Bebek ve Çocuklara Yönelik İş Fikirleri
Türkiye’de 0-14 yaş arasındaki çocuk nüfusu 19 milyona yakın. Otomobilden gıda ürünlerine kadar pek çok alışveriş kararında etkisi büyük olan çocuklar, aile bütçelerinden de en çok payı alan grup. Ebeveynler çocukları için giyimden oyuncağa, mobilyadan kırtasiye ürünlerine kadar pek çok harcama yapıyor. Bu da özellikle çocuk perakendeciliğinin hızlı büyümesini sağlıyor. Bugün çocuk perakendeciliğinin 10 milyar TL’lik büyüklüğe ulaştığı tahmin ediliyor. Bu alanda faaliyet gösteren yerli marka sayısı giderek artarken yabancı ilgisi de yükseliyor. Önümüzdeki yıllarda pazarın daha da büyümesi bekleniyor.
Türkiye’de perakende sektörü 325 milyar dolara ulaşan bir hacme sahip. Sektör her yıl yüzde 7 dolayında büyüme kaydediyor. Artan kişi başına gelir, demografik yapı, kredi kartı kullanımının yaygınlaşması gibi unsurlar büyümeyi destekliyor. Özellikle toplam nüfusun yüzde 24,3’ünü 0-14 yaş grubunun oluşturması ve nüfus artış hızının Avrupa ülke ortalamalarının üzerinde olması geleceğe yönelik büyüme beklentilerini kuvvetlendiriyor. Bugün 77,6 milyon kişinin yaşadığı Türkiye’de 18,8 milyon çocuk var. Bu çocuklar için aile büyükleri eğitimden giyime, gıdadan mobilya ve oyuncağa kadar pek çok ihtiyaca yönelik alışveriş yapıyor. Anne ve babaların kendi ihtiyaçlarını ikinci plana atıp çocuklarını mutlu etmek adına onlara öncelik verdiğini düşünürsek, burada yatan potansiyeli daha net görebiliriz.
Bu nedenle giyimden gıdaya, aksesuardan ayakkabıya kadar pek çok marka çocuklara hitap eden ürünleri portföylerine ekliyor. Yerli girişimciler yeni markaları piyasaya sunarken, Türkiye’de çocuk perakendesindeki büyüme trendini gören uluslararası markalar da pazara bir biri ardına giriş yapıyor.
Öyle ki bugün Türkiye’de sadece çocuk perakendesinin toplam büyüklüğünün 10 milyar TL’nin üzerinde olduğu söyleniyor. Her yıl pazarın yüzde 10’larda büyüme beklentisi de söz konusu. Üstelik çocuk perakendesi sadece giyimde büyümüyor. Mobilyadan oyuncağa, ayakkabıdan gıda ve eğlenceye kadar çeşitlenmiş durumda. Özellikle AVM’lerin yaygınlaşmasıyla birlikte çocuk markaları tüketiciye ulaşabilmek için bir biri ardına mağaza açıyor. Şirketlerin bir kısmı kendi mağazalarını kendileri açarken, önemli bir kısmı da franchise sistemiyle yayılıyor. İşte bu markalar girişimcilere de fırsat sunuyor. Yaptığımız araştırma 25 şirketin bu yıl sonuna kadar 226 mağaza daha açacağını gösteriyor.
DİNAMİK BİR PAZAR
Çocuk perakendesi son yıllarda büyük bir değişim geçirdi. Tüketicilerin çocuk güvenliği ve sağlığı konusunda bilinçlenmesi tüketim davranışlarını farklılaştırdı. Sağlıklı ürün ve kalite arayışları artarken alışkanlıklar da değişti. Örneğin; çocuk kıyafetleri önceden kardeşten, kuzenden aktarılıp uzun süre giyilirken, günümüzde giysiler hızlı tüketim ürünü haline geldi. Ebeveynlerin sürekli yeniye ulaşma tutkusu, 0-14 yaş arası çocuk perakendesinin hem hazır giyimde hem de diğer kategorilerde büyümesini beraberinde getirdi.
Bu durum sadece Türkiye’de değil dünyada da böyle. Boyner Büyük Mağazacılık CEO’su Deran Taşkıran, 2014 yılında çocuk hazır giyim sektörünün hacminin tüm dünyada 228,6 milyar dolar olarak gerçekleştiğini söylüyor. Taşkıran, “Perakende bu tutardan yüzde 68,4’le en büyük payı alarak 156,4 milyar dolara ulaştı” diyor. Deran Taşkıran, 2019 yılında çocuk hazır giyim ürünlerinin yıllık ortalama yüzde 5,6’lık büyüme oranıyla 300 milyar dolarlık hacme ulaşmasının beklendiğini de ifade ediyor. Taşkıran, konuşmasını şöyle sürdürüyor: “Bizim beklentilerimiz de bu dinamik pazar ile paralel. 2016 kış sezonundan başlayarak marka karmamızı genişletmeyi ve bu sayede çeşitlilik ve fiyat avantajlarımızı büyüterek hem çocuklarımıza hem de ailelerimize daha konforlu ve keyifli bir alışveriş deneyimi yaşatmayı planlıyoruz.”
3 MİLYAR TL’LİK PAZAR
Oyuncak mağazaları da çocuk perakendesinin önemli bir ayağını oluşturuyor. Oyuncak perakendesinin Türkiye’deki büyüklüğünün yaklaşık 3 milyar TL olduğu tahmin ediliyor. Bu alanda faaliyet gösteren oyuncak mağazaları tüm Türkiye’de hızla yayılıyor.
Armağan Oyuncak bunların başında geliyor. Perakendeciliğe 1988 yılında Bakırköy Yeraltı Çarşısı’nda adım atan şirketin bugün 16 şehirde 35 mağazası var. Yıl sonuna kadar beş mağaza daha açılması planlanıyor. Armağan Oyuncak Genel Müdürü İlker Topçu, “Mart 2016 sonuna kadar 50’nci mağazamızı açmış olmayı planladık ve o doğrultuda ilerliyoruz. Daha çok bulunmadığımız bölgelerdeki şehirleri hedefleyerek Türkiye’nin her köşesine ulaşmak istesek de, bulunduğumuz büyük şehirlerdeki ag-resif AVM yapılanmalarına kayıtsız kalamadığımızı paylaşmak gerek” diyor.
1985 yılında oyuncak ithalatına başlayan Suman Oyuncak’ın 2001 yılında oyuncak parekendesi sektörüne giriş yapma kararıyla ortaya çıkan markası Toyzz Shop, 15 yılda 35 ile ulaştı. 120’nin üzerinde mağazası olan marka, 2015 yılı sonuna kadar 15 mağaza daha açmayı planlıyor.
AYAKKABI VE MOBİLYA
Çocuk perakendesindeki büyüme farklı kategorilerde de söz konusu. Ayakkabı ve mobilya bunlardan sadece ikisi.
Sportek Ayakkabıcılık tarafından 2005 yılında temelleri atılan çocuk ayakkabı markası Vicco, 2009 yılında mağazalaşma çalışmalarına başladı. Bugün 22’si yurtiçinde, ll’i yurtdışında olmak üzere toplam 33 mağazası bulunan şirket, 2015 sonuna kadar 4 mağaza daha açacak. Ancak hedef daha büyük. 2020 yılına kadar 100 mağazaya ulaşma hedefi var. Şirket yurtiçinde mağazaları kendisi açarken, yurtdışı mağazalar için bayilik ve temsilcilikler veriyor.
Beş kıtadaki 66 ülkede toplam 444 mağazası olan Çilek Mobilya da önümüzdeki dönemde yurtdışı yatırımlarına devam edecek. Şu anda yurtdışında 268 mağazaları olduğunu belirten Çilek Mobilya Yönetim Kurulu Üyesi Talha Çilek, bu yıl yurt-dışmda açılacak yeni mağazalarla birlikte yüzde 30 büyüme gerçekleştirerek 400 milyon TL ciroya ulaşmayı hedeflediklerini söylüyor. 2015 sonuna kadar toplam 35 mağaza daha açmayı planladıklarını dile getiren Çilek, “Özellikle Endonezya, Yeni Zelanda, Özbekistan, Ingiltere, Amerika, Tanzanya, Kenya ve Çin gibi ülkelere gitmek, mevcut ülkelerde de mağaza sayılarımızı artırarak 2023 yılında yurtdışında bin 100 mağazaya ulaşmak yolunda çalışıyoruz” diye anlatıyor.
PARTİ MALZEMESİ SATIYORLAR
Çocuk perakendesinde ilginç alanlardan biri de parti malzemeleri. Çocuklara yönelik pek çok ürünü bünyesinde bulunduran şirketlerden biri, 2005 yılında kurulan Parti Dünyası. Bugün 26 mağazaları olduğunu söyleyen Parti Dünyası Genel Koordinatörü Gaye Özbal, öncelikle büyük şehirler ile mağazaların olmadığı şehirler ve bölgelerde büyüme hedefleri olduğundan bahsediyor. Özbal, 2015-2016 dönemi içerisinde 40 mağazaya ulaşma planlarından bahsediyor.
Parti mağazacılığı alanında faaliyet gösteren diğer bir perakendeci de Balonevi. Mağazalaşmaya 2010 yılında başlayan Balonevi’nin Türkiye genelinde 14 ilde 30 mağazası var. Ayrıca www.simdipartizamani.com adresinden de satış yapıyor. 5 bini aşkın ürünü tüketicilerle buluşturduklarını belirten Balonevi Genel Müdürü Oğuz Vanlı, “Yıllık ciromuz 2014’te yaklaşık 25 milyon TL olarak gerçekleşti. İhracatın toplam ciromuzdaki payı ise yüzde 2’ler mertebesinde. Şimdiye kadar mağazacılık daha öncelikli büyüme alanımız oldu. 2016 ise ihracata yönelik hedeflerimizin öne çıkacağı bir yıl olacak” diyor. Mağazaları genelde kendilerinin açtığını ama franchise da verdiklerini belirten Vanlı, bu yıl yeni mağaza yatırımları yapmayacaklarını söylüyor. Vanlı, 2016 sonu hedeflerinin ise 40 mağaza açmak olduğunu ifade ediyor.
Çocukta fırsat yaratan 5 faktör
Türkiye’nin genç nüfusu ve yüksek doğum oranı nedeniyle çocuk perakendesi büyüme potansiyeli yüksek bir alan.
Ürün kalitesi ile moda ve fiyat dengesini iyi kuran markaların büyüme şansı yüksek.
Moda çocukları da etkisi altına almış durumda. 0 nedenli sektörde ‘fast fashion’ ürünler yapabilen markalar öne çıkıyor.
Son yıllarda bilinç düzeyili artan ebeveynler doğal ürünlere yöneldi. Ancak Türkiye’de hala çocuklara yönelik organik ürünler konusunda açık söz konusu. Özellikle organik çocuk giyiminde çok az sayıda marka var. Pazarda bu alandaki boşluk değerlendirilebilir.
e-ticaret sektöründe faaliyet gösteren siteler içinde bebek ve çocuk ürünleri sektörü yüzde 6’lık bir dilime denk geliyor. Bu verilere bakıldığında online bebek ürünleri alışverişinde fırsat var
FRANCHİSE İLE BÜYÜYORLAR
Markalar iki şekilde yayılıyor. Kendi mağazasını açan da var, franchise sistemiyle yaygınlaşan da… Mağazalaşmaya 2005 yılında başlayan ve bugün beş mağazası bulunan Karamela Giyim, franchise sistemiyle büyüyen şii’ketler arasında yer alıyor. Şirketin önümüzdeki dönemde en az altı mağaza açma hedefi var. Ankara, İstanbul, İzmir, Mersin, Gaziantep ve Kayseri’de mağaza açmayı hedefleyen şirket, bunun dışında gelen talebe göre franchise mağaza açma planları da yapıyor.
30 ülkede 500’ü aşkın satış noktası bulunan Imaginarum, 2006 yılında Türkiye’ye gelmiş bir marka. Bugün Türkiye genelinde 20 mağazaya ulaşan şirket, İzmir, Ankara, Antalya, Gaziantep, Adana, Mersin, Konya, Kayseri gibi iller başta olmak üzere yeterli ticari potansiyele sahip olan her yerde franchise ile büyüme hedefinde.
Franchise ile büyüyen markalardan biri de NewJoy. Türkiye genelinde 53 mağazaları olduğunu belirten NewJoy Kuaıcusu Birol Öner, “2015 yılında İstanbul, Ankara, İzmir, Ordu, Uşak, Balıkesir, Düzce, Afyon, Bursa, Denizli, Aydın’a ağırlık vererek mağaza sayımızı 70’e çıkarmayı hedefliyoruz” diyor.
MAĞAZALARI KENDİLERİ AÇIYOR
Demsa Group, Miksel Tekstil, Dorium Giyim gibi şirketler ise kendisi mağazalaşıyor. Miksel Tekstil tarafından 2009 yılında Türkiye pazarına sokulan Fransız çocuk giyim markası Tartine et Chocolat, A Plus müşteri kitlesine hitap ediyor. Bugün Akmerkez, Zorlu Çenter ve Akasya Acıbadem’de mağazaları bulunan markanın ürünleri, Miksel Tekstil’in Kanyon ve Bodrum Yalıkavak Palma-rina’daki ‘Archimede’ isimli mağazalarında da satılıyor. Şirket sahibi Beril Miskavi, yakında Ankara’da Next Level AVM’de de mağaza açma hazırlığında olduklarını belirtiyor.
Bugün dünyada 50’ye yakın ülkede 280 mağazası bulunan Fransız çocuk giyim markası Jacadi’nin ise Türkiye’de de üç mağazası mevcut. Do-rimu Giyim tarafından Türkiye’ye getirilen marka 2011 yılında pazara girdi. Franchise vermediklerini belirten Dorimu Giyim ortaklarından Selin Habbab Özkaynak, “Üçü İstanbul, biri Ankara, biri İzmir’de olmak üzere yakın gelecekte beş yeni mağaza açma hedefimiz var. Ayrıca Antalya ve Bodrum’da da fizibilite çalışmalarımız sürüyor. Kısa bir süre içerisinde e-shop faaliyete geçecek ve internet üzerinden satışlara başlayarak tüm bölgelere ulaşacağız” diye anlatıyor.
YABANCI YATIRIMLAR ARTIYOR
Portekiz çocuk markası Zippy’nin son üç yıldır dünyada en hızlı büyüyen çocuk markası olduğunu ve 28 ülkede faaliyet gösterdiğini söyleyen Zippy Türkiye Ülke Müdürü Mehmet Teoman, markanın 2011 yılında Türkiye’ye girdiğini anlatıyor. Şu anda Zippy’nin Türkiye’de 12 mağazası bulunuyor. Büyüme stratejilerini franchise ve toptan satış olarak belirlediklerini söyleyen ve 2012 yılından beri her yıl büyüdüklerinin altını çizen Teoman, 2016 yılında 10 mağaza açılışı planladıklarını belirtiyor.
ABD’li ünlü bir çocuk markası olan Carter’s’ın 11 mağazasını ve markanın bütün haklarım geçtiğimiz yıl Özilhan ailesinin üçüncü kuşak temsilcilerinin ortaklığıyla kurulan Minicotex firması satın almıştı. Ardından da Akmerkez’de ve Mail of İstanbul’da iki yeni mağaza açıldı. Şu anda İstanbul, Ankara ve İzmir’de mağazaları olduğunu belirten Mini-cotex Pazarlama Müdürü Filiz Bekik, şunları anlatıyor: “Mağazalarımızı kendimiz açıyoruz. Haziran ayında 1 milyon TL ciroyu geçtik. Bursa ve Antalya özellikle olmak istediğimiz şehirler arasında. Hem yeni yapılan projelerle hem de halihazırda iyi çalışan AVM’lerin yönetimleriyle görüşüyoruz. E-ticaret sitemiz üç aydır tüm Türkiye’ye hizmet veriyor.”
YURTDIŞINDA DA BÜYÜYORLAR
0-12 yaşa hitap eden Panço, 37 yıldır bu sektörde faaliyet gösteren bir şirket. 1984 yılında ilk mağazasını açan şirketin bugün 108 mağazası bulunuyor. Son yıllarda yurtdışında da mağazalaşan Panço’nun bugün Irak, Iran, Suudi Arabistan, Azerbaycan, Kıbrıs ve Kosova gibi yurtdışı lokas-yonlarda bayileri var. 2020 yılına kadar her yıl Türkiye’de 15, yurtdışında beş mağaza açma planları olduğunu söyleyen Panço Yönetim Kurulu Başkanı Hayri Levi, gelecek yıllarda çocuk perakendesinin daha da büyümesi beklentisinde olduğunu anlaüyor.
Pijama ve ev tekstili sektöründe faaliyet gösteren Bella Tekstil, 2008 yılında oluşturduğu ‘Woody’ markasıyla 2011 yılında mağazalaşmaya başladı. Bugün Türkiye’de beş mağazası bulunan şirket, yurtdışında da mağazalaşma atağında. Kazakistan ve Ukrayna’da mağazaları bulunan şirket, önümüzdeki beş yılda Almanya, Belçika ve Dubai başta olmak üzere yurtdışında 20 mağazaya ulaşmayı hedefliyor.
Yurtdışında büyüyen markalardan biri de B&G Store. Şirket, Patri-zia Pepe, Guess Kids, Dirk Bikkem-bergs, Hemisphere, Pediped, Kappa, Boaonda, tgor gibi dünyanın önde gelen markalannın çocuk koleksiyonlarını Türkiye’ye getiriyor. B&G Sto-re’un Türkiye’de 23 ilde ve Rusya’da iki mağazası bulunuyor. Bu ay Suudi Arabistan’da açtığı mağaza ile Ortadoğu pazarına da giren şirket, her yıl minimum sekiz mağaza açmayı planlıyor. Geçen yılki cirolarının 52 milyon TL olduğunu belirten B&G Store Yönetim Kurulu Başkanı Seyi-dullah Nebati, “2018 yılında 100 ma-ğazalı ve 100 milyon TL cirolu bir şirket olmayı hedefliyoruz” diyor.
ÇOCUK MARKASI YARATTILAR
Çocuk perakendesindeki büyümeyi görerek, yeni çocuk markası yaratan şirketler de var. Örneğin; Alfe-mo bunlardan biri. Geçen yılı 76 mağaza ve 100 milyon TL ciro ile kapatan mobilya markası Alfemo, 2013 yılında Kids & Teens markasıyla mağazalaşmaya başladı. Alfemo’da çocuk ve genç odalarının uzun zamandır olduğunu söyleyen Alfemo Pazarlama Müdürü Süleyman Zoral, neden bu alanda yeni marka yaratıp mağazalaş-tıklarını şöyle anlatıyor: “Genç odası Alfemo’nun her zaman başarılı olduğu bir segment olmuştu. Yurtdışı-na uzun yıllar yaptığımız başarılı satış operasyonlarının ardından önce yurtdışmdan daha sonra da yurtiçin-den sadece çocuk ve gençlere özel ürünler satan bir konsept üzerine talepler gelmeye başladı. Biz zaten yurtiçinde de yıllardır böyle bir marka eksikliğinin olduğunu biliyor ve gözlemliyorduk. Tüm genç odası ürün gruplarımızı baştan segmente edip eksiklerimizi giderdikten sonra mağazalaşmaya hazır hale geldik. Sonuç olarak, doğru ürün karmasını doğru bayileşme stratejisiyle birleştirdiğimizde ortaya sürpriz olmayan bir başarı çıkıyor. Planlı büyüme sayesinde şimdiden müstakil mağaza olarak 20 mağazaya ulaşan bir Kids & Teens markası var karşımızda.”
Öte yandan D&R da çocuklara yönelik geliştirdiği D&R Kids markasıyla büyümeyi planlıyor. İlk şubesi Trump AVM’de açılan D&R Kids’in ikinci şubesi ise bir ay kadar önce Suadiye’ye açıldı. Şirket, önümüzdeki dönemde Ankara, İzmir ve Antalya’da yeni mağazalar açmayı planlıyor. Ramiz Köfte de çocuklar için ‘Ra-miz Çocuk’ konseptini geliştirdi ancak henüz bir şubesiyle hizmet veriyor. Çocuk konsepti geliştiren diğer bir marka ise Burger King. Bugün üç Burger King Çocuk restoranı bulunuyor.
İNTERNETTEN FİZİKSEL MAĞAZAYA
Group Bema, 20 yılı aşkın süredir Türkiyede tekstil sektöründe çocuk konfeksiyonu üretimi ve markaları ile hizmet veriyor. Group Bema, bulunduğu ülkelerde sahibi veya ortağı olduğu Kanz, Pamolina, Doll, Bellybutton, Papermoon, Lemmi gibi dünyaca ünlü markaların üretim ve dağıtımlarını yapıyor. Aynca Marc’O Polo, Ste-iff, Miss Sixty, Energie, Murphy Nye markalarıyla da çocuk modasında 35’ten fazla ülkede dağıtım kanalını yönetiyor. Kanz ve S&D markalarıyla mağazalaşan şirket, 2011 yılında faaliyete geçen Kidycity internet mağazasıyla tekstilde gruba ait markaların ve diğer çocuk gereçlerinin satışını yapıyordu. Anne bebek marketi Kidycity de yakın zamanda mağazalaşmaya başladı. İstanbul ve Bursa’da iki mağaza açtıklarını söyleyen Group Bema Türkiye Genel müdürü Necati Bilgiç, farklı illerde merkez mağazaları açma planları olduğunun altını çiziyor.
İnternet mağazacılığından fiziksel mağazacılığa geçen markalardan biri de e-bebek. 2001 yılının eylül ayında da anne-babalann ve bebeklerin her türlü ihtiyacını bir arada bulabilecekleri ebebek e-ticaret sitesini kurduklarım belirten e-bebek Genel Müdürü Halil Erdoğmuş, “O dönemde internetten alışveriş yeni bir kavramdı ve internetten bebek ürünleri satışı ise Türkiye için hayal gibiydi. Ancak satışlar anlamında başarı elde ettik. 2003 yılında da tüm dünyada az rastlanan ‘click to brick’ iş modelini uygulayarak fiziki mağazacılığa geçiş yaptık” diyor. İlk mağazalarını İstanbul Kı-zıltoprak’ta açtıklarını, şimdi ise 54 mağazaları olduğu söyleyen Erdoğmuş, 2020 yılı sonunda 130 mağazaya ulaşmayı hedeflediklerini vurguluyor.
CİRONUN YÜZDE 15’İ ÇOCUKTAN
Özellikle AVM yoğunluğunun olduğu Büyükdere aksında yer alan AVM’lerin çocuk konseptleriyle farklılaşma yoluna gittiklerini belirten KDM Alışveriş Merkezi Kiralama ve Yönetim Danışmanlık Kurucusu Murat İzci, artık pek çok AVM’nin çocuk kanalıyla aileye seslendiğini söylüyor. Çıkan yeni perakende yasasında AVM’lerde ücretsiz çocuk oyun alanı bulundurma zorunluluğunun geldiğine de değinen İzci, “Bu yasa ile AVM’lerde ibadethane bulundurmanın yanı sıra ücretsiz çocuk oyun alanı bulundurmak da zorunlu hale geldi. Bu yılın sonuna kadar tüm AVM’lerde bu alanlar olacak” diyor.
AVM cirolannm yüzde 15’lik kısmının çocukla ilgili bölümlerden geldiğini belirten Trump Towers Genel Müdürü Bülent Kural da şunları söylüyor: “AVM’lerde çocuk eğlence alanları büyüyor ve gelişiyor. Çünkü çocuğu eğlendümek ve onu mutlu etmek ziyaretçi sayısını, kalış süresini, işgücünü yükseltiyor. Orta alandaki kart sistemiyle çalışan özel oyuncaklardan oluşan çocuk eğlence merkezimizi tamamen değiştireceğiz. Yapacağımız 700 bin dolarlık yatırımla çocuklar için yeni bir eğlence alanı kuracağız. Eski oyuncaklar gidecek, yeni ve farklı oyuncaklar gelecek.”
AVM’lerde eğlence konsepti
Son yıllarda pek çok AVM kendi içinde çocuklar için özel bölümler açtı. Trump AVM’de açılan KidzMondo, Akasya AVM’deki KidZania ve Marmara Forum’daki Minopolis bu yatırımların başında geliyor.
Ocak 2014’te 10 milyon dolar yatırım bedeliyle açılan Kidzmondo’ya 500 bin dolarlık ek yatırım da yapıldı. Merkezi Beyrut’ta olan Kidz Holding’in bu konsepti Doğan Grubu tarafından Türkiye hakları frachise olarak alınarak hayata geçirildi. Açıldığından beri yaklaşık 200 bin ziyaretçi alan Kidzmondo’nun 4 bin metrekare alana yayılan, sokakları ve binaları olan, kendine has bir anayasa ile çocuklar tarafından yönetilen bir şehir olduğunu belirten KidzMondo Trump İstanbul Yönetim Kurulu Başkanvekili Hande Sabuncuoğiu, “Kidzmondo’da her meslek biriminin sponsoru bulunuyor. Garanti Bankası, Acıbadem Hastaneleri, Migros, Hilton, Atlas Global, MNGKargo, Ülker, Faber Castell, Burger King sponsorlardan bazıları. Son olarak Aydın Üniversitesi ve Tahincioğlu Gayrimenkul ile sponsorluk sözleşmesi imzalandı” diyor.
Mart 2014’te Akasya AVM’de yaklaşık 20 milyon dolarlık bir yatırımla hayata geçirilen KidZania da benzer konseptte bir çocuk eğlence merkezi. Bugüne kadar 500 bini aşkın ziyaretçi ağırladıklarını belirten KidZania İstanbul Genel Müdürü Lara Sayınsoy Dorner, “KidZania için farklı şehirlerden de talepler alıyoruz. Ancak şu anda önceliğimiz İstanbul. Devamında da yeni projelere her zaman açığız” diye ekliyor.
5 milyon Euro’luk yatırımın yapıldığı Marmara Forum AVM’deki Minopolis de çocuklara aynı konsepti sunuyor.
Tamamı 3 bin metrekarelik bir alanda 2 milyon Lego parçası ite Doğu Avrupa’nın ve Türkiye’nin ilk Legoland Discovery Centre da 30 Temmuz’da İstanbul’da ziyaretçilerine kapılarını açacak. Forum İstanbul’da yer alacak olan Legoland Discovery Centre, 3-10 yaş arası çocuklara ve ailelerine yaratıcılık, renk ve eğlence dolu bir dünya sunacak. Şu an için yeni Legoland şubesi açılmasına yönelik çalışma yok. Ancak Merlin Grubu’nun diğer markalarının Türkiye şubelerini açmak için pazar araştırmaları devam ediyor.
Çocuğun ciro içindeki payı artıyor
■ Türkiye’nin 37 ilinde 141 mağazası ve yaklaşık 6 bin çalışanıyla hizmet veren Boyner Büyük Mağazacılık, kadın, erkek ve çocuk giyim, GAS (genç aktif spor), ev dekorasyon, kozmetik, ayakkabı, çanta ve aksesuar kategorilerinde yüzlerce markanın binlerce çeşit ürününü müşterileriyle buluşturuyor. Boyner Büyük Mağazacılık CEO’su Deran Taşkıran, çocuk kategorisinin bu ürün gamı içerisinde yükseliş trendine sahip bir kategori olduğunun altını çiziyor.
■ 2010 yılında Türkiye’ye giren ve bugün 33 mağazası bulunan H&M’nin toplam satışları içinde çocuk giysilerinin aldığı pay oldukça yüksek, H&M Türkiye’de Kids en iyi satış yapılan departmanlardan biri ve Türkiye bu anlamda dünya sıralamasında oldukça yukarıda.
■ Türkiye’nin bir çocuk giyim markası olarak tanıdığı LCVVaikiki bugün kendini tüm ailenin markası olarak konumluyor. Geçen yıl 2,5 milyar dolar ciro elde ettiklerini söyleyen LCVVaikiki Mağazacılık Genel Müdürü Yenal Gökyıldırım, kız ve erkek çocuk ürünlerinin cirodan yüzde 42 pay aldığını, adet başında ise alınan payın yüzde 50 olduğunu söylüyor.
■ 2003 yılında mağazalaşmaya başlayan ve bugün toplam 286 mağazası bulunan DeFacto, önümüzdeki dönemde 100 yeni mağaza açmayı planlıyor. DeFacto Perakende Grup Başkanı Ihsan Ateş, 2014 yılı sonbaharında 3-8 ve 8-14 yaş çocuk segmentine giriş yaptıklarını ve aileler tarafından çok güzel geri dönüşler aldıklarını anlatıyor. Çocuk segmentinin ciro içindeki payının yüzde 10 olduğunu söyleyen Ateş, bunun yıllar içinde artacağını düşündüğünü de belirtiyor.
Franchise veren bebek firmalarından benim bildiğim e-bebek, activbaby ve joker var. Bebek ve Çocuklara Yönelik İş Fikirleri diye bir araştırma yapmıştım. E-bebek ve jokerdekilere ulaşamadım. Ama activbaby dekilerin franchise verme koşulları gayet cazipti. Başlangıçta 20-30 bin TL ler yeterli oluyor sanırım. Hatta yeni bebeği olan bi arkadaşım 10 günde eşine bir bebek mağazası açtı başına oturttu. Galiba activbaby.com sitesinden başvurular yapılıyor. Ben de bebek yok o yüzden turizm işine girmek istiyorum. Şimdiden hepimizebaşarılar.