Borsada senaryolar olumsuz, pozisyon için bekleyin!
Petrol fiyatlarının beklentiler dahilinde seyretmemesi, rekor üstüne rekor yenileyen dolar/TL, Merkez Bankası odaklı politik söylemler ve beklentileri karşılamayan 2014 son çeyrek bilançoları sonrası BİST-lOO’de sert gevşemeler yaşandı. Uzmanlar endekste yeniden 80.000’lerin altı rakamları dillendirmeye başladı. Mevcut durumda yeni pozisyon açılması da önerilmiyor.
Sadece hisse veya tahvil piyasası yatırımcılarının değil, artık neredeyse tüm ülkenin ana konusu dolar/TL olmaya başladı. Geçen hafta da rekor üstüne rekor kıran dolar/TL, tüm zamanların en yüksek seviyesi olan 2,65’i test etti. BİST-100 de dolardaki harekete paralel kayıplarını sürdürmeye kaldığı yerden devam etti. Geçen hafta en düşük 80.014 puanı gören Bileşik Endeks, son işlem gününde haftayı yüzde 5 düşüşle 80.310 puandan kapattı. Dolardaki bu seviye yeni direnç noktası olarak takip edilirken, uzmanlar bu seviyenin geçilmesi durumunda yeni bir satış dalgası başlayacağı konusunda hemfikir.
Başbakan Ahmet Davutoğlu doların yükselişinin sadece Türkiye’deki tartışmalara bağlanamayacağını, dolann tüm para birimlerine karşı değer kazandığını ve gerekli tedbirleri alacaklanm belirtse de dolann içinde bulunduğu yükseliş trendinde en fazla haşan Brezilya Reali ile TL aldı. Uzmanlar böylesi bir ortamda düşüşlerin yalnızca kısa vadeli olarak alım pozisyonu olabileceğini belirtirken, uzun vadeli yeni pozisyon açılması için beklenmesi gerektiğine vurgu yapıyor. Mevcut konjonktürde beklentiler negatif tarafta yoğunlaşırken, seçime kadar stresin devam edebileceği hatırlatılıyor.
BEKLENTİLER NEGATİF
2015 yılına oldukça olumlu beklentilerle giren Borsa İstanbul (BIST), 28 Ocak’ta en yüksek 91-806 puanı gördükten sonra 5 Mart’ta 80,014’e kadar sert bir gevşeme yaşadı. Bu süreçte yüzde 13 değer kaybeden BİST’te düşüşün en büyük tetikleyi-* cisi hiç şüphesiz yükselen dolar/TL oldu. Burgan Yatırım Genel Müdür Yardımcısı Nergis Kasabalı, 2014 Aralık ortasından 2015 Ocak sonuna yaşanan ralli sonrasında kendilerinin bir kâr realizasyonu önerdiklerine dikkat çekiyor. “Fakat son hareketler beklentiler dâhilinde değildi. Petrolün daha da düşmesi beklenirken bu olmadı. MB tarafında baskının bu denli olacağı düşünülmedi. Enflasyon tarafının da bu denli sert yaşanacağı öngörülmedi” diyen Kasabalı, buna geçen haftaki Citibank’ın yoğun Akbank hissesi satışı da eklenince piyasaların panik havasına girdiğini söylüyor.
Akbank hisselerinin Citigroup’un pay satışı haberi ile sert bir şekilde düşmesi, bankanın toplam piyasa değerini bir günde 1,6 milyar TL eritirken, bu durum da BÎST Mali En-desksi’ni 114.000’lerden 108.000’le-re geriletti.
82.500’DEN SATIŞLAR GELEBİLİR
Dolar/TL fiyatındaki sert yükseliş ve TCMB’ye yönelik faiz indirimi konusundaki siyasi yorumlar ve istekler, BİST’teki düşüşe katkıda bulunan faktörler arasında. Destek Menkul Değerler Stratejisti Ahmet Mergen, endekste yukarı tarafta 86.000-86.500 civannda güçlü bir direnç bölgesi oluşurken, kısa vadede 82.500-83.000’e kadar yaşanması olası tepki çıkışının satışlarla karşılaşabileceğini dile getiriyor. “Endekste en son dip, dolar seviyesinde 32.000 seviyesindeydi.
Akbank’taki hisse senedi satış haberi sonrası, bankacılık sektöründe oluşan aşağı yönde sert hareketle birlikte bu seviyenin kırıldığı görüldü ve 30.500 desteğine kadar geri çekilme gözlemlendi” diyen Mergen, geçmiş deneyimlere göre, dolar bazında 26.500-27.000 aralığının alımlar için uygun bir yer olarak göze çarptığına vurgu yapıyor. Mergen’e göre strateji olarak, hisse senetlerini aynı fiyatlardan almak yerine, düşüşten yararlanarak endekste 78.000-72.000 aralığında değişik kademelerde parça parça alımlar yapılabileceğine dikkat çekiyor.
YENİ POZİSYON ÖNERİLMİYOR
Son bir yıldır ‘dolar şuraya giderse, borsa şuraya gider’ diyemediklerini, çünkü geçmiş zamanlarla karşılaştırıldığında bu denklemin pek de tutmadığım hatırlatan Alan Menkul Genel Müdür Yardımcısı Yeliz Karabulut ise kurum olarak takip ettikleri seviyenin 80.300 trend desteği olduğunu söylüyor. “Bu seviyenin altında kapanışlar sert satış baskısı getirebilir ve 75.000 ve 72.000’e doğru bir çekilme görülebilir” diyen Karabulut, endekste yükselişin 80.300 seviyesi üzerinde tutunma, tahvil faizlerinde gerileme ve kurlarda gevşeme olması halinde olabileceğini kaydediyor.
Gedik Yatırım Araştırma Uzmanı Hakan Çal ise mevcut durumda BlST’te yatırımcıların dip oluşumu görmeden yeni pozisyon açmalarını riskli bulduklarını aktarıyor. “Ayrıca 80.000’den gelebilecek bir yükseliş 83.000’nin üzerine çıkmadığı sürece tepki hareketi olarak kalacak ve satış baskısı devam edecektir. Buna karşın uzun vadeli yatırımcılar görülen bu düşüşleri ana senaryolarda çok önemli bir değişiklik olmadığı sürece alım fırsatı olarak değerlendirebilir” diyen Çal, hisse alımı yapılırken de seçici olunması gerektiğini söylüyor.
İLK ÇEYREK ZORLU GEÇECEK
Yatınmcılara şu konjonktürde yeni pozisyon önermeyen bir diğer isim de Nergis Kasabalı. Mevcut durumda sert düşüşün bir toparlanması olmasını beklediklerini anlatan Kasabalı, bu noktalardan 85.000’lere kadar yükseliş görülebileceğini, ancak bir turluk daha bir kâr realizasyonu yaşanacağını öngörüyor. “2014 dördüncü çeyrek bilançolarının beklentilerden oldukça düşük geldiğine şahit oluyoruz. Dolayısıyla negatif sürprizler pozitiflere oranla çok daha fazla. 2015 ilk çeyrekte de bilançolarda benzer durumlar görülmesi oldukça yüksek” diyen Kasabalı, piyasaların politik tarafta netlik görmek istediğini, FED açıklamalarının ve içerdeki büyüme rakamları ile ilgili beklentilerin de beklenti yarattığını söylüyor. Burgan Yatırım’a göre stresin devam etmesi halinde endekste öncelikle 78.000, ardından da 75.000 desteği denenebilir.