Ekonomi - Borsa - Hisse Senedi

BIST-100 endeksi için 2015’te beklentiler

BIST-100 endeksi için 2015’te beklediğim en yüksek seviye 97 bin. En düşük seviye ise 68-74 bin aralığı. Büyümenin ise yüzde 3 civarında olacağını, enflasyonun yüzde 7 civarına düşeceğini tahmin ediyorum…

GELECEĞE ilişkin bir tahmin vermek gerektiğinde mutlaka varsayımlar yapmanız gerekiyor. Okuyucuların yapması gereken en önemli şey tahminlerden ziyade varsayımlara odaklanmak. Bu varsayımlardan hangileri size daha makul görünüyorsa o senaryoyu baz almakta fayda var.

ekonomi-borsa

Ben de önce varsayımlarımı vereceğim ve 2015’e ilişkin beklentilerimi sizlerle paylaşacağım.

1. Amerikan Merkez Bankası (FED) 2015 yılının ilk altı ayında en geç haziranda faizleri 25 baz puan artıracak.

2. Avrupa Merkez Bankası (ECB), tahvil alım programını genişleterek sürdürecek ve yüksek borçlu ülkelerin tahvillerinde de alım kararı verecek (Almanya’ya rağmen).

3. Petrol fiyatları, 2015 yılı boyunca ortalama 60-65 dolar arasında seyredecek.

4. Avrupa ekonomilerinde özellikle yüksek borcu olan İtalya, İspanya, Portekiz gibi ülkelerde bir borç ödeme krizi ortaya çıkmayacak (eğer bu ülkelerde bu tür bir kriz ortaya çıkarsa bütün senaryo değişir).

5. Avrupa ekonomilerindeki durgunluk yavaş yavaş toparlanmaya dönecek.

6. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) para politikasında bir değişiklik olmayacak ve şu ana kadar verdiği “enflasyonda belirgin bir düşüş olana kadar sıkı duruş devam edecek” mesajı geçerli olacak.

7. BDDK daha önce almış olduğu makro ihtiyati tedbirlerde bir değişikliğe veya gevşemeye gitmeyecek.

8. TCMB üzerinde faizi indirme konusunda siyasi baskı oluşturulmayacak.

9. Genel seçimlerin sonunda Türkiye’de siyasi dengelerde önemli değişiklikler olmayacak (eğer siyasi dengeler çok belirgin biçimde değişirse, senaryo belirgin biçimde değişir).

10. Dış siyaset (özellikle Irak, Suriye ve IŞİD) konusundaki gelişmelerin ekstra riskler yaratmayacağını varsayıyorum (bu varsayım olumsuz yönde gelişirse, piyasalar üzerinde ciddi negatif etkisi olabilir).

2015 BEKLENTİLERİ

Bu şartlar altında yukarıdaki varsayımlardan sizce en önemlisi hangisidir? Bu soruya birçok cevap verilebilir ama bu maddelerden en önemli iki tanesi ABD’deki faiz artırımı ve petrol fiyatlarındaki düşüştür. Bu iki etkiden biri Türkiye üzerinde negatif baskı yaratırken, diğeri de pozitif bir seyir oluşmasını sağlayabilir.

2015’e girerken en önemli iki faktörden hangisi daha baskın olabilir? Petrol fiyatlarının yarattığı pozitif baskının Türkiye üzerinde daha güçlü olmasını bekliyorum. Özellikle enflasyonun yılın ilk yarısında sert bir şekilde gerileyeceğini biliyoruz. Dolayısıyla yılın ilk çeyreğinde bir faiz indirimi piyasalarda fiyatlanarak piyasaların olumlu seyrinin devam etmesini sağlayabilir. Şunu biliyoruz ki, FED’den nisan ayı öncesinde bir faiz artırımı gelmeyecek. Dolayısıyla şu anki fiyatların içerisinde zaten 2015’in Haziran ayma kadar olacak bir faiz artırımı yer alıyor. Petrol fiyatlarındaki düşüş de fiyatlara girdi; petrol fiyatları sürekli olarak aşağı gitmeye devam ediyor ve bazı uzmanlar 45 dolar seviyelerini dahi telaffuz ediyorlar. Dolayısıyla 2015’e “merhaba” derken borsanın yukarı yönlü bir seyir içinde olmasını bekliyorum ve hedef olarak daha önce görülmüş olan 93 bin seviyesini verebilirim. Yalnız bu hedef yılın ilk yarısı için geçerli.

Ocak ayı içerisinde BIST-100 endeksi yukarı yönlü bir seyir izlerse, şubat ve mart itibariyle bir geri çekilme yapabilir. Özellikle haziran ayındaki genel seçimlerden önce, piyasalarda stresi artırıcı gelişmeler olabilir. Bu yüzden yılın başında ortaya çıkabilecek olumlu havanın çok uzun süre devam etmesini beklemek yanıltıcı olabilir. Fakat haziran ayındaki genel seçimlerden sonra zaten hem ABD’nin faiz artırımı konusu, hem de Avrupa ekonomilerinin toparlayıp toparlamadığı netleşmiş olacak. Dolayısıyla seçimlerden sonra, yeniden değerlendirme yapmak ve bu öngörülerimizi gözden geçirmek çok daha anlamlı olacak. Sonuç olarak 2015 içindeki beklentilerimi sayılara dökecek olursam…

BIST-100 endeksi için 2015’te beklediğim en yüksek seviye 97 bin olup, en düşük seviye olarak 68-74 bin aralığını verebilirim. Büyümenin 2015 yılında yüzde 3 civarında olmasını beklerken enflasyonun yüzde 7 civarına düşmesi söz konusu olabilir. Cari açığın GSYH’ya oranının da yüzde 5 civarına gerilemesini bekliyorum. Bütçe açığının GSYH’ya oranının yüzde 1 etrafında gerçekleşebilir. Dolar/TL kurunun ise 2015 yılında ortalama olarak 2.36 seviyesinde belirlenmesini bekliyorum; ama ocak ayı içinde 2.26-2.2850 civarına kadar gerileyebilir. Bu seviyelere gerileme olması durumunda dolarda yatırım pozisyonu alınabilir.

Merkez Bankası’nm politika faizini yılın ilk üç ayında 25 baz puan indirerek yüzde 8’e geriletmesini ve gösterge faizin 2015’in ilk çeyreğinde 7.80 civannda oluşmasını bekliyorum. Fakat faizler zaman zaman yüzde 7.0-7.30 aralığına kadar gerileyebilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu