Çimentocular, 2015’te de kazandıracak
2014 yılında hem kazanan hem de kazandıran sektörlerin başında gelen çimento sektörü için 2015 yılında da beklentiler yüksek. Özellikle Marmara Bölgesi’nde işlerim yoğunlaştıran çimento şirketlerinin ön plana çıkacağını belirten İş Yatırını uzmanları, Bolu Çimento ve Akçansa için olumlu görüşlerini koruyor.
Olumlu hava koşullan, yerel seçimler ve cumhurbaşkanlığı seçimi sayesinde Türkiye genelinde inşaat çalışmalarının hızlandığı 2014 yılı, çimento sektörü için iyi bir yıl oldu. Yılın dokuz aylık döneminde çimento sektörünün net satışları bir önceki yılın yüzde 18 üzerine çıktı. Buna ek olarak FVAÖK marjı da sektör genelinde 6 puan iyileşti. Bu bağlamda, îş Yatırım’ın hazırladığı sektör rapo-rua göre marjlardaki iyileşmenin üç temel nedeni bulunuyor. Bunun ilki çimento fiyatlarındaki yüzde 10-15 artış olurken, ikinci neden de elektrik ve petrokok fiyatlarının yatay seyretmesi. Son nedeni ise kapasite kullanım oranlarındaki artışla ünite başına düşen sabit giderlerdeki düşüş olarak sıralayan Iş Yatırım Araştırma Uzman Yardımcısı Ceren Ata-lay, sektör için 2015’in de iyi olacağını belirtiyor. Atalay, takiplerindeki çimento şirketlerinin 2016 yılı için ortalama yüzde 7,7 temettü getirisi sunduğuna dikkat çekiyor.
GENEL SEÇİM KATALİZÖR
Altyapıya yönelik kamu harcamalarının Haziran 2015’te planlanan genel seçimle hızlanmasını beklediklerini anlatan Ceren Atalay, hazırladığı raporda şunları söylüyor:
“Hükümet, Üçüncü Havalimanı, Avrasya Tüneli, Kentsel Dönüşüm, Üçüncü Köprü ve Kanal İstanbul gibi mega projeleri hayata geçirmekte kararlı. Mart ayındaki yerel, ağustos ayındaki cumhurbaşkanlığı seçimleriyle sekiz aylık dönemdeki inşaat büyümesinin yüzde 6,5’e ulaştığı göz önünde bulundurulursa, 2015 ilk yarıyılın da canlı geçmesi olası.”
2015 ve 2016 yıllarında Iş Yatırım, çimento satışlarında sırasıyla yüzde 3,5 ve yüzde 4,5 büyüme bekliyor. Kurumun yapmış olduğu hesaplara göre sadece kentsel dönüşüm bile çimento talebini canlı tutmaya yeterli.
“15-20 yıllık bir süreçte 6,5 milyon konutun yeniden inşasını hedefleyen kentsel dönüşümün toplamda 200 milyon ton çimento talebi yaratması söz konusu” diyen Ceren Atalay, dönüşümün 15 yılda tamamlanacağı var sayılırsa, yıllık 13 milyon tonluk ek bir talep yaratarak normal çimento tüketimini yüzde 20 kadar yukarı taşıyacağını be-, lirtiyor.
AKÇANSA VE BOLU ÖNDE
Yapılacak mega projelerin Marmara Bölgesi’nde olması, bu bölgede iş yapan çimento şirketlerini bir adım daha ön plana çıkarıyor. Buna ek olarak Kentsel Dönüşüm Proje-si’ne tabi konutların da yüzde 30’unun Marmara Bölgesi’nde olduğunu dile getiren Atalay, takiplerindeki şirketlerden Akçansa ve Bolu Çimento’nun Marmara Bölge-si’ndeki canlı piyasa koşullarından olumlu etkilenmeye devam etmesini beklediklerini söylüyor.
Çimento şirketlerini beş kritere göre notlandıran İş Yatırım, her bir şirkete her kriter için 0-5 arası not verdi. Kriterleri önemliliklerine göre ağırlıklandırarak da her şirket için bir toplam nota ulaştı. Yükselme potansiyeli, temettü veriminin üç yıllık ortalaması, üç aylık ortalama günlük işlem hacmi, FD/FVAÖK ve üç yıllık ortalama FVAÖK büyümesi kriterlerini ele alan kurumun önerileri ise tablodaki gibi şekillendi.