Borsanın düşüşleri ve son durum
Bu hafta BIST’te 70 bin-73 bin aralığının görülme olasılığı var. Endeks satış baskısıyla gerileyebilir. Bunca yıllık tecrübem borsada artık orta vadeli alım zamanının yaklaştığım söylüyor…
GEÇEN haftaya başlarken çok önemli gündem maddeleri vardı. Haftanın ilk gününde Çin’den gelen açıklamalarla yeni bir parasal genişleme olmayacağı beklentileri Asya cephesini “kırmızı”ya boyadı. Pazartesi sabahı içeride dolar/TL’deki hareketler ise borsanın temel belirleyicisi oldu.
Salı günü, FED üyesi Dudley’in açıklamaları vardı. Dudley, değerlenen doların iyi bir şey olmadığını, hem ABD’nin büyümesini hem de enflasyonu negatif etkileyeceğini, FED’in bunu göz önünde bulunduracağını söyledi. Bunun üzerine dolar endeksi (DXY) gevşeme yaptı ve diğer paralar hafif değer kazandı. Ayrıca Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Mario Draghi’den mesajlar vardı. Fakat Draghi’nin mesajlarının fazla bir etki yaratmadığım gördük.
Çarşamba günü BIST-100 endeksinde 76.500 aşağı kırıldı. Endeks 77 bin seviyelerinin üzerindeyken bir anda sert satışlar gelmeye başladı. Aynı dakikalarda dolar endeksi (DXY) hızla yukarı gidiyordu ve 85 seviyesini geçti. Bu arada dolar/TL kuru da 2.24’ün üzerine tekrar çıkınca borsada satış baskısı arttı ve ikinci seansın başından itibaren mütemadiyen satış geldi.
Borsanın geçmiş düşüşleri ile geçen hafta ve bunun öncesinde görülen en yüksek seviyeye göre düşüşlerini karşılaştırdığımızda ilginç bir tablo ortaya çıkıyor. Endeks son 15 gündür düşüş trendinde bulunuyor ve 82 bin seviyelerinden başlayan bu düşüşte kayıplar yüzde 10’u geçti. Dolar bazında bakıldığında ise kayıplar yüzde 15’e yaklaştı. Grafikte geçmiş sert düşüşlerin zamanları ve ne kadar düşüş olduğu görülüyor.
Grafiğin en alt kadranında PROC (20) göstergesi bulunuyor. Bu göstergede 20 gün önceye göre BIST-100 endeksinin ne kadar düştüğü veya yükseldiği veriliyor. PROC penceresindeki kadranda yatay mavi çizgi yüzde 10 düşüş çizgisi. Bu hafta bittiğinde düşüşün başladığı 82 bin seviyesine göre 20 gün dolmuş olacak. Grafikte net bir şekilde görüldüğü üzere söz konusu dönemde yüzde 20’ye yakın düşüş gerçekleşmiş. 17-25 Aralık döneminde ise izleyen 20 gün içinde en fazla yüzde 15 düşüş olmuş.
Peki şu an borsamız neden düşüyor? Bunun en önemli sebebi, ABD’de faizlerin 2015’in ilk yansında artmaya başlayacağı beklentisiyle doların yuvasına dönmeye başlaması. Türkiye kırılgan beşli içinde yer aldığı için TL en fazla değer kaybeden para birimlerinden biri oldu. Şu anki dönemin özelliği tahvil alım programına göre daha reel bir endişenin varlığı ve bu da ABD faizlerinin artmaya başlaması olasılığı. Ancak bu süreç uzun sürmeyecek.20 günlük bazda borsadaki düşüşün yüzde 10-15 arasında olması mümkün olabilir. Yani bu hafta içinde 70.000-73.000 aralığının görülme olasılığı elbette ki var ama illaki görüleceğini iddia etmek yanlış olur. Bunca yıllık tecrübem bana, borsada orta vadeli alım zamanının yaklaştığını söylüyor.
FITCH BEKLENİYOR
Fakat bu hafta sonu Cuma günü Fitch’ten gelecek not açıklaması öncesinde piyasaların güçlü bir yukarı trend başlatması olasılığı zayıf. Dolayısıyla bu hafta borsanın dip çalışması yapmasını ve yine satış baskısıyla endeksin gerilediğini görebiliriz. Bu aşamada 76.500 seviyesi önemli bir direnç olmuş durumda ve bu hafta bu direnç kendini gösterecektir.
Dolar/TL kurunda ise son yedi ayın en yüksek seviyelerine ulaştık ve cuma günü bu yazının yazıldığı sıralarda kur 2.2650 seviyesinin üzerindeydi. Cuma sabahı Merkez Bankası günlük dolar satış ihalesi miktarını 40 milyon dolara çıkardı. Fakat bunun etkisi çok cılız kaldı. Ne zaman fonlama maliyeti artar ve MB istisnai günler uygulamaya başlarsa, ancak o zaman doların ateşi düşebilir. Doların ateşi düşmeden ve yeniden dolar/TL kuru 2.20 civarına gerilemeden borsada güçlü bir artış trendi görmek zor olur. BIST-100 endeksinin yükseliş trendine girdiğini söyleyebilmek için, günlük bazda en az 800 milyon lot hacimle 76.500 direncinin geçilmesi gerekiyor.