Bir kağıdı 8 kereden fazla katlayamayacağımız doğru mu?
EĞER A4 boyutlarında bir dosya kağıdından bahsediyorsak; ikiye katladığınız her seferde alan daha da daralıp kalınlığı çok daha fazla artacağından bu varsayımın doğru olduğu söylenebilir. Ama yeterli büyüklükte bir kağıt ve bolca zamana sahipseniz, belli bir kalınlığa ulaştığında hala ikiye katlayabilecek kadar gücünüz de varsa katlamaya devam edebilirsiniz. Bir kağıdı üçüncü kez ikiye katladığınızda tırnaklarınızın kalınlığına ulaşır. Yedinci katlanışında 128 sayfalık bir defterle eşdeğer olacaktır.
10 kez katlandığında elinizin kalınlığını geçer. 23 kez katlayacak olsanız, 1 kilometre kalınlığa erişir. 30. katlanışındaysa sizi uzaya taşıyabilir çünkü 100 kilometreye erişmiş demektir. Katlamaya devam edecek olsanız, 42. katlanışında Ay’a, 51 ‘deyse Güneş’e ulaşabilirdiniz. Hızla ileriye sarıp 81 kere katlayabildiğinizi varsayalım; bu 127.786 ışık yılı uzaklığa karşılık gelir. Yani neredeyse Andromeda’ya kadar ulaşabilirsiniz demektir. Diyelim ki çokgüçlüsünüz, hala katlamaya devam edebiliyorsunuz. 90. katlayışınızda kağıdın kalınlığı 130,8 milyon ışık yılı mesafeye dek erişmenizi sağlar. Bu da, Andromeda ve Samanyolu da dahil yaklaşık 100 galaksiyi içine alan Başak takımyıldızının genişliğine eşit.
Ama hemen durmayın, biraz daha devam edin. Zira 103. katlayışınızla birlikte gözlemlenebilen evrenin sınırları dışına çıkabilirsiniz, ki bu da çapı 93 milyar ışık yılı olan bir alan demek. Bu arada hatırlatmak gerek; rekor, 12 katlamayla Britney Gallivan’a ait.
Kısa cevap: Hayır daha fazlada mümkün