Beşerler Grup 100 milyon TL ciroya koşuyor
Erzincanlt Beşerler Grup, 22 ülkeye ihracat yapıyor. Şirketin yönetim kurulu başkanı Mehmet Karaman, yeni bir fabrika yatırımı yapacaklarını ve hedeflerinin dört yıl içinde 100 milyon TL ciroya ulaşmak olduğunu söylüyor. Karaman, ayrıca ABD ve Avrupa pazarında yeni mobilya ve yapı market grupları ile görüştüklerini, market satışına uygun paket mobilya alanını incelediklerini dile getiriyor.
Mobilya, Türkiye’de endüstri alanında son 10 yılda dış ticaret açığı vermeyen nadir sektörlerden biri. Hızlı gelişim ve değişim sürecinde olan sektör, ciddi anlamda da markalaşmasürecini hızlı bir şekilde tamamlıyor. 2023 yılında*25 milyar dolarlık üretim ve 10 milyar dolarlık ihracatla dünyanın 10’uncu büyük mobilya üreticisi olmayı hedefleyen Türkiye’nin mobilya üretimi şu anda yaklaşık 12 milyar TL seviyesinde. Bu anlamda özellikle Anadolu’dan mobilya şirketlerinin dünya liginde yarıştıklarını da görüyoruz. Bu gruplardan biri olan Beşerler Grup, ofis mobilyaları alanında dünyanın pek çok ülkesine ihracat yapıyor.
Şirket, yeni fabrika yatırımına da hazırlanıyor, ilerleyen dönemde perakende sektörüne de girmeyi planlayan Beşerler, dört yıl içerisinde 100 milyon TL ciroya ulaşmayı hedefliyor.
Beşerler Grup, ErzincanlI bir aile şirketi.
Kurucusu ise Zeki Karaman. Baba Zeki Karaman, 1960 yılında Erzincan’da metal eşya, masa, sandalye, banyo kazanı, soba kovaları üretip satarak işe başladı. O yıllarda Sivas, Gümüşhane, Bayburt, Erzurum gibi illere ürün gönderdi. Belli bir ölçeğe ulaşınca 1982’de İzmit’e taşındı, işleri de bölgenin ihtiyaçlarına göre yapılandırdı.
Ankara’dan Edirne’ye kadar geniş bir pazar imkanı yakalayan Karaman, masa, sandalye, ütü masaları, ofis mobilyaları, dolaplar, koltuklar üreterek işi büyüttü.
1993 yılında Gölcük Yolu üzerinde 5 bin metrekare kapalı alandaki fabrikaya taşınan Karaman Ailesi, üretimi büyüttü ve 75 bin metrekare alana bir fabrika daha kurdu. Bugün ikinci kuşaktan Mehmet Karaman’a emanet olan Beşerler Grup, markalaşma sürecini 2010 yılında yeniden yapılandırdı. Cirosunu da 17 milyon liradan geçtiğimiz yıl 37 milyon liraya çıkardı. Grup bünyesinde bugün 131 kişiye istihdam sağlanıyor.
Üç farklı markası var
Bugün Kocaeli’ndeki fabrikasında yıllık toplam 275 bin adet üretim yapan grubun çatısı altında üç farklı marka bulunuyor. Bunlardan biri Beşgen Mobilya. Beşgen Mobilya’nın ürün gamında ofis mobilyaları, çalışma koltukları, okul sıra ve sandalyeleri, depolama ve arşiv sistemleri bulunuyor.
Diğer marka olan Algeno Mimarlık ile iç mekan dekorasyon uygulamalarının olduğu tüm müşteri gruplarına, otel, hastane, iş merkezi, restoran, cafe, banka, otomotiv, telekomünikasyon sektörlerine üretim yapılıyor. Mehmet Karaman, “Bu markayla hedefimiz iç mekan mobilya ve dekorasyon uygulamaları konusunda Türkiye’nin önde gelen mimarlıkfirmalarından biri olmak” diyor. Bir diğer marka olan Laborty ile üniversitelere, okullara, ilaç sektörüne, kimya sektörüne ve gıda sektörüne yönelik la-boratuvar tezgahları, kimyasal malzeme dolapları, çeker ocak vb. sistemleri üretiliyor.
Farklı pazarlara açılacak
Beşerler Grup, ağırlıklı olarak ihracat yapıyor. Almanya, ABD, Azerbaycan, Belçika, Norveç, İsveç, Makedonya, Dubai, Kazakistan, Irak, Bulgaristan, Romanya, Bosna Hersek, Gürcistan, Ukrayna, Kenya, Rusya, İran, Libya, Nijerya, Burkina Faso, Sudan’a ihracat yapan Grup, 2013 yılında satışlarının yüzde 24’ünü ihracattan sağladı.
İhracatta başta Avrupa ve Ortadoğu ülkeleri olmak üzere, Türki Cumhuriyetleri ve Afrika pazarlarını hedeflediklerini belirten Karaman, şöyle devam ediyor: “Önümüzdeki yıllarda Katar, Suudi Arabistan, Fas, Tunus, Kırgızistan ve Kazakistan gibi gelişmekte olan pazarlara açılacağız. Ayrıca, Orta ve Güney Afrika ülkelerinde ciddi potansiyel olduğunu görüyoruz ve bu bölgelere de ulaşmak için buradaki pazarlara organize olacağız.”
Hedef 100 milyon TL ciro
ilerleyen dönemde distribütör, çözüm ortakları ve bayileriyle birlikte perakende sektörüne girmeyi düşündüklerini belirten Karaman, ayrıca yeni yatırım planları olduğunu da ifade ediyor.
Bölgedeki mobilyacılar olarak Sakarya Kaynarca Mobilya ihtisas OSB’deki sanayi parseline yeni fabrikalarını kuracaklarını kaydeden Karaman, “30 bin metrekare yeni bir üretim tesisi düşünüyoruz. Almanya’dan da proje alıyoruz. 50 mağa-zalık bir tefriş işini yeni tamamladık. Gabon, Tayland, Kırgızistan, Dubai, Almanya, Malta, Nijerya pazarının yeni siparişleri ile faaliyetimiz devam ediyor” diyor.
2013 yılında 37 milyon TL olan cirolarını bu yıl 46 milyon TL’yeçıkartmayı hedeflediklerini belirten Karaman, dört yıl içerisinde de 100 milyon lira ciro yapan bir marka olmayı planladıklarını sözlerine ekliyor. Karaman, bunun yanı sıra Amerika ve Avrupa pazarında yeni mobilya ve yapı market grupları ile görüştüklerini, market satışına uygun paket mobilya alanını incelediklerini de vurguluyor.
“Destekierie dünyada ilk bese gireriz”
Türkiye’de en çok istihdam yaratan sektörlerden biri olan mobilya sektörünün desteklenmesi gerektiğini belirten Mehmet Karaman’ın önerileri şöyle:
“AR-GE faaliyetlerinin desteklenmesi ve teşvik edilmesi, yeni ürün, ürün yönetimi ve teknolojiyi geliştirmeye yönelik projelerin teşvik edilmesi ve desteklenmesi, sektörel dış ticaret şirketlerinin kurulmasının teşvik edilmesi, nitelikli insan gücünün eğitimi ve ara eleman yetiştirilmesi hususunda istihdam teşviklerinin verilmesi ve navlun konusunda gerekli teşvik ve desteklerin verilmesi gerekiyor. Bu tür desteklerin verilmesi ile dünya mobilya sektöründe Türkiye ilk beş ülke arasında yer alabilir.”