Doğanay Gıda Meyve Suyu Üretim Kapasitesini 5 Kat Artıracak
Adını şalgam suyuyla duyuran Doğanay Gıda, kısa bir süre önce girdiği taze sıkılmış meyve suyu pazarında ihracatla büyüyecek. Özel bir teknoloji sayesinde taze sıkılmış portakal suyunun ömrünü altı aya kadar uzattıklarım söyleyen Doğanay Başkam Rafet Doğanay, “30 milyon Euro yatırım yaparak meyve suyu üretim kapasitesini 5 kat artıracağız” diyor.
Şalgam suyunu şişeleyerek içecek pazarında yeni bir kategori yaratan Doğanay Gıda, şimdi de taze sıkılmış meyve suyu pazarında büyümeye hazırlanıyor. Sağlıklı içecek pazarında büyüme karan alan ve bu doğrultuda 2014 yılında 40 milyon Euro’nun üzerinde yatırım yaparak campet olarak adlandırılan şişelerin içini camla pü-rüzsüzleştirme teknolojisini Türkiye’ye getiren şirket, ardından üç mühendisin geliştirdiği teknoloji sayesinde taze sıkılmış portakal suyunun ömrünü altı aya kadar uzattı.
Şimdi de bu ürünle yurtdışına açılmaya hazırlandıklarını söyleyen Doğanay Gıda Yönetim Kurulu Başkanı Rafet Doğanay, “Rusya’dan Uzak Doğu’ya ve Afrika’ya kadar tüm dünyaya ihracat yapacağız. İhracatın ciro içindeki payı yüzde 10 civarında şu anda. 2015’te cironun yüzde 50’si-nin, 20l6’da yüzde 80’inin ihracattan gelmesini hedefliyoruz” diyor.
KAPASİTE 5 KAT ARTACAK
Büyüme hedefleri doğrultusunda üretim kapasitesini artıran şirket, ağustos sonunda açılacak olan iki yeni hattıyla saatte 18 bin litre olan üretim kapasitesini 50 bin litreye çıkartacak. Portakalın yanı sıra nar, mandalina, üzüm, elma ve mor havuç gibi farklı ürünleri de piyasaya sürmeye hazırlanan şirket, 2015’te yeni ürünler için 30 milyon Euro civarında yatırım yapacak. Yapılan yatırımlar sayesinde meyve suyu üretimi 30 milyon litreden 2015’te 150 milyon litreye ulaşacak.
Doğanay Gıda, şalgamda da büyümesini sürdürüyor. Bu yıl 45 milyon litre şalgam suyu üreteceklerini söyleyen Doğanay, 20l6’da bu rakamı 100 milyon litreye çıkaracaklannı belirtiyor. Şirket, yeni yatırımla birlikte cirosunu da artıracak. 2013 yılında 78 milyon TL olan cirosunu 2014 sonuna kadar 200 milyon TL’ye çıkartmayı planlayan şirketin 2015 hedefi ise 500 milyon TL’yi buluyor.
ALMANLAR ADANA’YI ÜS YAPTI
ilaç sanayiinde kullanılan şişelerin içini camla pürüzsüzleştirme teknolojisinin içecek sektörüne uygun şekilde geliştirilmesiyle ortaya çıkan Campet şişelerin en önemli özelliği pet gibi hafif, cam gibi sağlıklı olması. Dünyada pek çok ülkede kullanılan bu teknolojiyi Türkiye’ye ilk kez Doğanay Gıda getirdi. Şirketin Adana’daki tesislerine kurulan üretim hatları son teknoloji olduğu için Alman KHS firması Doğanay tesislerini bir üs olarak kullanmaya karar verdi. KHS’den 10 kişilik bir ekibin Adana’daki tesiste çalıştığını belirten Rafet Doğanay, önümüzdeki aydan itibaren dünyanın dört bir tarafından şirketlerin tesisi ziyarete geleceğini söylüyor. Ayrıca önümüzdeki günlerde Almanya’ya gitmeye hazırlanan Doğanay, KHS’nin kendi geliştirdikleri taze sıkma meyve suyunun ömrünü altı aya kadar uzatan teknolojiyi incelediğini ve satın almayı planladığını belirtiyor.