Haberler

Çocuk kitapları pazarı satış rekoru kırıyor

Satış rekoru kırıyorlar

Çocuk kitapları pazarında tüm zamanların en iyi dönemi yaşanıyor. 2017’de yayın sayısı bir önceki yıla göre yüzde 30 artarak 41 milyon adedi geçti. Hızla büyüyen pazarda girişimciler için cazip fırsatlar var…

KİTAP okuma alışkanlığımızın az olduğu hep söylenir. Ancak yeni nesil bu olumsuz tabloyu tersine çevirecek gibi görünüyor. Zira çocuk kitapları pazarı son yıllarda büyük bir hareketlilik içinde. Bu tür kitapları hazırlayan ve yayınlayan firmalar adeta gece gündüz çalışıyor. Buna rağmen talebe yetişmek mümkün değil. Bu alanda tüm zamanların satış rekorları kılıyor. Peki, ne oldu da çocuk kitapları yok satmaya başladı Bu sorunun yanıtı bulmaya çalıştık…

DÜNYA SIRALAMASINDAYIZ

Her yıl yayımlanan kitap üretim verilerine baktığımızda 2017’de çocuk ve gençlik edebiyatı pazarının hızla büyüdüğünü görüyoruz. Türkiye Yayıncılar Birliği’nin en son paylaştığı kitap pazarı raporuna göre, 2016’da çocuk kitapları için 32 milyon adet bandrol, 8.168 adet ISBN alınmış. Aynı yıl, 54 milyon yeni başlık olmak üzere toplam 404 milyon adet kitap yayımlandı. Bunların kabaca yarısının eğitim kitaplarından oluştuğunu düşünürsek, Türkiye’de çocuk kitaplarının kayda değer bir yere sahip olduğu ortada. 2017’de ise toplam kitap üretim sayısı 407 milyon 739 bin adete ulaşmış. Çocuk ve gençlik kitaplarının sayısı ise 41 milyon 867 bini aşmış.

Bu rakamlar basılan çocuk ve gençlik kitapları sayısının bir yıl içinde yaklaşık yüzde 30 oranında arttığını gösteriyor. Evet, yayımlanan çocuk kitaplarının sayısı her yıl istikrarlı biçimde artıyor. Çocuk kitapları pazarının yıllık hacmi ise 200 milyon doları aştı. Türkiye kitap pazarının toplam hacmi ise 2 milyar 100 milyon dolar. Türkiye, dünyanın en büyük ll’inci kitap üreticisi konumunda.

“NİTELİK VE İLGİ ARTIŞ”

Yapı Kredi Kültür Sanat Yayıncılık Genel Müdürü Tülay Güngen, “Çocuklara ve gençlere yönelik nitelikli yayınların sayısı arttı. Çok satan kitapların yazılması bu artışı tetikledi. Başlarda çeviri ağırlıklı bir yaym çizgisi hakimken, giderek yerli yazarlar ön plana çıktı ve kendi okurlarını oluşturdu. Milli Eğitim Bakanlığı’nm kitap okuma alışkanlığını geliştirici uygulamaları çok etkili oldu” diyor.

Bakanlığın kitap okumayı teşvik edici birçok uygulaması var. Örneğin, okullara kitap okuma listeleri öneriliyor. Okullarda yazar öğrenci buluşmaları gerçekleştiriliyor. Bu ve benzeri uygulamalar çocukların kitaplara olan ilgisini artıyor.

Diğer yandan ebeveynlerin çocuklarının kitap okuması konusunda her geçen yıl daha da istekli olması da gelişmeleri olumlu yönde etkiliyor. Ebeveynlerin bu ilgisinin sebebi ise kuşkusuz, çocukları için daha iyi bir gelecek yaratma isteği…

Çocuk ve gençlik yayıncılığına çok önem verdiklerini belirten Güngen, “Her yıl yayımladığımız yaklaşık 250 yeni kitabın 100’e yakınını çocuk ve gençlik kitapları oluşturuyor. Önümüzdeki yıllarda da bu ala-k na özel bir A önem ve dikkat göstermeye devam edeceğiz.

Biz her yaş grubu için çağdaş ve nitelikli kitapları okurlarımızla buluşturmaya çalışıyoruz. Özellikle okuma sevgisini destekleyen, çocuk ve gençlerimizin ihtiyaçlarına cevap verecek konulara eğilmeye dikkat ediyoruz. 2018 yılı yayın programımızda 3-8 yaş grubu, ilk gençlik, gençlik edebiyatı ve çizgi romanlardan oluşan yaklaşık 130 yeni yaymıftıız olacak” diyor.

“HARRY POTTER DÖNÜM NOKTASI”

İş Bankası Kültür Yayınları Çocuk Kitapları Editörü Ahu Ayan, “Çocuk kitapları alanında yaşanan büyüme gerçekten baş döndürücü boyutlara ulaştı. Artık çocuk ve gençlik kitaplarına yer vermeyen yayıncı yok denecek kadar az. Sadece çocuk kitapları yayımlayan yayıncılar çoğaldı diyor ve çocuk kitapları pazarındaki dönüm noktasının Harry Potter serisi ile başladığını hatırlatıyor.

Serinin yüz milyonları bulan satış rakamlarının çocuk edebiyatına yönelik genel algıyı değiştirdiğini vurgulayan Ayan, okurların güçlü bir hikâyesi olan nitelikli çocuk kitabının sadece belli yaş grubundakilere değil herkese hitap ettiğinin görüldüğüne dikkat çekiyor.

Ayan sözlerini şöyle devam ettiriyor:

“Böylesi kitaplar herkese okuma lezzeti veriyor; yetişkinleri kendi çocukluklarıyla buluşturuyor, hayal gücünü tetikliyor. 2000’li yıllarda benzer pek çok kitabın büyük başarılar yakaladığına, aslında yetişkinlere hitap eden kitaplar yazan kişilerin çocuk edebiyatı alanında da yapıtlar ürettiğine tanık olduk. Yani özetle son 15 yılda çocuk edebiyatı hem nicelik hem nitelik bakımından zenginleşti ve bu kaçınılmaz biçimde pazarı dönüştürdü” diyor. Haşan Ali Yücel’in desteğiyle 1956’da kurulan Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları çocuk kitapları alanında oldukça iddialı. İş Bankası’nm Türkiye genelinde 22 kitabevi var. Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları, 2017 yılında 327’si ilk baskı, 1.334’ü tekrar baskı olmak üzere toplam 1.661 başlıkta 7.555.906 adet kitabı yayın dünyasına kazandırdı.

Çağla ACAR / abm Yayınevi sahibi ve Genel Yayın Yönetmeni
”Bilinçli ebeveynler teşvik ediyor”

Son yıllarda kitapların gücünün farkına vardık ve en önemlisi 0-6 yaş dediğimiz okul öncesi dönemin önemi konusunda daha bilinçli hale geldik. Çocuklara yönelik kitapların artmasını bilinçli ebeveyn ve meraklı, araştıran öğretmenlerin artmasına bağlıyorum. 10 sene öncesine kadar çocuk kitapları hem içerik hem görsel olarak daha klasikti, günümüzde ise çocuk kitapları çok başarılı bir ivme kazandı. Az yazılı bol resimli çocukların hayal gücünü geliştiren kitaplar, sessiz kitaplar, çocuk ile kitap arasında bağ kurmayı sağlayan interaktif etkinlik kitapları gibi birçok farklı tür yayın dünyasına kazandırıldı.

Yayınevi olarak çocukların hayal gücünü geliştirmeyi, düşündürmeyi ve empati yapmayı, çocuk ile kitap arasında bağ kurmayı hedefliyoruz. Türkiye’de zincir mağazaların yanı sıra çok güzel işler yapan kitabevleri mevcut. Özellikle büyük şehirlerde sadece çocuk kitabı satan ve çocuklara yönelik etkinlikler yapan kitabevleri var. Bu işletmeler çocuklar ile yazarları buluşturup tanıştırma, kitap hakkında sohbet etme imkanı sağlıyor. Türkiye pazarı bu açıdan çok gelişti ve gelişmeye de devam ediyor.

Can ÖZ / Can Yayınları Sahibi
”Okulların çabası pazarı büyüttü”

Özellikle ilkokulların çocuklara kitap okutma çabası sürükleyici oluyor. Çocuk kitapları dışında kitap pazarında genel bir artış zaten var. Pazarda edebiyatın payı düşerken kişisel gelişim veya hızlı okunan aspirin kitapların payı artıyor. Bunu büyükşehirlere artan göç ve mutsuzlukla açıklıyorum. Can Çocuk’ta, özellikle son iki yıldır, ayda ortalama üç kitapla yılda yaklaşık 36 yeni kitap yayımlıyoruz. Farklı yaş gruplarına yönelik hazırlanan bu kitaplar arasında bir ülke çeşitliği olduğunu, özellikle kuzey dillerinden çevirilerin ön planda olduğunu söyleyebilirim. Hollanda edebiyatının klasik yazarlarından Annie M. G. Schmidt’in eserlerini yayımlamaya bu yıl başlıyoruz. Bir süredir Can Çocuk kitaplarının kapaklarında da Utku Lomlu’yla çalıştığımız için, yaptığımız bazı özel tekrar baskılar da dikkat çekmeye başladı.

Az sayıda yayımlama kararını sürdürdüğümüz resimli ilk okuma kitaplarını, gerek tema gerekse anlatım açısından özgün projelerle sınırlıyoruz.

ERSAN ÇIPLAK

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu