Şirket Haberleri

Cengiz İnşaat, Bosna Hersek’te C-5 Otoyolu Yaptı

Cengiz İnşaat, Bosna Hersek’teki C-5 Otoyolu’nda üstlendiği kısmı zamanından önce ve bütçede öngörülen maliyetin altında tamamladı. Bu hikaye, Balkanlar ve Avrupa’da yeni ihalelere davet edilmesine yol açtı…

İNŞAATI devam eden İstanbul üçüncü havalimanı projesini üstlenen Cengiz inşaat, “Avrupa’nın İpek Yolu” olarak bilinen, Macaristan’dan başlayıp Hırvatistan üzerinden Adriyatik Denizi’ne uzanacak C-5 koridorunun Bosna Hersek’teki üç etabını tamamladı. Dağılan Yugoslavya’nın efsanevi devlet başkanı Josip Broz Tito (1892-1980) tarafından yaptırılan, Saray-bosna’daki dağlan birbirine bağlayan tren köprülerine bakan C-5 otoyolunun Cengiz İnşaat tarafından yapılan 20 kilometrelik kısmı, Avrupa Birliği’nin (AB) “akıllı yol” standartlarına uygun olarak AB yetkililerine teslim edildi.

Saraybosna’ya 15 dakika uzaklıktaki Tito’nun köprüsüne bakan C-5 otoyolu üzerindeki şantiyesinde iki yılda tamamlanan 20 kilometrenin hikayesini anlatan Cengiz İnşaat Yurtdışı Projeler Direktörü Utku Gök, otoyolun hem ekonomik hem de stratejik önemi olduğunu söyledi. Gök, “Bizim için buradaki işimizin başarıyla tamamlanmasının yanı sıra, çok önemli olan iki konu daha var. Bunlardan biri dünyanın en büyük acılarının yaşandığı Bosna’nın ekonomik olarak ayağa kalkması, diğeri de Türk müteahhitlerinin gücünün Avrupa’da kabul edilmesi” dedi.

cengiz insaat bosna hersek c 5 otoyolu

EN UZUN TÜNELLERDEN

Bulgaristan’da yaptıkları otoyol projesi incelendikten sonra yeterlilik belgesi alan tek Türk firma olarak ihaleye katıldıklarını belirten Gök, “İhalede Avrupalı dev firmalarla yarıştık. 369 milyon euro tutarındaki işi, bütçesinin altında 355 milyon euro ya bitirdik. Macaristan’ın başkenti Budapeşte’den başlayan otoyol, Bosna sınırlarından da geçerek Adriyatik kıyısına iniyor. Otoyolun 360 kilometresi Bosna’dan geçiyor. Biz 20 kilometresini tamamladık. Bunun 5 kilometresi tünellerden oluşuyor. Avrupa’nın en uzun tünellerinden birini inşa ettik” dedi. Projenin bütçenin altında ve taahhüt edilen zamandan önce tamamlanmasının, projeye finansman sağlayan Avrupa Yatırım Bankası’nı şaşırttığım aktaran Gök, “Çok hızlı bir başlangıç yaptık. Hak ediş istiyoruz, para geliyor. İş hızlı gittiği için tekrar para istiyoruz. Gelip kontrol etmek zorunda kaldılar. Çok şaşırdılar. ‘Bu kadar hızlı devam eden bir işle karşılaşmadık’ dediler. Daha sonra çalışma hızımıza alıştılar ve hak edişlerimizi göndermeye devam ettiler” diye konuştu.

İŞGÜCÜNÜN YARISI BOSNA’DAN

Otoyolun tamamlanması ile birlikte toplam yatırım miktarının 6.6 milyar doları bulduğunu belirten Gök, otoyol süreci içinde bin 800 kişilik istihdamın yarısına yakınını Bosna Hersek halkından temin ettiklerini ifade ederek, “Çalışanlarımızın yarısını Türkiye’den getirdik. Kalan 900 kişiyi ise yerel halktan temin ettik” dedi. Bosna’daki makine parkını Türkiye’ye geri taşımayacaklarını söyleyen Gök, “Bulgaristan’daki Ljulin otoyolu referansımız ve buradaki başarımız, başta Avrupa’da olmak üzere yeni ihale teklifleri almamıza neden oluyor” şeklinde konuştu.

Dünyanın en büyük havalimanını yapıyor

Avrupa’da akıllı otoyol teknolojisini uygulayan ilk Türk firma olduklarına işaret eden Cengiz inşaat Yurtdışı Projeler Direktörü Utku Gök, Bosna’daki otoyolun 70 kilometresinin başka firmalarca 20 yılda yapıldığını, geri kalan 20 kilometresini ise iki yılda tamamladıklarını söyledi. Firma şimdiye kadar yurtiçinde Ordu-Giresun Havalimanı, İstanbul-Ankara hızlı tren hattının büyük bir kısmını ve Zigana Tüneli’ni tamamladı. Halen dünyanın en büyük havalimanı olacak İstanbul Yeni Havalimanı ile Artvin’de deniz üzerine kurulan bir havalimanını inşa ediyor. Firmanın yurtdışı deneyimleri arasındaysa Azerbaycan’daki Şemkir Çayı üzerinde bulunan baraj ve Erbil Havalimanı yer alıyor. Firmanın Uluslararası Kuveyt Havalimanı Yolcu Destek Terminali projesi ise 2018’de tamamlanacak.

Şule Güner

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu