Bonsai sözcüğünü sakın son zamanların korkunç sentetik uyuşturucusu ‘bonzai’yle karıştırmayın. Japoncada bir ses benzeşmesinin ötesinde bu sözcüğün bambaşka bir anlamı var: ‘Bonsai’ Japon dilinde ‘tabağa konmuş ağaç’ anlamına geliyor.
Özel tekniklerle yetiştirilerek minyatür bir görünüşe dönüştürülen ağaçlar bugün hem salonları hem de evleri süslüyor. Büyümekte olan normal bir ağaçta kök sürgünleri üzerinde usulüne uygun kesimler yaparsanız bonsai yetiştiriciliğine ilk adımı atmış oluyorsunuz. Toprağın nemi ve ışığın yerinde kullanılması önemli. Yapacağınız budamalar, kökler üzerindeki uygulamalar bu işin başlangıç tekniği.
Bonsai yetiştiriciliği konusunda ileride kurslar düzenleyip işin öğretim faslına da geçebilirsiniz. Fakat asıl kazanç uygun bir arazide bu işi özenle yapıp her bir ağaç üzerinden yüklüce kazanç elde etmek. Budama sanatçılığı diyebileceğimiz bu işin hızla büyümesi sizi şaşırtabilir. Minyatür ağaçlara talep çok fazla, iç pazarın yanı sıra, başarılı ürünlerin ihraç şansı da var. Dışarıda en ucuzu 30 dolardan başlayıp 500 dolara kadar gidiyor.
Unutulmaması gereken şey küçültülmüş her ağacın birer bonsai olmadığı. Gerçek bonsailer bir sanatçının elinden çıkmış gibi zarif ve çekici özelliklere sahip. Üstelik bonsai yetiştiriciliği başlı başına bir uzmanlık işi. insanlar görerek değil yaparak öğreniyor. Emekliliğinde nispeten ağır tempolu ve zevkli bir iş yapmak isteyenler için biçilmiş bir kaftan bu iş.
Başlangıçtan itibaren iki ila üç yıl içinde en güzel örnekleri satışa çıkarabilirsiniz. Bir bonsai ağacının yetiştirilme öyküsünü anlatan bir sertifika da ekleyebilirseniz ürünlerinize. Bu taktik sizin pazarlama şansınızı daha da artıracaktır. Yaşınız ilerledikçe performansınız gelişecek, çiçekçiler, dekorasyon mağazaları, mefruşatçılar, bahçe mimarları sadık müşterileriniz olacaktır.
Ve unutmayın, doğanın kucağında gerçekleştireceğiniz bu uğraşı sizi hem diri hem de sürekli sağlıklı kılacaktır.