Haberler

Çek, iş dünyasını ikiye böldü

Karşılıksız çek oranları artarken, çek almayı zorlaştırıcı yeni düzenlemeler gündemde. Ancak iş dünyası bu konuda ikiye bölündü. Bir kısım çek almanın zorlaştırılmasını isterken, bir kısım ise uygulamanın piyasayı tıkayacağım savunuyor.

ÇEK, Türkiye reel piyasasının en önemli icadıdır. Dünyada peşin ödeme aracı olan çek Türkiye’de vadeli olarak sıcak para yerine kullanılır. Bugün iç piyasada birçok sektörde ticaretin yüzde 50’sinden fazlası çekle dönüyor. Ancak son beş yıldır bu ödeme aracının ‘kimyası’ bozuldu. Mahkemelerde ödenmeyen çekler nedeniyle biriken davalar adliyeleri adeta tıkadı. Ödenmeyen çeke verilen hapis cezası nedeniyle binlerce işadamı hapis cezasıyla karşı karşıya kalırken 2012 yılı başında yapılan yeni yasal düzenlemeyle ‘karşılıksız çeke’ hapis cezası kaldırıldı. ‘Ekonomik suça ekonomik ceza’ prensibinden hareketle çeke hapis cezası kaldırıldı ama bu kez de ‘çekin itibarı sarsıldı.’ Çekin itibarının tamiri için uğraşı-lırken, geçen yıl karekodlu çek uygulaması devreye girdi.

cek yasasi

KARŞILIKSIZ ÇEK ARTIYOR

Ancak çekle ilgili sıkıntılar bitmedi. Ekonomik durgunluğun da etkisiyle karşılıksız çek oranı artmaya başladı. Türkiye Bankalar Birliği Risk Merkezi verilerine göre, 2015 yılında bir önceki yıla göre karşılıksız çek oranı miktarsal olarak yüzde 37, adetsel olarak yüzde 15 arttı. 2014 yılında karşılıksız işlemi yapılan çek miktarı 19 milyar 920 milyon TL ikin, bu rakam 2015 yılı sonunda 27 milyar 287 milyon TL’ye yükseldi. 2015’te karşılıksız işlemi yapıldıktan sonra ödenen çek oranının ise yüzde 17.6 olduğunu belirtelim.

Karşılıksız çeklerdeki artış nedeniyle iş dünyasında zincirleme bir nakit sıkıntısının yaşanmaması için başta TOBB (Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği) olmak üzere iş dünyasından gelen uyarıları ekonomi yönetimi dikkate almaya başladı. Geçen hafta Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenk-çi çek yasasının değiştirileceğinin ilk sinyalini verdi. îş dünyasında çeke güvenin azıl-dığını belirten Bakan Tüfenkçi, TBMM’de gazetecilerin sorularını yanıtlarken bir dizi yasal düzenleme üzerinde çalıştıklarını söyledi. Tüfenkçi “Çek yasası değişecek. Şu anda çek konusunda iş âleminde müthiş sıkıntı var. Herkes çekin yeniden itibar kazanmasını istiyor. Karşılıksız çeklerden ziyade kimse ödeme yapmıyor, karşılığında bir yaptırımı yok. Hapis cezası yerine çok ağır yaptırımlar getirebiliriz. Parasal yaptırımlar, mesela teminatlar getirebiliriz. Bankaların her önüne gelene çek vermesi önlenebilir. Çekte tahsilat işlemlerini, yani haciz işlemlerini artırabiliriz” diyerek çekteki düzenlemelerin ipuçlarını verdi.

PİYASALAR TIKANIR MI?

Iş dünyasının bir bölümü çek vermenin zorlaştırılmasını isterken aralarında “Tekrar hapis cezası gelsin” diyenler de var. Ancak diğer bir bölüm de bankaların çek vermeyi zorlaştırması halinde piyasaların daha da tıkanacağından endişe ediyor. Halen piyasalarda çekin yerine konulacak bir ödeme aracının oluşmadığını belirten iş insanları, çeke getirilecek yeni bir düzenlemeyle piyasada nakit sıkıntısının artabileceğini düşünüyor.

MOBSAD (Mobilya Sanayi Iş Adamları Derneği) Başkanı Adnan Bostan, mobilya sektöründe de 1 çekin ödeme aracı olarak yoğun kullanıldığını vurguluyor.

Bostan, “Sektörde bir firma sıkıntıya girdiğinde irili ufaklı zincirleme olarak birçok firma sıkıntıya girer. Bir firmanın yarattığı dalga etkisiyle güven sarsılıyor. Kişilerin kolay çek elde etmesine karşıyız. Bakan Bey çok nazik söylemiş. Bence çekte hapis cezası geri gelmeli. Amerika’da şirket sahibi bir arkadaşım ‘Amerika’da karşılıksız çek vereceğine adam öldür daha iyi’ demişti. Bu tür ülkelerde insanlar çekini yazarken üç kere düşünüyor, bankalar çek karnesi verirken beş defa araştırıyor. Bizde de çek almak bu kadar kolay olmamalı” diye konuşuyor.

“HASSAS DENGELER VAR”

Ayakkabı Dünyası Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Akbacakoğlu, çekle ilgili düzenlemelerin piyasaların hassas dengeleri göz önüne alınarak yapılması gerektiğini belirtiyor. Çekle satmadıklarını ama iç piyasadan çekle ürün aldıklarını vurgulayan Akbacakoğlu, şöyle konuşuyor: “Türkiye’de öz sermayesiyle çalışan firma yok denecek kadar az. Çek kalkarsa ticaretin yüzde 60’ı durur.

Bankaların da çok rahat çek vermesi doğru değil. Uygun çözüm bulunmalı. Türk piyasası her şeye rağmen dinamik, kıymetini bilmek lazım.”

APS Tekstil Yönetim Kurulu Başkam Osman Benzeş, karşılıksız çeklerdeki sıkıntıların yeni düzenlemeden ziyade ekonominin hareketlenmesiyle aşılabileceğine inanıyor. İç piyasada işlerin çek üzerinden döndüğünü belirten Benzeş, “Biz ihracat ağırlıklı çalıştığımız için rahatız. Malı yüzde 100 sigortalı gönderiyoruz. Ama iç piyasadaki arkadaşlar tahsilatta zorlanıyor. Ancak ben inanıyorum ki, çekteki yeni bir düzenlemeden ziyade ekonominin düzelmesi ve siyasetin dilinin yumuşamasıyla piyasa rahatlar” diyor.

“ÇEKİN ALTERNATİFİ BULUNMALI”

İstanbul Sanayi Odası Meclis Üyesi Hüseyin Bozdağ, “Bankalar yüzde 20 faizle kredi veriyor. Bankalardan para almak kolay olsaydı, bu kadar çok çek yaprağı havada uçuşmayacaktı” diyerek sözlerine başlıyor. “Çek verilmesi zorlaştırılacaksa insanların paraya kolay ulaşmasını sağlayacak formüller ve mekanizmalar üretilmeli” diyen Bozdağ, şu uyarıyı yapıyor; “Son zamanlarda vadelerde uzama var. Bizim sektörde vadeler 45 günden 110 güne çıktı. Piyasalarda işler çekle dönüyor. Çek almayı zorlaştırırsanız, bu piyasada domino etkisi yapar, piyasayı tümden tıkanma noktasına getirebilirsiniz. Çek almak zorlaştırılacaksa yerine başka bir ödeme aracı konulmalı.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu