Blesh, Google ve Intel’in iş ortağı olmayı başardı
Üç yıl önce kurulan ve çektiği melek yatırımlarla büyüyen Blesh, bugün dünya devi Google ve Intel’in iş ortağı olmayı başardı. Türkiye’nin yanı sıra Silikon Vadisi’ndeki ofisinde de projeler geliştiren şirket, son dönemde büyük gelişme gösteren beacon ve nesnelerin interneti (loT) teknolojilerinde önemli projelere imza atıyor. Şirketin CEO’su Devrim Sönmez, beaconların satışını başta Ingiltere, ABD, Kanada ve Almanya olmak üzere 35’in üstünde ülkeye gerçekleştirdiklerini belirtiyor.
Gelecekte hayatımıza girecek birçok teknolojinin temelleri bugünlerde atılıyor. Bunlardan biri de beacon teknolojisi. Düşük enerjili Bluetooth teknolojisini kullanan konum tabanlı bu etkileşim teknolojisi, mesafeye bağlı olarak kişilere ulaşıyor. Sonrasında ise etkileşime geçtiği kişilere istenilen bilgileri iletebilir. Yani Beacon teknolojisine sahip ürünler veya cihazlar pasif sinyaller yayarak yakınlarındaki akıllı telefonlar ile etkileşime geçebiliyor. Özellikle çalışma alanları, etkinlikler, alışveriş merkezleri yanı sıra evlerimize de girmeye başlayan bu teknolojiye önümüzdeki günlerde daha sık maruz kalacağız gibi görünüyor. Beacon üzerine yapılan çalışmalar dünyada hız kazanırken, Türkiye’de de bu akımı tüm detaylarıyla takip eden bir firma bulunuyor. 2013 yılında Devrim Sönmez, Uğur Gök-dere ve Selçuk Kızılkaya tarafından kurulan Blesh, beacon teknolojisi üzerine geliştirdiği ürün ve AR-GE çözümleriyle Türkiye’de önde gelen marka ve şirketlere hizmet veriyor.
Bunlar arasında Migros, Koçtaş, Simit Sarayı, Kahve Dünyası, Domino’s Pizza gibi zincirlerin yanı sıra 100’ün üzerinde AVM, Denizbank şube ve ATM’lerini, Sabiha Gökçen Havalimam’nı ve iddaa bayilerini de saymak mümkün. Üç yılda Türkiye genelindeki beacon sayılarının 35 bini aştığını belirten Blesh CEO’su ve Kurucu Ortağı Devrim Sönmez, yılsonunda 75 binin üzerinde sensör ağına ulaşmayı hedeflediklerini söylüyor. Teknoloji ihracatında da önemli açılımları olduğunu vurgulayan Sönmez, “Google’ın önderlik ettiği Physical Web projesinin Eddystone beacon cihazlarını geliştiren ve dünyada satmaya başlayan ilk şirketiz. Dünyada 3 bini aşkın mobil uygulama geliştirici ile de iletişim halindeyiz” diyor. Geçen yıl 800 bin TL ciroya ulaşan şirket, 2016 sonunda ise yeni projelerinin etkisiyle cirosunu 3 milyon TL’nin üzerine çıkarmayı hedefliyor.
ABD’de ofisi var
Blesh, 2013 yılında başlayan ve yaklaşık bir yıl süren bir yatırım sürecinin ardından kuruldu. Şirket, akıllı telefon ve cihazlara hassasiyeti yüksek olan lokasyon bilgisi sağlama, marka ve rek-lamverenler gibi uygulama sahiplerinin müşterileriyle yakın temasta olarak anlık iletişim kurabilmesi üzerine teknoloji geliştirmeye odaklandı. Apple tarafından iBeacon olarak markalaşmış Bluetooth Smart Donanımı (sensör) ve onu mobil teknolojilerle buluşturan yazılım platformlarını geliştirerek Türkiye ve dünyada aynı anda sunmaya başladı, ilk yatırımcı Turgut Gürsoy’un ardından Ali Sabancı liderliğindeki ve aralarında Emre Berkin ile Kemal Cılız’ın da bulunduğu yeni melek yatırımcılar da destek alan Blesh, son olarak Seri A yatırım turunda da ilk kurumsal yatırımcı olarak TRPE Ca-pital’den 4 milyon dolarlık yatırım çekti.
Şirketin Silikon Vadisi – Palo Alto’da da bir ofisi bulunduğundan bahseden Sönmez, “Buradan ABD’deki iş ortakları Google ve Intel ile olan projelerimizi geliştirmeye devam edeceğiz ve yeni işbirlikleri için kaynak ayıracağız” diyor.
35 ülkeye ihracat
Blesh, son dönemde önemli bir projeye de imza attı. Google’ın önderlik ettiği Physical Web projesinin beacon cihazlarını geliştirdi ve dünyada satmaya başlayan ilk şirket oldu. 2014 yılı sonunda satışa çıkan beaconların satışını başta İngiltere, ABD, Kanada ve Almanya olmak üzere 35’in üstünde ülkeye gerçekleştirdiklerini belirten Sönmez, şöyle devam ediyor: “Google, mobil ve lokasyon bazlı iletişim teknolojilerine verdiği önemi bu projeyi sürekli olarak geliştirerek gösterdi ve geçtiğimiz yıl yeni Eddystone bea-con’larını duyurdu. Projenin bir parçası olan bu beaconların da tüm dünyaya satışını gerçekleştiren ilk şirketlerden biri olduk. Dünyada 3 bini aşkın mobil uygulama geliştirici ile sürekli iletişim halindeyiz. Tüm dünyadan binlerce geliştiriciye ulaşmak, onlarla fikir alışverişi yapmak ve Google gibi bir devle bu projede çalışmak bizim için oldukça gurur verici.”
Şirket 2016 yılının ikinci yarısında1, ABD’de-ki satış ve iş geliştirme faaliyetlerine de hız verdi. Bu yıl sonuna kadar, Blesh’in Türkiye dışından da önemli bir gelir kazanma hedefi var.
Yeni formatlar
ABI Research araştırmasına göre dünyada beacon cihazlarının sayısının 2020’de 400 milyonu aşması bekleniyor. Bu teknoloji yaygınlaştıkça kullanım alanları da genişleyecek ve yepyeni formatlar ortaya çıkacak. Bu şimdiden kart beacon’lar, anahtarlıklar ve USB beacon’lar şeklinde görülüyor.
Önümüzdeki dönemde yenilenen format-larla kullanım alanlarını artırmayı ve daha çok kişiye ulaşabilmeyi hedeflediklerinden bahseden Sönmez, “Bunun yanı sıra perakende, bankacılık ve otomotiv sektörlerinde daha çok işbirliği yapmayı hedefliyoruz. Sadece anlık iletişim değil, elde edilen verilerin artması ve bu verilerin anlamlandırılması konusunda da çalışmalarımızı hızlandıracağız” diye anlatıyor.
Aylık 150 milyon işlem
Blesh beacon platformunu kullanan markalar, mobil uygulamaları üzerinden tüketicilerin akıllı telefonlarına, o an oldukları lokasyonlarda kampanya mesajları yollayarak satışlarını ve karlılıklarını artırabiliyor.
Ayrıca beacon cihazları ile sürekli etkileşimde olan Blesh’in yazılım çözümü, tüketicilerin mağaza içindeki gezinti rotasını ve sürelerini belirleyerek ortaya koyduğu veri yönetimi ile iş geliştirme ve strateji oluşturma noktasında şirketlere önemli kazanımlar sunuyor. Blesh beacon platformunun 90’ın üzerinde mobil uygulamaya (app) entegre olduğunu belirten Sönmez, “Bu uygulamaların toplam aktif indirilme rakamı göz önüne alındığında 20 milyon kişiye lokasyon hedefli ulaşma potansiyeline sahip. Aylık 150 milyonu aşan işlemden elde ettiğimiz bu veriler, bize tüketicilerin davranışları, tercihleri ve istekleri konusunda baz oluşturuyor ve onlarla çok daha anlamlı, faydalı ve hedefli iletişim yapılmasına destek oluyor” diye ekliyor.
Intel ile işbirliği
Araştırmalar on yıl sonra nesnelerin internetinin dünyada 11 trilyon dolarlık bir ekonomik pazar yaratacağım gösteriyor. 2020 yılında ise internete bağlı nesnelerin 25 milyarı aşması bekleniyor. Nesnelerin internetinin iş dünyasında özellikle perakende, şehir planlama, sağlık ve otomotiv sektörlerine damgasını vuracağım düşündüğünü belirten Sönmez, şehirlerin hem yaşayanlar hem de ziyaretçiler için sensörler yoluyla daha akıllı olacağım öngörüyor. Sönmez, şunları anlatıyor: “Mağazacılık dalıa da düitalleşecek ve fiziksel mağazalar online mağazalarla adeta birleşerek müşterilerine kesintisiz bir deneyim sunacak. Fiziksel mağazalar, giderek artan kullanımı üe artık ana mecra olacağına inandığımız mobil kanallar üzerinden iletişime dalıa büyük önem verecek. Şirketlerin bunu düşünerek ‘çoklu kanal’ stratejisini benimsemeleri gerekiyor. Beacon’lar, bu deneyimin güçlenmesini ve fiziksel mağazalarda devam etmesini sağlayarak sadece mağazaların değil mağazaya gelen müşterilerin de alışveriş deneyimini iyileştirecek.”
Nesnelerin interneti (IoT) alanında da çalışmalar yürüten Blesh, Intel’in özellikle Intel Edison teknolojileri ile müşterilerine projeler de geliştiriyor.