Haberler

BES’te yoğun rekabet yaşanıyor

Bireysel Emeklilik Sektörü (BES), 10 yılı geride bırakmış durumda ve ll’inci yılında. Sektör ilk faaliyete başladığında 11 emeklilik şirketinin varlığı söz konusuydu. Bugün gelmen noktada ise rakam 19’a ulaşmış durumda. Yani sektör, katılımcı sayısı ve biriken fonlar itibariyle büyümesini sürdürüyor. Bunun yanında bu alanda faaliyet gösteren şirketlerin sayısı da artıyor. Ancak devlet katkısının getirdiği ivmeye rağmen, her şiketin büyüdüğünü söyleyemeyiz.

Tabii burada 2003 yılında olan şirketlerin bazılanmn şu anda yoluna devam etmediğini, satılarak sektörden çekildiğini belirtmekte fayda var. Ak Emeklilik ve Aviva Hayat ve Emeklilikle birleşti. Ankara Emeklilik Aegon’a, Başak Emeklilik Groupama’ya, Oyak Emeklilik ING’ye, Doğan öncfe Fortis’e sonra BNP Paribas’a, Koç Allianz da Allianz’a satıldı. Commercial Union Hayat’ın adı Aviva Hayat ve Emeklilik olarak değişti. 2003 yılından bu yana sektörde olan şirketler, Anadolu Hayat Emeklilik, Garanti Emeklilik ve Hayat, Vakıf Emeklilik ve Yapı Kredi Emeklilik.

bes

19 ŞİRKET VAR

Sonuçta 19 emeklilik şirketinin faaliyet gösterdiği sektör, büyüme potansiyelinin yanında ciddi bir rekabet ortamına da sahip. Bu yoğun rekabete, düzenleyici otoritenin regülasyonları nedeniyle kâr etme konusunda yaşanan güçlükler ve bazı şirketlerin bankarüans (banka şubeleri üzerinden yapılan poliçeler) sistemi de olmaması eklenince, sektörde yeni satın almalar, konsolidasyonlar kaçınılmaz gibi duruyor. Zaten sektörde faaliyet gösteren Halk Hayat ve Emeklilik, satış masasında bulunuyor. Konuyu dönem dönem finans koridoru sayfamızda da gündeme getiriyoruz.

ÜÇÜ KÜÇÜLDÜ

Bunun yanında sektörde katılımcı sayılarına bakıldığında, üç şirketin geçen yıla göre eksi rakamlara sahip olduğu görülüyor. Ergo Emeklilik, Aegon Emeklilik ve Groupama Emeklilikte katılımcı sayısı 2013’teki sayının altına gelmiş durumda. Ergo Emeklilik, yeniden yapılanma sonrasında Mayıs 2013’te yeni poliçe satmama kararı aldı. Şirket, sürdürülebilir ve kârlı büyümeye odaklandı. Yine Ankara Emeklilik’i satın alarak sektörü giren Aegon Emeklilik ile Başak Emeklilik’i satın alan Groupama, 2014 yılında küçülen BES şirketlerinden oldu.

Emeklilik şirketimi istediğim zaman değiştirme hakkına sahip miyim?

Yeni bir emeklilik sözleşmesi kurulması durumunda birikimin başka bir şirkete aktarılabilmesi için sözleşmenin yürürlük tarihinden itibaren en az iki yıl süreyle şirkette kalması gerekiyor. Başka şirketten aktarımla kurulan sözleşmenin tekrar aktarılabilmesi için ise ilgili şirkette en az bir yıl kalması gerekiyor. 1 Ocak 2013 tarihinde önce teklif formu imzalanan sözleşmelerin aktarım yapabilmesi için ilgili şirkette bir yıl kalması yeterlidir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu