Haberler

Diş Macunu Pazarında Rekabet Kızıştı

DİŞ macunu pazarı uzun yıllar birkaç büyük markanın oyun sahasıydı. îpana, Colgate, Signal gibi markalar pazarın neredeyse tamamını domine ederdi. Ama zaman değişti ve bugün yaklaşık dünyada 27 milyar dolar büyüklüğünde olan bu pazara çok sayıda yeni oyuncu girdi. Yapılan projeksiyonlar 2025 yılında global ağız sağlığı pazarının 40 milyar dolarlık bir büyüklüğe ulaşacağı yönünde.

Türkiye’de ise ağız bakım sektörünün yaklaşık 300 milyon dolarlık bir hacme sahip olduğu tahmin ediliyor. Pazar hızla büyüyor. Bu nedenle pay elde etmek isteyen firmalar birbiriyle yarışıyor. Bugün 20’den fazla firma pazarda faaliyet gösteriyor.

Diş macunu pazarındaki ürün çeşitliliği ve sektördeki yeni gelişmeler için üretici firmaları aradık. Ancak ilginçtir hiçbirine ulaşamadık. Üstelik e-posta ile yönelttiğimiz sorulara da hiçbirinden yanıt alamadık.

ÜRÜN ÇEŞİDİ ÇOK ARTTI

Diş hekimlerine göre ağız sağlığı için günde en az iki kere, yemeklerden sonra dişlerin fırçalanması gerekiyor. Ağız bakımının yetersiz kaldığı durumlarda oluşan enfeksiyon tüm vücudu tehdit ediyor, kalp rahatsızlıklarından üst solunum ve mide rahatsızlıklarına, çocuklarda büyüme yetersizliklerine kadar uzanan hastalıklara sebep olabiliyor.

Son yıllarda hem sağlık hem de estetik açısından farkmdalığm artmasıyla diş macunu sektöründe hızlı bir gelişim yaşandı. Ancak Türkiye diş sağlığı konusunda hâlâ Avrupa ülkelerinin çok gerisinde. Türk Diş Hekimleri Birliği’nin yapmış olduğu araştırmalara göre, ülkemizde diş macunu kullanım oranı, kişi başı yılda yaklaşık 90-120 mİ, yani yaklaşık orta boy bir tüp civarında. Bu rakam Almanya’da 500, İngiltere ve İtalya’da 400 mİ seviyelerinde. Bu rakamlar pazardaki potansiyeli net bir şekilde ortaya koyuyor.

Pazardaki bu potansiyel, ürün raflarına da yansımış durumda. Tüketici herhangi bir büyük zincir marketteki diş macunu raflarının önüne geldiğinde yüze yakın ürün arasında seçim yapmaya çalışıyor. Pazarın büyük oyuncuları onlarca ürün ile raflarda yer alıyor. Daha önce pazarda yer almayan bazı ilaç firmaları da “hassasiyet” ve “sağlık” vurgulu sloganlarla bu pazardaki çeşitli nişlere hitap eden ürünler çıkarıyor.

Kimi tüketici sadece dişini fırçalamasını kolaylaştıran bir ürün ile yetinirken, bir başkası sararma sorununa çözüm üreten ürünleri tercih ediyor. Kimi parabensiz ve deterjan (SLS – sodyum laureth sülfat) katkısız ürünleri ararken, bir diğeri organik diş macunlarından başkasını kullanmıyor. “Bitkisel, beyazlatıcı, vegan, sigara ve kahve lekelerine karşı etkili, hassas dişler için” ibareli ürünler öne çıkıyor.

“ARAŞTIRMADAN TERCİH YAPMAYIN”

Diş fırçası ve macunu tercih yapmadan önce araştırma yapılması gerektiğini söyleyen Tanfer Sağlık Grubu Diş Hekimi Cemile Yavuz Erdemir, “İçerisinde zararlı maddeler barındıran diş macunları faydadan çok zarar verir. Leke çıkarıcı özelliği bulunan diş macunlarının aşındırıcı özelliği olduğu unutulmamalı. Bu yüzden diş macunu seçiminde diş hekimine danışılarak karar verilmeli” diyor. Diş macunu alırken içerdiği maddelere dikkat edilmesi gerektiğini vurgulayan Erdemir şunları söylüyor:

“Diş macunlarında bulunan hydrogen peroxide beyazlatıcı maddedir. Bu ürünler sadece diş hekimi tavsiyesi ile kullanılmalı. Sodyum bicarbonate, sigara çay kahve lekeleri ile plak temizlenmesine katkı sağlar. Dicalcium phosphate, kaolin, calsium carbonate, sodium bicarbonate ile benzer işler gören maddelerdir. Diş taşı (tartar) kontrolü sağlayan sodyum pyrophosphate ise düzenli kullanıldığında plak formasyonunu bozma özelliğine sahiptir. Ancak diş taşları üzerinde etkisi olmaz. Propylene glycol, sorbitol, pentatol ve glycerol ise macunlarının yumuşaklığını sağlayan çözücü maddelerdir. Strontium chloride ve potasyum nitrate, hassasiyet giderici macunların içinde bulunur. Bu maddeler hassasiyet hissinin sinire ulaşmasını bloke ederek rahatlatır. Triclosan ise dişeti hastalıklarında ve dişeti iltihaplarına yol açabilen plağın yok edilmesinde rol oynar.”

“İLK DÖRT MARKADAN BİRİYİZ”

Türkiye’de 10 yıldan fazladır faaliyet gösteren markalardan biri White Glo. Avustralya Barros Laboratuvarları tarafından üretilen White Glo diş macunları Türkiye pazarında kozmetik zincir mağazalar ve eczanelerde satılıyor. Firmanm Türkiye Distribütörü Beliz Kozmetik Genel Müdürü Behzat Binbay, “40’tan fazla ülkede satışı bulunan White Glo’yu, başta Avustralya, İngiltere, ABD, Japonya, Ilong Kong, Fransa, İtalya, İrlanda, Rusya, Çin ve Ortadoğu olmak üzere binlerce satış noktasında bulmak mümkün. Türkiye’de ise zincir kozmetik marketlerde, eczane ve dermo kozmetik web sitelerinde yer alıyor. Satış noktalarındaki rakamlarımıza baktığımızda ilk dört markanın arasında yer aldığımızı görüyoruz” bilgilerini veriyor. Beyazlaştırıcı özelliği ön plana çıkan diş macunlarının en çok tercih edilen ağız bakım ürünleri olduğunu belirten Binbay, “Ürünlerimiz içerdikleri mikroparlatıcı partikiiller ve hidrojen peroksit içermeyen özel formülleri sayesinde dişleri sağlıklı ve hızlı bir şekilde beyazlatmaya yardımcı oluyor. Çay ve kahve içenlere özel beyazlatıcı, ekstra beyazlatıcı ve sigara içenlere özel diş macunlarımız en çok talep gören ürünlerimiz” açıklamasını yapıyor. Binbay sözlerine şöyle devam ediyor:

“Diamond serimizde beyazlatıcı set, plak karşıtı beyazlatıcı, elektrikli diş fırçalarına özel beyazlatıcı ve anında beyazlatıcı diş bandı gibi seçenekler var. Ekstra beyazlık, çay, kahve ya da sigara içenlere, hassas dişlere yönelik özel ürünlerimiz ilgi çekiyor. Ayrıca ağız çalkalama suyu içeren ikisi bir arada, aktif kömürlü, vegan olma özelliği bulunan pure&natural, herbal bitkisel gibi ürünlerimiz de var.”

ÇİFT HANELİ BÜYÜME

Sektörde faaliyet gösteren markalardan biri de Arm&Hammer. ABD merkezli Church&Dvvight firması tarafında üretilen Arm&Hammer, 2010 yılından beri Türkiye pazarında. Marka Grup Müdürü Sezin Arar’ın verdiği bilgiye göre pazar payı yüzde 3.5 civarında. Üç tona kadar beyazlatıcı diş macunu ürünlerinin özellikle çok tercih edildiğini belirten firma yetkilileri, markayı aktif kimyasallar içeren diğer diş macunlarından ayıran en önemli özelliğinin, inceltilmiş mikro granüller halinde doğal bir mineral olan karbonat içermesi olduğunu belirtiyor. Sezin Arar, sektörün Türkiye’de her yıl çift haneli sayılarla büyüdüğünü belirtiyor. Özellikle beyazlatıcı, bitkisel, hassas diş ve diş etlerine özel ürünlere yönelik ilginin arttığım vurguluyorlar. Arm&Hammer patentli likit kalsiyum teknolojisinin, asit erozyonu sonucu diş yüzeyinde oluşan çatlaklara derinlemesine nüfuz ederek diş minesini onarmaya, pürüzsüz ve daha beyaz dişler sağlamaya yardımcı olduğunu ifade eden Arar, “Diş macunlarımız sigara, kahve, çayın diş yüzeyinde bıraktığı lekeleri ve plakları güvenle temizlemeye yardımcı oluyor. Güçlü temizleme sağlarken diş minesine zarar vermiyor ve diş yüzeyini aşındırmıyor” diyor.

“HEDEFİMİZ PAZAR LİDERİ OLMAK”

Ekolojik, vegan ve doğal içerikli ürünleriyle ön plana çıkan The Humble Co., 2015 yılından beri Türkiye’de faaliyet gösteriyor. Türkiye’nin demografik yapısının yatırım için çok uygun olduğunu belirten firmanın Türkiye Distribütörü Sunrino Kurucu Ortakları Gürsoy Sabitoğulları ve Barış Kılıçaslan, “Türkiye pazarına girmeden önce altı ay pazarı gözledik” diyor. The Humble Co.’nun dünyanın en hızlı büyüyen şirketlerinden biri olduğunu ifade eden Kılıçaslan, “Türkiye’de ağız sağlığı ve bakımı pazarı oldukça büyük. Sektör son beş yılda yüzde 35 civarında büyüdü. Hedefimiz kendi alanımızda pazarın lideri olmak” açıklamasını yapıyor. 2017’de 4 milyon TL satış hacmine ulaştıklarını ifade eden Sabitoğulları ise, bu rakamın giderek arttığım söylüyor. Sabitoğulları, “Önümüzdeki yıllarda da çift haneli büyüme bekliyoruz. Tüketim alışkanlıklarının, doğaya ve hayvanlara saygılı üretim yapan ve diğer insanlar için sosyal sorumluluk taşıyan markalara doğru kayacağını öngörmekteyiz” diyor. The Humble Co. ürünleri sertifikalı içerikleri (vegan, natrue) ve doğal formülleri ile birçok ekolojik market ve online satış kanallarından sipariş verilebiliyor.

Renk kodlan hakkındaki şehir efsaneleri

Her diş macununun ambalajında farklı bir renk kodu bulunuyor. Tüketiciler bu renk kodlarının diş macununun içeriğindeki kimyasallan yansıttığını düşünüyor.

“Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu Kozmetik Ürün Kullananlar Ve Satışını Yapanlar İçin Bilgilendirme Kılavuzu Raporu”na göre, bu renkler üretim sürecini kolaylaştıran işaretler yalnızca. Üreticilerin verdiği bilgiye göre, “Göz p İşareti” adı verilen bu renk kodları paketin nasıl kesileceği veya katlanacağını belirtiyor. fay Makine sensörlerinin okuması için renk kodları kullanılıyor. Diş firmaları yaptıkları pazar araştırmalarında, tüketicilerin bu renk kodlarını diş macununun kimyasal içeriğini yansıttığını düşündüklerini öğrenmişler. Yaygın kanı, “Yeşil: doğal”, “Mavi: doğal ve ilaçlı”, “Kırmızı: doğal ve kimyasal karışımlı”, “Siyah: Kimyasal karışımlı” olduğu yönünde. Ama dediğimiz gibi bu bilgiler “şehir efsanesi”…

Derya Merve HALAÇOGLU / Yeditepe Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Restoratif Diş Tedavisi Anabilimdalı Öğretim Görevlisi

Uygun macunu diş hekimi önerir”

Diş macunu seçimi spesifik bir markaya göre değil, hastanın kendi ağız sağlığına uygun macun tipinin seçilmesi şeklinde olmalı. Kişiler diş macunu hakkında bilgileri televizyondan ve süpermarketlerden alıyor. Doğru yöntem, diş hekiminin hastasını ihtiyaçları konusunda bilgilendirilmesi ve bireye uygun diş macununu önermesi şeklinde olmalı.

Diş macunu sadece beyazlık sağlayan kozmetik bir ürün değil aynı zamanda içerdiği kemoterapötik ajanlardan dolayı tedavi edici bir üründür. İçeriği geliştirilen diş macunları, diş eti hastalıklarının iyileştirilmesi, diş hassasiyetinin giderilmesi veya başlangıç çürüklerinin iyileştirilmesi gibi faydalarından dolayı ağız-diş sağlığını iyileştirme konusunda etkililer.

Fluorid diş macunlarının çürüğe karşı en etkili ve en bilinen içeriği konumunda. Fluorid hem yeni çürüklerin oluşmasını engeller hem de mevcut başlangıç çürüklerinin iyileşmesini sağlar. Son zamanlarda yaygınlaşan ‘diş macunlarındaki fluoridin zararlı olduğu’ düşüncesi doğru değil. Fluroidin zararı ancak sistemik yolla aşırı alındığında [ağız yoluyla yutulması], dişlerde ve kemiklerde birikim şeklinde olur. Ancak diş macunu içinde bulunan kontrollü fluorid dozunda bu tehlike bulunmuyor. SLS [sodyum lauril sülfat) ve paraben ise diş macunlarının içerisine köpürtücü ve koruyucu amaçla ekleniyor. Ancak bunların kanserojen etkileri olan maddeler olduğu akılda tutulmalı. SLS ve paraben içermeyen ürünler kullanılması genel sağlık açısından daha uygun.

Dr. Aydan GÜRCAN / Liv Hospital Diş Hekimi, Protez Uzmanı
“İçeriğe dikkat!..”

Diş macunu seçiminde kişiler, kaliteli ve bilinen ürünlere yönelmeli. Hekimlerinin tavsiyesine göre diş macunu kullanmalı. Diş macunları türüne göre değişmekle beraber suya ilave olarak ağırlığın üçte biri kadar aşındırıcı dediğimiz temizleyici ve parlatıcı maddeler içerir. Bunlar dikalsiyum fosfat, sodyum metafosfat, kalsiyum karbonat, silika, zirkonyum silika veya kalsiyum pirofosfattır. Temizleyici maddeler ise, sodyum loril sülfat (SLS] ve sodyum N-loril sarkosinattır. Bunların dışında birleştirici maddeler [selüloz esaslı), nemlendiriciler [gliserol ve sorbitol], tatlandıran ve renk veren mentol, nane, tarçın gibi aromalar, bakterileri engellemek amacı ile fenol türü maddeler ve tedaviyi sağlayan florür ve pirofosfat maddeleri içerir. Bazı diş macunları triclosan içerir ki bu maddenin insan sağlığı için çeşitli riskler taşıdığı ile ilgili tartışmalar devam etmekte. Diğer macunlar ise özellikle tartarı hedef alırlar ve pirofosfat maddesinin de yardımıyla diş plağı mineralizasyonunu ve beraberinde tartar oluşumunu önlerler. Hassas dişler için hassasiyet azaltıcı etken madde içeren diş macunları arasında en popüleri nano-hidroksiapatit bileşen içeren diş macunları ve arginine içerenlerdir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu