Şirket Haberleri

Denizli Çimento Satışı

Hemen belirtmekte yarar var. Denizli Çimento aynı zamanda farklı bir tüzel kişilik olan Modem Beton’un da sahibi. Yani alıcılar İrlandalı CRH Grubu’nun hisselerini satın almakla hem Denizli Çimento’nun hem de sekiz ilde 19 tesisi bulunan Modem Beton’un yansına sahip olacak.

Satış sürecini danışman kuruluş JP Morgan yürütüyor. Taliplilerden teklifler alınıyor. Bize gelen bilgilere göre Sabancı Grubu’ndan Çimsa, Oyak, Limak ve Batıçim talipliler arasında. En yüksek teklif noktasında Çimsa ve Oyak’ın öne çıküğı belirtiyor. Denizli ve civarında etkinliğini artırmak isteyen Sabancı ve Oyak satışa daha fazla asıldığı bilgisine ulaştı. İzmir ve bölgesinde etkin olan Batıçim’in ise Rekabet Kurulu’na takılma ihtimali olmakla birlikte, hem Denizli Çimento hakkında bilgi sahibi olmak hem de potansiyel rakiplerden geri kalmamak için satış sürecine dahil olduğu tahmin ediliyor.

Denizli Çimento

2014 sonuna kadar tamamlanması planlanan satışla ilgili bir ayrıntı da Eren Holding’in elindeki diğer yüzde 50 hisse ile ilgili, irlandalı CRH’nin elindeki hisselere verilen en yüksek ve cazip teklif, öncelikle Eren Holding’in önüne konulacak. Eren’e, CRH hisselerine verilen en yüksek teklif üzerinden, ortağının hisselerini alıp almayacağı sorulacak. Yani belirlenen fiyat üzerinden öncelikli alım hakkı Eren’e ait olacak. Eren, satın alma hakkını kullanabileceği gibi, kendi hisselerini de belirlenen fiyat üzerinden talipliye satabilecek. Ya da yüzde 50 ortak olarak yoluna devam edebilecek.

BİÇİLEN DEĞER

Satışa ilişkin en çok merak edilen konulardan biri de doğal olarak satış masasına konulan hisselerin değeri. Bunu ifade etmek kolay değil. Çimento, Türkiye’de en çok satışa konu olan alanlardan biri. Özelleştirmeler yolu ile çok sayıda satış gerçekleşti. TMSF’nin elindeki çimento fabrikalarına da yoğun bir ilgi oldu. Sık sık özel sektör arasında fabrikalar el değiştirdi. Sektörde hızlı bir yabancı sermaye girişi veya çıkışı yaşandı. Çimentoya ilginin doruğa çıktığı dönemlerde fabrikalara biçilen değer de çok yükseldi. Bu açıdan fabrikaların değeri de dönemine göre değişim gösterebiliyor.

Denizli Çimento, 1976’da inşaatına başlanan ve 198/de faaliyete geçen bir kamu kuruluşuydu. 1992 sonunda Özelleştirme İdaresi’nden Eren Holding tarafından satın alındı. Eren Holding İrlandalı CRH’ye şirketin yüzde 50 hissesini 200/de sattı. Özelleştirilmesinden bu yana kapasitesi yüzde 300 artırıldı. Kendi enerji santrali ile faaliyet yürüten Denizli Çimento’da 260 kişi çalışıyor.

Denizli Çimento’ya biçilen değer, Sabancı Grubu’nun geçen temmuz ayında Bilecik’teki Sançim’e verdiği fiyat üzerinden ölçümleniyor. Sabancı’mn hisse alım satım sözleşmesi imzaladığı Sançim Bilecik Çimento’nun 1,1 milyon ton klinker ve 1,4 milyon ton çimento üretim kapasitesi bulunuyor. 1,8 milyon ton klinker ve 3,5 milyon ton çimento üretim kapasitesi bulunan Denizli Çimento’ya verilen teklifin, hisselerin tamamı üzerinden, 400 milyon dolardan başlayacağı tahmin ediliyor. Yani yüzde 50 hisse için teklifin 200 milyon dolardan başlaması bekleniyor.

BÜYÜYEMEDİ, ÇIKIYOR!

Denizli Çimento, 2013 yılında 216 milyon TL üretimden satış gerçekleştirirken ihracatı 11,9 milyon dolarda kaldı. Geçen yıl itibariyle özkaynakla-n 163 milyon TL’ye ulaşan Denizli Çimento’nun aktif varlık toplamı da 208 milyon TL olarak ortaya çıktı. Kamudan özel sektöre geçtikten sonra yüzde 300 yatınm gerçekleştirilen Denizli Çimento, borçluluk seviyesinde sektördeki en iyi konumda olan birkaç şirketten biri olarak biliniyor.

Peki Mandalı CRH Grubu hisselerini neden satıyor? 2007’de Denizli Çimento’nun yüzde 50’si için 115 milyon dolar kaynak aktaran İrlandalI grup, Türkiye’de daha fazla büyümek istiyordu. Fakat Eren Holding ile birlikte TMSF satışlarında Şanlıurfa, Lalapaşa ve Eskişehir’e talip olsalar da satış süreçlerinden eli boş döndüler. Hatta bunların ilk ikisinde kısa listeye bile giremediler. Şirketin büyüme arzusu gerçekleşmeyince Türkiye’den çıkmaya karar verdiği tahmin ediliyor.

Son olarak Eren Holding cephesinden de bir bilgi aktaralım. Aldığımız bilgilere göre, kendisine ait özellikle ihracat yönü güçlü bir çimento fabrikasını kurmakta olan Eren Holding, yüksek teklif gelmesi halinde kendi hisselerini de satış masasına koyabilir.

ENERJİSİNİ KENDİSİ ÜRETİYOR

Türkiye klinker üretiminin yüzde 3’ünü gerçekleştiren Denizli Çimento, Ege Bölgesi klinker üretiminin ise yüzde 31’ini karşılıyor. Kurulduğu günden bu yana üretiminin genel olarak yüzde 80’ini iç pazarda, yüzde 20’sini ise ihracatta çimento ve klinker olarak sa-üyor. ihracatını Antalya ve Aliağa limanlarından yapıyor ve en büyük dezavantajını da limana olan uzaklığı oluşturuyor. Bu durum ihracatına olumsuz yansıyor.

Denizli Çimento’nun değerini artıran faktörler arasında hammaddeye olan yakınlığı, modem teknolojisi ve bölgesel gücü öne çıkıyor. Ayrıca Denizli Çimento kendi enerjisini karşıladığı bir kojenerasyon tesisine de sahip.

Eren Holding ve ortağı Irlandalı CRH Grubu’nun yönetimde üçer temsilcisi var. Şirkette en başından itibaren yönetim kurulu başkanlığını Ahmet Eren yürütüyor. Başkanvekilliği ise CRH’ye bırakılmış durumda. Eren Holding tarafında diğer yönetim kurulu üyeleri ise İsmail Eren’in oğlu Emre Eren ve Mehmet Yavuz.

Çimento sektöründe yalnız Türkiye’de değil, Avrupa’da da önemli gelişmeler yaşanıyor. Bünyesinde halka açık Akçansa ve Çimsa’yı bulunduran Sabancı Holding Çimento Grubu’nun çimentoda bölgesel oyuncu olma isteği doğrultusunda uzun zamandır satın almalarla büyüme hedefi bulunuyor. Grup, yatırım için 1-1,5 milyar lira kaynağı olduğunu daha önce açıklamıştı. Geçen hafta Reuters kaynaklı bir haberde Sabancı Çimento Grubu’nun İsviçreli Holcim ve Fransız Lafarge’m birleşmesinin ardından Avrupa’da satışa çıkarılan bazı varlıklar için teklif vermeyi planladığı, grubun tek başına ya da yabancı şirketlerle oluşturulan bir konsorsiyum ile teklif verebileceği belirtildi. Satışa konu olan varlıklarla ilgilenenler arasında İrlandalI çimento grubu CRH ve özel sermaye fonlarından oluşan dört konsorsiyum da bulunuyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu