcilere yüzde 65’e varan oranlarda hibe desteği sağlayan programa da katılmış durumda.
100 BİNİ AŞKIN MÜŞTERİSİ VAR
Yapı Kredi, 2013 yılsonu itibariyle 100 binin üzerinde çiftçiye 1 milyar TL civarında kredi kullandırdı. Bu ürünler içinde en çok tercih edilenin Tarımsal Üretim Kredisi olduğu bilgisini veren Yapı Kredi KOBt ve Tarım Bankacılığı Grup Direktörü Aslı Düzenli, bankanın sektöre yönelik diğer kredi ürünlerini ise şöyle sıralıyor:
“Bu krediyle ekim, dikim, gübreleme, sulama, hasat toplama dönemindeki tüm finansal gereksinimleri hasatta ödemeli karşılıyoruz.
Ayrıca yine çiftçilerimize Seracılık Kredisi, sıfır kilometre ve ikinci el traktör alımlarmı finanse edecekleri Traktör, Besicilik, Süt Hayvancılığı, Arıcılık, Küçükbaş Hayvancılık ve Tavukçuluk ve Sözleşmeli Ürün Kredisi ürünlerini hazırladık.”
Yapı Kredi, ayrıca tarıma özel ‘Verimli Kart’ı da hayata geçirdi. Verimli Kart sayesinde çiftçiler üye işyerlerinde yapılan tohum, yem, gübre ve akaryakıt alımlarında avantaj sağlıyor. Çiftçiler bu kartla ATM’lerden ve şubelerden nakit çekim yapabiliyor. Verimli Kart’m en büyük özelliği ise kart sat dönemine göre ayarlanması.
Bankanın diğer bir kartı ise TMO Kart. Yapı Kredi, TMO Kart sayesinde üreticilerin Toprak Mahsulleri Ofisi’nden (TMO) yapacağı ürün tahsilatlarına aracılık ediyor ve ürün ödemelerini 20 gün erken alma fırsatı sunuyor.
ULUSLARARASI FONLARA ARACI
DenizBank, Tarım Bankacılığı çatısı altında traktör, tarımsal ekipman, süt hayvancılığı, besi hayvancılığı, seracılık, küçükbaş hayvancılık, balıkçılık, arazi alım ve proje finansmanı alanlarında üreticilerin her türlü yatırımını finanse ediyor. Banka halen 750 bini aşkın müşteriye toplam 3.5 milyar TL’yi aşan kredi kullandırmış durumda. Üreticilere projeli yatırım kredileri, tarımsal tesis kuru lumu, arazi ve tarımsal ekipman alımı, hayvan seçimi gibi konularında danışmanlık yapıp anahtar teslim hizmet sunduklarını söyleyen DenizBank Tarım Bankacılığı Pazarlama Projeler Grup Müdürü Dr. Levent Öztürk, “Kredilerin yanı sıra ‘Üretici Kart’ımızla 450 bini aşkın üreticiye 12 bin üye işyerinde tarımsal girdi alanlarında avantajlar sağlıyoruz. Bu kartla tarımsal işletme kredisini üreticilere kart üzerinden sunuyoruz. Üreticiler, gübre, tarım ilacı, yem gibi tarımsal girdi ahmlarmı anlaşmalı üye işyerlerimizden bu kartla yaptıklarında beş aya varan vadeye kadar kısmı faizsiz kullanabiliyor” diyor.
Üretici Kart sahiplerine Bağ-Kur prim ödemelerini hasatta ödeme imkânı sunduklarını da hatırlatan Öztürk, sağladıkları diğer avantajları şöyle özetliyor: “Turkcell kampanyamızla üreticilerimiz tüm yıl konuşuyor ve limit dahilindeki Turkcell faturalarım Üretici Kart ile hasatta faizsiz ödeyebiliyor.”
DenizBank’m ülke çapındaki 250 adedin üzerinde şubesinin Tarım Plus konsepti altında faaliyet gösterdiğini belirtelim. Bu şubelerin çoğunda ziraat mühendisi bulunuyor. Ayrıca 500 un üzerinde çalışan sahada üreticinin ayağına kadar gidiyor. Banka, Avrupa Birliği Kırsal Kalkınma (IPARD) Fonları ve Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı (KKYDP) kapsamında hibe almaya hak kazanan projeleri de finanse ediyor.
DenizBank, bunlar dışında TKDK (Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu) tarafından verilecek destekten yararlanmak isteyen yatırımcıların başvuru paketini, teknik projesi veya iş planım da üretici adına düzenliyor. Öte yandan bankanın bu yıl Avrupa imar ve Kalkınma Bankası (EBRD) kaynaklı fonların kullandırımma aracılık edeceğini de belirtelim.
YILSONU HEDEFİ 2 MİLYAR TL
Garanti Bankası, tarımsal üretimin yanı sıra ürünlerin işlenmesi ve pazarlanmasmı da finanse ediyor. Bankanm tarım sektörüne verdiği bir diğer hizmet de danışmanlık. Tarım kesimi için sektöre, işletmeye, ürüne ve havzaya özel modeller geliştirdiklerini söyleyen Garanti Bankası Genel Müdür Yardımcısı Nafiz Karadere, bu alanda sundukları hizmetleri şöyle özetliyor:
“Halen tarım ve kırsal kalkınma sektörüne yönelik 18 ürün geliştirerek, işletmelerin ihtiyaç duyduğu her konuda kredi desteği veya nakit yönetimi hizmeti veriyoruz. Bu kapsamda yalnız tarım değil tarıma dayalı sanayi firmaları, kalkınma kooperatifleri, damızlık birlikleri, süt birlikleri, sulama birlikleri vb sektör paydaşlarını da dikkate alıyoruz. Garanti <6® Gâfâlltİ Bankası, tarımsal işletmelerin nakit akışını dikka- **:1 te alarak yılda üç, altı, 12 ödemeli olmak üzere, 12 aydan 60 aya varan vadelerle birçok kredi de tesis edebiliyor.”
Garanti Bankası’nın 2014 yılı Mayıs ayı itibariyle tarım ve hayvancılık alanında faaliyet gösteren 16 bin 600 kişiye 1.48 milyar TL kredi tahsis ettiğini belirtelim. Bu konuda yılsonu hedefi ise, tutarı 2 milyar TL’ye çıkartmak. Banka, özellikle Katılım Öncesi Mali Yardım Prog-ramı-Kırsal Kalkınma Bileşeni (IPARD) kapsamında Türkiye’ye AB tarafından aktarılan kaynağın kullandırılması amacıyla ödemesiz dönemli ‘IPARD Rredisi’ne aracılık yapıyor. Bu ürün sayesinde 2014 yü-sonuna kadar Türkiye için ayrılan 872 milyon euro’luk kaynağın tarım sektörüne verilmesi konusunda çalışma yürüttüklerini söyleyen Kara-dere, “Bu bağlamda, yatırım dönemi (24 ayı geçmemek kaydıyla) anapara ödemesiz olmak üzere azami beş yıl vadeli eş finansman kredi desteği sağlanabilecek” diyor.
ÇİFTÇİYE İMECE KART
İş Bankası, üreticilerin kredi taleplerinin değerlendirilmesinde Kredi Kayıt Bürosu’nun iştiraki Tarım Kredi Değerlendirme Sistemi’ni (TARDES) kullanıyor. TARDES sayesinde çiftçiye en uygun kredinin sağlanmasını amaçladıklarını söyleyen İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı Suat İnce, yine bu amaçla 2012 yılı başında bankada ‘Sektörel İhtisas Bankacılığı Birimi’ni faaliyete geçirdiklerini hatırlatıyor. İnce, sunulan diğer hizmetleri şöyle özetliyor:
“İlk etapta 14 şubede ‘tarım servisleri’ kuruldu. Zamanla bu şubelerin yaygınlaştırılması amaçlanıyor. İş Bankası olarak önem verdiğimiz uygulamaların başında ‘sözleşmeli üretim’ modeli geliyor. Bu amaçla, ‘Sözleşmeli Üretim Kredisi’ uygulamasını yaygınlaştırmayı planlıyoruz.”
İş Bankası’nm önem verdiği bir diğer ürün ise İmece Kart…
Bu kart sayesinde üreticiler faizsiz dönemli girdi alımı imkanına kavuşuyor. Kartın üreticilere çok sayıda avantaj sağladığını hatırlatan İnce, “Bu kart aynı zamanda ticari krediye ulaşımı sağlıyor. Faizsiz dönemin yanı sıra uygun faiz ile üreticilere borçlarım bir yıla kadar öteleme imkanı sunuyor. Çiftçimiz sayıları bine yaklaşan anlaşmalı üye işyerinde İmece Kart ile mazot ve diğer tarımsal girdileri alabiliyor. İmece Kart sahibi Panko-birlik üyeleri Birlik’e ait satış mağazalarından avantajlı koşullarla tarımsal girdi alımı yapabiliyor” diyor.
İş Bankası, üreticilerin bitkisel üretim, büyükbaş besi ve süt hayvancılığı, seracılık, traktör ve tarımsal arazi alımı gibi çeşitli tarımsal faaliyetlerinin finansmanı amacıyla da kredi sağlıyor. Banka bunun dışında üreticilerin TARS1M sigorta primlerini ‘Tarsim Kredisi’ ile ödeyerek hasat dönemine kadar vadelendirme avantajı da sunuyor.
TARIM KART ÇIKARDI
Akbank’ın tarım ve tarıma dayalı tüm işletmelerin sezonluk nakit akışlarını göz önünde tutan bankacılık ve sigortacılık ürünleri bulunuyor. Üreticilerin tohum, güb re, ilaç, sulama ve işçilik maliyetlerinin karşılanmasına yönelik ‘Ürün Ön Finansman Kredisi’ sunan banka, bu ürünlerin geri ödemesinin ise hasat dönemi yapılmasına im kan sağlıyor.
Tarıma özel çok sayıda ürün çıkarttıklarını söyleyen Akbank KOBİ Bankacüığı’ndan sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Bülent Oğuz, bu konuda şunları belirtiyor: “Tarım kesimine 36 ay vadeli ‘Damla Sulama Kredisi’ veriyoruz. Bunun dışında ‘Sera Kredisi’ ve 60 aya varan vade imkanı sağlayan hisseli arazi ve yeni tarla alınılan için ‘Bahçe/Tarla Kredisi’ sağlıyoruz. Sıfır kilometre ve ikinci el traktör alınılan için 60 aya varan vade imkanı sunduğumuz ‘Traktör Kredisi’ ve hafif ticari araç ihtiyaçları için ‘Hafif Ticari Araç Kredisi’ ürünlerimiz de var. TMO’ya ürün teslim eden üreticüere ise ‘Makbuz Senedi Karşılığında TMO Kredisi’ sağlıyoruz.”
Bunlara ilave olarak sözleşmeli tarım finansmanı kapsamında, şirketlerle sözleşme yaparak üreticilere, gübre, ilaç, mazot, sulama, işçilik gibi maliyetlerini karşılamaları için kolaylık sağladıklarını belirten Oğuz, “Üreticilerin sözleşmelerindeki ödeme dönemlerini de dikkate alarak vade belirliyoruz” diyor.
Akbank, bunun dışında çiftçilere yönelik olarak Akbank Tarım Kart’ı çıkardı. Söz konusu kart sayesinde çiftçiler üye işyerlerinden yaptıkları tohum, gübre, fide gibi tarımsal girdilerini alıp bunun ödemesini AKBANK hasat zamanı gerçekleştirebiliyor.
İYİ TARIMA ÖZEL KREDİ
Finansbank, tarımm finansmanını, bitkisel üretim, hayvancılık, su ürünleri, tavukçuluk, seracüık, arıcılık alanlarına özel 29 farklı kredi ürünü ile sağlıyor. Ayrıca web sayfasından, çiftçilere tarım danışmanları kanalıyla özel destek veriyor. Tarım çalışanlarına özel kredi paketlerinin, düşük faiz oranları ve 120 ay vadeli ensek ödeme koşullarıyla sunulduğunu söyleyen Finansbank KOBİ ve Tarım Bankacılığı Genel Müdür Yardımcısı Metin Karabiber, tarıma özel sundukları diğer ürünleri şöyle sıralıyor:
“Çiftçilerimize tarımsal girdilerinin alımında ödeme kolaylığı sağlayan ‘Çiftçi Nakit’ ile ödeme zamanını müşterilerinin belirleyeceği ve ihtiyaç duyduğu takdirde yılda iki kez ödeme gününü değiştirebileceği, kişiye özel esnek bir ürün de sunuyoruz. Ayrıca bu yıl ‘Tarım DBS’ ürününü de hayata geçirdik. Bu ürün sayesinde mazot, gübre, tohum, sulama sistemi gibi tarımsal girdi sağlayan kooperatif, birlik ve tüzel kişilerin çiftçiden doğan vadeli ya da peşin alacaklarını garanti altma aldık. Projeli Yatırım Kredileri ile çiftçimize 120 ay vade imkanı sunduk. Finansbank olarak yine tarımsal işletmelere ‘Yenilenebilir Enerji Yatırımları’, ‘Sözleşmeli Üretim Kredileri’ ve güvenilir gıda üretimine hizmet edecek sertifikalı ‘Organik Tarım ve iyi Tarım’ kredilerini avantajlı faizlerle sağlıyoruz.”
Metin Karabiber’in verdiği bilgiye göre, Finansbank halen Avrupa Yatırım Bankası’nm destek programları başta olmak üzere uluslararası kaynaklara aracılık ediyor.