Bayilik Veren Firmalar

Bayilik Veren Firmalar 2017

BÖREKTE KAR MARJI YÜKSEK

Türk mutfağında bol miktarda tüketilen börek, kendi markalarını yarattı ve kurumsal bir kimlik kazandı. Ülkemizde birçok börek şirketi, esnaflık kimliğini bir yana bırakıp markalaşma yoluna gitti. Sektörün büyümesi, yeni markalann doğmasını da beraberinde getiriyor. Bu yeni markalardan biri olan By puli Börek & Mörek, bu yılın ilk çeyreğinde Pendik’te kuruldu. Markanın kurucusu Selçuk Eğerci, “Hedefimiz İstanbul mahalle börekçilerini bir konsepte dönüştürüp daha ileriye taşımak” diyor. Toplam yatırım maliyeti metrekarede 2 bin ile 2 bin 500 TL lira arasında değişiyor. Eğerci, yüzde 100 kâr marjı ile çalıştıklannı belirterek, şubeler için aylık 35 bin TL ciro hedeflediklerini söylüyor. İşinin başında durabilecek girişimciler aranıyor.

ANTAKYA’DA DOĞAN DÖNER MARKASI

Türkiye’de 30 bine yakın ‘döner ekmek’ büfesi ve restoranı bulunduğu, bu rakamın 10 yılda ikiye katlanmasının beklendiği ifade ediliyor. Bakkal-süpermarket dönüşümünün benzeri şekilde Türkiye’deki köşe başı büfelerin yerini markalaşmış restoranların alacağı ve gün geçtikçe sektörde zincir restoranlann artacağı öngörülüyor. Sektör, büyümesini franchise vererek sürdürüyor. İşte o markalardan biri olan Kebo, Antakya’da 2012 yılından bu yana hizmet veriyor. Şirket, franchise şubeler açarak Türkiye genelinde büyümeyi hedefliyor. Toplam yatırım maliyeti franchise bedeli de dahil olmak üzere AVM’ler için 400 bin TL, caddeler için ise 650 bin TL olarak belirtiliyor. Yıllık minimum 200 bin TL ciro hedefi bulunuyor. Yüzde 25 net kâr marjı sunuluyor.

İTALYAN MARKASINI TÜRKİYE’YE TAŞIDI

Perakende de Türkiye’ye giriş yapan yeni markaların franchising ile büyüdüğünü söyleyebiliriz. 55 ülkede 300 mağazayla faaliyet gösteren İtalyan çanta markası O BAG’in Türkiye ana distribütörlüğünü ve tüm franchise haklannı alan Mezo Moda’nın kurucusu kadın girişimci Nabat Garakhano-va, markanın büyümesini franchise şubeler açarak sürdürüyor. O BAG’in, kullanan kişinin zevkine ve tarzına göre kişiselleştirilebilmesi sayesinde, alınan bir çanta daha sonra uygun fiyatlı aksesuar ve parçalarla, farklı tasarımlara, görünümlere dönüşebiliyor. Ga-rakhanova, 250 bin TL yatırımla bir mağaza açılabileceğini söylüyor. Mağazalar için aylık 90 bin ile 100 bin TL arasında ciro hedefleniyor.

ONLINE MATBAA KURDU

Hızla değişen teknoloji bilgisayar kullanımındaki artış ile matbaa sektörü de kendini yenilemeye başladı. Matbuu.com teknolojik gelişmelerle kendini tamamen yenileme sürecine giren matbaa sektöründe, yeni nesil bir iş modeli yarattı. Online matbaa kurgusu sayesinde klasik matbaalardan üçte 1 oranında kısa sürede işlem tamamlanabiliyor. Afşar, “Normal matbaa bir işi 10 günde teslim ediyorsa, biz matbuu.com’ da üç günde teslim ediyoruz” diye konuşuyor. Geliştirdikleri iş modelini, Baskı Noktası markasıyla franchising vererek Türkiye çapında yaygınlaştırmayı hedeflediklerini söyleyen Matbuu.com CEO’su Onur Afşar, “Herkesin kazanacağı bir iş modeli kurmayı hedefliyoruz” diyor. Toplam yatırım maliyeti 50 metrekare mağaza için sistem kurulumu dahil metrekare başına ortalama 750 dolar 4- KDV. Hedeflenen ortalama aylık ciro ilk altı ay sonunda minimum 85 bin ile 90 bin TL, kâr marjı ise yüzde 15 ile 300 arasında.

İLK 10 İÇİN FRANCHİSE BEDELİ ALINMIYOR

İzmir kökenli bir marka olan Bread-li’nin kurucusu İlker Gören, 1999’dan bu yana gıda sektöründe farklı pozisyonlarda çalıştıktan sonra 2013’te kendi markasını kurmaya karar veriyor. Böylece sandviç markası Breadli markası ortaya çıkıyor. Breadli’nin bir ‘fast casual dining’ restoranı olduğunu söyleyen Gören, “Fast food gibi görünsek de, aslında normal restoranlardaki gibi sunumlarla hizmet veriyoruz. Özel ekmeğimizin içine koyduğumuz dünya soslarıyla farklılık yaratıyoruz” diyor. Bursa, İzmir ve Konya’da toplam dört şubesi bulunan şirket, 2017 yılında 15 şube açmayı planlıyor. İlk 10 şube için franchise bedeli alınmıyor. Bir şubenin kurulum maliyeti 100 metrekarelik bir dükkan için (fast casual dining consept için) yaklaşık 120-150 bin TL arasında değişiyor. Cafe & sandwich consepti için 130-170 bin TL arasında yatırım yapmak gerekiyor. Şubelerin minimum saüş cirolan aylık 120 bin TL’yi buluyor. İlk yıl için cirodan pay alınmıyor.

KANADALI REST0RFX 32 ŞUBE AÇACAK

Kısa bir süre önce Türkiye’ye giren Kanadalı araç bakım şirketi RestorFX, şu an dokuz şubesiyle faaliyet gösteriyor. 2017 sonuna kadar 32 bayilik vermeyi planlayan şirket, Bursa, Denizli, Adana, Tekirdağ, Kars, Konya, Şanlıurfa, İstanbul’a odaklanıyor. Şirketin, başlangıç bedeli ve royalty ile beraber 75 bin TL. Bu fiyatın içinde royalty bedelinin yanı sıra 50 araçlık ürün paketi, promosyon ürünleri ve iki haftalık eğitim de bulunuyor. RestorFX Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Elönü, yapılacak yatırım bedelinin şubenin metrekaresine bağlı olarak değişmekle birlikte yaklaşık 50 bin TL olduğunu söylüyor.

DÜRÜMÜ YENİDEN YORUMLADI

Çiğköfte, dürüm, pide gibi Türkiye’ye özgü geleneksel lezzetler yeni konseptlerle girişimcilerin markajına giriyor. Şiva Düruç bunlardan biri. Türkiye’nin geleneksel lezzeti dürümü ‘düruç’ ismiyle doğal malzemeler ve günlük üretimle sunmayı hedefleyen Şiva Düruç, iki yıl önce İstanbul’da kuruldu. Bu yıl franchise vermeye başlayan şirket, 2017 sonuna kadar 15 şubeye ulaşmayı hedefliyor. İstanbul’da büyümeyi hedefleyen markanın franchise giriş bedeli 10 bin dolar. Toplam yatı-nm maliyeti ise 150 bin dolan buluyor.

Şubeler için hedeflenen aylık cironun lokasyona göre değiştiğini söyleyen şirketin kurucusu Selim Avcı, “Bayilerimiz için hedeflediğimiz ciro 250 bin ile 750 bin TL arasında değişiyor” diyor.

Çiğköfte pazanna son giren markalardan biri olan Çiğköfte Evi, 2016 başında İstanbul’da kuruldu. Kısa sürede 100 şubeye ulaştı. 2017 sonuna kadar bu rakamın, 250’ye çıkartılması hedefleniyor. Şirket, franchise giriş bedeli ve royalty talep etmiyor. Tabela, soğutucu dolap, her türlü ekipman ve malzemeler dahil olmak üzere yatınm maliyeti 7 bin 900 TL’ye ulaşıyor. Lokasyona ve dükkan büyüklüğüne göre değişmekle birlikte bir şube için minimum 15 bin TL ciro hedefleniyor.

PİDEDE YENİ GİRİŞİM

35 yıllık bir aile şirketi olan Aktaşlar Pide, Nurettin ve Cevdet Aktaş tarafından Ordu merkezde sekiz masalı bir pide salonu olarak faaliyetine başladı. 2001 yılından sonra yeni nesil işletmecilik anlayışını benimseyen şirket, 2013 yılında bulunduğu bölgeden çıkarak Türkiye genelinde şubeleşmek için Ne-lipide Gurme markasını kurdu. Ordu ve İstanbul’da toplam altı şubesi bulunan şirket, İstanbul başta olmak üzere Türkiye genelinde büyümeyi hedefliyor. Bir restoranın toplam yatınm maliyeti metrekare başına 3 bin TL olarak hesaplanıyor. Bir şube için aylık 300 bin TL ciro hedeflediklerini söyleyen Aktaşlar Lezzet Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Aktaş, “Nelipide Gurme olarak, yatınmcılanmızın aylık cirolann-dan yüzde 5 royalty talep etmekteyiz. Bu yüzde 5’lik royalty ile işletmelerin daha verimli çalışması için verdiğimiz destek ve kontrollerin sürdürülebilirliğini sağlıyoruz” diyor.

KAHVEDE FIRSAT DEVAM ED YOR

Levent Koçarslan ve Sam Çeviköz’ün kurduğu Federal Coffee Company, Ankara, Adana ve İstanbul’da üç şubesiyle faaliyet gösteriyor. Markanın konsep-tinde kahvenin yanı sıra tadı, börek, salata ve sandviç gibi ürünler de bulunuyor. 120-350 metrekare arasında bir şubenin yatırım maliyeti metrekare başına bin 750-2 bin 400 dolar arasında değişiyor. Yatınm maliyetinin dükkanla-nn metrekaresi ve şantiye sürecinde ne kadar yıkım ve tadilat gerektiğine göre değiştiğini söyleyen Sam Çeviköz, “Bir şubenin yatınm maliyetini 18-24 ay içinde çıkaracak şekilde ciro yapmasını hedefliyoruz” diyor.

Kahvenin yanı sıra son dönemde çay konseptlerinin de sayısı artıyor. Çaygara Çayevi bunlardan biri. 2017 yılında 25 şubeye ulaşmayı hedefleyen markanın kioks ve çayevi olmak üzere iki farklı konsepti var. Kiosk için 48 bin TL ve çayevi konsepti için 440 bin TL yatınm yapmak gerekiyor. Yüzde 65 kâr marjı olan şirketin her bir şube için aylık ciro hedefi 110 bin TL.

Yeşilçam konseptiyle kurulan Son-set, 2012 yılının aralık ayında Bursa Özlüce Bulvan’nda hizmet vermeye başladı. Bu yıl konseptini Türkiye genelinde yaymayı hedefleyen şirket, 2017 yılı için kontrollü büyüyerek 10 bayilik vermeyi hedefliyor. İlk 10 bayilik için şu anda herhangi bir giriş bedeli alınmıyor. Sonset işletmelerinin yatınm maliyeti metrekare başına ortalama 675 dolar. Bir şubenin minimum 300 metrekare olması gerekiyor.

Önceki sayfa 1 2 3Sonraki sayfa

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu