Pazarlama Reklam

Basından PR’a geçmeli mi, geçmemeli mi?

Gazetecilik kariyerinizi iletişim danışmanlığıyla farklılaştırmak istiyorsanız hiç durmayın. Ancak tek derdiniz gelirinizi artırmaksa, PR ajanslarının sunduğu imkanlara bir kez daha göz atmanızı öneririz…

ÖZELLİKLE son 10-15 yıldır basından halkla ilişkiler, nam-ı diğer PR sektörüne adeta bir akış söz konusu.

Gün geçmiyor ki “Filan gazete veya filan TV’nin deneyimli ismi PR ajansına transfer oldu” haberlerine denk gelmeyelim. Ne yazık ki bu transferler, dönemsel bir durum olmaktan çıkmış durumda. Muhabirinden editörüne, ekonomi müdüründen program sunucusuna birçok gazeteci PR’daki fırsatları kolluyor. “Ne yazık ki” tabirini, kariyerinde yeni bir açılım yapmak ya da masanın o tarafını merak edenler için kullanmıyorum tabii ki. İletişim dünyasının her köşesinden alınacak kariyer dersleri mevcut. Benim sözünü ettiklerim gazetecilik mesleğini çok sevip de maddi kaygılardan dolayı meslek değiştirenler…

HER GAZETECİDEN PR’CI OLUR MU?

Öncelikle şunu belirtelim ki basını bilmek, habercilikten anlamak, eli kalem tutmak ve gazeteci dostlardan oluşan bir network’e sahip olmak PR ajansında görev almak için önemli kriterler. Ama büyük resim elbette bundan ibaret değil.

“Her gazeteciden mükemmel iletişim danışmam olur” önyargısının birçok isim için hayal kırıklıklarıyla sonuçlandığını belirtmeden geçemeyeceğiz. Yine de “Daha yüksek gelir için değer” diye düşünenlere de kötü bir haberimiz var. Yapılan gelir araştırmaları ve sektörden duyduklarımız gösteriyor ki, PR ajanslarındaki şaşalı dönemler sona ermiş durumda. Basınla PR arasındaki gelir farkı hızla kapanırken, uzun mesailer, daha fazla iş yükü ve stres de eklendiğinde, kariyerinize yön verirken bir kez daha dikkatlice düşünmeniz gerekiyor.

YENİ BAŞLAYANLARA 2 BİN TL MAAŞ

Rakamlara birlikte bakalım dilerseniz. Dünyaca ünlü insan kaynakları şirketi Michael Page ile reklam ve pazarlama sektörüne dair her yıl gelir araştırması yapan Bigumigu’nun sonuçları da bahsettiğimizden farklı değil. Öyle ki 2017 rakamlarına göre, PR ajanslarında yeni işe girmiş bir medya veya müşteri temsilcisi ortalama 2 bin ila 2 bin 500 TL net maaşla işe başlıyor. Rakam, 1-2 yıl deneyimliler için 3.500 TL, 3-5 yıl çalışanlar için 4 bin 500 ila 5 bin TL’ye yükseliyor. Altı yıl veya daha fazla deneyimi olan çalışanlar için ise sonuçlar bu kadar net değil; çalışılan ajansın büyüklüğünden mesleki beceriye kadar farklı etkenler sonuca dahil oluyor. Yine de ortalama 6 bin 500 TL’den başlayıp 10 bin TL’ye kadar uzanan bir grafik karşımıza çıkıyor. İlk bakışta global netvvork ajansları bir tık daha iyi gelir sağlıyor gibi gözükse de, daha az çalışanı bünyesinde bulunduran itibarlı ajansların maaş konusunda biraz daha cömert davrandığım belirtelim.

TOPTANCI AJANSLAR FİYATLARI DÜŞÜRDÜ

Ne oldu da bir zamanlar gazetecilere maaşlarının en az iki katını teklif eden PR ajansları maaşları geriye çekti sorusunun ise birden çok cevabı bulunuyor. Öncelikle iletişim danışmanlığını ne yazık ki “ucuzlaştıran ve sırf müşteri elde etmek için aylık fee (ücret) rakamlarını düşüren “toptancı” ajansların bunda payı büyük, iletişim danışmanlığının ucuzlaması, sektördeki gelir ve maaş oranlarını da hızla düşürmeye devam ediyor. Şurası kesin ki Türkiye’de faaliyetini sürdüren bir PR ajansı, Avrupa ve hatta Ortadoğulu rakipleriyle karşılaştırıldığında, o bölgelerin gülüp geçeceği cirolara ancak ulaşıyor. Basından transfer sayısındaki hızlı artışın da arz/talepte bir dengesizlik yarattığı yadsmamayacak bir gerçek. Hal böyle olunca kariyerini PR’da sürdürmeyi tercih eden basın mensubu, kısa süre içerisinde hayallerini “bir kuruma, halkla ilişkiler müdürü veya kurumsal iletişim uzmanı olarak kapak atmak” olarak yeniden şekillendiriyor. İşte o apayrı bir konu; hayal kırıklığının bir başka boyutu. O da bir başka yazının konusu olsun artık.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu