Beşler Grubu 5 Fabrikasıyla Büyümesinde Hız Kesmedi
Siirtli beş kardeşin seyyar satıcılıktan başlayıp kurduğu Beşler Grubu, bugün 2 bin çalışanı olan 650 milyon TL cirolu bir dev haline geldi. Un, makarna, yağ, yem ve nişasta fabrikaları bulunan Grup, önümüzdeki aylarda eski Ülfet markasını tüketiciyle buluşturacak…
İşte un, yağ ve makarnanın kralı
TÜRKİYE İhracatçılar Meclisi (TİM) 10 yıldır B Türkiye’nin en fazla ihracat yapan bin firmasını “İhracatın Yıldızları” ismiyle açıklıyor. 2012 yılı listesinde 464 şirketle İstanbul ilk sırada yer alırken, Gaziantep de 71 şirketle ön sıralardaydı. Gaziantep’in bu listedeki yıldız firmalarından biri de İhracatın Yıldızları listesinin 101’inci sırasında yer alan Beşler Gıda ve Kimya A.Ş..
Şirketin ismi, kurucu olan beş kardeşten geliyor. Mustafa, Cemal, Mesut, Kemal, Adil (bugün hayatta değil) isimli kardeşler aslen Siirtli. Ağrı Patnos’a yerleşen ailenin ilk işi seyyar satıcılık. Eşek üzerinde köylerde gıda maddesi pazarlayarak iş hayatına atılıyorlar. Kelimenin tam anlamıyla tırnaklarıyla kazıyarak adım adım büyüyorlar. 1980 yılında Gaziantep’e göç kararı alan aile, burada da bir süre gıda ticareti yaptıktan sonra ilk yatırım olarak un fabrikası kurmuş. Bu fabrikayla başlayan serüven, makarna ve yağ ile devam etmiş. Eskiler Ülfet markalı yağları hatırlayacaktır. Bir dönem devlette olan bu marka ve fabrikası bugün Beşler Gıda’ya ait. Beşler, efsane Ülfet markasını uzun bir süredir ihracat pazarlarında kullanıyordu. Şu sıralar iç piyasa için ciddi bir hazırlık süreci içindeler. Yılbaşından sonra İstanbul’daki marketlerde Ülfet yağ, makarna ve unlarını görürseniz şaşırmaym.
650 milyon TL ciro elde eden ve yaklaşık 2 bin çalışanı olan Gaziantep merkezli Beşler Grubun sözcülüğünü Yönetim Kurulu Üyesi, ikinci kuşak temsilci İbrahim Çakmak yapıyor. Çakmak, bugünlerde hem ihracat pazarlarında hem de iç piyasada güçlü olmak için çalıştıklarım söylüyor. İbrahim Çakmak, İstanbul’daki ofisinde sorularımızı cevapladı…
Beşler Grubu’nun rakamlarına baktığımızda oldukça büyük bir yapı görüyoruz ama yeterince tanınmıyorsunuz. Şirketin geçmişinden bahseder misiniz?
Biz aslen Siirtliyiz. Babamlar küçük yaşta Ağrı Patnos’a göç etmiş. Orada seyyar satıcılıkla iş hayatına atılmışlar. Beş kardeş hep birlikte gece gündüz çalışmış. Patnos küçük gelmeye başlayınca hep birlikte Gaziantep’e göç etmişler. İlk şirket de Gaziantep’te kurulmuş. Beş kardeşi temsilen ismi “Beşler” olmuş. Gıda toptancılığı döneminde Beyçay ve bir bisküvi şirketinin bayiliği yapılıyordu. Bütün doğu vilayetlerine toptancı olarak mal vermişler. Pazarlama yeteneği, kabiliyeti yüksek bir firmayız. Bugün üretimde elde ettiğimiz başarının arkasında da bu kabiliyet var.
Peki ilk üretim ne zaman başladı? Pazarlamadan, sanayiciliğe ne zaman adım attınız?
Gıda toptancılığında iyi bir büyüme yakaladık. Buradaki birikimimizle 1993 yılında un fabrikası kurduk. Sanayiciliğimiz bu fabrika ile başladı. Uzunca süre tek fabrika ile idare ettik. 2003 yılında yine Gaziantep’te ikinci un fabrikamızı kurduk. Kısa süre sonra üçüncü fabrikamız geldi. Böylece üç tane un fabrikamız oldu. Günlük bin 800 ton üretim kapasitesine ulaştık. 2012 yılında 46 milyon dolarlık un ihraç ettik.
Unculuktan sonra, makarna ve yağ sektörüne girişiniz nasıl oldu?
2003 yılında makama fabrikası satın aldık. Buğday ve un işimizi makarna ile devam ettirdik. Makarnalarımızı bugün 100’ün üzerinde ülkeye ihracat ediyoruz. Adını telaffuzda zorlandığımız, haritada yerini zor bulabileceğimiz küçük ülkelere kadar ihracat yapıyoruz. Makarnalarımızı SantaSophia, Beşler, Pastacity ve Gonca ve Ülfet markaları altında satıyoruz. Beşler Makarna’nın günlük kapasitesi 400 tona ulaştı. TÜBİTAK ve Gaziantep Üniversitesi işbirliğiyle Kıtlax adlı çerez markasını geliştirdik. Bu ürünü de iç piyasada büyütmek istiyoruz.
Orta yaşın üstündekiler Ülfet markasını hatırlar. Son günlerde reklamlarını görüyoruz. Bu efsane markayı raflarda görebilecek miyiz?
Ülfet 1955 yılında kamu şirketi olarak kurulmuş büyük bir tesisti. Bir dönem Türkiye yağ ihracatının yüzde 30’unu tek başına yapardı. Sonrasında özelleştirildi. Biz kamudan almadık, bizden önce iki defa el değiştirdi. Bu eski markayı tekrar eski bilinir-liliğine kavuşturmak istiyoruz. Marka 2006 yılında grubumuza dahil oldu. Irak ve Ortadoğu ülkeleri başta olmak üzere çeşitli pazarlara ihraç ediyor, ayrıca Doğu ve Güneydoğu illerimizde satış yapıyoruz. Şimdi markayı tekrar Türkiye çapında eski ününe kavuşturmak istiyoruz. İstanbul piyasasına giriş için hazırlık yapıyoruz. Yılbaşına kalmadan market raflarında Ülfet markalı Ay-çiçek yağı, zeytinyağı, zeytin salamurası ve sabunlarını göreceksiniz. Ülfet markasıyla ayrıca salça da satıyoruz.
Ağırlıklı ihracata çalışıyordunuz. Bundan sonraki stratejiniz iç piyasa mı olacak?
Evet, toplam üretimimizin yüzde 70-80’ini ihracattan elde ediyoruz. Şimdi ihracat pazarlarımızı koruyarak iç piyasaya da önem vermeye başladık. İç piyasada agresif bir atak yapmak yerine sağlam ve emin adımlarla ilerleyeceğiz.
Un, makarna ve yağ dışında işiniz var mı? Yeni sektörler olacak mı?
2011 yılında yem sektörüne, 2012 yılında ise nişasta sektörüne adım attık. Beşyem ve Beşan Nişasta ismiyle iki şirket kurduk. Bu alanlara toplam 60 milyon euro yatırım yaptık. Türkiye’de kotaya göre üretim yapan beş nişasta tesisinden biri Beşler’e ait. Beşan Nişasta günlük 200 ton fruktoz, 150 ton glikoz ve 150 ton doğal mısır nişastası üretimi yapıyor. Beşyem ise hayvan yemi üretiyor. Günlük 600 ton yem üretim kapasiteli, 20 bin metrekare alanda kurulu bir fabrikamız var. Beşyem’in kullandığı hammaddenin yüzde 75’i diğer grup şirketlerimizden karşılanıyor. Bir anlamda diğer üretimlerimizde ortaya çıkan kalıntıları yem olarak değerlendiriyoruz.
Beşler Grubu kaç şirketten oluşuyor? Toplam cirosu ve çalışan sayısı nedir?
Beşler Un, Beşler Makarna, Beşler Yağ, Beşan Nişasta, Beşyem isimli beş şirketimiz var. Üç tane de un fabrikamız bulunuyor. Toplam ciromuz 650 milyon TL civarında. Toplam üretimimizin yüzde 70’ini de ihraç ediyoruz. Çalışan sayımız ise yaklaşık 2 bin. Yeni bir sektör şimdilik yok ama büyümemizi sürdüreceğiz. Özellikle Ortadoğu ülkelerinde bilinirlik oranımız yüksek. Yapacağımız tanıtımlarla Türkiye’de de bilinen bir marka haline geleceğiz.