Borsa treni yavaşladı, son vagoncular dikkat!
GEÇEN haftaya yükselişle başlayan Borsa İstanbul (BIST) hafta içerisinde bir dinlenme turuna başladı. Çarşamba akşamı ABD Merkez Bankası (FED) tutanaklarının açıklanması sonrasında perşembe günü yükselişle açılan BIST-100 endeksi günü 73.150 seviyesinde bitirdi. Piyasalar FED Başkanı Janet Yellen’in açıklamalarından sonra eylül veya ekim gibi tahvil alım programının biteceğini ve bundan altı ay sonra da faiz artırımlarının başlayabileceğini düşünüyordu. Dolayısıyla tahvil alımı bitirilse bile uzun süre faiz artırılmadan devam edilebileceği sinyali ortaya çıktı.
MOODY’S VE TÜRKİYE
Geçen haftanın en önemli gelişmelerinden biri de, Moody s’den gelen görünüm değişikliğiydi. Moody’s notumuzu teyit ederken görünümü “durağan’dan ‘negatife düşürdü. Moody’s, 2014 için yüzde 2.5,2015 içinse yüzde 3 büyüme bekliyor ve sermaye girişlerinin seviyesinin düşük kalacağını öngörüyor. Notumuzu teyit etmelerinin sebebi olarak da kurum, güçlü kamu dengeleri ve güçlü ekonomik yapıyı gösteriyor. Aslında BIST-100 endeksi Moody’s açıklaması öncesinde de bir miktar kâr realizasyonuna başlamıştı. Teknik olarak hızlı yükselişinin ardından dinlenme yapan bir endeks görüyoruz. BIST-100 endeksinin gerilemesi sırasında günlük işlem miktarının düştüğünü görüyoruz. Yani son iki üç haftanın en düşük günlük işlem miktarlarını gördük. Endeks 93 binden 61 bine kadar çizilen bir Fibonacci geri çekilme analizine göre yüzde 38.2 olarak belirlenen 73.500 civarında zorlandı ve ardından kar satışları geldi. Moody’s kararı etkisiyle cuma günü endeks 72 binlere kadar geriledi bu seviyenin üzerinde yatay hareket yaptı. Bu hafta endeks 70 bin seviyesinde destek oluşturabilir. Bu seviye hem psikolojik hem de 200 günlük hareketli ortalamanın olduğu seviye. Endeksin 70 bine kadar gerilemesi zirve seviyeye göre yaklaşık yüzde 4-5 arasında bir düzeltme anlamına gelir. Orta vadeli (en az altı ay süre için) alım yapmış olanlar için izlenebilecek en doğru strateji, çok fazla alım-satım işlerine girmeden beklemede kalmak olmalı.
Yatırımcılar önemli düşüşler olduğunda zarardaysalar sabırla üç beş ay ve hatta daha fazla beklerken, yükseliş başladığında her an aşağı dönecek korkusu yaşadıkları için biraz kâr gördüklerinde ve satış dalgası geldiği anda satabiliyorlar. Çünkü beynimizin içerisindeki yazılım bunu emrediyor. Bu tür bir sendrom yaşayanlar,
en azından bu sefer endeks 70 bine ve hatta 69 bine kadar gerileme olabileceğini bilerek beklemede kalırlarsa beynin bu yazılımının yaratacağı stresi hafifletmiş olurlar. Ama “şimdi satayım, nasıl olsa endeks 70 bine düşecekmiş, oradan alırım” diyen yatırımcılar bilsinler ki, trenin son vagonuna binmek zorunda kalabilirler. Bu da çok yüksekten alım demektir. Bu tür bir hareket sonrasında yapacakları her işlemden zarar etme olasılıkları çok yüksektir. Dolayısıyla önümüzdeki iki üç ay “bekle-kazan” ortamıdır. Önümüzdeki günlerde endeksin bir süre 70 bin ile 74 bin aralığında dalgalandığını görebiliriz. Bu dalgalanmalar sonrasında endeksin 70.500-70.750 civarında dip yapmasını ve sonrasında kendini 75 bin üzerine atmasını bekliyorum.
Çünkü son üç haftada gerçekleşen alımlarda hacim çok yüksekti. Her ne kadar endeks 63 bin civarından bu sert yükselişe başlamış olsa da, maliyetler ortalama olarak 69-70 bin civarında gerçekleşti. Yabancıların aldıkları hisseleri, kârlı bir şekilde 70-73 bin aralığından satıp çıkmaları çok zor. Tarihsel incelemelerim ve geçmiş istatistikler, düzeltme bittikten sonra endeksin yüzde 8-12 arasında ekstra prim yapması olasılığının yüksek olduğunu gösteriyor. 70 bine kadar bir düzeltme garantisi verilemez. Belki de bir hafta içinde endeks 74 bin direncini kırıp 77 bine doğru gidebilir. Ama 70 bin desteğini vermemin sebebi, orta vadeli alım yapmış olanların bu tür bir geri çekilmeye hazırlıklı olmaları içindir. Bu değerlendirme “şimdi satın ve 71 binden alın” şeklinde yorumlanmamalı. Daha ziyade “bir geri çekilmeye hazırlıklı olun. Bu geri çekilmenin yeni bir düşüş trendinin başlamasından ziyade, bir düzeltme hareketi olma olasılığı çok yüksek” mesajı vermeye çalışıyorum. Yatırımcılar genellikle yükseliş başladıktan ve yükselişin devam ettiğine dair teyit aldıktan sonra alım yapma eğiliminde olduklarından trenin son vagonuna atlama olasılıklar yüksektir. Bunun yerine işlem hacmi düşükken ve yüzde 5-10 arasında geri çekilmeler olmuşken alım yapıp en azından iki üç ay beklemede kalmaları daha anlamlı olabilir. Elbette ki borsada her an her şey olabilir. Eğer bu stratejiye göre alım yapmayı düşünüyorsanız, bilmelisiniz ki 69 bin aşağı kırılırsa oluşacak zararı göze almalısınız. Aksi halde önerimi dikkate almayın. Çünkü 69 bin aşağı geçilirse senaryo değişmiş demektir.