BİST’ten girişimcilere ‘Özel Pazar’ geliyor
Borsa İstanbul (BİST) melek yatırımcılar, girişim sermayesi ve özel şirketleri bir araya getirmek ve girişimciliği Türkiye’de geliştirmek amacıyla ‘Özel Pazar’ adım verdiği bir platform kuruyor. Dünyada bir ilk olacak bu pazarda şirketler, halka açılmadan finansman ve likidite ihtiyaçlarım karşılayabilecek. Halka açılacakları zaman da önemli avantajlardan y ar arlanac aklar.
Girişimciliğin Türkiye’de büyümenin sürdürülebilmesi açısından ne denli büyük önem arz ettiği herkesçe bilinen bir gerçek. Bu bağlamda da hem şirketler hem de yatırımcılar tarafında akla ilk olarak finansmanın nasıl temin edileceği geliyor.
Borsa İstanbul (BİST), bu noktada melek yatmmcılar, girişim sermayesi ve özel şirketleri bir araya getirecek olan ve ‘Özel Pazar’ adını verdiği bir platform kurmaya hazırlanıyor. Şirketler, en geç kasım ayında hayata geçmesi planlanan Özel Pazar’da, SPK mevzuatının getirdiği yükümlülüklere tabi olmadan yer alabilecek. Bu pazarda kuruluş aşamasındaki şirketlere yatırım yapan melek yatırımcılar ve girişim sermayesi ortaklıkları ile yatırım yapacakları şirkeder bir araya gelecek. Özel Pazar’da yatırımcı arayan şirketlerin ve yatırımcıların bir listesi yer alırken, bu sayede iki tarafın da yatırım maliyetlerinin azalması bekleniyor.
GİRİŞİMCİLER YARARLANACAK
Borsa İstanbul Başkanı İbrahim Turhan, “Büyüyen şirketlerin ve yatırımcıların sermaye, likidite ve yeni yatırım alternatifleri bulmak amacıyla doğrudan buluştuğu ve görüştüğü, bir borsa tarafından geliştirilen dünyanın ilk özel şirketler pazarını kuruyoruz” diyor. Turhan, bu platformla Türkiye’de filizlenmekte olan girişimcilik ekosisteminin gelişmesine önemli katkılar sağlayacaklarını belirtiyor.
Borsa İstanbul Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Yılmaz ise Özel Pazar’ın her isteyen şirketin gelebileceği bir pazaryeri olmadığını söylüyor. Yılmaz, “Öncelikle bu pazar sadece halka açık olmayan şirketlere yönelik. Aynca Özel Pazar’da iki farklı segment mevcut. Bunlardan biri henüz yeni kurulmuş ve faaliyetlerine başlamış, hızlı büyüme potansiyeline sahip start-up ve erken aşama girişimci şirketlere mahsus” diyor. Diğer segmenti ise Yükselen Girişimler’ olarak tanımlayan Yılmaz, “Belirli bir geçmişi ve belirli bir büyüklüğü olan, örneğin aktif veya satış büyüklüğü en az 5 milyon TL olan ve büyüme potansiyeli bulunan şirketlere yönelik bu segmentte de amaç şirketlerin halka açılmadan sermaye bulmalarının yanında mevcut ortaklarına da likidite sağlamak” diye konuşuyor.
BİST’İN DESTEKLERİ
Özel Pazar’a üye olduktan belirli bir süre sonra halka açılacak şirketlerin halka açılma ve kotasyon maliyetlerinin önemli bir bölümünden muaf tutulmalan söz konusu. Bir başka deyişle, Özel Pazar üzerinden halka açılan şirketlere önemli avantajlar sunulacak. Bunun yanı sıra Borsa İstanbul bünyesinde oluşturulacak Girişimcilik Platformu aracılığıyla girişimci şirketler ile yatırımcılara yönelik eğitim, danışmanlık, mentorluk gibi destek programları düzenlenecek.
TBAA Melek Yatırımcılar Derneği Türkiye Başkanı Baybars Altuntaş, bu platforma başvuran şirketler önümüzdeki dönemlerde halka açılacakları için, BİST’in bir nevi kendi yavrularını yetiştiriyor olacağını dile getiriyor. Altuntaş, “Bir melek yatırım ağına girişimci başvurusu sayısı ayda ortalama 100. Türkiye’deki melek yatırım ağı sayısı ise 10. Özel Pazar açıldıktan sonra 5 bin civarında bir girişimcinin Özel Pazar’a başvuracağı tahmin ediliyor” diyor.
İŞLEYİŞ NASIL?
Özel Pazar, mevcut Pay Piyasasından farklı olarak, işlemlerin sürekli müzayede şeklinde ve sadece piyasanın açık olduğu saatler arasında yapılabildiği klasik anlamda bir pazar yeri değil. Mustafa Yılmaz, “Bu platformda tanışıp pazar yerinin kendilerine sağladığı imkanlarla karşılıklı olarak ortaklık müzakerelerini yürüten taraflar, bu web tabanlı elektronik ortamda pay alım-satım işlemlerini yürütebilir” diye konuşuyor. Yılmaz, pay alım satımlarının belirli bir büyüklüğün (50 bin TL veya sermayenin yüzde l’i gibi) üzerinde olmak zorunda olduğunu, dolayısıyla çok küçük perakende miktarda pay alım-satımı yapılmasının söz konusu olmadığını belirtiyor.
Buradaki alım-satıma konu şirketler halka açık olmadıklarından, SPK düzenlemelerine de tabi olmayacak. Platforma başvuran şirketlerin ise 3-5 yıl içinde halka açılması bekleniyor.
Şirkeder bu platforma ağustos ayının ikinci yarısından itibaren www.ozelpazar.com adresinden başvurabilirler. BİST, pazarın fiilen açılması için ise kasım ayının ortasına randevu veriyor.
“YABANCI YATIRIMCI DA GELECEK”
Burak Büyükdemir Etohum Kurucusu
“BISTin bu konuda inisiyatif alması ve öncü olması önemli bir adım. Son yıllarda özellikle dünyada bu konuda birçok ülke borsası benzeri pazar yerlerini oluşturmak için çalışmalar sürdürüyor. Bu bakımdan BISTin hayata geçirmeyi düşündüğü bu platformun başarılı olacağını düşünüyorum. Yabancı yatırımın Türkiye’ye çekilmesinde çok önemli bir adım daha atılmş olacak. Ayrıca İstanbul’un girişimler için bölge ülkelerinin çekim merkezi haline gelmesi sağlanacaktır. BİSTİn yatırımcıya ve girişimciye sağladığı faydaların bir tanesi hiç şüphesiz güvendir. Bu bağlamda Etohum olarak uygulamaya konulacak Özel Pazar’ın paydaşlarından birisi olarak birlikte çalşma konusuna pozitif baktığımızı ve önümüzdeki süreç içinde daha aktif adımlarımızın olacağını söyleyebilirim.’’