Çit sektörü çok hareketli ve kazançlı
Çit sektörü inşaat dünyasının en iddialı alt segmenti. Bir kısmı merdivenaltı olmak üzere yüz milyonlarca liralık bir piyasası var. Üreticiler yenilikçi ürünleri ile dikkat çekiyor. Sektörün sıkıntısı ise dağınık yapı ve artan demir fiyatları…
TÜRKİYE’DE inşaat sektörüyle paralel büyüyen bir alt segment var: Çit sektörü. Piyasa yıllardır çok hareketli. Bahar ve yaz ayları gelince yazlık, tarla, bağ ve bahçelerde de çitler yaygın olarak kullanılmaya başlanıyor. Bugünlerde de çit piyasasında hareketlilik var. Çit ürünlerinin fiyatlandırması tel kalınlıkları, göz aralıkları, yükseklik ve uzunluklarına göre değişiyor.
Her firma kendi imzasını çitlerin üzerine asıyor. Bu kadar çok firmanın olduğu sektörün büyüklüğünü ve üretimini merak ettik. İnşaat sektörüne paralel olarak büyüyen sektörün çit teli imalatçıları ile birlikte birkaç yüz milyon dolarlık bir pazar oluşturduğu tahmin ediliyor. Sektörün en büyük sorunu organize bir yapısının olmaması. Çitin hammaddesini üreten az sayıda firma olmasına rağmen, çit üreten ve montajını yapan firma sayısı yüzlerle ifade ediliyor. Büyük 3-4 firmanın da pazarı domine etme gücü bulunmuyor. Hammaddenin dolara endeksli olması ve fiyatlardaki oynaklık da piyasanın denge bulmasını zorlaştırıyor.
ÇİMLİ ÇİT ÇOK POPÜLER
2002’de Samsun’da kurulan Apaydın Metal, 2007’den beri Merzifon Organize Sanayi Bölgesi’nde 20 bin metrekarelik fabrikasında üretim yapıyor. Firma ilk yıllarında çit ürünlerinin ana maddesi olan galvanizli teli dışardan temin ederken, kısa süre sonra kendi galvaniz hattını kurmuş. Böylece dışa bağımlılıktan kurtulan firma tüketicilere galvanizli tel temin etmeye başlamış. Bünyesinde farklı marka ve satış noktaları bulunduran firma Türkiye’nin her iline çit teli satıyor. Ürün geliştirirken, ürünün sadece Türkiye’de değil dünyada talep görmesi için çalışma yapıyor. Apaydın Metal Müşteri Temsilcisi Erdem Alaçam, Gürcistan’da Fermo Fence adıyla şube açıp ihracata başladıklarını belirtiyor. Firma halen Gürcistan, Kafkas ülkeleri, Türki Cumhuriyetler ve Kuzey Afrika ülkelerine ihracat gerçekleştiriyor.
Fabrikada, çimli çit, panel çit, helezon çit teli, altıgen örme çit teli, halat çit, kümes teli, dikenli tel, çivi, tavlı tel, galvanizli tel üretimi yapılıyor. Alaçam, yılın her dönemi bu ürünlere ilgi olduğunu belirtiyor ve sözlerini şöyle sürdürüyor: “Ürünlerimiz bina etraflarında, otoyollarda orta refüjlerde kullanılabiliyor. Fermo markasıyla ürettiğimiz çimli çit yapay çim ve telin birleşmesiyle oluyor. Doğal bir görünüme sahip olan bu ürünümüz güneş ışınlarına dayanımlı, yanmaz ve solmaz özellikleri ile tercih ediliyor. Ürün uygulandığında görüntüyü ve rüzgarı engelliyor.”
Bütün çitler metrekare üzerinden fiyatlandırılıyor. Çitlerin metrekaresi 1 TL’den başlıypr 40 TL’ye kadar çıkıyor.
FİYATLANDIRMADAN ÖNCE KEŞİF
2010 yılından beri çit sektöründe satış ve montaj yapan Kardelen Panel Çit Sistemleri ağırlıklı olarak İstanbul’da satış yapıyor. Ayrıca Marmara Bölgesi’ndeki kentlere de mal satışı yapan firmanın Suudi Arabistan, Irak, Azerbaycan gibi ülkelere ihracatı da var. Firmanın CEO’su Tuncer Kaya, 10 farklı çit çeşidi ürettikleri bilgisini veriyor. Şu anda en çok panel çit denilen ürünün tercih edildiğini belirten Kaya, çit fiyatlarını etkileyen faktörleri şöyle sıralıyor:
“Fiyatlar metraja göre değişiyor. Metraj az ise malzeme ve işçilik fiyatımız yükseliyor. Mesela metraj 150 metre tülün üzerine çıkarsa birim metrekare fiyatı düşüyor. Fiyat vermeden önce mutlaka keşif yapıyoruz, yerinde fotoğraf çekiyoruz. Müşteri istediği yükseklik, renk ve malzemedeki çiti bilgisayar ortamında çizdiğimiz projede görüp daha rahat karar veriyor.”
150 metreden daha az yerlerde malzeme ve işçilik dahil çitin metrekaresi 35 ile 65 TL arasında değişiyor. 150 metre ve daha fazlası için birim fiyatları 26 TL’den başlıyor. Kaya, Türkiye’deki çit piyasasının çok büyük olduğunu ve her geçen gün yeni firmaların bu sektöre girdiğini belirtiyor. Kaya, firmanın cirosu hakkında ise şunları söylüyor: “Piyasadaki yıllık dolar kuru ve diğer koşullara göre her sene ciromuz değişiyor. Bir yıl satış, montaj, 1-1,5 milyon TL olurken, ertesi yıl 500 bin TL olabiliyor. Bu durum atılım yapmamızı bir ölçüde engelliyor.”
“TALEBİN YÜZDE 80’İ İNŞAATTAN”
Hakan Panel Genel Koordinatörü Hakan Altun 15 yıldır sektörde olduğunu 2010’dan bu yana Hakan Panel Çit firmasıyla faaliyet gösterdiğini söylüyor. Sektöre pazarlama satış departmanında başlayan Altun sonrasında kendi şirketini kurarak işini büyütmüş. Bayi sistemiyle yurtiçinde ve dışında malzeme satışı yaptığını belirten Altun, yurtdışma uygulamalı hizmet verdiklerini,Kuzey Afrika, Irak, İran, Rusya ve Cezayir gibi ülkelerle çalıştıklarım söylüyor.
Firma panel çit, tel çit, dekoratif panel çit, duble panel çit, pano çit, ferforje çit, kapı çeşitleri, çim çit, seyyar panel çit, yüksek güvenlik çiti, trapez sac, OSB sunta, spor sahaları çevre çitleri ve zemin kaplamaları yapıyor. En çok klasik panel çitin tercih edildiğini belirten Altun ürün seçeneğine bağlı olarak fiyatların en düşük 22 TL’den başlayıp 140 TL’ye kadar çıktığını söylüyor.
Türkiye’deki çit pazarının yüzde 80’inin inşaat sektöründen geldiğini ve inşaat sektörü var olduğu sürece çit imalatı ve montajlarının devam edeceğini aktaran Altun, yıllık cirolarının 15 ile 20 milyon TL arasında değiştiğini belirtiyor. Altun, “İnşaat sektörü nasıl yeni projeler ortaya çıkarıyorsa bizler de yeni ürünler ve farklı projeler üretmek zorundayız” diyor.
PAZAR 200 MİLYON DOLAR
KSS Mühendislik adı altında faaliyet gösteren Asçit 1992’den beri çit imalatı ve satışı yapıyor. İmalatın yanı sıra montaj da yapan firma, sektöre kurucu ortaklarının piyasadaki güvenlik hizmeti açığını fark etmesiyle girmiş. Firma, havalimanları, limanlar, barajlar ve sulama tesisleri, otoyollar, hidroelektrik santralleri, endüstriyel tesisler, askeri bölgeler, tatil köyleri, villalar, fabrikalar ve tüm inşaat projelerinde çevre güvenliği ile konularda hizmet veriyor. Satışlarının yüzde 40’ı ihracattan oluşan firma Irak, Azerbaycan, Gürcistan ve Türkmenistan gibi ülkelerde hizmet veriyor. Firma 20’ye yakın çit türünü satıyor.
Firmanın Satış ve Pazarlama Müdürü Ahmet Kocaarslan şu anda en çok tercih edilen ürünün panel çit ve güvenlik nedeni ile jiletli tel olduğunu belirtiyor. Çitlerin metrekare fiyatlarının 25-35 TL aralığında değiştiğini söyleyen Kocaarslan, Türkiye’deki çit pazarının sektöre hizmet eden hammadde üreticileri, satış yapan firmalar ve montaj firmaları da dahil edildiğinde yaklaşık 200 milyon dolar olduğunu tahmin ediyor. Firmasının yıllık cirosunun yaklaşık 2 milyon dolar olduğu bilgisini veren Kocaarslan Türkiye’deki çit pazarının milli gelirin artmasıyla birlikte büyüyeceğini, estetik ve göze hoş gelen ürünlerin imalatının artmasının piyasayı daha da hareketlendireceğini söylüyor.
EDA GEZMEK
sektörün öncü firmalarından http://www.mkctelcit.com/ ihtiyaçlarınız doğrultusunda hizmet vermeye devam ediyor.