Şirket Haberleri

Cihan Group, 100 milyon dolara beş fabrika kuruyor

Temelleri 1950 yılmda Ağrı’da bakkal dükkanıyla atılan Cihan Group, bugün 200 milyon TL ciro yapan bir şirkete dönüşmüş durumda. 2000 yıhndan beri tüketici, medikal ve endüstriyel alana yönelik kağıt ürünleriyle varlık gösteren grup, şimdi bebek bezi üretimine de giriyor. Cihan Group, Adapazarı’nda 100 milyon dolarlık yatırımla kuracağı beş fabrikayı da bu yıl sonuna kadar faaliyete sokmayı hedefliyor.

bebek bezi

Cihan Group’un temelleri, 1950 yılında Maruf Çitfçi tarafından Ağrı’da atıldı. Önce küçük bir bakkal dükkanı açan Çiftçi, ardından ‘Tüccar Maruf Çiftçi’ adı altında gıda toptancılığıyla işe devam etti. Maruf Çiftçi, işi büyütme hevesiyle 1980’li yılların başında İstanbul’a taşındı. İstanbul’da beş çocuğu da işe dahil oldu. Aile, İstanbul’da adını ‘Cihan Gıda Dağıtım’ olarak değiştirdiği şirketle önemli mesafe aldı. Unilever’den Koç Grubuna kadar birçok markanın uzun yıllar distribütörlüğünü yaptı.

İkinci kuşağın bayrağı devralmasıyla şirket üretime de soyundu. Bu serüven Tekirdağ’da kumlan ayçiçeği yağı yatırımı ile başladı. Uzun süre ‘Çiftçiler Birlik Oba’ markasıyla yağ sektöründe varlık gösteren aile, yağ sektöründeki faaliyetlerinin efektif bir yatınm olmaktan çıkması nedeniyle 2011 yılında bu alandan çıkma kararı aldı. Bu arada hızlı tüketim ürünleri alanındaki pazar tecrübelerinden cesaret alarak 2000 yılında temizlik kağıtları sektörüne giriş yaptı. Yarattıktan ‘Mavibeyaz’ markası tuvalet kağıdından havlu ve peçeteye, profesyonel kağıt ürünleri kategorisinden medikal grupta hasta bezine kadar geniş bir ürün grubuna sahip oldu.

BEBEK BEZİ ÜRETECEK

Bugün ‘Cihan Group’ adı altında faaliyetlerini sürdüren şirket, yeni bir alana da giriş yapmış durumda. ‘Baby & Baby’ markasıyla kaliteli ve uygun fiyatlı çocuk bezi kategorisine giriş yaptıklarını söyleyen Cihan Group İcra Kurulu Başkanı Mehmet Hanifi Çiftçi, “6-7 markanın hakimiyetinde olan bu pazarda da iddialıyız. Bebek bezine 10 milyon dolarlık yatırım yaptık. Ocakta markamızı piyasaya sürdük. İlk yılda yüzde 5’lik pazar payı hedefliyoruz” diyor.

Dünyada 35,6 milyar dolar büyüklüğe sahip olan bebek bezi pazarının 2017 yılına kadar yıllık yüzde 6,6’lık büyümeyle 52,2 milyar dolar değerine ulaşacağı tahmin ediliyor. Türkiye’nin de içinde bulunduğu bölge ise en hızlı büyüyen pazar ve yılda yüzde 8,4’lük büyüme bekleniyor. Türkiye’de her yıl yaklaşık 1,3 milyona yakın bebek doğuyor. 2013 yılı verilerine göre 0-4 yaş grubunda 6,2 milyon çocuk bulunuyor. Bebek bezi pazarının hedefinde yer alan bu kitle Yunanistan’ın toplam nüfusunun yarısını aşıyor.

25 yıldır birçok bebek bezi markasının distribütörlüğünü yaptıklarını ve pazarın dinamiklerine hakim olduklarını dile getiren Çiftçi, “Bu nedenle bebek bezi segmentine girdik. 1 milyar TL’lik büyüklüğe sahip olan Türkiye bebek bezi sektöründe 40’a yakın üretici var. Ancak 6-7 marka pazara hakim. Diğer üreticiler ihracatçı konumunda. Türkiye’nin 400 milyon dolara yakın da bebek bezi ihracatı var. Biz de iç pazardaki yerimizi sağlamlaştırdıktan sonra ihracata yöneleceğiz” diyor.

AR-GE ve laboratuvar çalışmalarının yanı sıra 200’ün üzerinde annenin beklentileri doğrultusunda bebek bezi geliştiren şirket, aylık 30 milyon adetlik çocuk bezi üretimi yapacak. Ayrıca çocuklara özel ıslak mendil, yeni doğan pamuk mendil, alt değiştirme örtüsü üretimi de gerçekleştirilecek.

MEDİKALDE İLK ÜÇTE

Bugün hijyenik kağıt sektöründe ‘Mavibeyaz’ markasıyla tüketici, medikal ve endüstriyel olmak üzere üç farklı pazara hitap eden Cihan Group’un üretim serüveni 2000 yılında Gebze’de 4 bin metrekarelik bir fabrika ve yıllık 10 bin tonluk üretim ile başlıyor. Gelen yoğun talep nedeniyle üretim artışına gidilmesine karar veriliyor. Gebze’deki fabrikada kapasite artışına gidilememesi nedeniyle de tesis iki yıl sonra Tuzla Organize Sanayi Bölgesi’nde 10 bin metrekarelik yeni bir yere taşmıyor ve yıllık üretim miktarı 20 bin tona çıkıyor. Önceleri sadece tüketici sektörüne yönelik tuvalet kağıdı, peçete, havlu, ıslak mendil üretiliyor. Medikal ürünler ise İsrail ve Yunanistan’dan ithal ediliyor.

2006 yılında medikal alanda da üretime başladıklarını söyleyen Çiftçi, “Türkiye’de bu segmente üretim yapan üçüncü şirket olduk. Endüstriyel pazarda da önemli ihtiyaçlar vardı. 2007’de ise bu alanda üretime girdik. Tüm Türkiye’de birçok önemli noktada bizim endüstriyel kağıt ürünlerimiz kullanılıyor. Bunlardan biri de Atatürk Havalimanı” diyor.

BEŞ FABRİKA KURUYOR

Temizlik kağıtları sektörü Türkiye’de yıllık 600 bin ton kapasiteye sahip. Bunun 350-400 bin tonu iç pazarda tüketilirken kalan kısım da ihraç ediliyor, ihracatın ağırlığı ise yarı mamul şeklinde. Yerli firmmaların ağırlıklı olduğu sektörün pazar büyüklüğü 1,2 milyar dolar olarak hesaplanıyor.

Hedeflerini giderek büyüten Cihan Group, bunun için gerekli üretimi gerçekleştirmek için yeni bir yatırıma soyunmuş durumda. Çiftçi, “Tüm alanlardaki üretim faaliyetlerimizi Adapazarı’nda topluyoruz. Adapazarı’nda beş fabrikadan oluşan 100 milyon dolarlık bir yatırım yapıyoruz” diyor.

2012 yılında Adapazarı’nda 100 bin metrekarelik bir alanda toplam 50 bin metrekare kapalı alana ulaşacak ve beş ayrı üretim kompleksinden oluşacak bir yatırıma başlayan grup, söz konusu yatınmı bu yıl sonunda tamamlamayı planlıyor. Tuzla OSB’deki tesislerini Adapazarı’na taşıdıklarını dile getiren Çiftçi, şunları anlatıyor: “Yatırımımız 100 milyon doları bulacak. Buradaki beş tesisin ilki hammadde tesisi olacak. Bu hammadde bir fabrikada çocuk bezine, bir fabrikada ise peçete ve tuvalet kağıdı gibi ürünlere dönüşecek. Bir tesiste hasta bezi ve endüstriyel ürünler üretilecek. Bir bölüm ise lojistik merkezimiz olacak. Bu yatırımla birlikte üretim kapasitemiz yüzde 100’ün üzerinde artacak.”

ÖZLEM BAY YILMAZ

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu