İş Kurmak İçin Yeni İş Fikirleri

Dijital Oyun Sektörüne Yatırım Yapın

Güle oynaya milyar dolara koşuyor

PC, konsol derken şimdi de mobil oyunlar sektöre damga vuruyor. Büyük bir hızla gelişen Türkiye dijital oyunlar sektörünün geleceği çok parlak. Gerekli önlemler alınırsa, sektörün 2023’te 10 milyar dolarlık bir ekonomik büyüklüğe ulaşması ve 500 bin kişiye istihdam sağlaması işten bile değil.

OTOBÜSTE, minibüste, metroda insanların akıllı telefonlarında şeker patlattığını görmeyen kalmamıştır herhalde. Candy Crush isimli oyun bugün günlük aktif olarak 100 milyondan fazla oyuncunun hayatında bir “şeker patlatma” aktivitesi olarak yer alıyor. 500 milyondan fazla indirilen oyun, 2013’te geliştirici şirketi King Digital’in 568 milyon dolar kar etmesinde büyük pay sahibi oldu. Tek bir mobil oyunun kısa bir sürede bu denli başarıya ulaşması oyun sektörünün geleceği açısından da oldukça dikkat çekici. Bugün Hollywood’m yarattığı ekonomiden çok daha büyük olduğu iddia edilen küresel oyun sektöründe Türkiye, hem tüketim hem de üretim kapasitesi açısından yükselen bir konumda. Katma değer yaratan sayılı sektörlerden biri olan oyun sektörü, ülkemizi her açıdan dünyada farklı bir lige taşıma potansiyeline sahip. Uzmanların tahminlerine göre, sektör tek başına gerekli önlemler alındığı takdirde 2023’te 10 milyar dolarlık bir ekonomik büyüklük yaratabilir ve 500 bin kişiye ek istihdam sağlayabilir.

oyun

450 MİLYON DOLAR BÜYÜKLÜK

Rakamlar da bunu doğruluyor. Çeşitli kaynakların paylaştığı bilgilere göre, ülkemizde oyun endüstrisi yaklaşık 450 milyon dolar tüketim ve 200 milyon dolar üretime sahip ve her geçen yıl hızla büyüyor.

OYUNDER (Oyun Tasarımcıları, Geliştiricileri Yapım ve Yayıncıları Derneği) verilerine göre, Türkiye’de oyun alanında faaliyet gösteren 200 civarında şirket mevcut. Bunlar kendi içlerinde yayıncı, geliştirici, ödemeci, (servis sağlayıcılar), tasarımcı gibi alanlara ayrışmakta.

Oyun endüstrisi birçok uzmanlığı barındırıyor; yazılım mühendisliği, kon-sept ve arayüz tasarımı, oyun dizaynı, ürün yönetimi, pazarlama ve iş zekası gibi çok sayıda alanda uzmanlık söz konusu. Sektörde alanında derinleşen ve ilerleyen çok sayıda insan var ve çalışan sayısı şimdiden 20 binin üzerinde.

Türkiye oyun pazarları arasında büyüklük açısından 18. sırada gösteriliyor ancak ürettiği değer açısından potansiyelinin tamamını kullanamadığı iddia ediliyor. Pazar olarak pozisyonu, üretici olarak bulunduğu pozisyondan geride kabul ediliyor.

Türkiye oyun endüstrisinin ihracat rakamları hakkında farklı görüşler var; rakamlar 20-25 milyon dolar arasında değişiyor. “Oyun endüstrisini ilginç kılan tüketimimizi büyük oranda yurtdışmdan ithal ederken, üretimimizi ise yüzde 95 oranında yurtdı-şma ihraç ediyor olmamız. Bunun sebebi oyun endüstrisinin küreselleşmiş
bir sektör olması” diyen DOGED “ (Dijital Oyun Geliştiricileri Demeği) Başkam Ali Erkin, internet, dijital dağıtım ve bulut teknolojileri oyun sektöründe çok yaygın ve gelişmiş olduğu için ürettiğimiz her oyunu aynı anda yüzlerce ülkeye sunabildiğimizi ekliyor. Bu da çok ciddi bir ihracat potansiyeli oluşturuyor.

BÜYÜK OYUNCULAR TÜRKİYE’DE

Türkiye’deki oyun endüstrisine yerli üreticilerin çabası kadar yabancı şirketlerin ilgisi de damga vuruyor. Türkiye, oyuncu sayısı bakımından dünyanın en büyük pazarlarından biri. Ülkemizin genç nüfusu ve teknolojiye hızlı adaptasyon kabiliyeti, oyun sektörüne de yansıyor ye çok ciddi bir oyuncu kitlesi yaratıyor. Gamester Kurucusu Onur Karcı’ya göre, bu sebeple de, hem yerel hem de yabancı geliştiriciler için Türkiye, dikkate alman ve önem verilen bir pazar olarak konumlanıyor. Son yıllarda küresel oyun firmalarının Türkiye’ye ilgisi artıyor. Bunlardan bazıları Türkiye’de ofislere veya temsilciliklere sahip.

League of Le-gends’ı yayınlayan Ri-ot Games bunlardan biri. 2006’da Amerika’da kurulan Riot Games 2009 yılında dünyanın en çok oynanan oyunlarından biri olan League of Legends’ı yayınladı. Şirket, o günden bugüne dünyanın birçok ülkesinde yerel ofisleri bulunan küresel bir firma haline geldi. Bugüne kadar Latin Amerika’dan Brezilya’ya, Türkiye’den Kore’ye kadar pek çok ülkede yerel ofisler kuruldu ve kurulmaya devam ediyor. “Türkiye ofisini 2012 yılında açtık.

Ofis açma kararı verilmeden önce de şirketin kurucuları Türkiye’ye gelmiş ve PC kafelerde oyun oynamış. Buradaki ekibin ilk üyesi benim. O zamandan bu yana da 70 kişiye yakın bir ofis olduk” diyen Riot Games Türkiye Ülke Müdürü Haşan Çolakoğlu, ülkemizde de artık büyük küresel şirketlerin eSporcu olarak tabir edilen oyunculara giderek artan bir ilgi göstermeye başladığını söylüyor.

counter

EN BÜYÜK PAZAR, PC

Türkiye’de 20 milyonun üzerinde oyuncu bulunuyor. TÜİK verilerine göre, 6-15 yaş arası gençlerin internet kullanım amaçlan arasında ikinci sırayı oyun oynamak alıyor. Yani oldukça genç bir kitle için oyun meraklısı diyebiliriz. Bilgisayar başında oyun oynama süresi bakımından da dünyada üçüncü sıradayız. Bu oyuncuların daha çok mobil cihazlar, sosyal medya platformları ve online oyunlarda yoğunlaştığı görülüyor. Türkiye’de oyun konsol, PC, akıllı telefon, tablet ve televizyonda oynanıyor. PC tarafı en güçlü seg-menti oluşturuyor. PC oyunları teknomar-ketlerde, ilgili oyun şirketlerinin internet sitelerinde, Steam ve TTNET Playstore platformunda satılıyor.

PC oyunları üçe ayrılıyor: AAA adı verilen, dijital olarak satın alman oyunlar bunlardan biri. Bunları aynı zamanda konsolda oynamak üzere kutulu olarak da almak mümkün. GTA, FIFA, League of Legends gibi Türkiye’de en çok oynanan oyunlar bu kategoriye giriyor. Örneğin, Legaue of Legends’ı almak için tüketicinin satın alması gerekmiyor, yani oyun ilk aşamada ücretsiz. Ancak oyunda önemli kahramanları satın almak ücretli. Puan kazanarak da satın alma yapmak mümkün. “League of Legends’m gelir modeli tamamen kozmetik ürünlere dayamyor. Oyun içerisinde seçilebilen 124 şampiyonun farklı kostümleri var. Bunlar oynanış ve güç bakımından rakibe karşı bir üstünlük sağlamıyor, sadece şampiyonların oyun içi görünüşünü değiştiriyor” diyen Haşan Çola-koğlu, dünyada aylık 67 milyon League of Legends oyuncusu olduğunu, anlık olarak oynayanların sayısının ise 7.5 milyonun üzerinde olduğunu belirtiyor. Türkiye’de ise oyunun 3 milyon kayıtlı kullanıcısı var.

DÜNYA ÇAPÎNDÂ OYNANIYOR

Yine AAA kategorisinde Türkiye’den çıkmış ve dünya çapında başarılara ulaşmış olan bir firma var ki, o da Taleworlds. Firmanın geliştirdiği ilk oyun “At ve Kılıç” (Mount&Blade) 2008 yılında piyasaya sürüldükten sonra gelmiş geçmiş en iyi oyunlar arasında gösterildi. Onu takip eden bağımsız eklenti paketi olan Mount&Blade: Warband ise 2010 yılının mart ayında oyunculara sunuldu, daha sonra Ateş ve Kılıç, Napolyon Savaşları ve Viking İstilası gibi içerik paketleri oyunun

hayranları ile birlikte geliştirildi. Serinin oyunları toplamda beş milyonun üzerinde sattı ve defalarca Steam platformunda bir numara oldu. Oyunda, ortaçağ ortamında gerçeklik üzerine kurgulanmış krallıkların bulunduğu dünya haritasında, oyuncu ister savaşarak, ister ticaret ve diplomatik kabiliyetlerini kullanarak yükselmeye çalışıyor.

“Oyun severler bütün oyunlarımıza dünya çapında gerek perakende gerekse dijital kanallardan kolayca ulaşabiliyor. En yüksek satış rakamlarını, en popüler oyunumuz Warband bağımsız eklenti paketi ile elde ediyoruz. Ürünlerimizin yüzde 98’ini ihraç ediyoruz” diyen Taleworlds COO’su Ali Erkin, en hızlı ABD’de büyüdüklerini, satışlarda da yaklaşık yüzde 50’lik pazar payı ile bu ülkenin başı çektiğini söylüyor.

BAĞIMSIZ VE ÜCRETSİZ

PC oyunlarında bir diğer kategori “Indie” olarak adlandırılan bağımsız oyunlar. Oyun dünyasında yükselişe geçen, en azından her PC 05amcusunun denediği, oynadığı bağımsız oyunlar bir ya da birden daha fazla kişi tarafından geliştirilmiş oluyor. Yapıları basit olsa da eğlendirici olmalarıyla dikkat çekiyorlar. Herhangi bir şirket tarafından dağıtılmıyor, Steam ve benzeri oyun platformlarından dijital olarak satışa sunuluyorlar. Örneğin, Monoc-horama en etkili Indie oyunlardan. Mi-necraft, Machinarium gibi çok beğenilen, oyunculara farklı bir heyecan ve eğlence sunan kendine has tarzı olan bu oyunlara ilgi giderek artıyor.

Yine PC oyunlarında Freemium adı verilen bir kategori de oldukça popüler. İnternet üzerinden ücretsiz 05manan bu oyunlar, oyun içinde satın alma sisteminden gelir elde ediyor. Özellikle mobilde yükselen bu kategoride Defense of the Ancients 2 ve Hearthstone popüler isimler.

1 2 3 4Sonraki sayfa

Bir Yorum

  1. Oyun tazmaya ekibim var fikirlerimiz var ama imkanımız yok bu sektore yatirim yapacak yatirimcilar ariyoruz. Sirkete ortak olma oranı %1 hissesi 200.000 TL’dir ve en fazla %5 hissesi satılacaktır. 1 yıl vadeden sonra kazanılması muhtemel rakamlar milyon dolarlara ulaşmaktadır. Ilgilenenler 0555 102 72 78 numarali hatta whatsap üzerinden mail adreslerini ve isimlerini bırakarak geri dönüş yapılmasını sağlayabilirler.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu