Haberler

Çin alışveriş siteleri son dönemde ülkemizde oldukça popüler

Binlerce urunun en ucuz fiyat etiketleriyle bulunabildiği Çin alışveriş siteleri son dönemde ülkemizde oldukça popüler. Bunda bazı sitelerde Türkçe dil seçeneğinin olmasının ve ücretsiz kargo seçeneğinin etkisi büyük…

E-TİCARET günümüzün en hızlı büyüyen pazarlarından biri. Sadece dünyada değil ülkemizde de toplam perakendeden e-ticaretin aldığı pay hızla yükseliyor. Türkiye toplam e-ticaret hacmi 2017 yılı itibariyle yaklaşık 55-57 milyar TL civarına ulaşırken toplam perakende içindeki payı da yüzde 3.5 oldu. Bu rakam geçmiş yıllarda yüzde 1.7 civarmdaydı. Dolayısıyla aradan geçen zaman rakamları yükseltir ken önemli bir potansiyele de işaret ediyor.

Günümüzde Markafoni, Trendyol, Hepsiburada, Gittigidiyor gibi pek çok site pratik ve hızlı alışveriş imkanı sunuyor. Bu sitelerin yanı sıra günümüzde hemen hemen her firma online kanallara yatırım yapıyor. Ürünlerini bu mecralar aracılığı ile tüketicilerle buluşturuyor. Ancak dünya artık açık bir pazar yeri. Ülkelerin sınırları, ticaret söz konusu olduğunda çoğunlukla ortadan kalkıyor. Tam da bu noktada e-ticaret, sınırların olmadığı bir alışverişin kapılarını açıyor.

cin alisveris

UCUZ ÜRÜNLER

Bunun en başarılı örneklerinden biri E-Bay ve Amazon. Bildiğiniz gibi bu iki e-ticaret platformu dünyanın her yerinden belli koşullarda alışveriş imkanı sunuyor. Kuruldukları andan itibaren hızlı bir büyüme gösteren bu siteler artık dünyanın en büyük şirketleri arasında. Son yıllarda özellikle Çin’den ürün satın alabileceğiniz alışveriş sitelerinin sayısı hızla arttı. Bunda Çin’in dünya ekonomisindeki ağırlığının e-ticarete yansımasının da payı yüksek.

Dünyanın üretim üssü haline gelen Çin, elektronik başta olmak üzere pek çok ürün kategorisinde dünyadaki toplam üretimin büyük bir kısmını karşılıyor. Örneğin, dünyada üretilen kişisel bilgisayarların yüzde 90% klimaların yüzde 80’i, cep telefonlarının da yüzde 70’ten fazlası Çin’de üretiliyor. Ancak Çin’in üretimi bunlarla sınırlı değil. Elimize aldığımız neredeyse her hediyelik eşyanın arkasında “Made in China” yazısı görmek mümkün. Evimizde bulunan pek çok ürünün Çin malı olması bizler için artık sıradan bir vaka. Bu ürünlerin muadillerine göre oldukça uygun fiyatlı olması da cabası. Bunun sebebi de Çin’in uyguladığı ekonomi politikaları ve elbette düşük işçilik ücretleri ve eneıji maliyetleri… Kısacası Çin yıllar içinde sadece dünyanm üretim üssü değil, ucuzluğun da adresi oldu.

GÜVEN EN ÖNEMLİ KONU

Pek çok e-ticaret platformu Çin menşeili ürünlerin satışını yapıyor. Dealextreme.com, Focalprice.com, Aliexpress.com gibi onlarca site mevcut. Bu sitelerin sayısı hızla artarken buralardan alışveriş eden kitle de giderek büyüyor. Bu siteleri cazip kılan özelliklerin başında ürünlerin uygun fiyatlı olması geliyor ki, bu oldukça önemli bir etken.

Şöyle bir örnek verelim: Aliexpress.com sitesinde 15 inç, 8 GB’lık bir dizüstü bilgisayarın fiyatı 379 dolar. Ülkemizde 1 dolar yaklaşık 3.55 TL’ye tekabül ediyor. Bahsi geçen bilgisayarı almak istediğimizde yaklaşık 1.400 TL’yi gözden çıkarmamız gerekiyor. Elbette ek masraflar bu rakamın içinde değil. Bu rakam çoğu kişi için yine de oldukça uygun. Zira benzer bir ürünün ülkemizdeki satış fiyatı vergiler ve döviz kuru gibi sebepler nedeniyle 4 bin TL’ye kadar çıkabiliyor.

Ancak fiyat avantajma rağmen Çin malına yönelik güvensizlik Çinli e-ticaret sitelerine de yansıyor. Konuyla ilgili internette ziyaret ettiğimiz forumlar ve bloglar’da en çok sorulan soru “Hangi alışveriş sitelerinin güvenli olduğu” ile ilgili. Bu soruyu, alışveriş limitinin ne olduğu sorusu takip ediyor.

İki yıl önce yürürlüğe giren gümrük kanunu ile gümrüksüz yurtdışı alışveriş limiti 75 eu-ro olmuştu. Ayda bir kere, yılda da en fazla üç kere olmak 75 euro’luk alışveriş yapmak mümkündü. Bu limit pek çok kişi tarafından düşük bulunurken bu yıl yürürlüğe giren yeni bir uygulama ile limit 30 euro’ya düşürüldü.

YURTDIŞI ALIŞVERİŞ ÜMİTİ DÜŞTÜ

Bu rakamın dizüstü bilgisayar, cep telefonu gibi elektronik aletlerdeki alışverişi etkilemesi pek beklenmiyor. Zaten bu ürünler fiyatları gereği belli bir gümrük ücretine tabi. Ancak ayakkabı, cep telefonu aksesuarı, maket uçak gibi ucuz ürünlerin yeni düzenlemeden nasibini alması bekleniyor. Bu ürünler ucuz olsa da 30 euro’luk limit pek çok tüketicinin de hevesini kaçırabilir. Yine de bu sitelerden alışveriş yapanlar limit sınırını da bir ölçüde aşmanın yolunu da bulmuş görünüyor. Bu noktada alışveriş sürecinin nasıl olduğunu bilmek ve sistemin boşluklarını fark etmek önemli.

Diyelim ki bu sitelerin birinden alışveriş yaptınız. Kargonun kime ve hangi adrese ulaşacağı bilgileri mevcut. Dolayısıyla gümrükte kargonuz adınız ve adresiniz baz alınarak kayda geçiriliyor. Aylık ve yıllık limitinizi doldurduğunuzda bir yakınınızın adına ve adresine gönderim yaptırarak limitler aşmak mümkün. Ancak bu yöntem de her şeyde olduğu gibi avantajlı ve dezavantajlı durumlar barmdırıyor. Bu nedenle alışveriş yapmadan önce konuyla ilgili pek çok tüketicinin deneyimini paylaştığı forum sitelerine bakmakta fayda var.

DİJİTALE ADAPTE OLMAK GEREK

Uluslararası alanda alıcı ve satıcıları buluşturarak uluslararası ticareti artırmayı hedefleyen Alibaba.com’un verileri Türkiye pazarından Çin e-ticaret pazarım anlamak açısmdan oldukça önemli.

Bu nedenle Alibaba.com Türkiye Ülke Müdürü Cüneyt Erpolat, Türkiye platformu üzerinde öne çıkan segmentlerin perakende, elektronik biletleme ve seyahat olduğunu belirtiyor. Son altı ayda uluslararası alanda gerçekleşen ziyaretin yüzde 4.10’unun Türkiye’den olduğunu belirten Erpolat, “Bu sayı 36.5 milyon insana tekabül ediyor” diye konuşuyor.

Dijitalin artık vazgeçilmez bir şekilde hayatımızda yer ettiğini anlatan Erpolat, bu durumun iş yapış biçimlerimize yansıyacağını hatta değiştireceğini kaydediyor. “Aynı zamanda, her geçen gün aynı hızda insanlar bu yeni modelleri geliştirerek yeni iş kanalları açacak” diye konuşan Erpolat, “Takip edin, güncellenin ve adapte olun, belki de bir sonraki iş modelini sizin küçük işletmeniz belirleyecek” diyor.

KURUMSALLIĞA DİKKAT

Alibaba.com’un Türkiye’deki iş ortağı olan E-Glober’m CEO’su Orkan Aytulun’a da Çin alışveriş sitelerini kullanacak tüketicilere neler tavsiye ettiğini soruyoruz. Zira yazımızın başında da belirttiğimiz gibi ön önemli konu güvenlik. Aytulun, dijital dolandırıcılığın sadece Türkiye’de değil uluslararası düzeyde bir sorun olduğunu ve bu sorun karşısında sürekli olarak çözüm önerileri geliştirildiğini anlatarak başlıyor sözlerine. Bu noktada kurumsallığa vurgu yapıyor:

“E-ticaret yapmak isteyen bireyler, öncelikle gerçekliği veya ticari şirketi konfirme edilmiş bireyler veya şirketlerle iletişim içinde olmalı. Dijital dünyanın en önemli sorunu olan dijital dolandırıcılığa karşı devamlı olarak yeni sistemler ve yöntemler geliştiriyor, güvenli platformlar için çalışıyoruz.” E-Glober olarak, dönemsel olarak yaptıkları bilgilendirme aramaları ve mail gönderimleriyle üyelerini bu konularda daha duyarlı hale getirdiklerini anlatan Aytulun sözlerine şöyle devam ediyor: “Alibaba.com’un konuyla ilgili geliştirdiği AliProtect sistemi, sistemi kötü niyetli kullanmaya çalışan şahıs veya firmalara karşı Türkiye’de de oldukça donanımlı bir mücadele veriyor.”

Popüler 10 Çin alışveriş sitesi

  • www.dealextreme.com: 2005 yılında kurulan site 1 milyondan fazla müşteriye ulaşıyor. 400 tedarikçisi var.
  • www.aliexpress.com:Alibaba.com şirketi olan sitede Türkçe dil seçeneği de var. Çin alışveriş sitesi dendiğinde ilk akla gelen adreslerden biri.
  • www.ibuygou.com: Xiaomi marka akıllı telefonları Avrupa ülkelerine satmak için 2011 yılında kuruldu.
  • www.banggood.com: 2006 yılında kurulan sitenin merkezi Guangzhou’da bulunuyor. Ayrıca Hong Kong, Shenzhen, Hangzhou ve Yiwu’da olmak üzere dört ofisi var.
  • www.geekbuying.com: Teknoloji ürünleri bulabileceğiniz bir site. Merkezi Shenzhen’de yer alıyor.
  • www.tinydeal.com: Çeşitli ürünlerin bulunduğu sitede müşteri hizmetleri
  • İngilizce, Fransızca ve Almanca veriliyor.
  • www.focalprice.com: 100 kategoride 70 binden fazla ürünün bulunduğu sitenin Türkçe dil seçeneği de var.
  • www.bestofferbuy.com: Sitenin adından da anlaşılacağı üzere iddiası, en iyi fiyatı sunması. 2003 yılından bu yana aktif olan site Çin merkezli bir Singapur firmasına ait.
  • www.buyincoins.com: Merkezi Hong Kong’da bulunan sitenin Beijing, Şangay’da da ofisleri var.
  • www.pandawill.com: Sitenin iddiası en iyi Android telefonların orada bulunacağı yönünde. Ancak sitenin bilgilendirme sekmelerinde sorun yaşanıyor.

MERAL CANDAN

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu