Diplomasi trafiği ve Fed faiz artışı
Borsada teknik indikatörler yukarı yönlü ivmelerini koruyor. 93.700 bu hafta için en önemli destek konumunda. Dolarda ise en güçlü desteğin 5.95’te bulunduğunu düşünüyoruz. 6.35 ve devamında 6.50 ise kritik dirençlerimiz…
SON haftalarda piyasalarda merakla beklenmeye başlanan eski adıyla OVP yeni adıyla “Yeni Ekonomi Programı” Perşembe günü gün yüzüne çıktı. Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın sunumu ile açıklanan Yeni Ekonomi Programı’nda (YEP) üç yıllık yol haritası ortaya konuldu. “Dengelenme, Disiplin ve Değişim” olmak üzere üç ana temel üzerine oturtulan YEP’te ekonomik dengelenme ve mali politikalara ilişkin değerlendirmeler ön plana çıktı. Bankaların güncel yapılarını tespit etmek için mali bünye değerlendirme çalışmalarının yapılacağı açıklandı. Açıklanan programda piyasa ekonomisinin temel prensiplerinden taviz verilmeyeceği ve YEP Eylem Planı çerçevesinde gerçekleştirilen ilerlemelerin üç aylık dönemlerde takip edileceği belirtildi. Yeni Ekonomi Programı’nda (YEP) büyüme beklentileri aşağı yönlü, enflasyon beklentiler ise yukarı yönlü güncellendi. Bununla beraber işsizlik oranında da 2019 ve 2020 yıllarında artış olacağı, ancak özel sektörde istihdamın artacağı vurgulandı. 2018 için büyüme tahmini yüzde 5.5’ten yüzde 3.8’e geriledi. 2019 büyüme tahmini ise yüzde 2.3’e düşürüldü. 2018 enflasyon tahmini yüzde 7’den yüzde 20.8’e, 2019 yüzde 6’dan yüzde 15.9’a, 2020 enflasyon hedefi ise yüzde 5’ten yüzde 9.8’e yükseltildi. Yeni Ekonomi Programı’nm açıklanmasının ardından TL varlıklarda volatilitede bir süre artış oldu.
OVP’DE ÖNCELİK ENFLASYON, KRİTİK KONU KURLAR
“Dengelenme, Disiplin, Değişim” teması üzerine kurulan raporda, programın temel amaçlarının sırasıyla, kısa vadede fiyat istikrarının ve finansal istikrarın yeniden tesis edilmesi, ekonomide dengelenmenin ve bütçe disiplininin sağlanması, orta vadede sürdürülebilir büyüme ve adaletli paylaşıma yönelik ekonomik değişimin piyasa ekonomisinin temel prensiplerinden taviz vermeyen tutarlı bir politika setiyle gerçekleştirilmesi olarak belirlenmesi önemli artılar arasına yazılabilir.
Ekonomik büyümede beklenen yavaşlama ve enflasyondaki yüksek seyrin getirdiği tercih ikileminde bariz bir şekilde enflasyonun önceliklendirilmiş olması ve mali disiplinden taviz verilmeyeceği vurgusunun ön plana çıkarılması da olumlu olarak değerlendirilebilir. Bununla birlikte programda 2019 ve sonrası için öngörülen ortalama kur projeksiyonlarının, program dahilindeki hedeflerin yakalanabilmesi için önemli bir kriter olduğunu düşünüyoruz.
DİPLOMASİ ATAĞINA GEÇİLDİ
Önceki hafta Tahran’da Türkiye-lran-Rusya üçlüsünün gerçekleştirdiği zirvede Idlib konusunda önemli bir mesafe alınamazken, geçtiğimiz hafta Rusya ile yapılan ikili görüşmeler sonrası İdlib’te 15-20 kilometrelik silahsızlanma bölgesi kurulması ve 15 Ekim’de ağır silahların Idlib’den çekilmeye başlaması kararlaştırıldı. Bu hamle Türkiye’nin bölgede yeni bir çatışma ortamı oluşması ve yeni bir mülteci akını başlaması endişelerini hafifleten bir gelişme olarak kayda geçti. Bununla birlikte Başkan Erdoğan Türkiye’de faaliyet gösteren ABD’li şirketlerin temsilcileriyle bir araya geldi. Başkan Erdoğan, toplantının birbirlerini daha iyi anlamalarına ve birbirlerinin bakış açılarını daha yakından öğrenmeye imkan vereceğini belirtirken, Amerika ile olan stratejik iş birliğinin tüm iniş çıkışlara rağmen yatırım ve ticaret aracılığıyla daha da güçleneceğine inandığını ifade etti. Başkan’m ay sonunda gerçekleştireceği Almanya ziyareti öncesinde Cuma günü Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan ve Enerji Bakanı Fatih Dönmez, Almanya Başbakan Yardımcısı ve Enerji Bakanı’yla görüşmeler gerçekleştirmek üzere Almanya’ya gitti. Türk bakanlar, bu görüşmelerin yanında Alman iş dünyasının önde gelen temsilcileriyle de görüşecek.
BM GENEL KURULU VE ALMANYA ZİYARETİ
Diplomasi trafiği 23-27 Eylül tarihleri arasında ABD’de Birleşmiş Milletler (BM) genel kuruluna katılacak Başkan Erdoğan ile devam edecek. Başkan 73. Genel Kurul’un ilk günü olan 25 Eylül Salı günü Genel Kurul’a hitap edecek. Bu toplantılar esnasında çok sayıda ülke başkanı ile temaslarının olması beklenen Başkan Erdoğan’ın ay zamanda medya kuruluşlarının temsilcileriyle de mülakatlar gerçekleştirmesi bekleniyor. Bu mülakatlarda özellikle ABD ile ilişkilere yönelik verilecek mesajlar ön plana çıkacaktır. Bununla birlikte Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu da Rus ve Iranlı mevkidaşları ile New York’ta Suriye konulu üçlü toplantı yapacaklarını bildirdi. Bu çerçevede değerlendirildiğinde bu hafta ABD’den gelecek mesajların piyasaların gündemine oturması sürpriz olmayacaktır. Bu ziyaretlerin ardından 28 Eylül’de de Başkan Erdoğan’ın üç gün sürmesi beklenen Almanya ziyareti takip edilecek. Son dönemde yeniden ivme kazanan Türkiye -AB ilişkisinin seyri açısından bu ziyaretin de önemli olacağını düşünüyoruz. Bu nedenle bu görüşmenin ardından verilecek mesajların da piyasalar üzerinde etkili olabileceğini düşünüyoruz.
FED YENİDEN SAHNEDE
Haftanın en önemli gelişmelerinden biri 25-26 Eylül’de yapılacak Fed toplantısı olacak. Aynı zamanda uzun vadeli projeksiyonun da yayımlanacağı bu toplantının ardından Fed Başkanı Powell da basın karşısına çıkıp konuşma yapacak ve basın sorularını yanıtlayacak. Mevcut durumda yüzde 1.75-2.00 aralığında bulunan federal fon oranın 25bp artırılarak yüzde 2.0-2.25 düzeyine yükseltilmesi bekleniyor. Bu toplantıda gerçekleşecek faiz artışı ile birlikte, hala güçlü beklenti olan aralık ayındaki faiz artışına yönelik projeksiyon da netleşecek. 2019 yılının faiz politikasına yönelik asıl projeksiyonun aralık ayındaki toplantıda sunulmasını beklemekle birlikte, bu toplantıdan sonra yapılacak paylaşımlarda ilk mesajlar verilebilir.
BIST 100’de 98.750 ilk kritik direnç
Haftaya negatif başlayan endeks hafta içerisinde volatil bir seyir izleyerek pozitif bir kapanış gerçekleştirdi. Hafta içinde haber akışı kaynaklı yaklaşık 3950 puanlık bir volatilite yaşandı. Haftalık grafikte işlem hacmi artış kaydederek son beş haftalık en yüksek işlem hacminin gerçekleştiğini gördük. Endeks iki aylık süreçte oluşan konsolide bölgesinin üst sınırı olan 98.750 seviyesine yaklaşırken teknik indikatörlerde oluşan yukarı yönlü toparlanma pozitif bir teknik görünüm oluşturmaktadır. Pazartesi günü negatif açılan endeks gün içerisinde toparlanma gösterdi ve toparlanmanın perşembe gününe kadar devam ettiği görüldü. Perşembe günü açıklanan OVP öncesi ve sonrasında hafta içerisinde volatilite artış kaydetti.
Endeks cuma günü pozitif açılışla güne başlayarak ilk saatlerde 97.750 seviyesini test etti. Gün içerisinde işlem hacmi önceki günlere göre zayıf seyrederken günlük grafikte teknik indikatörlerin yukarı yönlü ivmelerini koruduklarını gördük. Saatlik grafikte teknik indikatörlerde negatif uyuşmazlıklar ve yorulmalar görülmeye başlanmış olsa da geri çekilmelerin zayıf işlem hacmi ile gerçekleşmiş olması destek seviyelerinin önemini artırmakta. Hafta içerisinde yukarı yöniü hareketin ivme kazanması durumunda direnç olarak 98.750- 99.800 ve 100.800 seviyeleri direnç olarak takip edilebilir. Aşağı yönlü hareketlerde ise 96.700 desteği altına düşülmesi durumunda 95.600-94.750 ve 93.700 destekleri önemli hale gelecektir. 93.700 bu hafta için en önemli destek konumundadır.
TCMB’nin beklentiler aşan faiz artırımı sonrası TL’de başlayan güçlenme eğilimi, OVP beklentisi ile devam etti. Önceki hafta faiz kararı öncesinde 6.50’yi test eden Dolar/TL’de karar sonrası en düşük 6.01 görülmüştü. OVP öncesinde de 6.46’ya kadar yükselen kurda OVP sonrası görülen en düşük seviye 6.13 olarak kayda geçti ve haftanın kapanışı 6.28 civarından gerçekleşti.
Kısa vadede geçtiğimiz hafta ve önceki hafta gördüğümüz dip seviyeler önemli destekler oluşturacakken, orta vadede geçtiğimiz hafta da ifade ettiğimiz gibi teknik olarak en güçlü desteğin 5.95’te bulunduğunu düşünüyoruz. Dolar/TL için 6.35 ve devamında 6.50 ise kritik dirençlerimiz olacak. Özellikle Fed’in alacağı aksiyona ve vereceği mesaja bağlı olarak sert hareketlerin görülebileceğini düşündüğümüz Dolar/TL’de, ayrıca hafta içerisinde ABD’deki Birleşmiş Milletler toplantısı esnasında Başkan Erdoğan’dan gelecek mesajlar da hareketlilik yaratabilir. Bu nedenle hafta içerisinde volatilite aralığının yeniden genişlediğini görebiliriz.
ÜZEYİR DOĞAN