Bayilik Veren Firmalar 2017
TÜRKİYE’DE YAYILACAK
Antalya’da kurulan İA Plus, bir gayrimenkul danışmanlık markası. Yenilikçi fikirlerle yola çıktıklannı söyleyen LA Plus Yönetim Kurulu Başkanı Ebube-bir Sevimli, 10 ay gibi bir sürede 14 şubeye ulaştıklannı söylüyor. 2017 sonuna 40 franchise işletme sayısına ulaşmayı hedefleyen şirket, öncelikli olarak İstanbul, İzmir, Ankara, Adana, Kayseri ve Trabzon’da büyümeyi planlıyor. Franchise işletmesine açılacağı bölgede tek olma olanağı sunduklarını söyleyen Sevimli, “Bu nedenle emlak fiyatlarına endeksli hesaplanan bir franchise giriş bedeli alıyoruz” diyor. Royalty bedeli ise aylık cirodan yüzde 5 olarak alınıyor.
Uzun yıllar perakende sektöründe yöneticilik yaptıktan sonra Kaşif Çocuk Akademisi’yle eğitim sektörüne giren Hamit Akçay, bu yıl markayı franchise sistemiyle büyütme kararı aldı. Biri franchise olmak üzere altı okulu bulunan Kaşif Çocuk Akademisi, 2017 sonuna kadar 10 franchise şube açmayı hedefliyor. Okul büyüklüğüne ve kapasitesine göre değişmekle beraber minimum 200 bin TL’lik bir yatırım bütçesi gerektiğini söyleyen şirketin kurucusu Hamit Akçay, “Öncelikli olarak Marmara Bölgesi’nde büyümeyi istiyoruz. Franchise adaylanmızı seçerken öncelikler ve değerlendirme hiyerarşimiz var. Öncelikle adayın kararlılığını ve adanmışlığını anlamaya çalışıyoruz, ilk etapta sektörün içinden gelen eğitimci kökenlileri tercih ediyoruz” diyor.
Girişimcinin dikkat etmesi gereken altı kural
- Yeni bir markadan franchise almak isteyen girişimci şirket, sahibinden neden franchise verdiğini öğrenmeli.
- Markanın benzerlerinden farkı, sektöründe meydan okudukları, ayrıcalıkları, tutkusu gibi salt para kazanmanın dışındaki nedenleri ve bu nedenlerin gerçekçiliği çok iyi araştırılmalı.
- Franchise almayı düşünen girişimci gireceği bölgeyi iyi araştırmalı, gizli müşteri çalışmalarıyla rakiplerini iyi analiz etmeli, lı Taleplerini önceden belirleyip i iletmek çok önemli. Hangi konuların destek dışı olacağı mutlaka belirlenmeli.
- Günümüz dünyasında dijital pazarlama gibi konuların önemi artıyor. Markanın bu konuda yatırım yapıp yapmadığını öğrenilmeli.
- içe sinmeyen cevaplar, franchise alanlarda endişe yaratan her durumun üstüne gidilmeli ve tatmin edici bulunmuyorsa o franchise verenden franchise alınmamalı.
Riskler ve Fırsatlar
■ Yeni bir franchise henüz alt yapısı oturmadığı için risk oluşturabilir. Bu nedenle girişimcinin doğru soruları sorması ve detaycı olması gerekiyor.
■ Franchise veren kötü niyetli olursa sözleşmeler tek taraflı olabilir. Bu nedenle sözleşme mutlaka bir avukata inceletilmeli.
■ Kendi işini yapan kişi, kişisel nedenlerle istediği zaman yatırımını devredebilir. Franchise işletmelerde işletmecinin kişisel nitelikleri çok önemli olduğundan, franchise anlaşmaları genellikle devire kısıtlamalar getirir hatta tazminat öngörür.
■ Franchise alan, çoğu sistemde satın almalarını belirli yerlerden yapmak zorunda kalıyor. Bu durum pazarlık şansını yok ediyor.
■ ilk kez franchise veren bir marka franchise girişi bedeli, royalty ücreti gibi konularda kampanyalar yapabiliyor. Böylece daha düşük maliyeti iş kurma olanağı doğuyor.
■ Yeni bir konsept doğru lokasyonda farklılık yaratacağı için tüketicinin ilgisini daha fazla çekebiliyor.
JONES LANG LASALLE ÜLKE BAŞKANI AVI ALKAS
“Cazip AVM’ler için kriterler değişti”
“Eskiden AVM’lerde en önemli kriter lokasyondu. Şimdi AVM sayısı arttıkça mağaza karması ve AVM’yi kimin yönettiği gibi farklı kriterler öne çıkmaya başladı. Yönetim yetenekleri önem kazanmaya başladı. Bu nedenle bir marka bir AVM’ye girmeden önce doğru yönetileceğinden emin olmalı. Ziyaretçi trafiğini iyi yönetecek AVM’ler tercih edilmeli.
Girişimcilere tavsiyem kira sözleşmelerinde AVM’lerle anlaşmayı ana markanın yapması. Merkezi kiralama hem girişimci hem de AVM için daha avantajlı oluyor. Artık Anadolu’da da markalar AVM’lerde büyümeyi tercih edebiliyor. Park, çocuk oyun alanı, havalandırma gibi fiziksel koşullarıyla daha rahat bir ortam var. Anadolu’daki AVM’lerde çok ciddi ziyaretçi sayıları gözlemliyoruz. AVM’ler bayilik sisteminin büyümesine katkı sağlıyor”
ISIKÖREN DANIŞMANLIK KURUCU ORTAĞI HİLMİ ISIKÖREN
“Sözlemeler bir uzman bir avukata inceletilmeli”
“Franchise sözleşmeleri en değerli şey olan markayı korumak adına çok sayıda maddeyi içerdiği için franchise alanlara göre bu sözleşmeler ilk bakışta sanki sadece franchise vereni koruyor gibi algılanabiliyor. Elbette bu doğru değil ancak yine de franchise veren kötü niyetli olursa sözleşmeler gerçekten tek taraflı olabilir. Bu yüzden franchise verenler franchise sözleşmelerini hukukçularına hazırlatırken gerçekten markayı koruyan maddeleri kendilerine başka konularda avantaj yaratacak şeylere dayandırmadan hazırlatmak, franchise alanlar da franchise sözleşmelerini imzalamadan önce ‘ben bu işten anlarım ne olacak ki’ diye bir düşünce hatasına düşmeden konu uzmanı bir avukata inceletmelidirler.”