Şirket Haberleri

Cengiz Holding gübre işine giriyor

Cengiz Holding, inşaat, madencilik, enerji ve turizm sektörlerinin ardmdan gübre işine de giriyor. Şirket, Mardin’in Mazıdağı mevkiinde yer alan fosfat madenlerinin olduğu bölgede entegre bir gübre fabrikası kurmak için proje geliştiriyor. Buradaki eski tesisi yemden faaliyete geçirecek olan grup, 1 milyar TL’yi aşacak yatınım iki yıl içinde tamamlayıp devreye almayı planlıyor.

Cengiz Holding

Ana faaliyet alanı inşaat sektörü olan Cengiz Holding, madencilik, enerji ve turizm sektörlerinin ardından gübre işine de giriyor. Mardin’in Mazıdağı mevkiinde yer alan fosfat madenlerinin olduğu bölgede entegre gübre fabrikası kurmak üzere çalışmalar başlatan grup, bunun için mühendislik hizmeti almaya da başladı. 1 milyar TL’yi aşacak bu yatırım için teşvik belgesi de alan grup, iki yıl sonra fabrikada üretime geçmeyi planlıyor.

ÖİB’DEN ALINMIŞTI

Cengiz Holding, 2004 yılında Eti Bakır’ı, 2005’te ise Eti Alüminyum’u özelleştirme ihalesiyle satın almıştı. Holding, Eti Bakır’a ait Mazıdağı’nda yer alan bu eski fabrika üzerinde çalışmaları hızlandırdı. Fosfatlı gübre ihtiyacının bir kısmını karşılamak ve ithalata bağımlılığı azaltmak amacıyla 1974 yılında kurulan tesis bir süre üretim yaptıktan sonra kapanmıştı.

Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’na devredilen ve ihaleye çıkarılan tesisi 2011 yılı temmuz ayında Cengiz Holding almıştı.

Burada tekrar üretim kararı alan Cengiz Holding bu işe de iddialı giriyor. Tesisin yıllık fosfat kayası üretim kapasitesi 550 bin tonken, grubun gübre üretim hedefi ise yıllık 2,3 milyon ton düzeyinde. Tesisler Diyarbakır’a 90 km, Mardin’e 65 km ve İskenderun Limanı’na 520 km mesafede olacak.

BİN KİŞİYE İSTİHDAM

Cengiz Holding Yönetim Kurulu Üyesi Ekrem Cengiz, bu yatırımın Türkiye için birçok anlamda ilkleri barındıracağını söylüyor. Cengiz, bu yatırımla 5-6 çeşit kimyasal gübre üretilebileceğine ve tarım ülkesi olan Türkiye için fosfatlı gübreyi üretiyor olmanın önemine işaret ediyor. Ekrem Cengiz, ithalatı yapılan belli ürünlerin bu fabrikanın devreye girmesiyle milli kaynaklarla karşılanacağını da dile getiriyor.

Mazıdağı Fosfat Tesisleri, gübre ihtiyacının önemli bir kısmını karşılayarak ithalatı azaltması bir yana bölgenin istihdamına da önemli bir katkı sağlayacak. Şirketin bu yatırımının en az bin kişiye istihdam sağlaması bekleniyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu