Churros Tatlısı Girişimcilere Cazip Fırsatlar Sunuyor
HER gün yeni bir trend ortaya çıkıyor. Yurtdışında gördüğümüz, tattığımız yeni lezzetler Türkiye’de yeni sektörler oluşturuyor. İnsanlar yeni tatlar peşinde koşmaya devam ederken, sosyal medyanın gücüyle yiyip içtiğimiz her şey birer akıma dönüşüyor. Bu akımların en yenisi ise “churro tatlısı“. Aslında halka tatlısı olarak bildiğimiz bu tatlı çeşitli kültürlerde farklı isim ve sunum şekilleriyle servis ediliyor. Churros, başta İspanya olmak üzere pek çok ülkede popüler. Örneğin, Hindistan’da jalebi olarak biliniyor. Her ülke, hatta şehir bazı küçük dokunuşlarla farklı lezzetler yakalıyor. Bizdekiler daha şerbetli tercih edilirken Meksika’da tarçınlı, İspanya’da ise üstüne şeker döküp çikolataya bandırılıp yeniliyor. Meksika, Latin Amerika ve İspanyolların meşhur tatlısı Türkiye’de de girişimciler için yeni bir fırsat oluşturdu. Churros satan mekânların sayısı hızla arttı; çoğu restoranın menüsüne girmeyi başardı. Pazar girişimcilere cazip fırsatlar sunuyor.
AYDA 4 BİN PORSİYON
Churros tatlısı yapan kalelerden bir tanesi Kadıköy’de bulunan Churros vs. Lokma. İnsanların son yıllarda gastronomiye ve yabancı mutfak kültürlerine daha yakınlık gösterdiğini söyleyen firmanın Kurucu Ortağı Halil Erkan ve Engin Büyüktatar “Günümüzde farklı tatlar deneme ve bunları insanlarla paylaşma alışkanlıkları arttı. Churros bu noktada insanların ilgisini çekti. Ülkemizde sevilip meşhur olmasının nedeni, yerel mutfağımızın vazgeçilmezi hamur tatlılarına benzerliğiyle damak tadımıza uyması” diyor.
Churros’un temel malzemelerinin un ve su olduğunu ifade eden Erkan, isteğe bağlı olarak tarçın ve şeker ile tatlandırılabildiğini söylüyor. Aylık 3 bin 500-4 bin porsij’on tatlı sattıklarını söyleyen Erkan, “İki aylık bir dükkân olduğumuzu göz önünde bulundurursak bu satışların bahar aylarında yükseleceğine inanıyoruz” açıklamasını yapıyor. Büyüktatar ise “İki yıl süresince çeşitli ülkelerde bu tatlıyı deneyim-leme fırsatımız oldu. Yeni şerbetsiz çikolatalı lokma trendini de işin içine ekledik ve aynı dükkan içinde onları birbirine rakip yaparak bir konsept oluşturduk” diyor.
Pazarın durumu ve potansiyeli hakkında bilgi veren Erkan, “Türkiye pazarında churros yapan mekânların sayısı çok fazla olmasa da, önümüzdeki dönemlerde bu tatlıyı yapan marka sayısının yeni tatlı trendleriyle birlikte artacağını düşünüyoruz” şeklinde konuşuyor. Genelde halka tatlısına benzetildiğini ifade eden Büyüktatar, “Halka tatlısı daha sert bir hamurdan yapılır ve yoğun şekerli bir şerbette bekletildikten sonra servis edilir. Churros ise şerbetsiz olması nedeniyle daha hafif bir tatlı” diyor. Franchising için talep aldıklarını söyleyen Erkan, “Günde en az iki kişi arıyor. Yeni şube açmayı planlıyoruz. Franchising tekliflerini değerlendiriyoruz” diyor. Tatlının fiyatı ise 14-25 TL arasında.
YAPMASI KOLAY DEĞİL
Churros’larıyla ön plana çıkan bir başka mekân ise Moda’da bulunan Chocca. 2016’dan beri hizmet verdiklerini ifade eden İşletme Sahibi Özgür Ishakoğlu, “Meksika’da atölyemin elemanları churros yiyordu; bu tatlı ile orada tanıştım. Bizim simit gibi sokaklarda satılıyor” diyor. Tatlının reçetesini Madrid’den aldıklarım ve orijinal haline yaklaşmak için çok çalıştıklarını söyleyen Ishakoğlu, “Ustamız eşim Yeşim İshakoğlu, tatlılarımızı o yapıyor. İstanbul’da yaşayan îspanyollardan çok olumlu geri dönüşler alıyoruz. Müşterilerimize, sokak lezzetlerinden ziyade restoran tarzı churros sunuyoruz. Paket servisimiz yok” ifadelerini kullanıyor.
Churros’un yeni nesil lokma furyasından sonra daha çok tanınmaya başladığını söyleyen Ishakoğlu, “Dünyada zaten meşhur bir tatlıydı. Çok lokmacı açıldığı bu dönemde churros’un ne olduğunu bile bilmeyen bazı kişiler alternatif olsun diye churros yapmaya başladı. Ancak birçoğu churros’un zorluğunu görünce o tabelaları değiştirip lokmaya geri döndüler. Aynı hamurdan sadece formlarım değiştirince olur zannettiler. Churros yapmak daha zor; bu yüzden ülkemize gelmemiştir” açıklamasını yapıyor.
Pazarın durumu ve potansiyeli hakkında bilgi veren Ishakoğlu, “Mekânların sayısı mutlaka artacaktır. Beyaz Fırın, Waffles Kemal gibi yerler bile churros yapmaya başladı. Ancak dediğim gibi yapmak göründüğü gibi kolay değil. Kişiler bunu bilerek sektöre girmeli. Açılan her churros dükkânın doğru churros yapmasını diliyoruz. Yanlış yapılan churros insanları bu tatlıdan soğutur” şeklinde konuşuyor. Büyüme hedefleriyle ilgili de bilgi veren Ishakoğlu, “Piyasanın şartlarına göre büyümek için hamle yapabiliriz” diyor. Chocca’da churro’nun porsiyon fiyatı ise 25 TL.
ÖNÜ AÇIK BİR PAZAR
Sadece İstanbul değil İzmir’de de churros yapan mekanları görmek mümkün. Bunlardan biri olan Pinchurros yaklaşık bir yıldır faaliyet gösteriyor. Churros’a olan talebin gün geçtikçe arttığını ifade eden işletmenin sahibi Balkar Özyiğit, “Churros’u yurtdışı seyahatlerinde görüp, tadıp veya sosyal medya üzerinden yapılan paylaşımlarla ‘keşke burada da olsa’ düşüncesiyle aslında talebi insanlar kendileri oluşturdu. Ve zamanla churros’a olan talep arttı” diyor. Taleple birlikte işletme sayısının da arttığını belirten Özyiğit, “Biz de yurtdışın-da tatmış olup gelen müşteri kitlemizin arayışına cevap vermek istedik” açıklamasını yapıyor.
Ayda yaklaşık bin 500 porsiyon churros satışı yaptıklarını belirten Özyiğit, “Aslında churros halka tatlısının şerbetsiz hali fakat hamur içeriği ve sunum şekli farklı. Churros önü açık bir pazar. Yeniliğe açık bir tatlı; çeşitlendirerek pazar büyütülebilir. Sektör umarım hak ettiği yerlere gelir; churros adı altında yapılan bambaşka lezzetlerden uzak bir sektör olmasını dilerim” şeklinde konuşuyor. Pinchurros’ta beş adet tatlının bulunduğu porsiyonun fiyatı 12 TL. Yeni şube açma hedefleri olduğunu ifade eden Özyiğit sözlerini şöyle tamamlıyor:
“Artan talebe göre ilerleyen dönemlerde İzmir’de yeni bir şube daha açmayı düşünüyoruz. Sonrasında belki İstanbul ve farklı şehirlere de Pinchurros markasını taşıyabiliriz. Franchising vermek de hedeflerimiz arasında.”
Churros satan mekânlar
– Churros vs. Lokma
– Chocca
– Pinchurros
– Lachurros
– Churella
– Thechurroll
Yeşim Oksay