Bu Hisse Senetlerini Alan Kazanacak
GEÇTİĞİMİZ yılın sonunda Çin’den başlayarak tüm dünyaya yayılan Covid-19 salgını sonrasında insanların hayatlarında ciddi değişiklikler yaşandı. Bundan sonraki süreçte virüsün varlığını bir süre daha (belki birkaç yıl) devam ettireceği anlaşıldı. Yaşama dair tüm dengelerin ve alışkanlıkların değişmesine paralel bir şekilde en önemli gündem maddesi ‘yeni normal’ oldu. Yeni normal Borsa İstanbul’da da orta ve uzun vade için hisse seçiminde önemli bir kriter olarak ön plana çıkıyor. Analistler bu kapsamda yeni normale hızlı bir şekilde adapte olan, pandemi sürecinde varlığını hissettiren ve pandemi sonunda da devamlılık arz edcbilecck sektörlerde faaliyet gösteren şirketlerin iyi analiz edilmesi gerektiğini belirtiyor. Uzmanlar bu kapsamda özellikle gıda, sağlık, teknoloji, iletişim, tarım, haberleşme, sigorta, perakende, toptan ticaret, otomotiv ve konut sektörlerinin takip edilmesini öneriyor ve 32 hisseye dikkat çekiyor.
“HER ŞEY ESKİ HALİNE DÖNER”
Toplumsal hafızanın genelde kısa süreli olduğunu ancak bazı trendlerde elbette değişiklikler göreceğimizi belirten İnfo Yatırım Menkul Değerler Analisti Yunus Şahin, özellikle devlet politikalarının bu kapsamda büyük değişiklikler göstereceğini düşünüyor. Sağlık hizmetlerine erişim ve kapasite yetersizliğinin bu dönem en büyük problemlerin başında geldiğini hatırlatan Şahin, bu noktada devlet yatırımlarının hız kazanmasını bekliyor. Şirketlerin birçok sürecin uzaktan yürütülebileceğini bu dönemde tecrübe ettiğini hatırlatan Şahin, teknolojiye erişimin ve dijital dönüşümün öneminin daha fazla ortaya çıktığının altını çiziyor. Özellikle gıda ve temel ihtiyaç ürünlerinin tedarikinin önemi anlaşıldığım savunan Şahin, “Bu kapsamda sağlık sektörü ve bu sektöre tedarik sağlayan şirketler, teknoloji, iletişim, tarım ve gıda sektörleri ön plana çıkacak. Ama başta söylediğim gibi toplumsal hafıza kısa sürelidir ve ben ‘hiçbir şey eskisi gibi olmayacak’ diyenlerle aynı görüşte değilim. Bir aşı bulunduğunda ya da etkin bir tedavi geliştirildiğinde kısa sürede her şey büyük oranda eski haline dönecektir” yorumunu yapıyor.
Şahin, yeni normal olarak adlandırılan bu süreçte ve sonrasında Aksa Enerji, Alarko Holding, İndeks Bilgisayar, Despec Bilgisayar, Turkcell, Türk Telekom, Migros, MLP Sağlık Hizmetleri, Aselsan, Arçelik, Arena Bilgisayar, İş Yatırım Menkul Değerler, Şişecam, Tofaş Oto Fabrikaları, Banvit, Pınar Süt, Özak GYO, Logo Yazılım, Şok Marketler ve Hektaş hisselerinin ön plana çıkacağını düşünüyor.
“HIZLI ADAPTASYON”
Yeni bir normalin elzem haline geldiğini belirten Işık FX Araştırma Uzmanı Yusuf Kavak ise, Çin’den başlayarak tüm dünyaya yayılan salgının güçlü varlığını birkaç yıl daha devam ettirmesinden endişe ediyor. Bu nedenle yeni normale hızlı bir şekilde adapte olan şirket hisselerinin ön plana çıkacağını söylüyor. Bu noktada orta ve uzun vadede yatırımcıların hisse seçiminde yeni normale ayak uydurma kabiliyetine sahip hisse seçimine özen göstermelerini istiyor. Yeni normale yönelik faaliyet gösteren hisse seçiminde Kavak, şirket faaliyet raporları, şirket yönetiminin piyasa sunumları ve ortaya çıkan finansal sonuçlar ile kıyaslanarak teyit edilmesinin altım çiziyor. Ama en önemlisi işin uzmanlarından görüş almadan yatırım yapmanın bu dönemde çok daha riskli olduğu bilinci ile muhakkak profesyonel yatırım uzmanlarına danışılması gerektiğini hatırlatıyor. Kavak, özellikle sağlık hizmetleri (tedavi, ilaç ve tıbbi ekipman dahil), tarım, teknoloji, bilişim, haberleşme, sigorta, perakende ve toptan ticaret (gerek gerçek ortamda, gerekse sanal ortamda), otomotiv ve konut (inşaat, inşaat malzemeleri) sektörlerinin ön plana çıkacağını düşünüyor. Bu kapsamda da orta ve uzun vadede, Turkcell, Türk Telekom, Arena Bilgisayar, Kafein Yazılım, MLP Sağlık Hizmetleri, Deva Holding, Eczacıbaşı Yatırım Holding, Selçuk Ecza Deposu, Anadolu Sigorta, Migros, BİM, Tofaş Oto Fabrikaları, Emlak Konut GYO, Oyak Çimento, Doğuş Otomotiv, Frigo Pak, Kerevitaş ve Ulusoy Un hisselerinin ön plana çıkacağını belirtiyor.
Yeni normale yönelik hisse nasıl seçilir?
Işık FX Araştırma Uzmanı Yusuf Kavak, yeni normale yönelik hisse seçeceklere şu önerilerde bulunuyor:
■ Öncelikle hangi şirketlerin bu yeni normal kapsamında faaliyet gösterdiği belirlenmeli.
■ Bu şirketlerden hangilerinin diğerlerine göre daha ön planda olabileceği, şirketin faaliyet raporları, şirket yönetiminin piyasa sunumları ve ortaya çıkan fınansal sonuçlar ile kıyaslayarak teyit edilmeli.
■ Şirketin bu yeni dönemden elde edeceği kazanımlarm, operasyonel satış ve kârlılık artışını mı destekleyeceği ya da geçmiş dönemden kalma bazı fınansal olumsuzlukları mı makyajlayacağı konusu iyi analiz edilmeli.
■ İşin uzmanlarının hazırladığı araştırma raporları dikkatle incelenmeli.
■ İşin uzmanlarından görüş almadan yatırım yapmanın bu dönemde çok daha riskli olduğu bilinci ile muhakkak profesyonel yatırım uzmanlarından faydalanılmalı.
“Migros’ta geri çekilmeler izlenmeli”
MİGROS: Pandemi sürecinde gıda ve temizlik başta olmak üzere market ürünlerine gelen talebin de artış gösterdiğini gözlemedik. Migros sokağa çıkma yasakları ve karantina uygulamaları boyunca sanal ortamda alışveriş altyapısına ve bu alanda gelişmiş dağıtım ağına çok önceden sahip olması nedeniyle sektör içerisinde ön plana çıkan şirketlerden birisi oldu.
Yılın ilk çeyreğinde dönem zararını yüzde 40’ın üzerinde azaltarak yılın kalanı için kârlılık potansiyelini artırdı. Nakit varlıklarında son bir yıl içerisinde sağladığı 920 milyon TL civarındaki artışla da dikkat çekiyor. Yeni normal olarak adlandırılan bundan sonraki süreçte de faaliyetlerinin bir kısmını sanal market uygulamasına kaydırarak gerçek ortam operasyonel giderlerini de azaltması bekleniyor. Hisselerinin teknik anlamda tüm zamanların en yüksek seviyelerinin test edildiği 2011 Ocak ayındaki fiyatlarına yaklaştığı görülüyor. Bu kapsamda 30 TL altına geri çekilmelerde stop-loss (zarar durdur) kullanmak koşuluyla şirket hisselerinde, orta-uzun vadeli süreçte yüzde 38 yükseliş potansiyeli ile 50 TL seviyesinin test edilmesini bekliyoruz.
TÜRK TELEKOM: Salgının Türkiye’de Mart ayında etkisini göstermeye başlaması ve sonraki süreçte uygulanan karantina tedbirleri ile sosyal izolasyon kapsamında, gerek sesli, gerekse görüntülü konuşmalar ve internet kullanımının artış göstermesi bu alanda faaliyet gösteren firma için yeni normalin devamında da fırsat sunmakta. Şirket son açıklanan 2020 birinci çeyrek fınansallarında yüzde 16.5 civarında hasılat artışı yakaladı. Finansman giderlerindeki 400 miiyon TL’nin üzerinde sağladığı azaltım ile de bir yıl önceki kâr rakamının yüzde 113’ü civarında artış sağlamış durumda. 2020 yatırım, satış ve kârlılık hedeflerini de pozitif yönde revizfe eden şirketin hisselerinde yüzde 50 yükseliş potansiyeli ile orta ve uzun vadeli süreçte 12 TL fiyat hedef öngörüyoruz.
ECZACIBAŞI YATIRIM HOLDİNG: Pandemi sağlık ve kişisel bakım ürünlerine olan talebi her geçen gün artırıyor. Bu alanda yoğun yatırımlara sahip olan firma ön plana çıkıyor. Eczacıbaşı Tüketim Ürünleri, İpek Kağıt, Eczacıbaşı Nonrol ve Eczacıbaşı İlaç gibi satış ve kârlılık artışını sağlayabilecek şirketleri bünyesinde barındıran holding, bu kapsamda ileriye dönük olarak da yüksek potansiyel içeriyor.
Likidite rasyoları, varlık ve özkaynak yapısı oldukça güçlü olan holding bu anlamda da uzun vadeli yatırımcılar için cazip bir görüntü çiziyor. Öyle ki b uhafta tüm zamanların en yüksek seviyelerini test eden şirket hisseleri halen bu seviyelere yakın işlem görüyor.
Şirket hisselerinin primli olması nedeniyle mevcut fiyatlardan ziyade 10 TL civarında görülebilecek geri çekilmelerin yeni alım fırsatı sunabileceğini düşünüyoruz. Orta ve uzun vadede de 18 TL hedef fiyat öngörüyoruz.
“Despec Bilgisayar cirosunda üç haneli büyüme görebiliriz”
DESCPEC BİLGİSAYAR: Evden çalışma ve uzaktan eğitim-öğretim uygulamalarıyla birlikte bilgisayar ve bileşenlerine artan talebi takip etmiştik. Despec bu kapsamda ilk çeyrekte güçlü bir tablo göndermişti. Bu güçlü duruşun ikinci çeyrekte de artmasını bekliyoruz. Diğer yandan Mart ayında yapılan anlaşmayla Realme markalı cep telefonlarının satışına da başlanacak. Pandemi öncesi yapılan tahminler 25 milyon dolarlık ciroya işaret etse de pandemi etkisiyle 20 milyon dolar civarında bir mobil satış etkisi görebiliriz. Sadece mobil cihaz satışları bile bir önceki yıla göre yüzde 50 ciro büyümesini beraberinde getirecek. Artan yazıcı, toner ve kartuş talebiyle birlikte ciroda yılsonu üç haneli büyüme rakamları görebiliriz. Despec hisseleri için yüzde 37 yükseliş potansiyeli ve 10.30 TL hedef fiyat öngörüyoruz.
TURKCELL: Şirketin ilk çeyrek net kârı Fintur hisse satış etkisini çıkardığımızda bir önceki yıla göre yüzde 93 artışa tekabül ediyor.
Evden çalışma ve uzaktan eğitim-öğretim uygulamalarıyla birlikte artan data tüketimiyle iletişim talebi şirketin ikinci çeyrekte de güçlü kârlılığını koruyabileceğini gösteriyor. Her ne kadar mobil satışlar ve kurumsal müşteri gelirleri ikinci çeyrekte negatif etkilenmiş olsa da ciro içerisindeki paylan düşük olduğundan net kârda etki sınırlı kalacak. Bugüne kadar net kârı baskılayan faiz giderleri önümüzdeki süreçte azalacak. Değişken faizli kredilerde, faizlerdeki düşüşün pozitif etkisini net şekilde hissedeceğiz.
Küresel eşlerine göre ucuz fıyatlanan Turkcell hisselerinde yüzde 32 yükseliş potansiyeli ile 22.30 TL hedef fiyat öngörüyoruz.
ÖZAK GYO: Haziran itibariyle başlayan kredi kampanyaları sonrası konut talebinde ciddi bir artış görüyoruz. Emlak Konut’un ilk çeyrekte en çok satan projesi olan Büyükyalı’da yüzde 90 oranında tamamlandı ve satışlar hızla devam ediyor.
Şirketin bir sonraki projesi olan Göktürk’te de inşaatın ve ön satışların bu yaz başlaması bekleniyor. Arazinin şirkete ait olması da bu projede büyük bir avantaj sağlayacak. Ayrıca Büyükyalı’nın bitimiyle birlikte kira gelirlerinde de artış görülecek. Gayrimenkul tarafındaki yüksek taleple birlikte Özak GYO hisselerinde yüzde 32 yükseliş potansiyeli ile 4.90 TL hedef fiyat öngörüyoruz.
“115 bin seviyesini bir sonraki hedef olarak görüyoruz”
Borsa İstanbul’un önemli bir direnci daha geride bıraktığını belirten Ünlü Menkul Değerler Araştırma Departmanı, geçtiğimiz hafta içinde zorlandığı 111 bin seviyesini aştıktan sonra güç kazanan BIST-100 endeksinin bu seviyenin belirgin şekilde üzerinde oldukça güçlü bir kapanış yaptığına dikkat çekti. Önemli bir direncin aşılması ve kazanılan momentumun uzun zamandır dirençli bir görünüm çizen endekste yukarı yönlü eğilimin ivme kazanmasını sağladığını hatırlatarak “Yurtdışında baskı oluştuğu dönemlerde bile direncini koruyan endekste teknik görünümü kuvvetli bulmaya devam ederken 113 bin ara direnç olmak üzere 115 bin seviyesini bir sonraki hedef olarak görüyoruz” yorumunu yaptı. Kurum model portföyünde yer alan Garati BBVA için hedef fiyatı 11.25 TL, Koç Holding için 21.30TL, Koza Altın İşletmeleri için 104.00 TL, Migros için 39.80 TL, Turkcell için 18.00 TL, Tofaş Fabrikaları için 28.40 TL, Türk Traktör için 77.00 TL ve Yapı Kredi için 3.00 TL olarak belirledi.
Gübretaş zorlu çeyreği rekorlarla tamamladı
Gübretaş, 2020 birinci çeyrek dönemindeki faaliyetleriyle ilgili fınansal sonuçlan açıkladı. Borsada halka arz edilmiş ilk şirketler arasında yer alan Gübretaş’ın Genel Müdürü İbrahim Yumaklı, “Sektördeki öncü rolümüzün verdiği sorumluluk anlayışıyla kamuoyuna, sürdürülebilir gıda erişimi için tarımda verimliliği artıran en önemli girdilerden olan gübrenin tedarikinde herhangi bir darboğaz yaşanmayacağı sözünü veriyoruz” dedi. Firmanın bu çabasının ilk çeyrek göstergelerine de olumlu yansıdığını belirten Yumaklı, “Tarımsal üretimdeki en hareketli dönemde çiftçilerimizin ihtiyaç duyduğu her türlü gübreyi temin için tüm operasyonel faaliyetlerimizi etkin şekilde sürdürerek, salgın başlangıcında verdiğimiz sözü yerine getirdik. İnanıyoruz ki bu yaz üretimde verimli hasatlar yapılarak, fedakar üreticilerimiz de zorlu günlerdeki gayretlerinin karşılığını fazlasıyla alırlar” değerlendirmesini yaptı.
Yurtiçi faaliyetler kapsamında Gübretaş’ın geçen yılın ilk çeyreğine göre gübre üretimini yüzde 8 artışla tamamlandığına dikkat çeken Yumaklı, “Tarımsal üretimin önemine inandığımız için tüm imkanlarımızı seferber ederek çiftçilere desteğimizi sürdürdüğümüz bu zorlu dönemde rekor sonuçlar elde ettik. İlk çeyrek bazında operasyonel yönden katı, sıvı, toz ürünler toplamında şirket tarihinin en yüksek satış sevkiyat miktarına ulaşırken, finansal yönden de ciro ve kârlılıkta paydaşlarımızı memnun eden sonuçlar elde ettik.
Bu kapsamda Mart sonu itibariyle satış gelirlerinde önceki yıla oranla yaklaşık yüzde 19’luk bir artış yakalayan Gübretaş, 1 milyar 732 milyon TL konsolide cirosu ile de dönemsel bazda şirket rekoruna ulaştı. Aynı zamanda 2019 ilk çeyreğine oranla yüzde 13 FAVÖK artışı sağlayan şirketimizin konsolide net dönem kârı 126 milyon TL olurken, ana ortaklık payına düşen net kârımız ise 69.7 milyon TL olarak gerçekleşti” açıklamasını yaptı.
Varlık fonu TurkcelPIn en büyük hissedarı oldu
Türkiye Varlık Fonu (TVF) Çukurova Holding, Telia, Rus LetterOne ve Ziraat Bankası ile Turkcell’in yüzde 26.2’sini almak konusunda anlaştı. TVF, yüzde 15’lik imtiyazlı hisseleri sayesinde şirketin dokuz kişilik yönetim kurulunun beşini atayabilecek ve Turkcell’in hakim ortağı olacak. Diğer yandan, LetterOne’ın da hissesi mevcut yüzde 13.2’den yüzde 24.8’e yükselecek. Yakın zamanda açıklandığı üzere, Telia yüzde 24 dolaylı hissesini 530 milyon dolara TVF’ye satarken, Çukurova Holding de, şu an için Holding’in kredileri karşılığında Ziraat Bankasına rehin olarak verilmiş olan dolaylı yüzcfe 13.8 hissesini satacak. Turkcell Holding ortak girişimi sona erecek ve TVF ile LetterOne TCELL’in yüzde 51’ine doğrudan sahip olacak. Geri kalan yüzde 49 Borsa İstanbul’da işlem görüyor. İşlemin 2020’in ikici yarısında tamamlanması hedefleniyor. TVF’den yapılan açıklamaya göre hisse devrinin ardından şirketin temettü politikası (dağıtılabilir karın yüzde 50’si) değişmeyecek.
Global MD Portföy ilk yatırımını yapıyor
Global MD Portföy’ün yönettiği ve Turk Holding’in tek yatırımcı olduğu Turk Holding Girişim Sermayesi Yatırım Fonu ilk yatırımım yapıyor. Elektronik para şirketi Payfuİİ’un yüzde 50 hissesini 1.8 milyon TL’ye satın alacak olan fon, satın almalar tamamlandığında bireysel ve kurumsal yatırımcılara da açılacak. Global MD Portföy Genel Müdürü Barış Subasar, “Bir yıl içinde fonun büyüklüğünü 20 milyon TL’ye çıkarmayı hedefliyoruz. Bu yolla 6-7 şirkete yatırım yapmayı planlıyoruz” dedi.
Global MD Portföy Turk Holding Girişim Sermayesi Yatırım Fonu’nun (ECF) kapalı olarak kurulmuş bir fon olarak faaliyete geçtiğini anlatan Subasar, fonun odağında gelişime açık şirketlerin olduğunu aktardı. Fonun 17 yıllık vade ile kurulduğunu ifade eden Subasar, bunun 15 yılı yatırım, iki yılı ise çıkış olarak planlandığını belirtti. Payfull’a yaptıkları 1.8 milyon TL’lik yatırımın Haziran ayı içinde tamamlanacağını kaydeden Subasar şöyle devam etti:
“Şirketlerin geleceğini satın alıyoruz. Yatırım yaptığımız şirketlerin tamamını almayacağız ama en az yüzde 25 ortak olmayı planlıyoruz. Turk Holding’e özel kapalı olan bu fon, satın almalar tamamlandığında bireysel ve kurumsal yatırımcılara da açılacak.”
İDİL TARAKLI