Bankaların Çocuklara Yönelik Sosyal Sorumluluk Projeleri
BANKALAR sadece üniversite çağındaki gençlere değil, çocuklara yönelik de çok sayıda sosyal sorumluluk projesini hayata geçirmeye başladı. Özellikle son yıllarda sayıları artan bu projeler kapsamında gençlerin sadece eğitimleri değil, tüm sosyal hayatlarına da dokunan etkinlikler düzenlendi.
Tabii gençlere yönelik bu etkinliklerin ana teması yine eğitim ve meslek hayatına hazırlık üzerine kurgulandı. Bunun yanı sıra heykel atölyeleri, hikayeleştirme eğitimleri, kültür ve sanat eğitimleri, kod yazılımı, eğlenceli ve ödüllü yarışmalar hatta eğitimleri için gereken televizyon ve internet altyapısının temin edilmesi gibi çok sayıda destekleyici proje de hayata geçti.
Ancak pandemi bu projeleri de önemli oranda etkilemiş görünüyor. Bankaların birebir yapmayı tercih ettiği çok sayıda etkinlik artık dijital ortama taşınmış durumda. Özellikle programlarda başarılı olan gençlerin gönderildiği yurtdışı eğitim programları da pandemi nedeniyle bir süre askıya alındı. Online devam edebilecek etkinlikler tüm hızıyla sürerken, yine gençleri hedefleyen yeni projeler ise beklemeye alındı.
SOSYAL MEDYA HESAPLARINA DİKKAT
Bankalar bu projelerin duyurularını ise yine dijital kanallardan yapıyor. En çok kullanılan kanal ise bankaların kendi internet siteleri. Bunun yanı sıra instagram, Facebook, Twitter, Linkedın gibi mecralardan da yıl boyu duyurular yapılıyor. Eğitime katılmak isteyenlerin başvuruları da yine bu kanallar üzerinden almıyor.
Bu nedenle yılın belli dönemlerinde açılan programlar için tek yapmanız gereken bankaların sosyal medya hesaplarını yakından takip etmek.
YENİ BAŞVURULAR BAŞLADI
Yapı Kredi üniversite üç ve dördüncü sınıf öğrencilerine yönelik genç yetenek programı Digitalent’la öğrencilere mezuniyetlerine kadar çok kapsamlı bir yolculuk sunuyor. Staj imkanından eğitimlere, ödüllü proje yarışmasından network oluşturacakları etkinliklere kadar programda çok sayıda unsur var.
Pandemi dönemine kadar kurumun Yapı Kredi Kültür Sanat Binası, Koç Holding’in Bağlarbaşı’ndaki korusu, bankanın Yeniköy’de-ki korusu gibi özel mekanlarda etkinlikler düzenlediklerini söyleyen Yapı Kredi Genel Müdür Yardımcısı Hakan Alp, “Pandemi döneminde ise Online eğitim ve etkinliklerde bir araya gelmeye başladık. Departman tanıtımından heykel atölyesine, hikayeleştirme eğitiminden Koronavirüs (Covid-19) salgını sonrası dünya ve ülke ekonomisine kadar birçok konuya odaklandık. Şimdiye kadar temas halinde olduğumuz 62 Digitalent var. Bu ay ise yeni dönem için Digitalent başvurularını almaya başlayacağız” diyor.
Programa ilişkin tüm detaylar ve başvurular ise; Biz Yapı Krediliyiz instagram, Yapı Kredi Linkedln hesaplarının yanı sıra Yapı Kredi insan Kaynakları Tvvitter ve Face-book hesaplarından yapılabiliyor.
Teknoloji sayesinde bilgiye ulaşmanın artık çok kolay olduğu bu dünyada alanında uzman kişilerle, fark yaratacak deneyimler yaşamak ve bu kişilerle çok genç yaşta bir araya gelmenin artık çok daha önemli bir hal aldığını hatırlatan Alp, Digitalent ile hedeflediklerini şöyle özetliyor: “Ayrıca Digitalent Genç Yetenek Programı’yla gençleri çok erken yaşta bankacılık sektörünün dinamikleriyle tanıştırıyoruz. Bu sayede gençler mezun olduktan sonra sektörü bilerek iş hayatına daha hazırlıklı bir şekilde başlıyor. Digitalent’ın en büyük avantajı bu imkânları sunması.
Çoğu kurumun, işe alımın da ötesinde stajyer alimini bile durdurduğu bir dönemdeyiz. Biz ihtiyaç olan gerek staj, gerek iş tüm alımlara devam ediyoruz. Hatta mevcut süreçleri devam ettirmenin ötesinde yeni programları hayata geçiriyoruz, örneğin pandemi dönemiyle birlikte, üniversite faaliyetlerinin durduğu bir ortamda hızlıca aksiyon alarak “Yapı Kredi Seninle” adıyla iletişimde olduğumuz öğrenci ve adaylara yönelik online iletişim ve etkinlik çalışmalarına başladık.”
QNB FİNANSBANK
“ÖNCELİĞİMİZ ÇOCUKLAR”
QNB Finansbank 2015 yılında çocuk ve genç odaklı ‘Minik Eller Büyük Hayaller’ Kurumsal Sosyal Sorumluluk Platformu’nu hayata geçirdi. Platform çatısı altında çocukları ve gençleri geleceğe hazırlamak amacıyla matematikten kodlamaya, kültür-sanattan eğitime kadar birçok alanda proje gerçekleştirdiklerini söyleyen QNB Finansbank İletişim ve Müşteri Deneyimi Ofisi Direktörü Armağan Engel, “Ayrıca 2018 yılında Türkiye Toplum Gönüllüleri Vakfı’yla birlikte ‘Hayallerin Gücü Adına’ projesini hayata geçirdik. Bu kapsamda, 112 genç ve 20 gönüllü finansçı aracılığı ve hikâye anlatıcılığı yöntemi ile ilköğretim çağm-, daki çocuklara ulaşıldı. Proje 2019- 2020 eğitim \ döneminde de devam edildi ancak pandemi I sonrasında hikaye anlatıcılığı eğitimlerimizi online platforma taşıdık. Bu çerçevede şimdiye kadar toplam 2800 çocuğa ulaştık. 8-12 yaş arasındaki çocukları kapsayacak hikaye anlatıcılı-ğı eğitimlerine veliler www.qnbfinansbank. com adresi üzerinden başvurabiliyor. Eğitim tarihleri ve periyodları belirli zamanlarda duyuruluyor.”
Proje ile masallar, bilmeceler, tekerlemeler ve interaktif oyunların yer alacağı atölyelerle çocukların kendi yaratıcılıklarını keşfetmeleri ve kendi masallarını yazmayı öğrenmeleri hedefleniyor. QNB Finansbank aynı zamanda Minik Eller Kod Yazıyor projesini de sürdürüyor. 2015 yılından bu yana Türkiye genelinde yürütülen kodlama eğitimlerini 2020 yılında da devam ettirdiklerini açıklayan Armağan Engel, projeye ilişkin şunları söylüyor: “Bu yıl ‘Minik Eller Kod Yazıyor’ projesinde Habitat Derneği ile işbirliği yaptık. 2015 yılından bu yana 22 binden fazla çocuğa kodlama eğitimi verdik. Haziran 2020’de ise kodlama eğitimlerini tüm Türkiye’deki çocuklara ücretsiz ve sınırsız olarak online platforma taşıdık. 8-12 yaş arası çocuklar 1 Haziran 2020 tarihinden itibaren www.minikellerkodyaziyor.com adresi üzerinden kodlama dili olan Scratch kod yazma eğitimi alabilecek ve yaratıcı kodlama yapabilecekler. Eğitim alabilmek için siteye web sitesi üzerinden kayıt olunması ve giriş yapılması yeterli oluyor. Bugüne kadar Minik Eller Kod Yazıyor projesiyle 24 şehirde 23 bine yakın çocuğa ulaşılarak 154 bin 184 saat kodlama eğitimi verildi. Kodlama eğitimleriyle birlikte geçtiğimiz Şubat ayında “Benim Şehrim” temasıyla Türkiye’de ilk kez Scratch Cup 2020’yi düzenledik. Türkiye’nin dört bir yanından 631 başvuru alındı. Çocuklar yarışmada, eğlenceli ve bir o kadar da yaratıcı oyunlarıyla katılarak kendi kodladıkları oyunları anlattılar. Scratch Cup 2021 için de hazırlıklar başladı. Detaylara www.minikellerkodyaziyor.com adresinden ulaşılabilir.”
VAKIFBANK
MEKATRONİK ATÖLYESİ
Bugün bankalar pandemiye rağmen gençleri hedefleyen çok sayıda projeyi büyüterek sürdürüyor. Bunlar içinde örneğin Vakıfbank Milli Eğitim Bakanlığı ile ortak bir çalışmaya imza attı. Bu kapsamda banka Bilim ve Sanat Eğitim Merkezleri (BİLSEM) bünyesinde tüm Türkiye’ye yayılmış mekatronik, akıl oyunları ve yapay zeka atölyelerinin yapımını üstlendi. Vakıfbank’ın destek olduğu bu atölye projesi ile eğitim alan 10 bini aşkın özel yetenekli çocuğun bireysel yeteneklerini keşfedip bu yeteneklerini en üst seviyede kullanmalarına katkı sağlamak hedeflendi.
Evden eğitime destek
HSBC Türkiye’nin çevre, eğitim ve girişimcilik olan sürdürülebilirlik projelerine hem yerel ve global kaynaklardan fon sağladığını, hem de çalışanlarının gönüllü katılımı ile bu projeleri desteklediğini söyleyen HSBC Türkiye Kurumsal İletişim Grup Başkanı Pınar Türker Fadıllıoğlu, bankanın bu alandaki çalışmaları hakkında şu bilgiyi veriyor:
“Eğitim alanında, 3 yıldır Koç Üniversitesi Anadolu Bursiyerleri programı ile dört öğrencinin eğitimine destek verdik. Bunun , eğitim kurumlarınm fiziki şartlarını iyileştirmek amacıyla TOÇEV ile ihtiyaç sahibi okullara ulaşıyoruz. Geçen yıl, bu kapsamda iki devlet okulunun kütüphane ve ana sınıfı yapımını tamamladık, aynı zamanda TOG çatısı altında kurulan Güzel Sanatlar Burs Fonu ile de iki senedir 15 kız öğrencinin eğitimini destekledik. Eğitim alanında ayrıca ihtiyaç sahibi çocuk ve gençlerin eğitimlerine katkı sağlanmasını ve istihdam edilmeye yönelik yetkinliklerinin geliştirilmesini destekliyoruz. HSBC Türkiye olarak TOÇEV ile işbirliği içindeyiz. Bu çerçevede 247 aileye destek olduk. İş yerlerinin kapanması sebebiyle işsiz kalan ve sıkıntı yaşayan ailelerimize maddi destek sağlanmasına, ailelere gıda paketlerinin iletilmesine, çocukların evde devam eden eğitimleri için gerekli televizyon ve internet alt yapısının sağlanmasına, özel ders ve psikolojik destek alan çocuklarımızın süreçlerinin online ” olarak devam etmesine destek olduk.”
Esin Çetinel