Ekonomi - Borsa - Hisse Senedi

Borsada hedef 120 bin

İlk yarı bilançoların açıklanma zamanı yaklaştı. Beklentilerde “al” satın alınıyor. Borsada işlem gören şirketlerin genel olarak olumlu finansal sonuçlar açıklamasını bekleyen uzmanlar bu kapsamda 16 hisseye dikkat çekiyor…

BORSA İstanbul’da işlem gören şirketlerin konsolide olmayan bilançolarım açıklaması için son tarih 9 Ağustos, konsolide bilançolar içinse 21 Ağustos olarak belirlendi. Bankalar ise konsolide ve konsolide olmayan bilançolarını 21 Ağustos’a kadar gönderebilecek. Her bilanço dönemi öncesi olduğu gibi gerek yatırımcılar, gerekse analistler bilanço beklentilerini satın almaya başladı.

Uzmanlar ise yılın bu döneminde finans dışı şirketlerin, bankalara göre daha çok ön plana çıkmasını bekliyor. Özellikle 2017 ikinci çeyreğinde referandum belirsizliğinin ortadan kalkmasından sonra iç talebin ve tüketici güveninin artması ile sektörel teşvik ve tedbirlerin finans dışı şirketlerin operasyonel karlılığı üzerinde olumlu etki yapacağını düşünüyor. Yılın ilk yarısında beyaz eşya, havacılık, otomotiv, telekomünikasyon, gıda, petro-kimya ve çimento sektörü hisselerinin iyi bilançolar açıklayacakları tahmin ediliyor.

2017 yılının ilk yarısında borsada işlem gören şirketlerin genel olarak olumlu finansal sonuçlar açıklayabileceğini söyleyen uzmanlar bu kapsamda orta ve uzun vadede 16 hisseye dikkat çekiyor.

Borsa

“İHRACAT AĞIRLIKLI ŞİRKETLER”

Makroekonomik tedbirlerin büyümeyi destekleyici şekilde olmasının etkisiyle beraber, ciro ve satış hacimlerinin olumlu etkileneceğini düşünen Kapital FX Araştırma Müdür Yardımcısı Enver Erkan, beyaz eşya ve havacılık gibi sektörlerde de güçlü baz etkisinin görüleceğini öngörüyor. Aynı zamanda vergi düzenlemelerinin ilgili sektörlerde satış ve karlılık rakamları üzerinde etkileri olacağım belirterek, “Bu durum beyaz eşya için olumlu, otomotiv için olumsuz olacaktır. Avrupa ekonomisinin toparlanması ise dış talep ve ihracat anlamında katkı yapacaktır. Bu nedenle ihracat yapan sanayi şirketleri de genel olarak pozitif sonuçlar açıklayacaktır” diyor.

“ÖN PLANA ÇIKACAK SEKTÖRLER”

Bu dönemde banka karlarının biraz daha dengeleneceğini de belirten Erkan, şu değerlendirmeyi yapıyor:

“Nitekim ilk çeyrekte banka karlan aynı geçen yıl olduğu gibi yüksek gelmişti. Artan TL mevduat faiz oranlan, net faiz marjı üzerinde aşağı yönlü baskı yapacağı gibi kur swap maliyetlerindeki artış da karlılık açısından negatif olacaktır. Aynı zamanda TÜFE’ye endeksli kağıtların getirisindeki düşüş de maıjlan olumsuz yönde etkileyebilir. Bu dönemde kredi garanti fonları üzerinden ekonomiyi destekleyen devlet tedbirleri bankalardaki kredi büyümesinin makul oranlarda seyretmeye devam etmesini sağlayacaktır.”

Baz etkisinin beyaz eşya ve havacılık sektörlerini ön plana çıkardığım da hatırlatan Erkan, havacılıkta, geçen yılm kayıp yıl olması itibariyle bu yıl trafik verilerinde çift haneli büyümeler görüldüğünün altını çiziyor.

Beyaz eşyada ise, baz etkisine ek olarak ihracat pazarlarındaki iyileşme ve büyük ÖTV indiriminin uzatılması neticesinde yüksek satış ve karlılık rakamları almaya devam etmemizi bekliyor.

Özellikle ilk çeyrekteki iyi bilançoların, yaz mevsiminde beyaz eşya satışlarında görülen artış nedeniyle iki ve üçüncü çeyreklere de yansıyacağını tahmin ediyor. Otomotiv tarafında en önemli unsurun ana ihracat pazarı olan Avrupa’daki ekonomik toparlanma olduğunu da belirterek, “Artan dış talep ve yükselen euro/dolar paritesi, ihracatının çoğu bu bölgeye olan ve önemli derecede euro geliri olan bu şirketlere pozitif katkı yapacaktır. Yoğun veri kullanımı ve ortalama kullanıcı başına gelirlerdeki artış nedeniyle operasyo-nel anlamda telekomünikasyon sektörü, artan gıda enflasyonu nedeniyle gıda perakendecileri yine ön plana çıkardığımız sektörler arasında. Rafineri marjlarında iyileşmenin de ikinci çeyreğe de yansımasını bekliyoruz, bu nedenle petrokimya sektörünün de iyi bilançolar açıklamasını bekliyoruz” diyor.

“SATIŞ VE KAR BERABER ARTMALI”

Bu dönemde ilk yarıya yönelik bilançoları değerlendirirken, gelir tablosunda net karın tek başına artmasının yanıltıcı olacağına da dikkat çeken Erkan, satışlar, faaliyet karı ve net kar beraber artıyorsa kardaki artışın daha güvenilir olacağını hatırlatıyor. Ayrıca şirketin kısa ve uzun vadeli yükümlülüklerinin dönen ve duran varlıklara oranının kıyaslanması gerektiğini belirterek, bununla beraber şirketin net borcunun fazla olmaması, hatta net döviz varlığının olması hisse performansı açısından olumlu olduğunu söylüyor. Şirket karlılıklarının ilerleyen dönemde korunup konulamayacağı durumunun da önemli olduğunu, özellikle karlılık rasyolarınm takip edilmesi gerektiğini dile getiriyor.

“Diğer bir önemli unsurunda da maliyet kalemleri ve şirketlerin maliyetlerdeki değişimleri fiyatlarına ne kadar yansıttığıdır” diyen Erkan, “Şirket özelinde yatırımların olması (kapasite artırımı, yeni fabrika alımı, inşası), şirket birleşmeleri, satın almalar, yeni iş kollarına girmesi gibi faktörler de bilanço haricinde önemlidir. Tabii döviz kurlarının hareketli olduğu bir dönem olduğunu düşünürsek, döviz açık pozisyonu olan şirketler piyasa ve reel ekonomi üzerindeki belirsizliklerin arttığı dönemlerde daha fazla bilanço riskiyle karşı karşıya olacaklardır” yorumunu yapıyor.

Erkan altı aylık bilanço beklentisi kuvvetli ve “al” verdiği hisseleri ise Turkcell, Tüp-raş, BİM Mağazaları, Koç Holding, Tofaş Otomobil, Şişecam, TAV Havalimanları, Soda Sanayi, Coca-Cola İçecek ve Aygaz olarak sıralıyor.

“İLK YARIDA OLUMLU SONUÇLAR”

2017 ilk çeyreğinde hem banka, hem de sanayi şirketlerinin güçlü finansal sonuçlar açıkladığını ve kârlılıklarının genel olarak piyasa beklentilerinin üzerinde geldiğini belirten Gedik Yatırım Değerler Araştırma Uzman Yardımcısı Onurcan Bal, yılın ikinci çeyreğinde de bankacılık tarafında artan kredi hacimlerinin etkisi ile bankacılık sektöründeki kârlılık rakamlarının artış göstermeye devam etmesini bekliyor. Alman tedbir ve teşvikler ile ekonomideki olumlu seyir sonrası üretimindeki iyileşmenin etkisiyle sanayi şirketlerinin de kârlılık rakamlarının beklentilerin üzerinde gelebileceğini düşünüyor.

Böylece 2017 yılının ilk yarısında borsada işlem gören şirketlerin genel olarak olumlu finansal sonuçlar açıklayabileceğini söyleyen Bal şu değerlendirmeyi yapıyor:

“Bankaların 2017 yılının ilk altı aylık döneminde genel olarak bir önceki yılın aynı dönemine göre daha olumlu sonuçlar açıklamasını tahmin ediyoruz. Özellikle, ilgili otorite ve politika yapıcılar tarafından karşılıklarla ilgili yapılan gevşetmelerin bankaların kârlılık rakamlarına olumlu yansıması ve Kredi Garanti Fonu’nun desteği ile artan kredi hacminin bu anlamda en önemli belirleyicilerden olması beklenebilir. KGF kapsamında 250 milyar TL tutarında kredi desteği planlanırken, bu bağlamda 196.4 milyar TL’lik kısım kullanılmış durumda. KGF kapsamında kullandırılan kredilerin büyük ölçüde yılın ikinci çeyreğinde gerçekleşmiş olması nedeniyle 2017’nin ikinci çeyreğinde bankacılık sektöründe güçlü kâr rakamları görebileceğimizi düşünüyoruz. Büyük ölçekli bankaların biraz ön planda olacağını değerlendirmekteyiz.”

Yurtdışı satışları ağırlıklı olan sanayi şirketlerinin sonuçlarının daha güçlü gelebileceğini de düşünen Bal, TL’nin 2017 ikinci çeyrekte bir önceki yılın aynı çeyreğine göre dolar karşısında yaklaşık yüzde 23, euro karşısında ise yaklaşık yüzde 22 oranında değer kaybettiğine dikkat çekiyor. Bu nedenle satışlarının içerisinde yurtdışı satışları ağırlıklı olan şirketlerin, 2016 ikinci çeyreğe göre satış gelirlerinin kur etkisi nedeniyle artış göstermesini ve bu durumun kârlılığı destekleyen gelişmeler olmasını bekliyor.

“DAYANIKLI TÜKETİM, HAVACILIK”

Dayanıklı tüketim mallarına yönelik ÖTV indiriminin devam etmesinin etkisi ile artan satış hacimlerinin bu sektörde yer alan şirketleri olumlu etkileyebileceğini de ifade eden Bal, “Havacılık sektöründe ise yolcu sayısının mart ayı itibariyle toparlanma göstererek olumlu bir seyir izlemesi ve doluluk oranlarındaki iyileşme havacılık şirketlerinin güçlü finansal sonuçlar açıklamasında etkili olabilecek gelişmeler. Bunun yanında çimento sektöründeki şirketlerin de yılın ikinci çeyreğinde finansal sonuçlarının toparlanma gösterebileceğini düşünüyoruz” diyor.

Bu dönemde yatırımcıların ise finansal sonuçları değerlendirirken şirketin operasyonel faaliyetleri ile ilgili finansal kalemleri daha detaylı bir şekilde inceleyerek şirketin sektördeki konumunu dikkate alarak bir analiz yapmasını öneren Bal, esas faaliyet kârının yanında net kârının da son derece önemli bir kalem olarak ön plana çıktığını da sözlerine ekliyor. Gedik Yatırım Değerler Araştırma Uzman Yardımcısı Onurcan Bal altı aylık bilanço beklentisi kuvvetli ve “al” verdiği hisseleri ise Enka İnşaat, TAV Havalimanları, Çimsa, Coca-Cola İçecek, THY, Petkim, Kordsa, Arçelik, Tofaş Otomobil ve Soda Sanayi olarak sıralıyor.

“GARANTİ VE AKBANK DAHA GÜÇLÜ”

Yatırım Finansman Menkul Değerler ise, sanayi şirketlerinin, bankalara göre daha iyi sonuçlar açıklayacağını söylüyor. Bankaların net karının yıllık ortalama yüzde 5 artmasını bekleyen kurum, takip listesindeki bankalar için 2017 ikinci çeyrekte net karın çeyreksel olarak yüzde 14 daralmasını öngörüyor. Artan TL mevduat oranları nedeni ile net faiz marjında ortalama 40 baz puan civarından çeyreksel düşüş daralma bekleyen şirket şu değerlendirmeyi yapıyor:

“Kur swap maliyetlerinin ve kullanımının artmış olması nedeni ile karlılığın düşmesini bekliyoruz. Halkbank ve Vakıfbank’m, çeyreksel olarak.daha yüksek kar düşüşü görebileceğini düşünüyoruz. TÜFE’ye endeksli bono getirilerindeki düşüş, TL mevduat maliyetlerinde ki artış marjlarda düşüşe neden olabilir. Özel bankalar arasında Garanti ve Akbank’m operasyonel performansının, maıj trendi nedeni ile daha güçlü olmasını bekliyoruz. Enflasyona endeksli bono getirilerinde, TÜFE beklentilerinin yukarı yönlü re-vize olması katkı sağlayabilir. Yapı Kre-di’den de kamu bankalarına göre daha iyi maıj performans bekliyoruz. Ancak, takipteki krediler için ayrılan karşılık oranım sabit tutmak için, banka ikinci çeyrekte olması gerekenden fazla karşılık gideri kaydedebilir. Daha küçük ölçekli banka olan, Albaraka Türk’ün ikinci çeyrek karının, birinci çeyreğe göre iyileşmesini bekliyoruz.”

“SANAYİ ŞİRKETLERİNDE KAR ARTIŞI”

Sanayi şirketlerinin ikinci çeyrekte net kar artışının yıllık yüzde 26 olmasını da bekleyen Yatırım Finansman Menkul Değerler, Arçelik’te (yüksek baz etkisi) ve THY’de (kur zararı) hariç tutulduğunda, yıllık kar artışının yüzde 47’ye ulaşmasını öngörüyor. Sanayi şirketleri için FAVÖK artışının yıllık yüzde 38, satışlarda ki artışın yıllık yüzde 26 olmasını bekleyen kurum, “Finans dışındaki şirketler arasından Aksa Enerji, Pegasus, Tüpraş, Kardemir, Ereğli, TAV, Türk Telekom ve Turkcell hisselerinin 2017 ikinci çeyrekte yıllık bazda göze çarpan net kar artışı göstermesini bekliyoruz. Operasyonel performans bakımından THY, Pegasus, Teknosa, Kardemir, Ereğli, Tüpraş ve Aselsan hisselerinin ise güçlü FAVÖK büyümesi gerçekleştirebileceğini düşünüyoruz” diyor.

Mehmet GERZ / Ata Portföy Yönetimi Genel Müdürü (CIO]
“Endeks 120.000’e çıkabilir”

FED faiz artırdığı halde ABD’de enflasyonun yükselmemesi sayesinde dolar gevşek seyrediyor. Bu durum gelişmekte olan ülke Sn hisse senedi ve tahviline yabancı sermaye girişini artırdı. Diğer gelişmekte olan ülkelerin bir kaç yıldır yararlandığı bu trendden Türkiye belirgin olarak 2017’de yararlanmaya başladı. Tahvillere yabancı fon girişinin ana nedeni Merkez Bankası’nın 400 puanlık faiz artırımı ile ortaya çıkan pozitf carry fırsatı. Hisse senetlerine fon girişinin ana sebepleri ise, Hisse senedi değerlemelerinin sene başında dolar bazında benzerlerine göre yüzde 38’lik iskonto ile işlem görüyor olması (beş yıllık ortalama yüzde 15 iskonto, 12 Temmuz itibariyle yüzde 29 iskonto)  2017 yılında borsa şirketlerinin yüksek kar büyümesi. Bankacılık sektörünün ortalama kar büyüme beklentisi yüzde 29 (ATA Yatırım Araştırma tahmini) ve sanayi şirketlerinin kar büyüme tahmini yüzde 76 ve piyasa için yüzde 46. Endeksin önemli bir düzeltme yapmadan yukarı yapmasının ana sebeplerinden bir tanesi son bir kaç yıldır Türkiye’yi takip eden yatırımcı ve uzmanların piyasaya karşı oldukça temkinli hareket edip, ralliye geç katılmaları.

Borsa endeksinin 104.000’e ulaştığı bugünlerde, ATA Yatırım Araştırma kar tahminlerimizle yaptığımız değerlemelere göre, önümüzdeki 12 aylık dönem için 106.000 olan endeks hedefinin 120.000’e çıkması muhtemel gözüküyor. Bunun için şirketler bazında kar tahmini revizyonlarının ve 2018 yılı tahminlerinin yukarı çekilmesi önemli olacak. Makro dengelerdeki resmin şirket ve genel yabancı fon girişini destekleyici olmaya devam etmesi önemli olacak.

Piyasa için olası olumlu sürprizleri de, OHAL’in kalkması, kredi notumuzda olumlu bir değişiklik, enflasyonda beklenenden daha iyi bir iyileşme olarak sıralayabiliriz. Bu analizlerle birlikte, borsada hisse senedi yatırımının uzun vadeli ve oldukça teknik bir yatırım olduğunu hatırlatmak isteriz. Keza yatırım sadece hisse senedinden ibaret de olmamalıdır. Yatırımcı önce varlık dağılımı yapmalı, sonra bunlara uygun fonlar seçmelidir.

BİM: 650 farklı ürünle gıda perakendeciliği sektöründe başta Türkiye olmak üzere Fas ve Mısır’da yeni şubeler açarak büyüyen şirket dünyada en hızlı büyüyen 19. perakendeci konumunda. Türkiye’de artan gıda enflasyonu, sektöre ciro bakımından olumlu bakmamızı sağlıyor. Şirketin rekabetçi avantaj elde edeceğini düşünüyoruz. Net döviz varlığı ve nakdi var.

Yani borçluluk sorunu bulunmuyor. Finansal kompozisyonun oldukça sağlıklı olmasının yanı sıra, mağaza trafiğinin de yıldan yıla artması bakımından olumlu bir görüntü çiziyor. Şirket sektördeki rakiplerine göre daha düşük maliyetli ürünler sunmakta. Bunu da etkin maliyet yönetimiyle dengelemekte. Kısa vade için de rasyonel getiri sunduğunu düşünüyoruz. Şirket hisseleri için beklentimiz “endeks üzeri getiri”. Yüzde 10 yükseliş potansiyeli ile 73.10 TL hedef fiyat bekliyoruz.

TAV Havalimanları: Bir önceki seneye göre iyi olan gelirlere rağmen, amortisman ve kira giderlerindeki artış ve öz kaynak Tepe Amen yöntemiyle değerlenen yatırımların düşük katkısı 2017’nin ilk çeyreğinde net karın gerilemesinde ve beklentiden düşük Havalimanları gelmesinde etkili olmuş görülüyor. Şirketin net karı ilk çeyrekte euro bazında yüzde 19 oranında azalarak 10 milyon euro tutarında gerçekleşti. DHMİ’nin havacılık verilerine göre, TAV Havalimanları’nın en büyük havalimanı olan İstanbul Atatürk Havalimanı’nda yolcu sayısı ikinci çeyrekte yüzde 4 artış kaydederken, TAV Havalimanları’nın Türkiye’deki havalimanlarını kullanan yolcu sayısı da yine ikinci çeyrekte yüzde 5 oranında arttı. Hava trafiğindeki artış düşük baz etkisinden kaynaklanmakta. Önümüzdeki aylarda da devam etmesi beklenmekte. TAV Havalimanları 2017 yılında euro bazlı gelirlerinin sabit kalmasını, ancak net karın kayda değer oranda artmasını beklemekte. TAV Havalimanları hisselerinde yüzde 14 yükseliş potansiyeli ile 23.70 TL hedef fiyat öngörüyoruz ve “endeksin üzerinde getiri” bekliyoruz.

Soda Sanayi: Toplam 75 ülkeye ihracat yapan Soda Sanayii, yurtiçi pazarda da gözle görülür bir paya sahip. Yüksek kapasite kullanım oranı ile çalışma stratejisi ile önümüzdeki dönemlerde de şirketin ciro kaybına uğrama gibi bir risk taşıdığını düşünmüyoruz. Net FX pozisyonu fazlası ile dövize karşı en korunaklı şirketlerden birisi olduğunu düşündüğümüz Soda Sanayi hisselerinin içinde bulunduğu sektörden olumlu performans bekliyoruz. Güçlü mali verileri, büyüme beklentileri ve Soda Sanayii A.Ş. ec)en buhar üretim tesisi, kapasite artırımı, soda ve krom tesislerinde modernizasyon, enerji tasarrufu ve hammadde tedariğine yönelik yatırımlar ile kurulacak yeni bir şirket aracılığıyla cam ve elyaf sektörüne yatırım yapma kararı gibi faktörler şirkete ilişkin gelecek beklentilerinin olumlu olmasını sağlamakta. Soda Sanayi hisseleri için yüzde 11 yükseliş potansiyeli ile 7.60 TL hedef fiyat öngörüyoruz. Hissede “endeks üzeri getiri” bekliyoruz.

Enka İnşaat: Yılbaşından bu yana BIST-100 endeksinde yaşanan yükseliş hareketine Enka hissesinin tam olarak katılamadığı görülmekte. Rusya ile ilişkilerin düzelmesi ve yaptırımların kaldırılmasının şirketin satış gelirleri ile kârlılık rakamlarını ilerleyen dönemlerde destekleyeceğini düşünmekteyiz.  Ayrıca petrol fiyatlarının geçen yıla göre yükseliş kaydetmiş olması, Rusya ekonomisini destekleyecek bir gelişme olurken, Rusya’nın ekonomisindeki toparlanma Enka’nın oradaki faaliyetlerini de olumlu etkileyebilecektir.

Şirketin güçlü nakit pozisyonu, zor dönemlerde kâr yaratabilme gücü gibi gerekçelerle portföylerde yer alabileceğini düşünüyoruz. Türkiye-Rusya ilişkilerindeki olumlu adımlar ve petrol fiyatlarında ki düşüşün durması ile hisse üzerindeki baskının azalması, güçlü net nakit pozisyonu, Rusya gayrimenkul operasyonlarının şirketin piyasa değerine yansımaması gibi gerekçelerle Enka hisselerini orta ve uzun vadede beğenmeye devam ediyoruz. Şirket hisselerinde 6.45 TL hedef fiyat öngörüyoruz.

Petkim: Artan yan ürün fiyatları ve genişleyen etilen/nafta marjı ile Petkim’in önümüzdeki dönemde güçlü finansallar açıklamaya devam Petkim etmesini bekliyoruz.

Düşen petrol fiyatları, mevcut sektör dinamikleri ve TL’nin dolar karşısında değer kaybının önümüzdeki dönemde karlılığa destek vereceğini düşünüyoruz. Şirketin olumlu finansal görünümünü sürdürmesi, yüksek öz varlık kârlılığı, artan kârlılıkları devam eden yatırımlar ve güçlü ürün fiyatlaması ediyoruz. Şirket hisselerinde 6.35 TL hedef fiyat öngörüyoruz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu