Borsa yatırımcısı pozisyonlarını koruyabilir
Borsa yatırımcısı pozisyonlarını koruyabilir. Endeks 82 bin 500 üzerinde bir kapanış yaparsa, yeni hedefi 84 bin-85 bin aralığı olacak. Fakat 81 bin aşağı kırılırsa zararına satışı göze alabilenler alım düşünsünler…
PİYASALAR geçen haftaya oldukça olumlu bir havada başladı. ABD Merkez Bankası (FED) Başkanı Janet Yellen, Senato’da yaptığı konuşmalarda genel olarak çok olumlu mesajlar verdi. Avrupa’ya gelince… Önceki hafta Portekiz’deki Espirito Santo (BES) isimli bankanın ana ortağının vadesi gelen bir tahvil ödemesini yerine getirememesi nedeniyle Avrupa borsalarmda yüzde 1.5’lara varan düşüşler olmuştu. Geçen hafta bu olayın olumsuz yansımalarını Avrupa borsalarmda gördük. Ama çarşamba günü BES’in sermayesinin artırılacağı haberi, Avrupa’daki havanın düzelmesinde etkili oldu.
Geçen haftanın iç piyasadaki en önemli beklentisi ise Merkez Bankası’mn (MB) yaptığı Para Politikası Kurulu (PPK) toplantı sonuçlarıydı. Koridorun üst seviyesi yüzde 12 olarak sabit bırakılırken alt seviyesi de yüzde 8’de kaldı. Bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı yüzde 8.75’ten 8.25’e indirildi. MB’nin yaptığı açıklamaya baktığımızda ise kredilerdeki büyümenin ılımlı seyrettiği bildiriliyor. Bu veri önemli; çünkü kredilerdeki büyüme ile cari açıktaki büyüme arasında çok sıkı bir ilişki var. MB, makro ihtiyati önlemler ve sıkı para politikası duruşu sayesinde bu sonucun alındığını belirtiyor. Sonuç olarak MB, enflasyon üzerinde talep baskısı olmadığını ve cari açığın da düşeceğini söylüyor.
GELİŞMEKTE OLAN PİYASALAR
Yapılan açıklamanın bence belki de en can alıcı noktalarından biri faizlerdeki 50 baz puanlık düşüşün gerekçesi. Elbette cari açıktaki iyileşme ve enflasyonun düşeceği beklentisi 50 baz puanlık faiz indiriminin kısmi sebebi ama MB son aylarda küresel likidite koşullarında iyileşme görüyor. Eğer likidite koşullarını olumlu bulmasaydı faiz değişimi yapmayabilirdi.
Özellikle son birkaç haftada sadece bizim piyasalarımızda değil diğer birçok gelişmekte olan piyasada çok olumlu gelişmeler var. ABD’de faizlerin daha uzun süre düşük kalacağı beklentisi, paranın yeniden riskli varlıklara yönelmesine sebep oldu. Fakat kantarın topuzu kaçarsa, koşa koşa riskli varlıklara giden para, aynı hızla tersine de dönebilir. İşte bu yüzden MB, doğru bir karar daha alarak koridorun üst seviyesinde indirime gitmedi. Dolayısıyla, gerektiğinde fonlama maliyetini yüzde 12 seviyesine kadar çıkarabilir. Bir döviz kaçışı başladığı anda, koridorun üst bandı çok iş görecektir.
Bu kararın piyasalara etkisine bakarsak; güne 82.405 puandan başlayan BIST-100 endeksi, karar öncesinde 82.000-82.400 bandında dalgalandı ve ilk seansı yüzde 0.17 kayıpla 82.130 puandan tamamladı. Karar sonrasında ikinci seansa 81.716 ile açılış yapan endeks 81.250 seviyelerine kadar geriledi. Kâr realizasyonları nedeniyle oluşan bu satış sonrasında yemden alımlarm geldiğini ve endeksin 82.200 seviyesine kadar tekrar yükseldiğini gördük. Fakat bu alımlar tepki alımları olduğu için yükselişin devamı gelmedi ve seans sonuna doğru endeks 81.500-82.000 aralığında konsolide oldu.
Haftanın son gününe ise İsrail’in Gazze’ye kara harekatı başlatması damgasını vurdu. Aynı zamanda Malezya uçağının Ukrayna-Rusya sınırında düşürülmesi ve İsrail’in insanlık dışı katliamının ardından kara harekatı başlatması, dış piyasalarda perşembe sabahı itibariyle küresel çapta tedirginliğin artmasına neden oldu.
TOPARLANMANIN NEDENLERİ
Dünya piyasalarının oynaklık ve dalgalanma boyutlarını ölçen VIX endeksi (korku endeksi) 10 seviyelerinden yüzde 50 artışla 15’e çıkarken, dolar/TL kuru da Gazze’ye kara harekatının başlamasıyla 2.1450 seviyelerine kadar fırladı ve cuma sabah saatlerinde 2.1370 civarına geriledi. Bu arada altın 1.300 dolarlardan 1.324 dolara kadar yükseldikten sonra 1.308’e geriledi. Tüm bu gelişmeler piyasalarımızda da stres yarattı. Fakat olumsuz etkisi uzun sürmedi. Borsa güne düşüşle başlamış olsa da, gün içinde toparladı ve açılıştaki seviyesinin üzerinde kapanış yaptı.
Hangi olay olursa olsun, piyasalar temelde şu sorulara cevap arar;
1) Ekonomi yönetiminde ve ekonomi politikalarında bir değişiklik yaratır mı?
2) Hükümetin devamlılığı etkilenir mi? Hükümet krizi olur mu?
3) Ekonomik parametrelerde örneğin büyümede bir anda beklentiler radikal biçimde değişmiş midir?
4) Olan olay dış ülkelerle ilişkilerde ve özellikle ABD ile önemli kriz yaratır mı?
Eğer bu soruların tümüne verilecek cevap “hayır” ise, piyasalarda bu tür olayların etkisi kısa süreli olur. Nitekim borsanm cuma günkü kapanışı da bunu teyit etti. BIST-100 endeksi 82.314 seviyesinden kapandı. Dolar/TL kuru haftayı 2.1240 seviyesinden kapatırken, gösterge faiz 8.25 oldu. Borsa yatırımcısı pozisyonlarını koruyabilir. Endeks 82.500 üzerinde bir kapanış yaparsa, yeni hedefi 84-85 bin aralığı olacak. Fakat 81 bin aşağı kırılırsa zararına satışı göze alabilenler alım düşünsünler.
Bol kazançlı bir hafta olması dileğiyle…