Girişimcilik Haberleri

Borda Teknoloji, ABD pazarına girmeye hazırlanıyor

Geliştirdiği RFID teknolojisiyle hastanelerin demirbaşlarını kontrol altına alan Borda Teknoloji, ABD pazarına girmeye hazırlanıyor. Girişim sermayeleriyle görüşen ve Florida’ya AR-GE ofisi açan şirket, Türkiye’de de 50 hastaneye ulaşmayı hedefliyor.

Geçen yıl yeni nesil inovatif şirketlerin yarıştığı IBM SmartCamp İstanbul birincisi Borda, 22-26 Şubat’ta ABD/Las Vegas’ta düzenlenecek IBM SmartCamp Dünya Finalleri’ne katılmaya hak kazandı. Borda Teknoloji’nin sunduğu RFID demirbaş yönetimi çözümü sayesinde, hastaneler, demirbaşlarını tümüyle kontrol altına alabiliyor ve çalışanlarının işlerini kolaylaştırıyorlar. Bu ürünle demirbaşları arayıp bulmak için gereken zaman minimuma indiriliyor. Bu da çalışanlann hastalara daha fazla vakit ayırmalarını sağlıyor.

Borda Teknoloji

Borda Teknoloji’nin kurucu ortaklarından Akın Altunbaş, Gazi Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü’nden mezun oldu. Ardından University of Florida’da yapı işletmesi alanında yüksek lisans yaptı. ABD ve Türkiye’de inşaat sektöründe çalıştıktan sonra, her zaman aklında olan girişimcilik ruhunu, telekomünikasyon mühendisi olan kardeşi Erdem Altunbaş ve mekatronik mühendisi Enes Cavli ile 2007 yılında Borda Teknoloji’yi kurarak hayata geçirdi.

NESNELERİN İNTERNETİ

RFID (radyo frekanslı kimlikleme) teknolojisi kullanımının her alanda arttığını görerek projelerini başlatan girişimciler, ortaya koydukları çözümlerini hastanelerde devreye aldılar. RFID teknolojisini, sağlık kuruluşlarının demirbaş yönetimi, gerçek zamanlı takip sistemleri ve iş analitiği alanlarına yönlendirdiler.

Yazılımları kendilerinin geliştirdiğini ifade eden Akın Altunbaş, pasif RFID teknolojisi ile tüm demirbaşları etiketlediklerini ve el terminalleri yardımıyla çok hızlı ve elde edilebilecek en üst düzey doğrulukla sayımlarını yaptıklarını belirtiyor. Demirbaşların, hastaların ve personelin oda bazında anlık konum takipleri yapılıyor. Bunun yanında hastanelerde çağrı sistemleri ve çevresel takip sistemleri de sunuluyor.

Akın Altunbaş, şu an tüm sistemlerinin iki, demirbaş yönetimi sistemlerinin ise 20 hastanede kullanıldığını ifade ediyor. Altunbaş, 2015 yılı içinde tüm sistemlerini toplam beş ve demirbaş yönetimi sistemlerini de toplam 50 hastanede kullandırmayı hedeflediklerini söylüyor. Yakın zamanda yurtdışma da açılacaklarını belirten Altunbaş, sözlerini şöyle sürdürüyor: “ABD’ye açılacağız. University of South Florida teknoloji geliştirme bölgesinde bir AR-GE ofisimiz var. Demirbaş yönetimi, gerçek zamanlı takip sistemleri ve iş analitiği çözümlerimizi ABD pazarına sunacağız. Potansiyel yatırımcılarla görüşmeler yapıyoruz.”

Girişim sermayesi ile görüşüyor

Akın Altunbaş, girişim sermayesi (Venture Capital) şirketleri ile görüştüklerini söylüyor ve sürece ilişkin şu bilgileri veriyor: “Bu firmaların şirketimize sağlayabilecekleri faydanın, finansman yaratmanın ötesinde, çözümlerimizi sunduğumuz sağlık sektöründeki tecrübeleri ve işimizi geliştirmede yararlanabileceğimiz bağlantılarının bulunması şeklinde olacağı değerlendirmesini yapıyoruz. Nesnelerin interneti başlığı altında geliştirdiğimiz ürünlerimize yaşlılara evlerinde işlerini kolaylaştırma ve güvenliklerini sağlama alanında geliştireceğimiz projelerle devam etmek istiyoruz. Türkiye’de pilot il olarak seçilen Karaman’da evde bakım hizmetleri kapsamında panik buton ile yardım çağrısı yapılması projesine destek veriyoruz. ABD’de Veteran Affairs kurumu ile gazilerin evlerinde günlük aktivitelerinde yardımcı olacak sistem üzerine çalışıyoruz.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu