Girişimcilik Haberleri

Bir elin nesi var, iki elin daha büyük fonu var

Lüksemburg’un ekonomi yönetimi temsilcileri ile gerçekleştirilen işbirliği çalışmasının hayata geçirilme hızı, günümüz dünyasının gereklerine uydu…

BU hafta girişimcilere çok güzel haberlerim var. Geçen hafta Lüksemburg Başbakan Yardımcısı ve Ekonomi Bakanı Etienne Schneider ve beraberindeki heyet İstanbul’daydı. TBAA-Melek Yatırımcılar Demeği olarak Lüksemburglu heyete Perşembe günü öğleden sonra İstanbul Teknik Üniversitesi Teknopark’ta ev sahipliği yaptık.

Sabah, Galata Salt’ta başlayan programda Başbakan Yardımcısı ve Ekonomi Bakanı Schneider’in ülkesinin girişimcilik ve inovasyon ekosistemi hakkında yaptığı konuşma güzeldi. Ekosistem hakkında kısa ve net bir sunum yaptı.

Gelen heyet, Başbakan Yardımcısı’nm yanı sıra Lüksemburg Büyükelçisi, Lüksemburg Ticaret Odası yetkilileri, LIST-Lüksemburg Bilim ve Teknoloji Enstitüsü Başkanı, Lüksemburg İnvasyon Merkezi Başkanı, Technoport İnkubasyon Merkezi CEO’su, ICT Spring kurucusu, Post Lüxemburg CEO’su, Lüksemburg Telekom CEO’su ve Türkiye -Lüksemburg Business Club Başkanı’nın bulunduğu yaklaşık 30 kişilik bir heyetti.

baybars

ORTAK BİR START-UP YATIRIM FONU

Gezinin amacı, Lüksemburg ve Türkiye’de özellikle ICT üzerine faaliyet gösteren girişimciler ve start-up’lar arasında uzun ve sağlıklı bir geliştirmek ve sağlam bir köprü kurmaktı. Bu yüzden, Lüksemburg girişimcilik ekosisteminin bu kadar önemli oyuncularını bir arada bulmuşken, her iki ülkenin girişimcileri için TBAA -Melek Yatırımcılar Derneği olarak bir öneri getirmek istedik.

Yaptığım sunumda şunun altını çizdim:

Global inovasyon Endeksi’nde Türkiye 63, Lüksemburg ise 12. sırada. Türkiye’de fazla girişimci, teknopark, melek yatırımcı, inkubasyon merkezi var; Lüksemburg’ta doğal olarak bu sayı daha az. Öyleyse, bir birimizin ihtiyacını beraber giderelim. Biz ekosistemimize Lüksemburglu girişimciler sayesinde inovasyon katalım, biz de uluslararası melek yatırımcıyla buluşan Lüksemburglu girişimcilerin sayısını artıralım. Ancak bunu da fazla beklemeden yapalım ve ortak bir start-up yatırım fonu kuralım.

TBAA-Melek Yatırımcılar Derneği üyesi melek yatırım ağlarının her birinin koyacağı miktarı, zaten yakında çıkması beklenen ortak yatırım fonu kanunu ile devletin birebir karşılaması söz konusu olacak. Yani diyelim ki, her bir TBAA üyesi ağ 100 bin euro ortaya koydu – ki bu toplamda 800.000 yapıyor. Devlet de 800 euro ortaya koyduğunda 1.6 milyon euro’luk bir start-up yatırım fonu oluşuyor. Lüksemburglu melek yatırımcılar da benzer yöntemle fonu desteklerse, toplamda 3.2 milyon euro’luk bir girişim yatırım fonu oluşmuş olacak.

ÇALIŞMA KOMİTESİ FAALİYETE GEÇTİ BİLE

Lüksemburg Başbakan Yardımcısı’nın çok hoşuna giden bu proje, Avrupa’daki sınır ötesi (cross-border) erken aşama yatırımları için de çok güzel bir örnek olacak. Nitekim, hemen kollan sıvadık ve aynı gün Türkiye tarafından TBAA yönetiminden temsilciler ile Lüksemburg tarafından içlerinde Lüksemburg Ekonomi Bakanlığı yetkilisi ve Lüksemburg Telekom CEO’sunun da bulunduğu beş kişilik bir çalışma komitesi oluşturuldu ve ilk toplantı TBAA Yönetim Kurulu öncesi yapıldı.

Kurulacak bu fonun nasıl yönetileceği ve fonun yatırım yapacağı start-up’ların kriterleri ile resmi prosedürün tamamlanması çalışmaları ile fonun kurallarını ortaya çıkaracak olan bu komite, aynı zamanda Lüksemburg ve Türkiye arasında Start-up Exchange programını da koordine edecek. Böylelikle Türkiye’deki startup’lar Lüksemburg üzerinden global pazarlara açılımı, Lüksemburglu startup’ların da Türkiye üzerinden Ortadoğu pazarlarına açılımı desteklenecek. Fonun adını da her iki ülkenin adının kısaltmasından Lüx-Key olarak belirledik.

Komite toplantısı sonrası, ITÜ Çekirdek’in beş önemli start-up’ım bire bir dinleme fırsatı bulan Lux-Key Startup Yatırım Fonu Çalışma Komitesi, Mayıs ayında Lüksemburg’ta 4 bin girişimcinin katılacağı ICT Spring etkinliğinde ortak çalışmalar yapacak.

Tüm nu etkinliklere ve iki ülke girişimcileri arasındaki bu yakınlaşmaya ön ayak olan Lüksemburg Büyükelçisi Arlette Conzemius ve Ekonomi Ataşesi Kıvan Ergu’ya ülkemiz girişimcileri ve TBAA adına teşekkür ediyorum.

Baybars Altuntaş / Para

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu