Bilet Satış Girişimi Biletall.com’un Başarısı
biletall.com’un da bünyesinde yer aldığı Biletall, seyahatlere artan ilgiyi 2006 yılında fark eden girişimlerden biri. Kurulduğundan bu yana yükselen bir grafik çizen şirket, bugün web sitesi, çağrı merkezi ve seyahat acentesi kanallarıyla yılda 1 milyon 800 bin adet bilet satışına yürüyor.
Sosyal medyadaki paylaşımlarda özel anların yanı sıra yemek ve seyahat fotoğraflarının artan ağırlığı dikkatinizi çekmiştir. Artık en ufak bir boşlukta seyahat planlıyor, hep yeni yerlere yelken açıyoruz. Bu planları yaparken de birçoğumuz otelden yolculuğa kadar gerekli satın almaları e-ticaret siteleri üzerinden yapıyoruz. Artık bugünün tüketim anlayışında e-ticaretin geldiği nokta tartışma götürmüyor.
Satış noktası biletall.com’un da bünyesinde yer aldığı Biletall AŞ seyahatlere artan ilgiyi çok geçmeden fark eden pek çok girişimden biri. 2006 yılından bu yana yükselen bir grafik çizen şirket, bugün web sitesi, çağrı merkezi ve seyahat acentesi kanallarıyla çalışıyor ve bu yıl 72 milyon TL ciro hedefliyor.
Biletall sadece web sitesi üzerinden değil, farklı pek çok satış kanallarıyla tüketicilere ulaşıyor. BiletaU’da günlük yaklaşık 20 bin adet bilet satışı gerçekleştiğini söyleyen Biletall Genel Müdürü Yaşar Çelik, şirketin bu yılki satış hedefinin 1 milyon 800 bin adete ulaşmak olduğunu dile getiriyor.
Ödüle doymuyor
Şirketin kuruluşunun üzerinden henüz iki yıl geçmişken başarısı Capital ve Ekonomist dergilerince de fark edildi ve 2008 yılında ödüllendirildi. “Anadolu Markaları 2008” ödüllerinde bile-tall.com projesiyle ödüllendirdiklerini aktaran Biletall Genel Müdürü Yaşar Çelik, ardı sıra pek çok ödülün geldiğini de anlatıyor.
Biletall’ın 2006 yılında Ulusal Bilet Dağıtım Sistemi adlı TÜBİTAK projesiyle kurulduğunu dile getiren Yaşar Çelik, “Bugün geldiğimiz konum itibariyle İstanbul, Ankara, İzmir gibi birçok şehirdeki projelerin önüne geçerek dikkatleri çekmeye devam ediyoruz. En son Türkiye Bilişim Derneği, Bilgi Teknolojileri ve iletişim Kurumu, Ulaştırma Bakanlığı ve Kadir Has Üniversitesi iş-birliğiyle düzenlenen Bilişim Yıldızları 2014 yarışmasında da ödül aldık. Yedi kategoride düzenlenen yarışmada e-ticarette birincilik ödülünü bi-letall.com aldı” diyor.
70 şehre bilet kesiyor
Seyahat biletleri konusunda ihtiyaç duyulan tek nokta olmayı hedefleyerek 2006 yılında yola çıktıklarını belirten Yaşar Çelik, Türkiye’de 70’den fazla şehirlerarası otobüs biletinin satış ve dağıtimini yaptıklarını kaydediyor. Biletall’ın 2006 yılında Ulusal Bilet Dağıtım Sistemi adlı TÜBİTAK projesi ile kurulduğunu hatırlatan Yaşar Çelik, şirketin kuruluş hikayesini şöyle anlatıyor:
“Projenin başlangıcı 28 yıldır şehirlerarası otobüs firmalarına yazılım hizmeti sunan grup şirketi olan ipek Bilgisayar’ın bu sektördeki fırsatı görmesiyle gerçekleşti. Sektörün online bilet satışı konusunda çok gerilerde olması ve ilerleyen yıllarda e-ticaretin gelişmesiyle insanların bu konuda taleplerinin artacağı öngörüldü. Şehirlerarası otobüs bileti satışı amacı ile başlanılan girişimde uçak, tren ve gemi gibi diğer seyahat biletleri konusunda da sektörde açık olduğu görüldü ve bu çerçevede Biletall hayata geçti.”
Hedef 120 milyon TL ciro Şirketin kısa zamanda önemli başarılara imza attığını kaydeden Yaşar Çelik, cirodaki yükselişin bunu teyit ettiğini belirtiyor.2012 yılında 18 milyon TL olan ciroyu geçen yıl 40 milyon TL’ye taşımayı başardıklarını dile getiren Çelik, bu yıl ise ilk yedi aylık performansın kendilerini yıl sonu hedeflerine ulaştıracağını aktarıyor. Bu yıl 72 milyon TL ciroya ulaşmayı plandıklarını sözlerine ekleyen Çelik, 2015 yılı ciro hedefinin ise 120 milyon TL olduğunu kaydediyor. Şu anda bin olan acente sayısını bin 400’e, 823 olan iframe sayını bin 200’e çıkarmayı istediklerini de ifade eden Çelik, yıllık ortalama 250 milyon biletin satıldığı şehirlerarası otobüs bileti pazarından önümüzdeki beş yıl içerisinde yüzde 15 pay almayı hedeflediklerini de belirtiyor.
Seyahat acentelerine sağladıkları acente sistemi B2B, web sitelerine sağladıkları iframe, xml ve mobil uygulamalar B2C’de oldukça geniş bir kullanıcı kitlesine ulaşmalarını sağladığım ifade eden Çelik, “Satış kanallarımızın farklılığı binlerce noktada kullanıcıya temas etmemizi sağladığı gibi, internetten şehirlerarası otobüs bileti satın alan kullanıcı kitlesinin de genişlemesine neden oldu. Konusunda tek olmamız, izlemiş olduğumuz farklı stratejiler ve satış kanallarımızı farklılaştırmamızla dikkat çekmiş olmalıyız ki satış ve cirolarımız yükseliyor” diyor.
Sefer servisleri Yandex’te
Biletall’ın Türkiye’de olduğu kadar uluslararası şirketlerin dikkatlerini üstüne çekmeyi başardığını da sözlerine ekleyen Yaşar Çelik, Rusya merkezli arama motoru olan Yandex’in seferler servisi için Biletall ile birlikte çalıştığını da aktarıyor. Çelik, “Uluslararası pazarda devam eden görüşmelerimiz olduğu gibi, tamamlanan bazı projelerimiz de bulunuyor. KanadalI ve yakın zamanda 9 milyon dolar yatırım alan busbud.com da yine Türkiye’deki şehirlerarası otobüs biletleri pazarında Biletall ile çalışmakta ve projeler geliştirmektedir. Bunların yanı sıra ülkemizde GSM operatörü olan Avea da seyahat servisinde Biletall ile işbirliği içerisindedir” diye konuşuyor.
Birçok satış kanalına sahip
Biletall’ın şu anki satış kanalları şöyle;
• 7/24 Çağrı Merkezi
• biletall.com web sitesi
• Binden fazla TÜR.SAB üyesi seyahat acentesi
• 800’den fazla iframe web sitesi
• 15’den fazla mobil uygulama
• S binden fazla kiosk
• Avea Seyaiıat Web Sitesi ve Mobil Uygulamaları
• Yandex Seferler Servisi
• 20’den fazla ulusal ve uluslararası web servis kullanıcısı web sitesi