Bilim - Teknoloji - İnovasyon

Büyük Veri ve İş Dünyası

Obama’nın teknoloji eski danışmanı Stephen Brobsya göre büyük veri insanların hayatını değiştirecek. Halen Terradata’nın Teknolojiden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı olan Brobst, bu teknolojinin siyasetten endüstriye, günlük yaşamdan sağlığa yaşamımızda büyük fark yaratacağını söylüyor…

BANKALAR, perakendeciler, telekom şirketleri günün 24 saati ellerindeki veriyi işliyor ve analiz ediyorlar. Bu süreç günümüzde ‘büyük veri’ olarak tarif ediliyor. Ve iş dünyası büyük verinin muazzam bir bilgi ve güç anlamına geldiğini artık biliyor.

buyuk veri

Veri setlerinden anlamlı sonuçlar çıkararak şirketlere, müşterilerine en inovatif çözümü sunmalarına yardımcı olan büyük veri teknolojisi, bugün pek çok şirketin kaderini belirleyecek bir konuma ulaşmış durumda. Son beş yıldır gündemde olan ve önemi giderek daha çok artan büyük veri elbette sadece şirketlerin değil, hükümetlerin de kullandığı etkili bir araç. Bunun en etkili örneğini ABD Başkanı Barack Obama, en son başkanlık seçimlerinde verdi. Sosyal medyayı çok aktif ve yaratıcı bir şekilde kullanan Obama, her iki seçimde de izlediği stratejiyi seçmenlerden aldığı tepkiler sonucunda oluşturdu. Özellikle 2012 seçiminde yürütülen kampanya süresince sosyal medya aracılığıyla toplanan yorumlar analiz edildi ve tıpkı, büyük veriyi doğru kullanan ve değerlendiren özel şirketlerin müşterilerine ulaşmayı başarabilmesi gibi, Obama da seçmenlerine doğrudan hitap etmeyi başardı. Bu yüzden de o dönem ‘The Big Data President” olarak anıldı.

“BÜYÜK VERİ YOL GÖSTERDİ”

Bize bu örneği Obama’nm ilk başkanlık döneminde kendisine teknoloji ve inovasyon alanında danışmanlık eden ve aynı zamanda iş zekası ve veri ambarı alanında faaliyet gösteren Te-radata’nm CTO’su (Teknolojiden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı) Stephen Brobst anlattı. Öncelikle belirtelim, Stephen Brobst ilginç bir kişilik, kendisi teknoloji danışmanı olarak sosyal ağları kullanmıyor, hatta cep telefonu bile yok. Bunu güvenlik sebebiyle yaptığını söylüyor. Teradata Universe 2014 etkinliğinde bir araya geldiğimiz Brobst, özellikle Obama’ya o dönemde Amerikan halkının gündelik yaşantısını iyileştirmek

üzere hangi inovasyon ve teknolojilere yatırım yapılması gerektiği konusunda bilgiler verdiğini, öneriler yaptığını söylüyor. Başkanın, özellikle sağlık sisteminde etkili adımlar atmasının büyük verinin bir sonucu olduğunu söyleyen Brobst, şöyle devam ediyor:

“ABD’de sağlık sisteminin kalitesini geliştirmek ve sağlık sistemine yapılan harcamaları düzenlemek üzere büyük bir fırsata sahibiz. Sağlık sistemine yapılan harcamalar, ekonominin büyüme hızından daha hızlı artıyor. Büyük verinin kullanımına vatandaşa sunulan sağlık hizmetlerinin nasıl iyileştirileceğine yönelik çalışmalar sırasında odaklandık ve bu süreçte federal devletin kapsamlı bir büyük veri stratejisi olması gerektiği konusunda Obama’ya destek verdik.”

“VERİLER HALKA AÇILDI”

Brobst’a göre, vatandaşa daha iyi hizmet götürmek üzere bilgi edinmenin tek yolu veri toplamaktan geçiyor. Veri, daha iyi karar vermenin temelini oluşturuyor ve bu da daha iyi yönetme imkanı yaratıyor. Brobst, Obama’nm başkanlığı döneminde yapılan en iyi şeyin Data.gov girişimi olduğunu anlatıyor: “Obama döneminde yapılmış en iyi şey, hükümet verilerinin tamamenn kamuya açılmasını sağlayan Data.gov girişimidir. Burası, iklim, tarım, enerji, fi-nans, sağlık, ulaşım ve daha pek çok alanda, vatandaşların merak ettikleri konularda aradıkları pek çok bilgiyi bulabilecekleri bir kaynak. Bugüne dek veriye erişim konusunda getirilmiş en gelişmiş yaklaşım… Obama, federal hükümeti verileri şeffaf bir şekilde halka paylaşma konusunda cesaretlendirdi.”

GİRİŞİMCİLERİN İLHAM KAYNAĞI

Brobst’a göre, Obama’mn ikinci döneminde yaptığı en önemli değişiklik, tüm hükümete bağlı organizasyonların tüm verilerini bu platforma taşımalarını zorunlu kılması oldu. Brobst bunun önemini şöyle açıklıyor: “Hükümetler ve özellikle ABD hükümeti vatandaşların kullanacağı yazılım ürünleri yaratmak ve üretmekte çok iyi değiller. Data.gov gibi servisler kritik öneme sahip, çünkü hükümet bu servisle şunu söylüyor: ‘Hadi elimizdeki tüm verileri açalım ve girişimciler gelip inovasyon yapsınlar.’ Üniversiteliler, girişimciler, sıradan insanlar bu verileri kullanarak muazzam yazılımlar geliştirip inovasyon yaratıyorlar. Girişimcilerin ya da girişimci adaylarının ülkede olup bitenler hakkında bu kadar kolay veriye ulaşması, bu hükümetin ino-vasyonu teşvik etmesi anlamında gerçekten bir dönüm noktası oldu.”

Brobst’a göre, hükümetler bu verilerden yararlanarak uygulama geliştiremez çünkü işin içine siyaset girer ve insanlar “Bizim nasıl yaşayacağımıza karışmayın!” gibi tepkiler verebilir. Girişimcilerse bu verilerden yani gerçeklerden yola çıkarak istedikleri uygulamaları geliştirebilirler.

“HAYATIMIZ DEĞİŞECEK”

Büyük veri teknolojisinin hem hükümetler hem de şirketler tarafından kullanımı önümüzdeki yıllarda artacak, bu kesin. Brobst’a göre bunun en önemli temelini de sensör teknolojileri oluşturacak. Brobst bunu şöyle açıklıyor: “Büyük verinin ilk fazı insanların internetle nasıl etkileşime geçtiğini anlamak üzere kurgulanmıştı. İkinci fazda ise sosyal medya analizini içinde barından twitlerden, iletilerden, insanların paylaştığı hemen her şeyden bir çıkarıma varmanın mümkün olduğunu görürsünüz. Örneğin, tüketiciler markanızı beğeniyor mu, yaşadıkları tecrübelerden haberdar mısınız, gibi soruların yanıtlarını elde edebiliyorsunuz. Üçüncü fazda ise sensör teknolojilerinin sunduğu veriyle ürünlerin vatandaşlar tarafından nasıl kullanıldığı ortaya çıkacak.”

SANSÜR TEKNOLOJİLERİ

Brobst bu noktada otomobil örneğini veriyor. Sensör teknolojileriyle donatılan otomobillerin birkaç yıl sonra bize istediğimiz her türlü bilgiyi vereceğini söyleyen Brobst, kullanıcının freni na-ı sil kullandığı, şerit değiştirdi-I ğinde nasıl davrandığı, araç akip mesafesini nasıl koruduğu gibi her türlü bilginin sensörerden gelen verilerle toplanacağını söylüyor. Sensör bazlı bu veriler çok daha iyi otomobillerin üretilmesini sağlayacak. Sürüş alışkanlıklarına göre, kişiye özel araçların üretimi mümkün olacak. Sadece otomobiller ve makineler bazında değil sağlık, ulaşım ve hemen her alanda sensör bazlı teknolojiler kullanılacak ve bu alanlardan gelen büyük veri hayatlarımızı değiştirecek.

TÜKETİCİ VERİYİ KULLANABİLECEK

Tüm bunlar sensör bazlı büyük veri sayesinde olacak. Kan şekerinizi bugünkünden daha iyi ve etkili bir şekilde ölçmek, egzersizlerinizi takip etmek, diyetinizi yönetmenizi sağlamak üzere toplanan büyük veri hayatınızı iyileştirecek. Şirketler büyük verileri kar amaçlı kullanabilmek, yeni ürünler geliştirmek, etkili kampanyalar düzenlemek için iş zekası çözümlerini kullanıyorlar. Kısacası daha iyi ve doğru karar vermek üzere kullanıyorlar. Gelecekte sadece şirketler değil, tüketiciler de bu verileri kendi adlarına daha iyi kararlar almak üzere kullanacak. Eskiden sadece çalışanlar veriye ulaşarak şirketlerin geleceğine etki ederdi, gelecekte tüketiciler de bu verilere ulaşarak şirketlerin hayati kararlarını etkileyecek ölçüde değişim yaratacak.”

EZGİ GÜLER

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu