Dijital Oyun Sektörüne Yatırım Yapın
Onur KARCI / Gamester Kurucusu
“Önemli olan hedef kitle”
Oyun sektörü sürekli gelişen bir alan. Geçmişe baktığımızda belli dönemlerde belli platformların yükselişe geçtiğini gözlemliyoruz.
Bundan 5-6 yıl önce Facebook oyunlar için potansiyeli en yüksek görülen mecra iken son birkaç yıldır onun yerini mobil cihazlar aldı. Kısa bir süre sonra, şu anda hiç bahsetmediğimiz bambaşka bir mecra belki de en popüler oyun platformu haline gelecek. Oyun oynama deneyimleri teknolojinin gelişmesine paralel olarak çok hızlı bir şekilde dönüşüm geçiriyor. Eklenen her yeni platform, farklı oyun türleri için yeni kanallar açıyor. Öte yandan, mevcut kanalların çoğu da geçerliliğini korumaya devam ediyor. Bu noktada geliştiricilerin öncelikle oyunlarının hangi platformda en iyi oyun deneyimini sağlayacağına karar verip, ona göre gerekli alanlarda adaptasyon yapmaları gerektiğini düşünüyorum. Her oyun her platformda başarılı olmayabilir; ama başarılı bir oyunu farklı platformlara o platformun dinamiklerini ve oyuncuya verdiği deneyimleri dikkate alarak doğru bir şekilde taşımak mümkündür. Önemli olan oyununuzu hedef kitleniz olan oyunculara en doğru şekilde ulaştırabilmeniz.
Sektörün büyümesi için yapılması gerekenler
Yaratıcı endüstriler ve oyun özelinde ihracat grubunun oluşturulması.
Mesleki yeterlilik standartlarının ortaya konması. (MEGEB, MYK)
İş gücünü artırmaya yönelik çalışmaların güçlendirilmesi. [İŞKUR)
Eğitim programlarının artırılması ve desteklenmesi.
Sektöre özel devlet destek ve teşviklerin yapılandırılması ve Oyun geliştiriciliğinin özendirilmesi ve anlatılması.
Oyun konusunda toplumun algı ve okuryazarlık seviyesinin güçlendiriln Finansman erişimini teşvik edecek düzenlemelerin yapılması.
Akademi ve sektör işbirliğinin teşvik edilmesi.
Yaratıcı endüstriler arası işbirliğinin artırılmasının teşvik edilmesi.
Oyun yapımcılığı ve yayıncılığı alanlarında tecrübenin yükseltilmesi.
Hukuki, mali ve idari alanlarda gerekli düzenleme ihtiyacı.
Türkiye ve dünyada ulusal ve uluslararası etkinliklere katılımın özendirilmesi
Bunlar yapılırsa 2023’te…
OYUNDER’e göre, sektörün gelişimi için paydaşların gerekli aksiyonları hızlı ve doğru biçimde alması durumunda 2023 yılında elde edebileceğimiz katma değer şöyle olacak:
Oyun endüstrisi ve bağlantılı sektörlerde dolaylı olarak 500 bin kişiye istihdam sağlanacak.
10 milyar dolarlık bir ekonomik büyüklük oluşacak.
Türkiye oyun sektörünün dünya üzerinde bir marka haline gelmesi mümkün olacak. Oyunlar üzerinden Türkiye’nin tanıtımı ile 20-25 milyar dolarlık katma değer yaratılabilecek.
Profesyonel oyuncu nasıl olunur?
Dünyada e-spor gelişiyor ve spordan para kazanan profesyonel sporcuların sayısı giderek artıyor.
Turnuvalarda kazanılan rakamlar ise milyon dolarları buluyor. Peki, lisanslı oyuncu nasıl olunur? Aslında bu organik bir şey, yani tam olarak bir yöntemi yok. Bugüne dek gördüğümüz profesyonel oyuncular, o oyunun hayranı oluyor ve takım içinde çok iyi oynayarak kendilerini fark ettiriyorlar. E-spor kulüplerindeki takımların menajerleri ise bu oyuncuları performanslarından fark ediyor ve teklif götürüyor.
Bireysel olarak oyuncu, iyi oynadığında menajerlerin radarına girmeye başlıyor. Çok iyi oyuncular ise sonrasında zaten takım kurmayı planlıyor ve bir sonraki aşamada kulüpleşmeye gidiyorlar. Hemen belirtelim, lisanslı oyunculardan oluşan Türkiye’nin ilk resmi turnuvası League of Legends Kış Mevsimi Finalleri geçen yıl düzenlendi ve Riot Games lisanslı oyuncular için turnuva düzenlemeye devam ediyor.
✓ Süreç nasıl işliyor?
Sporcu lisansı almak, tamamen ücretsiz bir işlem. Gençlik ve Spor Bakanlığı Spor Genel Müdürlüğü tarafından verilen lisans için gerekli evraklar ve bilinmesi gerekenler şöyle:
✓ Gerekli Evraklar:
■ T.C. kimlik numarası beyânı
■ Sağlık raporu
■ Doldurulmuş Tescil Fişi
■ 2 adet vesikalık resim (1 tanesi Tescil Fişi’ne yapıştırılacak)
✓ Önemli Bilgiler:
■ Belgeler hazır olduktan sonra menajerler veya veliler de oyuncular için başvuruda bulunabiliyor.
■ Sağlık raporunda dijital oyunlar için rapor istendiğinin söylenmesi, yani bilgisayar başında oyun oynanmasını etkileyecek bir durum olmadığıyla ilgili rapor alınması gerekiyor.
■ Evraklar önce ilçe müdürlüğüne onaylatılıyor, sonrasında sicil lisans servisinde işlemleri yapılıyor.
■ Diğer şehirlerdeki oyuncuların lisansları başka bir şehirden de çıkartılabiliyor.
■ Doğum yeri ve lisans alınmak istenen yerin aynı il olması şartı yok.
■ e-spor’un bağlı olduğu federasyon, Gelişmekte Olan Sporlar adı altında geçiyor.
Oyun tazmaya ekibim var fikirlerimiz var ama imkanımız yok bu sektore yatirim yapacak yatirimcilar ariyoruz. Sirkete ortak olma oranı %1 hissesi 200.000 TL’dir ve en fazla %5 hissesi satılacaktır. 1 yıl vadeden sonra kazanılması muhtemel rakamlar milyon dolarlara ulaşmaktadır. Ilgilenenler 0555 102 72 78 numarali hatta whatsap üzerinden mail adreslerini ve isimlerini bırakarak geri dönüş yapılmasını sağlayabilirler.