Ekonomi - Borsa - Hisse Senedi

Bilanço beklentisi güçlü 9 hisse

2015 yılı için yatırım portföyleri oluşturmak isteyenler şirketlerin 2014 yılsonu bilançolarını merakla bekliyor. Sanayi, havayolu ve ulaşım şirketlerinin iyi bilançolar açıklayacağını tahmin eden analistlere göre, bankalar da 2013’e göre daha iyi bilançolar açıklayacak…

hisse2015 yılma sayılı günler kaldı. 2014’e yılın son çeyreğinde düsen petrol fiyatlarının yanı sıra yıl boyunca özellikle Ortadoğu’da artan jeopolitik gerginlikler ve bunların piyasalara yansımaları damga vurdu. Amerikan Merkez Bankasının izleyeceği ekonomik politika da yakından takip edilen konulardandı. Bütün bunlar Borsa İstanbul’un yıl boyunca izlediği seyri de belirledi. Öte yandan sene başına göre mevcut konjonktürde yaşanan şartlar gevşemeye başladı. Bu ara da borsa yatırımcıları merakla 2014 yılsonu bilançolarını bekliyor. Borsada pozisyon almak isteyenler 2015’e ilişkin ekonomik ve politik olasılıkları değerlendirirken hisse bazında hareketleri etkileyeceği için borsa şirketlerinin yılsonu bilançolarını da merak ediyor. Yılın tamamını yansıtıp 2015’e ışık tutması açısından önemli olan bu datalar yatırımcıların yön bul ması için son derece önemli.

Peki, bilançolar gelmeden önce yatırımcılar ne yapmalı?

Yılın son iki aylık döneminde piyasalar açısından en belirleyici olgunun petrol fiyatlarındaki düşüş olduğunu hatırlatan analistler, hisse seçiminde buna dikkat edilmesini öneriyor. Petroldeki düşüşün maliyetlerinin önemli kısmını enerjinin oluşturduğu sektörler açısından olumlu bir görünüm yarattığını söyleyen analistlere göre, çimento, cam, enerji, doğalgaz ve havayolu sektörleri mevcut konjonktürden olumlu etkilenebilir.

Analistler, döviz kurundaki yükseliş ve ilerleyen dönemde FED kararlarıyla dolarda oluşabilecek yukarı yönlü hareketlerin ihracat yapan sanayi şirketlerini de ön plana çıkarabileceğini düşünüyor. Ancak analistler, döviz kurundaki yükselişin piyasa faizlerinde yükselişe ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’ndan faiz indirimi beklentilerini öteleyebileceğine de dikkat çekiyor. Bunun ise bankacılık sektörü açısından olumsuz olabileceği belirtiliyor.

ALB Menkul Değerler Analisti Enver Erkan, döviz kurundaki yükselişle ihracat yapan sanayi şirketlerinin kar rasyolan ve kar rakamlamım pozitif etkilendiğini söylüyor. Erkan, bu dönemde döviz borcu az olan veya hiç olmayan ya da net döviz varlığı olan şirketlerin bilançolarında gelir ve kar rakamlarında yükseliş görülebileceğini düşünüyor. Yılın üçüncü çeyreğinde banka karlarında dengelenme görüldüğünü hatırlatan Erkan, 2014’ün dördüncü çeyreğinde de banka karlarında toparlanma görülebileceğini söylüyor.

“SATIŞ RAKAMLARI TOPARLANIR”

Sene başına göre mevcut konjonktürdeki şartların gevşemeye başladığım ifade eden İntegral Menkul Değerler Araştırma Uzmanı Beste Naz Süllü, bu nedenle 2014 yılı son çeyrek bilançolarında daha olumlu bir tablo göreceğimizi düşünüyor. Süllü, şirketlerin özellikle satış rakamlarında toparlanma görebileceğimizi tahmin ediyor.

Petrol fiyatlarındaki düşüş sonrasında havayolu şirketlerinin öne çıktığını hatırlatan Süllü, 2014 başına göre jeopolitik risklerin azalmasıyla faaliyet konusu Ortadoğu ve komşu ülkeler olan şirketlerin de biraz rahatladığı kanısında. Öte yandan, sene başındaki sıkı duruş gereği yaşanan ekonomik koşulların 2014 yılı sonuna doğru gevşemesiyle bankacılık sektörünün karlılık-^ larında da toparlanma olacağını düşünen Süllü,

“Çimento sektörü ise 2013’e göre düşen talep nedeniyle üretim miktarında yavaşlamaya gitti. Petrol fiyatlarının düşmesiyle, petrol sektörü ve petrol stoku yapan şirketler de bu durumdan zarar gördü” diyor.

“SANAYİDE KARLAR İYİ GELEBİLİR”

2014 yılının ilk üç çeyrek kar rakamlarının beklentileri karşıladığım söyleyen Işık FX Araştırma Uzmanı Gizmen Nalbantlı, banka karlarında bu dönemde az da olsa düşüşler görüldüğünü hatırlatıyor. 2014 yılsonu karlarının da beklentilere yakın gelmesini bekleyen Nalbantlı’nın sektör ve şirket bazındaki beklentileri ise şöyle:

“Petrol fiyatlarındaki düşüş 2014’te enerji sektörünü olumsuz etkilerken havayolu ve ulaşım sektörünü adeta ateşledi. Demir cevheri ve hurda fiyatları arasındaki farkın yüksek düzeyde seyrediyor olması ise Ereğli ve Kardemir’in kar maıjlarım olumlu etkiliyor. 2014 yılının diğer parlayan yıldızları ise bence çimento sektörü ve GYO’lar. Çimento şirketleri kentsel dönüşüm, İstanbul’a yapılacak üçüncü köprü yolu inşaatı, üçüncü havaalanı inşaatı ve daha bir sürü yatırımın etkisiyle karlarını oldukça artırdı. GYO’lar ise yaptıkları yatırımların meyvelerini topluyor. Endüstriyel tekstil sektöründe ise Aksa, Kordsa ve Sasa oldukça iyi bir sene geçiriyor. Net karda yüzde 700 büyüme ile Sasa, yüzde 335 büyüme ile Kordsa dikkat çekiyor. Sanayi sektöründeki gerilemeye rağmen şirketlerin kar rakamlarının iyi gelmesini bekliyorum. Türkiye’nin tek yerel elyaf üreticisi olan Aksa, dünya elyaf sektöründe tek çatı altında faaliyet gösteren en büyük akrilik elyaf üreticisi konumunda. Dünya pazarında güçlü konumda olması ve istikrarlı şekilde büyümeye devam etmesi şirketi öne çıkarıyor.”

Koç Holding: Grup, eneıji, otomotiv, finans ve dayanıklı tüketim malı sektörlerinde faaliyet gösteriyor. Enerji sektöründeki olumlu satış ve kar rakamları dikkat çekiyor. 2013’ün dokuz ayında 0.883 TL olan hisse başı karı 2014 yılı eş döneminde 0.833 TL oldu. Net kardaki hafif gerilemeye rağmen satış gelirleri açısından olumlu bir dönem geçiren holdingde enerji şirketlerinden gelen iyi bilançolar dikkat çekiyor. Koç Holding’in sanayi sektöründe görülen iyileşmeden olumlu etkilendiğini düşünüyoruz. 2014 yılsonu için 73 milyar 195 milyon TL gelir, 3 milyar 44 milyon TL net kar, 3 milyar 285 milyon TL FAVÖK bekliyoruz. Koç Holding hisseleri için 13.93 TL hedef fiyatla yüzde 18 yükseliş potansiyeli öngörüyoruz.

İş Bankası: Bankanın net karının 2014 yılı dokuz aylık dönemde yüzde 4 azalarak 2 milyar 717milyon olduğu görülüyor. Yılın üçüncü çeyreğinde ise 1 milyar 53 milyon TL net kar açıkladı. İş Bankası’nın 2014 yılı karının, 2013’ü yakalayacağını ya da bir miktar üzerinde gerçekleşeceğini düşünüyoruz. Bu kapsamda İş Bankası’nın 2014 yılsonunda 17 milyar 501 milyon TL faiz geliri elde etmesini, 4 milyar 497 milyon TL vergi öncesi kar ve 3 milyar 613 milyon TL net kar açıklayacağını tahmin ediyoruz. İş Bankası hisseleri için 6.12 TL hedef fiyatla yüzde 5 yükseliş potansiyeli öngörüyoruz.

Kardemir: 2014 yılı dokuz aylık dönemde yeni tesisler kurma, kapasite kullanımını artırma ve maliyetlerini düşürme amacıyla toplam 387 milyon 945 bin TL’lik yatırım yaptı. Döviz ‘ fiyatlarının 2013 yılına göre nispeten mm yüksek olması, yurtiçi çelik sektöründe ihracatı olumlu etkiliyor. Bunun ithalat üzerinde de caydırıcı etkisi olabilir. Bu açıdan Kardemir’in 2014 yılı satış ve kar rakamlarının 2013’e göre daha olumlu gelmesini bekliyoruz. Gerileyen eneıji fiyatlarının da Kardemir’in maliyetlerine olumlu yönde etki yapması beklentilerimiz arasında. Şirketin 998 milyon TL net borcu bulunuyor. 2014 yılsonunda Kardemir’in 2 milyar 209 milyon TL satış geliri, 323 milyon 307 bin TL net kar, 524 milyon 549 bin TL de FAVÖK açıklamasını bekliyoruz. Kardemir hisseleri için 2.83 TL hedef fiyatla yüzde 39 yükseliş potansiyeli öngörüyoruz.

Ereğli Demir Çelik: Demir çelik Sektöründe, dfem cevheri ve hurda fiyatları arasındaki farkın yüksek düzeyde seyrediyor olması, şirketin karlılığını olumlu etkiliyor. Ereğli’nin satışları geçen yılın eş dönemine göre yüzde 37 arttı.

Maliyetin azalmasıyla brüt kar marjı yüzde 18.8’den 20.6’ya, net kar marjı ise yüzde ll’den 14.7 seviyesine yükseldi. Ereğli’den yılsonu FAVÖK beklentimiz 2.2 milyar, net kar beklentimiz ise 1 milyar 296 bin TL. Ereğli Demir Çelik hisseler için 4.91 TL hedef fiyatla yüzde 10 yükseliş potansiyeli öngörüyoruz.

Aksa Akrilik Kimya: 2014 yılı dokuz aylık dönemde 712 milyon dolar konsolide ciro elde etti. 236 milyon dolar olarak gerçekleşen ihracatın ciro içindeki payı ise yüzde 33 seviyesinde. Şirketin 2014 yılı dokuz aylık net karı ise 107 milyon 82 bin TL oldu. 2013’ün dokuz aylık döneminde 1 milyar 259 milyon TL olan satış gelirleri ise 2014’ün eş döneminde yüzde 23 artarak 1 milyar 545 milyon TL’ye yükselmiş bulunuyor. Çeyreklik faaliyet karı ise yüzde 28 artan Aksa Akrilik için beklentilerimiz olumlu. Çin’deki elyaf talebinde bir değişiklik olmayacağı beklenirken şirket için FAVÖK tahminimiz 271 milyon 800 bin, yılsonu net kar tahminimiz de 145 milyon TL. Aksa Akrilik hisseleri için 8.86 TL hedef fiyatla yüzde 16 yükseliş potansiyeli öngörüyoruz.

Reysaş Taşımacılık ve Lojistik: 2013’ün dokuz aylık döneminde 228 milyon TL olan satış gelirleri 2014’ün eş döneminde yüzde 7 artarak 244 milyon TL’ye ulaştı. Net karda ise yüzde 20 azalma oldu. Fiyat/kazanç (F/K) oranı ve revsas değeri/defter değeri logistlcs (PD/DD) oranlarına

bakıldığında ise şirket hisselerinin değerinin çok altında işlem gördüğünü düşünüyoruz. Şirketin F/K oranı 3.4, PD/DD oranı ise 0.4. Borç/özkaynak oranının yüzde 153 olması şirket için oldukça negatif. Sektörde maliyetler yüksek, ancak petrol fiyatlarının düşmesi şirketi olumlu etkileyecek. Reysaş’ta yılsonu FAVÖK tahminimiz 92.4 milyon, net kar beklentimiz ise 32 milyon TL. Reysaş Taşımacılık ve Lojistik hisseleri için 1.08 TL hedef fiyatla yüzde 36 yükseliş potansiyeli öngörüyoruz.

Enka İnşaat: Faaliyetlerinin yüzde 46’sının bulunduğu Irak’ın Erbil, Bağdat ve Süleymaniye’deki projelerin devam ediyor olması ve bölgeye yönelik risklerin soğumaya başlaması, karşılaşılabilecek olası problemlerin riskini azaltıyor. Öte yandan şirketin eneıji ve kentsel gelişim projelerinin yoğun olduğu Rusya’daki gelişmeler de bilançoda olumsuzluk yaratmadı. Enka inşaat’ın ENKA yüksek ölçüde net döviz artı pozisyonu olması ve jeopolitik risklerin azalması önemli. Şirket Bağdat’ta inşa edilecek 3 bin MW kapasiteli Bismayah Doğal Kombine Çevrim santralinin yapımı için Iraklı yatırımcı firma Mass Global ile de sözleşme imzaladı. Şirket için yılsonunda 2 milyar 100 milyon TL civarı net kar öngörmekle birlikte, 2 milyar 350 milyon TL FAVÖK beklentimiz bulunuyor. Enka inşaat hisseleri için daha öncede 5.90 TL olan hedef fiyat önerimizi 6.22 TL’ye revize ederek yüzde 8 yükseliş öngörüyoruz. Hissede “tut” tavsiyemizi koruyoruz.

Pegasus HavaTaşımacılığı: Son dönemde düşen petrol fiyatlarının bilet fiyatlarına yansımaya başlamasıyla havayolu trafiğinin de artacağını ve şirketin satış gelirlerinin buna bağlı olarak yükseleceğini düşünüyoruz. Pegasus’un en büyük maliyet kalemi olan jet yakıtının, petrol fiyatlarının düşmesinden olumlu etkileneceğini ve bunun da karlılığa ilişkin olumlu beklentileri güçlendirdiği bir gerçek. Yakıtın havayolu şirket maliyetlerinin yüzde 35-40’ını oluşturmasıyla birlikte petroldeki her 10 dolarlık düşüşün Pegasus’un FAVÖK’ünü yüzde 3.5-4.0 aralığında etkileyebileceğini pegasus düşünüyoruz. Pegasus için 2014 yılsonu itibariyle 390 milyon TL vergi öncesi kar, 550 milyon TL FAVÖK rakamı bekliyoruz. Teknik olarak 33.70 TL seviyesinde çift tepe yapan Pegasus hisseleri için bu seviyenin kırılması durumunda 35.70 TL’ye kadar yüzde 9.8 yükseliş potansiyeli öngörüyoruz.

ValafBank: Bankanın 2014 yılı üçüncü çeyrek performansına baktığımızda, öz kaynak büyümesinin 2013’den bu yana yüzde 13.45 arttığı görülüyor. Bankanın 2013’ün dokuz aylık dönemine göre içinde bulunduğumuz \falsıfRz>nls ekonomik koşullarından etkilenerek aktif VaKITDariK büyüme hızı yüzde 24 daraldı. Kredi büyümesi ve net faiz geliri gerileyen bankanın satılmaya hazır menkul değerler hesabı altında izlediği 1 milyar 37 milyon adet MasterCard Inc. ve 86 bin 714 adet Visa Inc. hisselerinin satışı söz konusu. VakıfBank’ın bu hisse satışından kaynaklı son çeyrek net karı beklentilerden daha fazla artabilir. VakıfBank hisseleri için 12 aylık 5.37 TL hedef fiyatla yüzde 9 yükseliş potansiyeli öngörüyoruz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu